IMPLICAȚIILE MOSCHEILOR ȘI PIEȚELOR ÎN LUMINA HADISULUI

IMPLICAȚIILE MOSCHEILOR ȘI PIEȚELOR ÎN LUMINA HADISULUI

Alhamdulillahi Rabbil Alamin wa salaatu wa salamu ala Rasulillah!

Omul prin natura lui este liber să aleagă între drept și rău/gresit. Există suficientă înțelegere a diferenței dintre corectitudine și incorectitudine  păstrat în mintea și în inima omului de catre Allah Subhanahu wa ta’ala. Pe lângă religie, normele culturale și adunările sociale joacă de asemenea un rol esențial în modelarea personalității unui individ care are ca rezultat adaptarea la astfel de setări sociale. Conceptul de locuri cu energie pozitivă și negativă indică de asemenea această temă a subiectului în discuție. Primul, se referă la o prezență fizică în care o persoană se simte bine in legatură cu sine din cauza vocii sale interioare, cum ar fi locurile religioase de cult, și locurile de ședere în rândul membrilor familiei etc. Pe de altă parte, ultimul concept, discută despre situația în care cineva simte rău despre el și este înclinat să facă rău, cum ar fi locurile de jocuri de noroc și consumul de alcool și așa mai departe.

Acum, să explicăm în detaliu implicațiile mai mari ale acestei instrucțiuni ale Trimisului lui Allah  ﷺ , pentru a cunoaște adevărata valoare a acestor locații în viața individului:

Mesagerul lui Allah  ﷺ a spus:

Cele mai iubite dintre locuri la Allah sunt moscheile, iar cele mai urâte locuri la Allah sunt piețele„. [Sahih Muslim 671]

Hadisul menționat mai sus precizează  consecințele energiilor pozitive și  negative  ale anumitor locuri care sunt Moscheile și bazarele. Profetul  ﷺ ne spune că locul  de pe suprafața pământului pe care îl iubeste cel mai mult Creatorul universului este Casa lui Allah, adică Moscheea Sfântă unde musulmanii oferă Salah (Rugăciunea) de cinci ori în fiecare zi. Iar cea mai disprețuită locație din această lume, în fața lui Allah  este piața, pe care oamenii o vizitează pentru a cumpăra bunurile de consum.

Acum, să explicăm în detaliu implicațiile acestei instrucțiuni ale Trimisului lui Allah sall Allahu aleyhi wa sallam, astfel încât să cunoaștem adevărata valoare a acestor locuri în viața individului:

 

BENEFICIILE MERSULUI LA MOSCHEE

Moscheea este un loc sacru în viața musulmanului, care este destinat adorării și invocării lui Allah Subhanahu wa ta’ala. În primele zile de răspândire a islamului în Mekkah, credincioșii nu aveau libertatea de a se ruga în mod deschis, astfel încât ei erau limitați să ofere Rugaciunea in privat. În acel moment nu era niciun concept de masjid (Moschee). Cu ocazia  Hijrah (Migrația) la Madinah, Rasulullah ﷺ a făcut prima moschee din istoria musulmană, adică Masjid  Quba, într-un loc numit Quba situat la mică distanță de orașul Madina. De asemenea, Profetul sall Allahu aleyhi wa sallam a pus bazele  Masjid al Nabawi (Sfânta Moschee a Profetului), unde musulmanii se rugau de cinci ori pe zi. Cel mai Milostiv spune în  Coranul cel Nobil:

Şi de oriunde ai pleca, îndreaptă-ţi faţa către Moscheea Al-Haram! Oriunde v-aţi afla, îndreptaţi-vă feţele către ea, pentru ca lumea să nu aibă un temei împotriva voastră, în afara acelora dintre ei care sunt nelegiuiţi. Şi nu vă temeţi de ei, ci temeţi-vă numai de Mine, căci Eu voi să-Mi împlinesc harul Meu asupra voastră şi poate că veţi fi bine călăuziţi!”

Coran 2:150

Casa lui Allah SWT deține o mare distincție în tot ce ține de adorare în Islam. El servește ca un loc în care credincioșii au șansa să se întâlnească cu Domnul lor Atotputernic și să se supună Lui pentru Mila și Binecuvântările Sale. Din acest verset se poate observa că musulmanii trebuie să-și întoarcă fețele spre Kaaba Shareef, din moment ce toate moscheile din lume se îndreaptă spre direcția Qibla.

Unele dintre marile avantaje ale vizitării locurilor sacre ale Moscheilor:

Apropierea de Allah

In timpul Rugaciunii (Salah) si in special in Sajdah (prosternare), credinciosul este si mai aproape de Allah subhanahu wa t’ala.

Nu! Nu-i da lui ascultare, ci prosternează-te şi apropie-te!” [Quran, 96: 19]

Înalte recompense pentru Rugăciunea în congregație:

Masjid (Moscheea) este locul unde musulmanii se roagă colectiv lui Allah SWT. Profetul  cel nobil ﷺ a dat vestea plăcută a răsplătilor pentru cei care ofera Salah în congregație cu următoarele cuvinte:
Rugăciunea în adunare este superioară rugăciunii de unul singur de douăzeci și șapte de ori” (Bukhari)

Acordarea Paradisului pentru vizitarea Moscheii dimineața și seara:

Efectuarea Rugaciunii în Masjid dimineața devreme și seara când o persoană este într-adevăr obosită după muncă este o sarcină foarte dificil de făcut. Vizitarea moscheilor în aceste momente ale zilei a fost considerată ca sursă de atingere a Paradisului de  catre Rasulullah ﷺ:

Cine se duce la moschee dimineața sau seara, Allah pregătește pentru el un loc în Jannah ori de câte ori se duce dimineața la moschee și se întoarce din ea seara„. [Bukhari]

Răsplata pentru fiecare pas spre moschee:

Abu Hurrairah (R.A)  a relatat că Mesagerul lui Allah ﷺ  a spus:
„Cel care se purifică (face  Wudu) în casa lui și apoi merge într-una din casele lui Allah (la moschee) pentru a îndeplini un Salat obligatoriu, un pas al voinței sale îi șterge păcatele și un alt pas va ridica rangul său (în Jannah).” (Muslim)

Acestea sunt unele dintre beneficiile care descriu efectele pozitive ale intrării și adorării lui Allah Subhanahu wa ta’ala în moschee.

DEZAVANTAJELE  VIZITĂRII PIEȚELOR

Având în vedere Hadisul Profetului  în care el ﷺ  a considerat bazarul drept locația detestată pe pământ în comparație cu moscheile, nu înseamnă  că nu ar trebui să se viziteze deloc piața; mai degrabă transmite un mesaj de a nu uita de adorarea lui Allah SWT în timp ce se află în aceste locuri și, de asemenea, de a evita să se implice in tratarea nedreaptă a celorlalți oameni.

Unele dintre dezavantajele probabile de a merge la mall-uri și locuri de cumpărături sunt:

1. Uitarea în legătură cu Allah SWT:

În timp ce o persoană se află intr-un loc de cumparaturi, de cele mai multe ori se întâmplă să piardă o Salah (Rugaciune) sau mai multe

2. Minciuna și acționarea nedreaptă: Cei care își pun bunurile la vânzare în bazar sunt sfătuiți să păstreze onestitatea în comerț cu clienții lor. Din păcate, de cele mai multe ori, oamenii sunt înșelați prin stabilirea prețului mărfii peste costul normal. Din cauza unor astfel de nereguli, piețele sunt cel mai rau loc de pe pământ și detestat de Allah Atotputernicul.

3. Îndeplinirea dorințelor inutile:

Rătăcind în jurul centrelor comerciale, majoritatea persoanelor care posedă multa bogăție cumpără produse inutile pe baza dorințelor lor. Înseamnă că, în cele din urmă, piețele duc la cheltuieli neintemeiate, ceea ce provoacă afecțiune pentru materialism și lăcomie.

4. Pierderea timpului:

Unii oameni o numesc „Hanging Out” prin simplul mers pe jos în mall-uri fără niciun motiv. Astfel de acte sunt pur si simplu pierdere a timpului pe care îl puteam folosi în orice alt efort productiv, cum ar fi Rugăciunea, vizitarea rudelor, ajutorarea altora etc.

Acestea sunt unele dintre dezavantajele vizitarii piețelor si locurilor de cumpărături, fiind acolo pentru nici un motiv sau pentru o perioadă de timp inutilă.

Pe scurt, Moscheea este un loc foarte sacru în această lume, care oferă Musulmanului posibilitatea  de a câștiga multe binecuvântări  de la Allah SWT. Pe de altă parte, piața este un loc în care dragostea pentru această viață temporară devine mai puternică și ne face să uitam de adevăratul scop al existenței.

Si Allah stie cel mai bine!

 

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA SAIJARI, 2013-2018.

Lasă un Comentariu