DZIKR MARATHON(I)

ALLAH

 

DZIKR MARATHON(I)

 

BISMILLAH 

 

“ O, voi cei care credeti, pomeniti-L pe Allah mereu”33:41

 

 

As-salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!                

 

Pomenirea lui Allah este una dintre cele mai rasplatite fapte de adorare, este cel mai usor de indeplinit si poate fi facuta in orice moment si in aproape in orice loc, fara vreo conditie prealabila.

 

Cea mai buna pomenire a lui Allah este fara indoiala Coranul, dar pe langa Coran, care este cel mai bun discurs si este cel mai bun, pentru ca este Cuvantul lui Allah, sunt nenumarate expresii, usoare pentru limba dar care sunt foarte grele in balanta faptelor bune.

 

Trebuie sa sporim pomenirea lui Allah, sa ne obisnuim sa facem acest lucru oricand avem putin timp liber sau inainte de culcare sau in oricare alt timp, pentru ca vom regreta in Viata de Apoi pentru fiecare moment in care nu L-am pomenit pe Allah.

 

Mu’adh Ibn Jabal(RA) a spus ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Oamenii Paradisului nu vor regreta nimic cu exceptia unui singur lucru: timpul care a trecut pe langa ei, fara sa-L pomeneasca pe Allah.”[Bayhaqi in Shu’ab al-iman]

 

Cel mai inalt nivel in Jennah este pentru cei care Il pomenesc pe Allah cel mai mult:

 

Abu Sa’id(RA) a relatat ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a fost intrebat:” Care dintre slujitorii lui Allah este mai bun in rang in fata lui Allah in Ziua Judecatii? El a spus:” Cei care Il pomenesc pe El mult”…[Ahmad,Tirmidhi&Bayhaqi]

 

Este important sa mentionez  ca nu este suficient doar sa rostim niste expresii fara sa le cunoastem adevaratul inteles si mai ales fara sa dam atentie la ceea ce spunem, ci pentru a primi intrega rasplata trebuie sa le intelegem, sa le cunoastem adevarata semnificatie. Tocmai de aceea, consider ca este important sa trecem in revista principalele expresii folosite pentru dzikr si adevaratul lor inteles.

 

TASBEEH– SubhanAllah

 

TAHMEED– Alhamdulillah

 

TAKBEER– Allahu akbar

 

TAHLEEL– La ilaaha illAllah

 

HAWKALAH- La hawla wa la quwwata illa billaah

 

BASMALAH- Bismillahir Rahmanir Rahim

 

ISTIGHFAR– Astarghfirullah

 

SALUTUL PENTRU PROFET– SalAllahu aleihi wa sallam

 

TASBEEHSubhanAllah (Allah este mai presus de orice imperfectiune)

 

Tasbeeh neaga orice imperfectiune si orice lucru care nu este potrivit pentru a-I fi atribuit lui Allah. Tasbeeh  neaga imperfectiunile, iar Tahmeed afirma deplinatatea atributelor lui Allah.Tasbeeh si Tahmeed sunt mentionate impreuna in Coran.

 

TAHMEEDAlhamdulillah (Toata lauda I se cuvine numai lui Allah)

 

Allah este Al-Hameed in Sine, in Numele Sale, in Atributele Sale si in Actiunile Sale. El merita toata lauda si toata dragostea.

 

Din toata creatia, Profetul Muhammad-salAllahu aleihi wa sallam, a fost cel care l-a glorificat pe Allah cel mai mult si in cel mai complet mod. Allah Ii va darui lui-sal Allahu aleihi wa sallam, steagul laudei in Ziua Invierii, iar el-salAllahu aleihi wa sallam, il va tine in mana sa, iar cei care l-au laudat pe Allah se vor aduna in spatele sau, iar cei carel-au laudat pe Allah cel mai mult, vor fi mai aproape de steag. Cei care l-au laudat pe Allah la bine si la greu si sunt rabdatori cu ceea ce Allah a hotarat pentru ei, vor avea o casa in Paradis care se numeste Casa Laudei.

 

Mesagerul lui Allah-salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Cand ii moare  copilul  unui slujitor, Allah le spune ingerilor Sai:’Ati luat sufletul copilului slujitorului Meu?’ Ei vor spune:’Da’. El va spune:’ I-ati luat rodul inimii sale?’ Ei vor raspunde:”Da.’ El va spune:’Ce a spus slujitorul Meu?’ Ei vor spune:’El Te-a laudat si a spus:”inna lillahi wa inna ilayhi raaji’oon”(Lui Allah Ii apartinem si la El este intoarcerea).’ Iar Allah va spune:’Construiti o casa in Paradis pentru slujitorul Meu si numiti-o Casa Laudei”.[Tirmidhi]

 

Cand trebuie sa folosim “hamd”? Este indicat sa-L laudam pe Allah tot timpul, asa cum ne bucuram de binecuvantarile Lui aparente sau ascunse, in religie sau in viata lumeasca. Allah merita lauda slujitorilor Sai in permanenta, datorita Numelor si Atributelor Sale Perfecte.      

 

Sunt si situatii cand luada lui Allah este si mai mult accentuata, de exemplu: cand incepem sa facem ceva, in khutba(predica), in Rugaciune, dupa ce mancam sau bem, cand ne imbracam, dupa ce stranutam, cand vedem pe cineva afectat de ceva rau, etc.

 

Sunt doua tipuri de lauda:

 

-lauda in sensul de shukr(multumire) pentru toate binecuvantarile lui Allah pentru slujitorii Sai

 

-lauda pentru ceea ce Allah merita, datorita Numelor si Atributelor Sale perfecte si nobile.

 

Cel care cunoaste cu adevarat Numele si Atributele lui Allah, este cel mai bun, cel mai complet si mai maret fel de a-ti indeplini datoria de lauda pentru Allah.

 

A-L lauda pe Allah pentru binecuvantari este o si mai mare binecuvantare decat binecuvantarea insasi. Allah ne-a daruit posibilitatea si abilitatea de a oferi multumiri si de a-L lauda pe El pentru binecuvantari, iar acest lucru este mai maret decat binecuvantarea  sub forma de sanatate, avere, copii si altele.

 

TAKBEERAllahu Akbar (Allah este Cel mai Maret)

 

Takbeer inseamna ca Allah este Cel mai Maret pentru un slujitor in comparatie cu orice alt lucru si nimic nu este mai maret decat El.

 

Takbeer se rosteste de sute de ori in Rugaciune, adhan, in timpul celor doua Eid-uri,etc. Allahu Akbar nu poate fi inlocuit cu nicio alta expresie, pentru ca akbar este cel mai complet inteles al maretiei. Mintea noastra nu poate intelege Maretia lui Allah. Noi nu putem intelege o mare parte a creatiei, asa ca, ce sa mai spunem despre Creator.

 

Ibn Mas’ud(RA) a relatat ca Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Intre cerul acestei lumi si cerul de deasupra lui, sunt 500 de ani. Intre fiecare cer, sunt 500 de ani. Intre al saptelea cer si Scaun(Kursi), sunt 500 de ani. Intre Scaun si apa sunt 500 de ani. Tronul(Arsh) este deasupra apei, iar Allah este deasupra Tronului. Si nimic nu Ii este ascuns din faptele voastre.”

 

Tronul cel maret al lui Allah este cea mai mare si cea mai inalta creatie. Este asemanator cu bolta universului si acoperisul lui. Allah Preainaltul sta pe Tronul Sau(Surat Ta-Ha:5), iar Tronul Sau este pe apa(Surat Hud:7).

 

In ce priveste Scaunul(Kursi), Mesagerul lui Allah-salAllahu aleihi wa sallam a spus:” Scaunul in comparatie cu Tronul, este ca o bratara de fier intr-un desert vast al acestei lumi.”

 

TAHLEELLaa ilaaha illAllah (nu are nimeni drept de adorare in afara de Allah)

 

Tahleel  este cea mai buna si cea mai mareata expresie dintre cele pe care le-am prezentat anterior.Creatia a fost facuta pentru ea. Mesagerii au fost trimisi si Cartile au fost revelate pentru ea. Aceasta este expresia care face diferenta intre un Musulman si un Kaafir(necredincios), diferenta dintre oamenii Paradisului si oamenii Iadului. Este cel mai important stalp al religiei si cea mai importanta ramura a credintei.

 

Sufyaan bin Umar(RA) a spus:” Allah nu a dat slujitorilor Sai o binecuvantare mai mare decat  laa ilaaha illAllah.

 

Este conectiunea care ii aduna pe Musulmani, care ii face sa fie uniti, si este legatura intre ingeri si fii lui Adam. Credinta in Allah ii conduce pe ingeri catre oameni si ii face pe ingeri sa faca du’a pentru ei. Laa ilaaha illAllah este cea care face legatura intre locuitorii cerurilor(ingerii) si locuitorii pamantului.

 

40:7-9:“Cei ce poarta Tronul si cei care-l înconjoara(dintre ingeri) Îl preamareasc pe Domnul lor, aducandu-I lauda, cred in El si cer iertare pentru cei care cred: “ Doamne! Tu îti intinzi peste toate lucrurile indurarea si stiinta Ta. Deci iarta-i pe cei care iti cer iertare, se caiesc si urmeaza calea Ta( calea cea dreapta-Islamul, urmand vorbele si faptele Trimisului Tau) si pazeste-i de chinul Iadului,

 

Doamne! Si fa-i pe ei sa intre in gradinile Edenului, pe care Tu le-ai promis, ca si pe cei care au fost evlaviosi dintre parintii lor, sotiile lor, si urmasii lor, caci Tu esti Cel Puternic[si] Intelept[ Al-Aziz, Al-Hakim].

 

Si pazeste-i pe ei de cele rele( de pacate si de pedeapsa pt ele)! Iar acela pe care il pazesti de rele, in Ziua Aceea, de acela Te-ai indurat.

 

Si aceasta este marea izbanda!”                                                             

 

Pentru tafsir click aici:

 

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/24/coran-407-9/

 

Laa ilaaha illAllah este cea mai buna dintre faptele bune.

 

28:84-“Cel care vine cu fapta buna(Monoteismul Islamic insotit de fapte bune)va avea parte de ceva si mai bun decat ea, iar cel ce vine cu fapta rea(Politeism insotit de fapte rele) nu vor fi rasplatiti decat dupe ceea ce au savarsit.”

 

Profetul-salAllahu aleihi wa sallam ne-a spus ca cea mai buna dintre fapte este:”Laa ilaaha illAllah”.[Ahmad]

 

Iar intr-o alta relatare:”Cu adevarat Allah a interzis Focul Iadului pentru cel care spune Laa ilaaha illAllah, cautand Fata lui Allah.”[Bukhari&Muslim]

 

Sunt sapte conditii pentru ca Laa ilaaha illAllah sa fie corecta: cunoasterea, certitudinea, sinceritatea,veridicitatea,intelegerea si acceptarea. Nu este suficient doar sa rostesti laa ilaaha illAllah fara sa actionezi in conformitate cu ceea ce rostesti.

 

“Oricine moare si cunoaste ca Laa ilaaha illAllah,va intra in Paradis:”[Muslim]. Acest hadis scoate in evidenta necesitatea cunoasterii.

 

Laa ilaaha illAllah  inseamna ca “Nimeni nu are drept de adorare in afara de Allah”, care se traduce in fapte prin adorarea lui Allah Singur cu sinceritate si evitarea adorarii altorora pe langa Allah(taaghoot-zeitati false). Este o negare si o afirmatie. Este indepartarea de la adorarea altcuiva in afara de Allah, fara mijlocitori sau parteneri. Este actiune si nu doar ceea ce rostim. Este nevoie de cunoastere, certitudine si credinta in inima si de actiunea membrelor noastre, pentru ca si un ipocrit actioneaza, dar nu este sincer in faptele sale.

 

AL HAWQALAHLaa hawla wa laa quwwata illa billaah( nu exista forta si putere in afara de Allah)

 

Cele patru expresii- SubhanAllah, alhamdulillah,laa illaaha illAllah,Allahu akbar– impreuna cu lahawla wa laa quwwata illa billah, reprezinta tawheed– adorarea lui Allah Singur + qadr-Predestinarea.

 

Ibn Abee Awfaa a spus: “un om a venit la Profet-salAllahu aleihi wa sallam si a spus:” Nu pot sa invat Coranul, asa ca invata-ma ceva care sa fie de ajuns pentru mine”. El a spus: SubhanAllah, wal hamdulillah, wa laa illaaha illAllah, wa Allahu Akbar, wa la hawla wa lla quwwata illa billah..”[Abu Dawood, Nisaa’i].

 

Abu Huraira(RA):” Sa te informez despre o fraza care se afala sub Tron si este dintre comorile Paradisului? Spune: “La hawla wa la quwwata illa billah”. Allah va spune: ‘Slujitorul Meu s-a supus in intentie, fapta si adorare(aslama wastaslama)’.[saheeh Dhahabee-relatare asemanatoare in Fath al Baari]

 

Un slujitor nu poate sa contoleze nimic din lucrurile sale. Nu are niciun mijloc  pentru a indeparta raul sau abilitatea de a obtine binele decat prin Vointa lui Allah. El nu poate schimba nesupunerea cu supunere, boala cu sanatatea, slabiciunea cu putere, lipsurile cu perfectiunea, decat cu ajutorul lui Allah. Tot ceea ce Allah Voieste se va intampla si tot ceea ce Allah nu voieste , nu se va intampla.Toate treburile creatiei sunt legate de Hotararea Lui si de Predestinare.

 

La hawla wa la quwwata illa billah este o expresie care cantareste foarte mult si inseamna sa fi sincer fata de Allah Singur si sa-I cauti ajutorul, asa cum laa ilaaha illAllah inseamna sa fi sincer fata de Allah in adorare.

 

In Surat Al-Fatiha: “iyyaaka na’budu wa iyyaka nasta’in” – pe Tine Singur te adoram(tawheed al ibadah), care reprezinta indepartarea de shirk; si Tie Singur iti cerem ajutorul( ceea ce nseamna ca doar lui Allah Ii cerem ajutorul, cunoscand ca nu exista forta si putere in afara de Allah).

 

Ibn Tymiyyah a spus ca:” oamenii in mod gresit folosesc la hawla wa la quwwata illa billah in situatii de calamnitate si o spun din frica si nu din rabdare. Hawqalah este o fraza pentru cerere de ajutor si nu o fraza pentru calamnitate( in acest caz se rosteste:inna lilaahi wa inna ilayhi raaji’un)”.

 

Ibn Abbaas(RA) a definit la hawla wa la quwwata illa billah: “ Nu avem abilitatea de a ne supune decat prin(vointa) lui Allah si nu avem puterea sa parasim nesupunerea decat prin (vointa) lui Allah.”

 

ISTIGHFAR si TAWBAHCererea de iertare si Cainta

 

Pacatele pot fi motiv pentru ca du’a sa nu gaseasca raspuns. Tawbah(cainta) pe de alta parte poate conduce catre acceptarea du’a si pentru raspuns. Pacatele sterg binecuvantarile si cauzeaza dezastre.

 

Ali(RA) a spus:” Nicio calamnitate nu cade asupra unei persoane decat datorita pacatelor, si nu este indepartata decat prin intermediul caintei.”[Ibn al Qayyim-jawaab al Kaafi]

 

Tawbah conduce catre succes. Este obligatoriu sa facem Tawbah imediat dupa comiterea unui pacat, fara sa amanam. Sunt mai multe du’a-uri recomandate pentru cererea de iertare pentru pacatele pe care le cunoastem si pentru pacatele pe care nu le cunoastem.

 

Tawheedlaa ilaaha illAllah indeparteaza shirk(politeismul, asocierea de parteneri in adorare pe langa Allah), iar istighfar sterge restul blocajelor. Toate pacatele provin din shirk, iar Tawheed  indeparteaza originea shirk, si istighfar sterge ceea ce deriva din el.(Ibn Taymiyyah).

 

Az-Zubair(RA) a relatat ca Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Oricine doreste sa fie multumit cu cartea sa(in care ii sunt inregistrate faptele in Ziua Judecatii), sa sporeasca cererea de iertare-istighfar(sa-I ceara iertare lui Allah).”[Saheeh Tabaraani]

 

Profetul-salAllahu aleihi wa sallam, obisnuia sa ceara iertare de la Allah mai mult de 70 de ori pe zi, iar intr-o alta relatare, de 100 de ori pe zi. Iar acest lucru se intampla cu toate ca ca stia ca pacatele sale trecute si prezente i-au fost iertate, insa facea acest lucru din dorinta de a fi un slujitor recunoscator.

 

Pentru ISTIGHFAR, click aici:

 

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/22/istighfar-poarta-catre-binecuvantari-nelimitate/

 

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/12/cea-mai-buna-ruga-de-iertare-sayyid-al-istighfar/

 

CONCLUZIE

 

In final, as dori sa mai subliniez pe scurt, ca de acum inainte cand iL vom pomeni pe Allah, vom cunoaste ca: atunci cand vom rosti SubhanAllah,declaram ca Allah este lipsit de orice imperfectiune, cand vom rosti Alhamdullillah, recunoastem binecuvantarile pe care Allah le-a revarsat asupra nostra si ca El merita toata lauda si toata dragostea noastra datorita Numelor si Atributelor Sale perfecte, cand vom rosti Allahu Akbar,cunoastem ca Allah este Cel mai MARET si nimic nu este mai maret pentru noi in afara de El, iar Maretia Lui este ceva ce noi nu avem capacitatea sa intelegem cu adevarat, cand rostim Laa ilaha illAllah, ne exprimam credinta in Tawheed, si ne eliberm de orice credinte false si de shirk si aceasta este esenta Monoteismului, iar cand rostim La hawla wa la quwwata ila billah, recunostem ca orice lucru se intampla numai cu Voia lui Allah, si ne exprimam credinta in        Al-Qadr(Predestinare), si nu in ultimul rand,cand rostim Astaghfirullah, ne cerem iertare de la Allah pentru pacatele noastre si de asemenea cunostem ca Istighfar este sursa de nenumarate binecuvantari. Cu toate aceste lucruri pe care le-am invatat astazi, pomenirea lui Allah, va deveni un act de adorare constient si cu siguranta mult mai rasplatit.

 

Fie ca Allah sa ne ajute sa ne petrecem timpul cu pomenirea Lui! Ameen!

 

dzikr

 

Cu pace,

 

             Cezarina S.

 

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

 

Va urma, inshAllah!

 

Inspirat din: Autentic Supplication of the Profet-salAllahu aleihi wa sallam, by Waleed Al-Esa 1996/Fiqh al Ad’yah wal Adzkar by Abdur-Razzaq/ The Translation of the Meanings of Sahih Al-Bukhari/ Summarized Sahih Muslim-Darussalam/ Copyright Umm ‘Abdir Rahman-Rewards for Dzikr.

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

 

Islamul Pacea Eterna

Un gând despre “DZIKR MARATHON(I)

  1. Pingback: O ZI DE POST IN RAMADAN de la A-Z! | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s