INTERZICEREA NEDREPTATII SI ASUPRIRII

 

Oppression_stinginess_3

Interzicerea nedreptatii si ASUPRIRii

BISMILLAH

Relatat de Abu Dhar al-Gghifari(RA) ca Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a transmis de la Allah Atotputernicul si Gloriosul Care a spus:” O, slujitorii Mei! Eu am interzis nedreptatea pentru Mine, deci va este interzisa si voua. Asadar nu fiti nedrepti unul cu celalalt! O, slujitorii Mei! Voi toti sunteti rataciti, cu exceptia celui  pe care Eu il calauzesc pe calea cea dreapta., asa ca cereti calauzirea de la Mine, ca sa va calauzesc pe calea cea dreapta. O, slujitorii Mei! Voi toti sunteti flamanzi, cu exceptia celui pe care Eu il hranesc, asadar de la Mine cereti hrana si Eu va voi hrani. O, slujitorii Mei! Voi toti sunteti goi(aveti nevoie de vesminte), cu exceptia celui pe care Eu il imbrac, asadar cereti-Mi sa va imbrac si Eu va voi imbraca. O, slujitorii Mei! Voi savarsiti pacate noaptea si ziua si Eu sunt gata sa va iert toate pacatele. Asadar, rugati-va  Mie pentru iertare si Eu va voi ierta(pacatele). O, slujitorii Mei! Nu veti reusi sa-Mi daunati cu ceva si nu veti reusi sa-Mi fiti de ajutor. O, slujitorii Mei! Si daca ar avea primul si ultimul dintre voi, toti oamenii si djinii pietatea celui mai pios dintre voi, aceasta nu va adauga nimic la Puterea Mea. O, slujitorii Mei! Si daca ar avea primul si ultimul dintre voi, toti oamenii si djinii ticalosia(nelegiuirea) celui mai ticalos dintre voi, acesta nu va diminua cu nimic Puterea Mea! O, slujitorii Mei! Si daca s-ar aduna primul si ultimul dintre voi, toti oamenii si djinii la un loc si ar cere de la mine si Eu as darui fiecruia ceea ce el a cerut, aceasta nu ar descreste cu nimic ceea ce Eu am, nici macar cat ar pierde oceanul daca s-ar introduce si s-ar scoate un ac din el.    O, slujitorii Mei! Faptele voastre va sunt scrise si pentru ele va voi rasplati, asa ca acela care gaseste bine sa Il slaveasca pe Allah, iar cel care gaseste altceva sa nu invinuiasca pe nimeni altul, decat pe sine.” [sahih Muslim]

Acesta este un hadith Qudsi, ceea ce inseamna ca Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a relatat cuvintele lui Allah Subhanahu Wa Taa’la. Acest hadis subliniaza interzicerea oricarei forme de nedreptate si agresiune.  Si de asemenea ii incurajeaza pe Musulmani sa ceara calauzire de la Allah prin intermediul Du’a si sa se increada numai in Allah, scotand in evidenta Gloria si Maretia lui Allah si inepuizabilele Sale comori si binecuvantari.

Interzicerea asupririi

Cand Allah SWT spune:” Am facut nedreptatea(asuprirea) interzisa pentru Mine”, ne putem gandi la toate suferintele, tot raul si asuprirea care exista in aceasta lume. Unii s-ar mai putea gandi, daca Allah este Indurator, atunci de ce se intampla toate aceste lucruri rele? Aceste lucruri se intampla deaoarece Allah ne-a daruit noua alegerea libera de a actiona in acord cu ceea ce credem noi ca este bine. Se poate deduce de aici, ca oamenii sunt cei care au ales sa se asupreasca unii pe altii, exercitandu-si  vointa libera.

Nedreptatea poate lua diverse forme. Cea mai extrema forma de nedreptate este al-Shirk,  asocierea de parteneri lui Allah. A doua forma de nedreptate este cea indreptatata chiar asupra noastra, prin comiterea de pacate. A treia forma de nedreptate este cea indreptata catre altii, fie ca este vorba despre oameni sau alte creatii. Musulmanii trebuie sa se straduiasca sa impiedice nedreptatea si asuprirea care Ii displac lui Allah si care atrage pedeapsa Sa.

ALLAH ESTE SURSA CALAUZIRII

Allah Subhanahu Wa Taa’ala este sursa calauzirii. Niciunul dintre noi nu poate sa daruiasca calauzire. Putem doar sa-I indrumam pe oameni catre calea cea dreapta , dar adevarata calauzire vine numai de la Allah Singur. Calauzirea este cea mai mare binecuvantare de la Allah. Aceasta calauzire este Coranul pe care Allah l-a revelat Mesagerului Sau-salAllahu aleihi wa sallam. Allah SWT ne-a aratat noua calea pe care sa o urmam si ne-a avertizat pe noi impotriva lui Shaytan, care este cel mai mare dusman. Recitand Surat al-Fatiha la fiecare raka’t in Rugaciunile noastre ne amintim de nevoia extrema  de Allah si de Calauzirea si Ajutorul Sau.

ALLAH ESTE CEL CARE ASIGURA PROVIZILE

Cand este vorba despre bunurile materiale, Allah este Cel care ne asigura noua tot ceea ce avem nevoie, fie ca este vorba despre hrana, imbracaminte, etc. Hadith-ul ne arata generiozitatea lui Allah. Cu cat Ii cerem mai mult, cu atat El ne ofera mai mult. El doreste sa ne apropiem de El prin exprimarea nevoilor noastre cu umilinta. Allah SWT ne spune:  ‘Nu cereti intretinere(subzistenta) de la nimeni altcineva in afara de Mine, pentru ca toti cei de la care puteti voi sa cereti, ei insisi sunt daruiti(cu provizii) de catre Mine. Asa ca, cereti intretinere de la Mine si Eu va voi dărui.’

ALLAH INTOTDEAUNA este gata SA NE IERTE

Desi noi comitem constant pacate, Allah este de asemenea constant in ce priveste Indurarea si Iertarea Sa. Usa caintei este intotdeauna dechisa pentru oricare dintre noi. Allah ne cunoaste slabiciunile si faptul ca omul este inclinat catre greseala. Putem sa neglijam implinirea obligatiilor si sa ne implicam in pacate, dar Allah Subhanahu Wa Taa’ala este Cel mai Iertator si usa Lui este deschisa pentru oricine. Este preferabil, daca am comis un pacat sa ne caim si sa cerem iertare de la Allah imediat fara sa amanam sau sa neglijam acest lucru.

Comorile si granitele lui allah sunt nelimitate

Comorile lui Allah sunt inepuizabile, asa ca nimeni nu ar trebui sa gandeasca vreodata ca ceea ce Ii apartine lui Allah ar putea vreodata sa descreasca, indiferent cat ar darui. Profetul-salAllahu aleihi wa sallam a explicat intr-un alt hadith:” Mâna lui Allah este plina; ea nu se diminueaza prin ceea ce El daruieste ziua si noaptea. Nu ati vazut ca Domnul vostru  daruieste incontinuu inca de cand a creat Cerurile si Pamantul, si toate acestea nu au diminuat ceea ce se afla in Mâna Sa nici macar putin.”[Bukhari]

Socoteala

La finalul hadith-ului se mentioneaza si se subliniaza ca fiecare va fi tras la raspundere  pentru faptele sale. Oricine va gasi binele inregistrat de partea sa  ar trebui sa-I fie recunoscator lui Allah si sa-L laude pentru acest lucru. Oricine gaseste altceva in afara de asta, sa nu invinovateasca pe nimeni in afara de el. Acest lucru scoate in evidenta clar, responsabilitatea personala pe care o avem pentru faptele noastre.

CONCLUZIE

Din multe versete din Coran si din Hadith-uri, reiese clar importanta manifestarii  cu umilinta a nevoilor noastre in fata lui Allah Subhanahu Wa Taa’la, si de asemenea faptul ca trebuie constant sa ne caim si sa cerem iertare de la Allah. Allah Subhanahu Wa Taa’ala este Cel care aude totul, si ne asculta pe noi si ne accepta rugile(Du’a-urile) si cainta(daca sunt facute cu sinceritate). Multumirea lui Allah este tinta noastra finala, fara de care cu adevarat vom fi printre cei pierduti. Sa-I cerem lui Allah sa ne numere printre cei care au reusit si printre cei care au obtinut Multumirea Lui. Ameen!

Toata Lauda I se cuvine lui Allah Stapanul tuturor lumilor!

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s