RUGACIUNEA asa cum facea PROFETUL salAllahu aleyhi wasallam

12067847_1696608453894150_2053645873_n

RUGACIUNEA asa cum facea PROFETUL salAllahu aleyhi wasallam!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Rugaciunea este cel mai important act de adorare si cea mai importanta obligatie in Islam, este al doilea stalp al Islamului dupa marturisirea de credinta (shahadah) si despre importanta ei si alte lucruri esentiale am vorbit in mai multe articole dedicate acestui subiect. Toate le gasiti la categoria dedicata Rugaciunii (veti gasi link-ul categoriei la sfarsit).

Profetul Muhammad salAllahu aleyhi wa sallam a spus:
Rugati-va (impliniti Rugaciunea/As-Salah) asa cum m-ati vazut pe mine rugandu-ma (implinind Rugaciunea).”- “Sallu kama ra’aitumuni usalli”. [Sahih Al-Bukhari]

Rugaciunile obligatorii-Fard- sunt:

2 Rak’at Fajr (dimineata), 4 Rak’at Zuhr (pranz), 4 Rak’at ‘Asr (dupa amiaza), 3 Rak’at Maghrib (apus/seara) si 4 Rak’at ‘Isha (noapte).

Rugaciunea este un cumul de recitari, miscari si posturi, fiecare set purtand denumirea de raka’h (unitate de Rugaciune).

Recitarea trebuie sa fie in limba Araba. Pentru cei care abia au intrat in Islam si inca nu au memorat nimic din Coran, ii rog sa acceseze link-ul urmator:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/05/22/punctul-de-plecare-la-intrarea-in-islam3132/

Inainte de a incepe Rugaciunea, trebuie sa implinim wudhu (ablutiunea). Pot fi implinite mai multe Rugaciuni cu acelasi wudhu, atata timp cat este valid. Wuddu este cerinta obligatorie pentru ca Rugaciunea sa fie considerata valida. Tot ce este legat de wudhu si purificare gasiti aici:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/wudhu-tayammum-ghusul/

RUGACIUNEA PAS CU PAS

In acest articol voi exemplifica Rugaciunea de Fajr care consta in 2 rak’at.

1.Trebuie sa stai indreptat catre Qibla (directia de Rugaciune- Makkah), intentionand in inima ta sa implinesti Rugaciunea pe care vrei sa o implinesti, fie ca este una obligatorie sau voluntara (fara a adauga alte texte sau formule!!).Intentia nu trebuie exprimata cu voce tare, deoarece aceasta este o inovatie (bida’h).

Indreptarea catre Qibla este o conditie imperativa pentru fiecare Rugaciune (mai putin in situatii exceptionale- de asemenea veti gasi articole in capitolul “Rugaciunea”).

2. Ridica mainile pana la nivelul umerilor sau in dreptul lobilor urechilor si spune “Takbirat al-Ihram”, adica: Allahu Akbar (Allah este Cel mai Mare), indreptand privirea catre locul in care te vei prosterna.

3. Plaseaza mana dreapta peste incheietura mainii stangi si pune-le pe amandoua peste piept. Este recomandat a se recita o du’a de deschidere:

SUBHANAK-ALLAHUMMA WA BI HAMDIKA. WA TABAARAKASMUKA WA TA’AALA JADDUKA. WA LAA ILAAHA GHAYRUKA.

(O, Allah, Tu esti lipsit de orice imperfectiune si toata Lauda este pentru Tine, Glorificata fie Grandoarea Ta si nu are nimeni dreptul de a fi adorat in afara de Tine).

Desigur pot fi recitate si alte du’a-uri dintre cele recomandate de catre Profet salAllahu aleyhi wasallam.
Dupa ce ai recitat Du’a-ul de deschidere, trebuie sa ceri protectie la Allah impotriva lui Sheytan cel blestemat spunand:”Audzu billahi minal-shaytani-r-ragim”.
Apoi spui:

Bismillahi-r Rahmani-r Raheem” (In Numele lui Allah, Cel mai Milostiv, Cel mai Indurator).
Recita Surat Al-Fatiha, prima Sura din Coran. Al-Fatiha trebuie recitata la fiecare raka’h in fiecare Rugaciune. Rugaciunea fara recitarea Al-Fatiha este invalida!
<Al-hamdu lillaahi Rabbi-l-‘aalameen.
Ar-Rahmaani-r-Raheem.
Maaliki yawmi–d-deen.
Iyyaaka na‘budu wa iyyaaka nasta‘een.
Ihdina-s-siraatal mustaqeem.
Siraatal-ladheena an‘amta ‘alayhim ghayr-il maghdoobi ‘alayhim, wa la-d-daalleen.
Ameen>

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/09/26/surat-al-fatiha-cea-mai-mareata-sura-din-coran/

4.Recita orice Sura sau cel putin cateva Versete din Coran. De exemplu Surat Al-Ikhlas (nr.112)
< Bismillahi-r Rahmani-r Raheem

Qul huw-allaahu ahad,
Allaahu-s-Samad.
Lam yalid, wa lam yulad,
wa lam yakul- lahu kufuwan ahad>

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/09/29/surah-al-falaq-si-surah-an-naas/

5.Ridica mainile pana la urechi asa cum ai facut la inceput si spune: Allahu Akbar. Apoi pleaca-te/inclina-te, punand mainile cu degetele rasfirate pe genunchi si tinand spatele drept (capul si spatele la acelasi nivel). Aceasta pozitie se numeste Ruku si in aceasta pozitie recita de trei ori:

Subhaana Rabbiy al-‘Azheem de trei ori sau mai mult, in numar impar. (Glorie Domnului meu Cel Maret)

6. Revino la pozitia stand, radicand mainile la nivelul umerilor sau urechilor, timp in care rostesti (fie ca esti Imam, fie ca implinesti Rugaciunea singur):
Sami‘a-llaahu liman hamidah (Fie ca Allah sa-l auda pe cel care Il lauda pe El)

Cand ai revenit la pozitia stand (in picioare), spui:
Rabbanaa wa laka-l-hamd. (Domnul nostru, pentru Tine este toata lauda)

7. Ridica mainile pana in dreptul umerilor sau urechilor si spune: Allahu Akbar.
Apoi mergi la prosternare cu mainile inaintea genunchilor. Palmele trebuie sa fie la nivelul umerilor/urechilor, degetele stranse indreptate catre Qibla, nasul si fruntea atingand ferm pamantul, asemnea si genunchii. Acelasi lucru este valabil si pentru degetele de la picioare care trebuie sa atinga pamantul si trebuie sa fie indreptate de asemenea catre Qibla. Toate acestea sunt obligatorii.
(Atentie: doar palmele ating pamantul, nu si coatele. Te sprijini in palme, iar antrebatul trebuie sa fie putin ridicat astfel incat coatele sa nu atinga pamantul).
Aceasta pozitie se numeste Sujud. In aceasta pozitie rostim de trei ori sau mai mult (in nr. impar):
Subhaana Rabbiy al-A‘laa.(Slava Domnului meu Cel Preainalt)
In timp ce te afli in Sujud este recomandabil sa spunem:
Subhanaka Allahuma Rabbana wa bihamdika, Allahumma ighfirly (Glorie Tie, Domn al nostru, pe Tine Te laud, iarta-mi pacatele)
Este de asemenea recomandat sa facem cat mai multe du’a si sa cerem cat mai mult de la Allah, prosperitate in aceasta lume si in cea de Apoi, fie ca este vorba despre o Rugaciune obligatorie sau una optionala.

8. Ridica capul din prosternare si spune: Allahu Akbar.

9. Stai pe piciorul stang, pastrand piciorul drept ridicat vertical cu degetele indreptate catre Qibla.
Este permis (intre doua prosternari ) sa stai si pe calcaiele si pe picioarele tale (aceasta pozitie se numeste iq’aa).
In aceasta pozitie (acum te afli intre doua prosternari), rostesti:

Rabbi ighfir li, Rabbi ighfir li (O, Doamnul meu iarta-ma, O Domnul meu iarta-ma).
De asemenea, mai poti spune:“Allaahumma ighfir li warhamni wahdini, wajburni, warfa’ni, wa’aafini, warzuqni, warfa’ni, (O Allaah, iarta-ma, ai mila de mine, calauzeste-ma, intareste-ma si vindeca-ma, si inzestreaza-ma si ridica-ma in rang).

Spune din nou: Allahu Akbar, si prosterneaza-te. In timpul prosternarii recita asemenea primei prosternari:
Subhaana Rabbiy al-A‘laa de trei ori sau mai mult, in nr. impar (Glorie Domnului meu Cel Preainalt)

10. Spune: Allahu Akbar. Apoi ridica-te picioare, sprijinindu-te pe maini cu pumnii inclestati.
In acest moment ai completat o unitate de Rugaciune, o raka’h si ai intrat in cea de a doua.

Acum nu trebuie sa repeti decat pasii de mai inainte, insa dupa recitarea Al-Fatiha in a doua raka’h, trebuie sa reciti o alta Sura sau alte versete decat la prima raka’h. Nu mai trebuie sa reciti du’a-ul pe care l-ai recitat la deschiderea Rugaciunii, iar cea de a doua raka’t trebuie sa fie mai scurta decat prima. Cei care urmeaza Imamul, trebuie sa fie atenti sa nu o ia inaintea lui, ci trebuie sa urmeze pasii dupa el.
Dupa recitarea Al-Fatiha, recita orice alta Sura sau cateva versete. Poti recita de exemplu Surat Al-Falaq (113):
<Bismillaahi-r-Rahmaani-r-Raheem.
Qul A‘oodhu birabbi-l-falaq
Min sharri maa khalaq,
Wa min sharri ghaasiqin idhaa waqab,
Wa min sharri-n-naafaathaati fi-l-‘uqad,
Wa min sharri haasidin idha hasad>

13. Urmeaza apoi toti pasii de la prima rak’ah

14. Statul pentru Tashahud
Dupa ce ai completat si cea de a doua rak’at, trebuie sa stai pentru primul tashahud.
Trebuie sa stai in pozitia descrisa anterior pentru statul intre cele doua prosternari (pe piciorul stang si cu piciorul drept ridicat vertical cu degetele indreptate spre Qibla), spatele drept si cu mainile odihnindu-se confortabil pe coapsele si genunchii tai.

Degetul aratator va fi indreptat catre Qibla ca semn al credintei Monoteiste, degetul mare si cel mijlociu formand un fel de litera “O”, tinand ochii atintiti catre degetul aratator. Trebuie sa faci astfel la fiecare Tashahud. Tashahud este obligatoriu, si cine uita, trebuie sa faca doua prosternari de uitare (sajdat al-sahw).

In aceasta pozitie, recita prima parte a Tashahud:
At-tahiyaatu lillaahi wa-s-salawaatu wa tayyibaat. As-salaamu ‘alayka ayyuha-n-nabiyyu wa rahmatu-llaahi wa barakaatuh.
As-salaamu ‘alayna wa ‘ala ibadillaahi-s-saaliheen.
– Ash-hadu an laa ilaha illaa-llaahu, wa ash-hadu anna Muhammadan ‘abduho wa rasooluhu.
(Toata glorificarea si lucrurile bune sunt pentru Allah si toata adorarea sunt pentru El. Pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra ta, O Profetule. Pacea fie asupra noastra si asupra slujitorilor devotati ai lui Allah. Martrisesc ca nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah si marturisesc ca Muhammad este Slujitorul si Mesagerul Sau).
– Ridica degetul aratator al mainii drepte in timp ce reciti aceasta parte.

15. Daca Rugaciunea este una de 3 sau 4 raka’at, dupa aceasta prima parte a tashahhud, te ridici in picioare si reciti din nou Al-Fatiha fara sa mai reciti o alta Sura sau alte versete din Coran si repeti aceeasi pasi.
Daca Rugaciunea este formata din 2 raka’at, asa cum este Rugaciunea de Fajr, de Jumu’ah, de Eid, etc., ramanem jos (in aceeeasi pozitie) si continuam recitarea partii a doua din Tashahhud, parte care se recita la sfarsitul celei de a 2-a raka’h Fajr, a celei de a 3-a raka’h Magreb si a celei de a 4-a raka’h in cazul Rugaciunii Zuhr, ‘Asr si ‘Isha.

Allaahumma salli ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin kamaa sallayta ‘ala Ibraheema wa ‘ala aali Ibraheem. Innaka hameedun majeed.
Allaahumma baarik ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin kamaa baarakta ‘ala Ibraheem wa ‘ala aali Ibraheem. Innaka hameedun majeed.
(O, Allah trimite binecuvantari asupra lui Muhammad si asupra familiei lui Muhammad, asa cum Tu ai trimis binecuvantari asupra familiei lui Ibrahim, si binecuvanteaza-l pe Muhammad si pe familia lui Muhammad, asa cum Tu ai binecuvantat familia lui Ibrahim. Cu adevarat Tu esti Cel mai Demn de Lauda, Plin de Glorie)
Dupa recitarea Tashahud si inainte de a incheia practic Rugaciunea, este momentul pentru a face Du’a. Poti alege dintre du’a-urile recomandate de Profet salAllahu aleihi wa sallam si poti cere de la Allah tot ce iti doresti din aceasta lume si din Viitoarea, atat in Rugaciunile obligatorii (Fard), cat si in cele optionale (nafile).Vezi aici du’a-uri recomandate inainte de Tasleem, dar si ce trebuie sa reciti imediat ce ai incheiat o Rugaciune:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/07/dua-inainte-sau-dupa-salam/

16. In final, rostim Tasleem pentru a incheia Rugaciunea. Intoarce capul catre dreapta si spune:
As-salaamu ‘alaykum wa rahmatullah. (Pacea si indurarea lui Allah fie asupra voastra)
Apoi intoarce capul catre stanga si spune din nou:
As-salaamu ‘alaykum wa rahmatullah.
In acest moment am incheiat o Rugaciunea compusa din 2 raka’at.
Daca Rugaciunea are 3 sau 4 Rak’at, dupa recitarea primei parti a Tashahud, rostim din nou Allahu Akbar si ne ridicam pentru a recita numai Surah al-Fatiha.

Daca este vorba de Rugaciunea de Maghrib, la sfarsitul celei de a 3-a rak’at, se recita prima si a doua oparte a Tashahud si se inchide cu Tasleem.
-Daca este o Rugaciune cu 4 Rak’at, atunci la sfarsitul celei de a 4-a rak’at recitam prima si a doua parte a Tashahud si inchidem Rugaciunea cu Tasleem.

RUGACIUNEA CU VOCE SAU FARA

A recita cu voce (ne referim la Surat Al-Fatiha si o alta Sura sau Vresete din Coran) in Rugaciunile in care Profetul salAllahu aleihi wa sallam a recitat cu voce tare, si fara voce in Rugaciunile in care nu a recitat cu voce, este o actiune Sunnah.
Shaykh ibn Uthaymeen a spus:

Recitarea cu voce tare in Rugaciunile in care se recita astfel, nu este obligatorie, ci este ceea ce este mai bine. Daca o persoana recita fara voce intr-o Rugaciune in care este prescris a se recita cu voce tare, Rugaciunea lui este valida, deoarece Profetul salAllahu aleyhi wasalam a spus:”Nu este Rugaciune pentru cel care nu recita Esenta Cartii (Al-Fatiha)”. El nu a specificat daca recitarea trebuie sa fie cu voce tare sau fara. Asadar, daca o persoana recita ceea ce i se cere sa recite, cu sau fara voce, atunci si-a indeplinit datoria. Dar este mai bine sa recite cu voce atunci cand este recomandat, asa cum ar fi Rugaciunea Fajr sau Jumu’ah. Daca cineva in mod deliberat nu recita cu voce si el este cel care conduce Rugaciunea (adica este Imam), Rugaciunea lui este valida, dar cu lipsuri. Daca cineva implineste Rugaciunea de unul singur, are optiunea de a alege intre a recita cu voce tare sau fara. Trebuie sa se uite la ce este mai potrivit pentru a-i spori concentrarea in Rugaciune si sa faca astfel.”
Majmoo’ Fataawa Ibn ‘Uthaymeen, 13/73

Rugaciunile (dintre cele fard) in care este recomandat a se recita cu voce tare sunt: Rugaciunea de Fajr, Rugaciunea de Maghrib si Isha (doar in primele doua rak’at).

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin pentru ca am reusit sa inchei si acest capitol al Rugaciunii, chiar daca probabil voi mai adauga in timp articole acestui capitol atat de vast. Insa in mare parte si ceea ce era foarte important in legatura cu Rugaciunea, inclusiv cu tot ceea ce tine de Tahara (purificare) am cuprins in articolele mele.

Si Allah stie cel mai bine si succesul vine numai de la Allah!
[surse: The Prophet’s Manner of performing prayers by Ministry of Islamic Affairs, Da’wah and Guidance; My Prayer Book- Darussalam; Islam q&a]

Scurt video explicativ, AICI:

https://www.youtube.com/watch?v=DLWJtXtmnbM

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/rugaciunea-as-salah/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/10/13/ce-invalideaza-rugaciunea/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/09/18/stalpii-obligatiile-si-sunnah-rugaciunii/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s