DUA PENTRU A CERE PROTECTIA LUI ALLAH IN TIMPUL DIFICULTATILOR SI INCERCARILOR

 

Du’a pentru a cere protectia lui Allah in timpul dificultatilor si incercarilor

 

bismillah Lauda lui Allah-Rabbil ‘Alamin!

 

A cere protectia lui Allah de incercari si suferinte este un lucru recomandat de Profet, sallAllahu aleihi wa sallam care obisnuia sa ceara protectia lui Allah de incercari si dificultati, dupa cum reiese dintr-un hadis relatat de Zayd ibn Thaabit care a spus ca Trimisul lui Allah, sallAllahu aleihi wa sallam a spus:

 

Cereti protectie de la Allah de incercari si suferinte, dintre cele vizibile si ascunse.”[Muslim]

 

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam obisnuia sa ceara protectie de incercari si suferinte, pentru ca atunci cand apar,  ii afecteaza atat pe raufacatori, cat si pe ceilalti.

 

Este recomandat sa cunoastem relatari care mentioneaza pomeniri si du’a-uri care au legatura cu incercari si dezastre, astfel incat sa-I cerem ajutorul lui Allah prin intermediul acestor cuvinte, sa memoram cat putem din ele (putem sa le si citim)si sa le intelegem(ceea ce rostim), tocmai pentru a-L chema pe Allah cu ele, deoarece ele sunt cele mai bune cuvinte ce pot fi rostite in astfel de circumstante.

 

In acest articol veti putea descoperi unele dintre cele mai folosite Du’a-uri pe care Profetul, sallAlahu aleihi wa sallam le folosea in astfel de situatii.

 

1.Abu Burdah ibn Abd-‘Allah(RA) a relatat de la tatal lui ca atunci cand Mesagerul lui Allah, sallAllahu aleihi wa sallam  se temea de anumiti oameni spunea:

 

Allahumma inna naj’aluka fi nuhurihim wa na’udhu bika min shururihim”-(O, Allah, noi te punem inaintea lor si cerem protectie de la Tine de raul lor).”[Abu Dawood, clasat ca sahih de Al-Albani in sahih Abu Dawood]

 

2. Ibn ‘Abbas (RA) a relatat ca Profetul, sall Allahu aleih wa      sallam obisnuia sa spuna la necaz(sau in timpul suferintelor):

 

        “Laa ilaaha ill-Allah al-‘Azeem al-‘Alim, laa ilaaha ill-Allah Rabb al-‘Arsh al-Azeem, la ilaaha ill-Allahu Rabb-us Samawaati wa Rabb-ul ardi wa Rabb-ul ‘Arsh-il Kareem”-(Nu este alta divinitate in afara de Allah, Atotputernicul; nu este alta divinitate in afara de Allah, Domnul Tronului Maret; nu este alta divinitate in afara de Allah, Domnul cerurilor, Domnul pamantului si Domnul Tronului cel nobil).”[Bukhari 6345;Muslim 2730]

 

Superba aceasta Du’a care Il glorifica pe Allah Subhanahu wa Ta’aala!

 

Intr-o alta relatare, Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a spus:” Cuvintele de alinare sunt:

 

Laa ilaaha ill-Alllah al-‘Azeem al-‘AlIm, laa ilaaha ill-Allah Rabb al-‘Arsh al-Azeem, la ilaaha ill-Allaha Rabb-us Samawaati wa Rabb-ul ardi wa Rabb-ul ‘Arsh-il Kareem“[Sahih al-Jaami 4571]

 

3.Profetul sallAllahu aleihi wa sallam a spus:” Sa nu va spun  ceva care, daca orice calamnitate sau dezastru cade asupra oricaruia dintre voi si care rosteste aceste cuvinte, il va alina(il va usura)? Este [vorba despre] Du’a-ul lui Dhu’l Noon(Yona):

 

Laa ilaaha illa anta subhanaka inii kuntu min al-zaalimeen’. (Nimeni nu are drept de adorare in afara de Tine (Allah), Glorificat sa fii Tu! Cu adevarat am fost dintre raufacatori).

 

In acord cu o alta relatare:” Nu este Musulman care sa rosteasca acesta Du’a in legatura cu orice lucru, fara ca Allah sa-i raspunda (la Du’a).”[Sahih al-Jaami’ al-Sagheer wa Ziyaadatuhu, 2065].

 

4.Anas a spus: Cand Profetul, SallAllahu aleihi wa sallam avea de infruntat dificultati serioase, intotdeauna se ruga:

 

Ya Hayyu, Ya Qayyumu, bi-rahmatika astaghith(u).”(O, Cel Viu, Cel Etern, prin Indurarea Ta iti cer ajutorul).[Tirmidhi]

 

5.Abu Bakrah a relatat ca Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:” Ruga(Du’a) pentru situatia de suferinta(necaz) este:

 

Allahumma rahmataka arju, fala takilni ila nafsi tarfata ‘ain, wa aslah li sha’ni kullahu, la ilaha illa Anta”.(O,Allah, sper in Compasiunea Ta, sa nu ma lasi singur cu problemele mele nici macar cat o clipire din ochi; si rezolva-mi toate problemele, nu este alta divinitate in afara de Tine).

 

6.Asma, fiica lui ‘Amais a spus ca Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam i-a spus:” Nu vrei sa te invat cuvinte pe care sa le spui la durere si necaz?. Ele sunt:

 

Allahu Rabbi laa ushriku bihi shay’an”.(Allah este Domnul Meu, si nu-I asociez Lui pe nimeni).[Abu Dawood, clasat ca sahih de Al-Albani]

 

7.In acord cu o alta versiune:” Oricine este afectat de griji, necazuri, suferinta sau greutati  si spune:” Allahu Rabbi la shareeka lah”.( Allah este Domnul Meu, El nu are parteneri sau asociati), va fi usurat de ele.” [Sahih al-Jaami’]

 

8.Umm Salamah(RA) a spus:”L-am auzit pe Mesagerul lui Allah spunand:’ Nu este cineva care sa fie afectat de o calamnitate (dezastru)si spune:

 

Inna Lillahi wa inna ilayhi raaji’oon. Allahumma ujurnii fi museebati w’ukhluf li khayran minha”.(Cu adevarat lui Allah ii apartinem si cu adevarat la El ne vom intoarce; O, Allah rasplateste-ma in aceast dezastru si da-mi in schimb ceva mai bun), ca Allah il va rasplati si ii va da in schimb ceva mai bun.” Ea a spus:’Cand Abu Salamah a murit, am spus ceea ce Mesagerul lui Allah, sall Allahu aelihi wa sallam m-a invatat, iar Allah mi-a dat in schimb pe cineva mai bun decat el, pe Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam.”[Muslim]. SubhanAllah!!!!

 

9.Ubayy ibn Ka’b(RA) a relatat:” Odata, i-am spus Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam:’ O, Mesager al lui Allah, eu fac mult Du’a. Cat din ea sa fie ruga asupra ta?

 

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Cat de mult doresti.”

 

Am spus:’ O patrime?’

 

El a spus:” Daca doresti, dar ar trebui sa sporesti numarul; va fi mai bine pentru tine.”

 

Atunci am spus:” O, treime?’

 

Si el a spus:”Daca doresti, iar daca sporesti, va fi mai bine pentru tine.”

 

“O jumatate?”, am intrebat.

 

El a raspuns:” Daca doresti, iar daca faci mai mult, este mai bine pentru tine.”

 

Apoi am spus: Cu adevarat! Atunci voi face toate rugile mele asupra ta!”

 

La asta el, sall Allahu aleihi wa sallam a raspuns:” Daca faci astfel, atunci vei fi eliberat de griji(anxietate) si greselile tale iti vor fi iertate!”[At-Tirmidhi]

 

Acestea sunt unele dintre Du’a-urile pe care Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam ni le-a recomandat sa le folosim in vreme de incercari, dezastre , suferinte si teama, care aduc alinare, pace in suflete si siguranta psihica si ne aduc mai aproape de Allah Subhanahu wa Ta’aala!

 

Trebuie sa fim satisfacuti cu aceste relatari care provin din relatari autentice de la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam fara sa mai avem nevoie de alte lucruri sau relatari care nu sunt autentice sau pentru care nu avem dovezi.

 

Sursa Islam Q&A

 

Allah stie cel mai bine si succesul vine numai de la Allah!

 

Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra Trimisului Sau, a familiei sale si a companionilor sai si a urmasilor sai cei drept calauziti!

 

Cu Pace,

 

             Cezarina S.

 

Let’s Work Together For Eternal Peace!

 

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

 

Islamul Pacea Eterna

 

Un gând despre “DUA PENTRU A CERE PROTECTIA LUI ALLAH IN TIMPUL DIFICULTATILOR SI INCERCARILOR

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s