VERSETUL DREPTATII

 

quran 4:135

 

VERSETUL DREPTATII

 

O, voi cei care credeti! Fiti faptuitori neclintiti ai dreptatii, ca martori inaintea lui Allah,chiar impotriva voastra, impotriva parintilor si rudelor voastrefie bogat sau sarac-caci Allah cunoaste cel mai bine ce este spre binele lor! Nu urmati poftei(din inimile voastre), ca sa nu va abateti[de la dreptate]! Iar daca voi faceti o marturisire mincinoasa sau va sustrageti(refuzati sa depuneti marturie),[sa stiti ca] Allah este Binestiutor[Khabir] a ceea ce faceti!” 4:135

 

O, voi cei care credeti! Fiti faptuitori neclintiti ai dreptatii, ca martori inaintea lui Allah-Allah porunceste slujitorilor  Sai credinciosi sa fie faptuitori neclintiti ai dreptatii si cinstei si sa nu devieze de la ea. Ei nu trebuie sa se teama  sa acuze pe nimeni si nici sa permita nimanui sa-i impiedice de la a face ceva de dragul lui Allah. De asemenea,li se cere sa se ajute si sa se sustina unul pe celalalt de dragul lui Allah. Marturia trebuie sa fie precisa, corecta si justa, ferita de modificari, schimbari sau omisiuni.

 

Tocmai de aceea, Allah spune: chiar impotriva voastra– ceea ce inseamna ca trebuie sa marturisim adevarul atunci cand suntem intrebati, chiar si daca acest lucru ne-ar afecta sau ne-ar cauza vreo neplacere, pentru ca,cu adevarat, Allah va usura si va  da o cale de iesire pentru cei care se supun Lui in orice lucru.

 

 impotriva parintilor si rudelor voastre– ceea ce inseamna ca trebuie sa depui marturie chiar si daca este impotriva parintilor sau rudelor, fara a face compromisuri de dragul lor. Din contra, trebuie sa marturisesti drept si just, chiar si daca ii va vatama cu ceva acest lucru, pentru ca adevarul, trebuie sa primeze si este de preferat pentru toata lumea.

 

fie bogat, sau sarac- caci Allah cunoaste cel mai bine ce este spre binele lor– ceea ce inseamna ca nu trebuie sa favorizam in marturia noastra pe cineva pentru ca este bogat, sau sa ne fie mila de cineva pentru ca este sarac si sa nu fim drepti, pentru ca Allah este Cel mai bun Protector pentru ei, decat putem fi noi, si cunoaste mai bine ce este mai bine pentru ei.

 

Nu urmati poftei(din inimile voastre), ca sa nu va abateti[de la dreptate]!– nu permiteti ca dorintele voastre sau pofetele sau ura impotriva celorlalti, sa va impinga la nedreptate. Din contra, trebuie sa fiti fermi aparatori ai dreptatii in orice situatie.

 

Asa cum Allah ne indeamna intr-un alt verset:” O, voi cei care credeti! Fiti statornici fata de Allah si martori drepti! Sa nu va impinga ura impotriva unui neam sa nu fiti drepti! Fiti drepti, caci aceasta este mai aproape de evlavie!..”5:8

 

Iar daca voi faceti o marturisire mincinoasa[TALWU] sau va sustrageti[TU’RIDU](refuzati sa depuneti marturie)

 

In acord cu unii dintre Salaf(predecesorii piosi), TALWU inseamna sa denaturezi , sa schimbi si sa minti intentionat.

 

Iar TU’RIDU inseamna-sa ascunzi, sa nu dezvalui sa refuzi sa depui marturie.

 

Allah ne mai spune:” Sa nu ascundeti marturia(sa nu refuzati sa depuneti marturie); cel care ascunde are o inima pacatoasa..”2:283

 

Iar in final, Allah ne avertizeaza ca: este Binestiutor[Khabir] a ceea ce faceti, ceea ce inseamna ca va ne va rasplati sau pedepsi in acord cu faptele noastre.

 

Acesta este Tafsir-ul(sursa Ibn Kathir) Versetului Dreptatii, care este expus in holul Facultatii de Drept al Universitatii Harvard-SUA.

 

http://library.law.harvard.edu/justicequotes/explore-the-room/west/

 

Dreptatea este unul dintre principiile de baza ale invataturilor ISLAMULUI si este parte a religiei. Orice este drept este parte a religiei Islamului.

 

Ibn al-Qayyim a spus:”Allah Preainaltul a clarificat in Legea Sa(Shari’ah) ca obiectivul ei este instituirea dreptatii intre slujitorii sai si corectitudinea intre oameni; astfel orice drum care conduce catre dreptate si corectitudine, este parte a religiei si niciodata nu se opune ei.”(Sursa:Turuq al Hukmiyyah)

 

Allah Subhanahu Wa Taa’ala ne spune:” Allah va porunceste sa dati inapoi stapanilor lor lucrurile incredintate, iar daca judecati intre oameni, sa judecati cu dreptate! Cat de minunat este acest lucru la care va povatuieste Allah! Allah este Cel care Aude Totul[SAMI’] si Cel care Vede Totul[BASIR]” 4:58

 

Cei care adera la aceasta porunca si practica dreptatea in toate situatiile, vor avea parte de un statut foarte special in Ziua Judecatii.

 

Abdullah ibn Amr a transmis ca Profetul, salAllahu aleihi wa salam  A spus:” Adevarat, cei care au fost drepti se vor afla in prezenta lui Allah, asupra amvoanelor de lumina, langa Mana dreapta a Celui Milostiv, Preainaltul, si ambele Sale parti sunt egale(in onoare); (aceasta pentru)cei care au fost drepti in hotararile lor si cu familiile lor si in tot ceea ce au facut.” [sahih Muslim].

 

SubhanAllah! Allahu Akbar! Fie ca Allah sa ne calauzeasca catre ceea ce este bun si drept, in toate faptele noastre, si inshAllah sa fim dintre cei care se vor afla in prezenta Lui in Ziua Judecatii! Marire lui Allah care ne rasplateste dupa intentiile si faptele noatre!

 

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

 

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014. Folosirea neautorizată și/sau duplicarea materialelor fără permisiune scrisă de la autorul/deținătorul blogului este vehement interzisă. Materialele pot fi distribuite/folosite, numai în cazul în care numele blogului ISLAMUL PACEA ETERNA este afișat si linkul respectivului material este atașat, fără a se înterveni în textul original.

 

Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s