LUNA SACRA MUHARRAM SAU LUNA LUI ALLAH

50mmlens_04

Luna Sacra Muharram sau Luna lui Allah


BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Luna Muharram este inca o sansa pentru Musulmanii devotati, de a face fapte bune si de a castiga Multumirea lui Allah, deoarece aceasta luna este una dintre lunile pe care Allah le-a declarat Sfinte.

Numarul lunilor la Allah este de douasprezece luni, in Cartea lui Allah, din ziua in care El a facut cerurile si pamantul. Patru dintre ele sunt sfinte. Aceasta este religia cea dreapta. Si nu savarsiti in timpul lor nedreptate impotriva sufletelor voastre (nu savarsiti pacate indeosebi in timpul acestor luni-Ibn Kathir)…” 9:36

Dintr-o relatare profetica reiese ca:

Anul are douasprezece luni dintre care patru sunt sacre, cele trei luni consecutive: Dhul Qadah, Dhul Hijjah si Muharram, si Rajab care pica intre Jumaada si Sha’baan”.[BUKHARI]

Chiar denumirea de Muharram, inseamna sacru, sfant, care ii confirma si mai mult acest titlu.

Datorita sacralitatii sale, orice fapta rea facuta in timpul acestei luni sfinte, este mai rea decat in alte luni.

Qutaadah a spus in legatura cu versetul mai sus mentionat “si nu pacatuiti in ele (in timpul lunilor sfinte)” ca, faptele rele in timpul lunilor sacre sunt mult mai grave si mult mai pacatoase decat in orice alta perioada de timp. A pacatui in orice perioada este un lucru grav, dar Allah a dat si mai multa greutate oricarei dintre poruncile Sale voieste El. Allah a ales anumite lucruri din creatia Sa. El a ales dintre Ingeri, Mesageri si dintre oameni, Mesageri. El a ales dintre orice cuvantare, pomenirea Lui (dzikr). El a ales de pe tot pamantul, moscheile, si dintre luni, a ales Ramadanul si lunile sfinte, dintre zile, a ales Vinerea , iar dintre nopti, Laylat-ul Qadr, asa ca, venerati ceea ce ni s-a spus sa veneram.

(Sumar din Tafsir Ibn Kathir, versetul 9:36-Allah sa aiba mila de el)

S-a relatat ca ibn ‘Abbas a spus referindu-se la acelasi verset: pacatul in aceste luni este mai grav, iar faptele bune aduc rasplata mai mare.

Abu Huraira (RA) a spus: Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:

Cel mai bun post dupa Ramadan este postul in luna lui Allah, Muharram”.[Muslim]

Fraza-“Luna lui Allah”, face conexiunea intre numele acestei Luni si numele lui Allah, subliniind importanta acestei Luni.

Al-Qari a spus:<Intelesul aparent al acestui hadis este ca se refera la intreaga luna Muharram, insa este dovedit faptul ca Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam, niciodata nu a postit o luna intreaga in afara de Ramadan, asa ca acest hadis este probabil menit sa incurajeze postul in aceasta luna, fara sa insemne ca trebuie sa postim intreaga luna.>

Mai multe fapte bune in aceasta Luna

Asa cum pacatele sunt considerate mai grave in aceasta luna, in acelasi mod, faptele bune primesc o rasplata mai mare decat in alte luni.

Ibn ‘Abbas a spus in Tafsir-ul Versetul mai sus mentionat (9:36), ca faptele bune implinite in timpul celor patru luni sacre aduc o rasplata mai mare. (Ibn Kathir)

Printre faptele bune ce pot fi implinite in aceasta luna, se numara desigur Postul, asa cum ne-a incurajat in mod special Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam.

Cel mai bun post dupa Ramadan este postul in luna lui Allah, Muharram”.[Muslim]

Postul in Ziua de ‘Ashura (10 Muharram)

Ibn ‘Abbas a spus:

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a venit la Medina si i-a vazut pe evrei ca posteau in Ziua de Ashura. El a intrebat:’ Ce este asta?’. Ei au raspuns:’ Aceasta este o zi buna, ziua in care Allah i-a salvat pe Fiii lui Israel de dusmanii lor, si Musa(aleihi sallam) a postit in aceasta zi’. Atunci Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam a spus:’ Eu am un drept mai mare asupra lui Musa decat voi’, asa ca a postit in acea zi si a poruncit (Musulmanilor) sa posteasca in acea zi.”[Bukhari]

Cine posteste in Ziua de ‘Ashura, Allah ii va ierta pacatele (minore) din anul anterior

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:

Pentru Postul din Ziua de ‘Ashura, sper ca Allah il va accepta ca o iertare (a pacatelor) pentru anul trecut.” [Muslim]

Ibn ‘Abbas a spus;

Niciodata nu l-am vazut pe Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam mai doritor sa posteasca si sa-i dea prioritate fata de alte zile, decat in aceasta zi, ziua de ‘Ashura’. [Bukhari]

Este Mustahab (recomandat) sa se posteasca si in 9 Muharram

Este Mustahab sa se posteasca in ambele zile, adica pe 9 si pe 10 Muharram, deoarece Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a postit in ziua a zecea si a intentionat sa posteasca si in ziua a noua, insa este permis sa se posteasca si numai in ziua a zecea.

Ibn ‘Abbas a spus:

“Cand Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a postit in ziua de ‘Ashura si le-a poruncit oamenilor sai sa faca la fel, ei au spus:’ O, Mesager al lui Allah, este o zi care este venerata de Evrei si Crestini’. Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a pus:’ Daca apuc sa traiesc pana anul viitor, inshAllah, vom posti si in ziua a noua’. Insa s-a intamplat ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam sa moara inainte sa apuce anul urmator.’[Muslim]

Unele conceptii si traditii gresite

Sunt numeroase traditii gresite si fara temei asociate cu Ziua de Ashura si cu Luna Muharram, care nu au nicio baza sau vreo dovada in Shariah. Este important sa ne pazim de astfel de practici si sa avem grija sa nu cadem in astfel de traditii gresite si inovatii (bida’h), pentru ca sunt considerate pacate (haram).

Unii îi confera zilei de ‘Ashura un caracter sfant, datorita martiriului lui Hussain-radyyAlllahu anhu. Fara indoiala ca povestea lui Hussain (RA) este una tragica in istoria noastra. Insa sanctitatea acestei zile nu poate fi atribuita acestui eveniment, pentru simplu fapt ca sanctitatea acestei zile a fost stabilita in timpul vietii Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam.

Anumiti oameni considera Muharram un rau sau o luna ghinionista, deoarece Hussain (RA) a fost ucis in aceasta luna. De aceea ei nu fac nunti sau alte celebrari in timpul acestei luni.

Altii considera ca este Sunnah sa prepare un anumit fel de mancare in ziua a zecea, si organizeaza mari intruniri in acest scop. Nici acest lucru nu are nicio baza in Shariah.

Unii se jelesc si se lamenteaza față de moartea lui Hussain (RA) si de asemenea organizeaza ceremonii speciale in acest scop.

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam ne-a interzis sa jelim la moartea oricarei persoane, deoarece acest lucru facea parte din practica oamenilor din Jahilyyah (perioada ignorantei care a precedat Islamului).

Nu este dintre noi cel care-si loveste obrajii, isi rupe hainele si plange in maniera celor din Jahilyyah”.[Bukhari]

Din contra, corect ar fi, sa ne gandim la meritul si rasplata pe care a primit-o Hussain (RA) cand a fost martirizat de dragul lui Allah.

Altii cad in extrema cealalata si se imbraca si gatesc mancaruri speciale, etc., un fel de sarbatorire a acestei zile, iar acesta de asemenea este impotriva Coranului si Sunnei.

Altii fac rugaciuni speciale sau ofera sacrificii sau viziteaza mormintele, in mod special in ziua a 10-a Muharram, crezand ca vor obtine o rasplata speciala pentru acest lucru, si de asemenea si acestea nu sunt decat niste inventii (bida’h) si trebuie sa stam departe de ele.

Concluzie

Comportamentul nostru in aceasta luna ar trebui sa fie ca cel al companionilor (Sahaba), nici de jelire si doliu si nici de sarbatorire. Mai mult, trebuie sa consideram aceasta Luna ca una dintre Lunile sacre ale lui Allah, in care trebuie sa ne straduim sa facem cat mai multe fapte bune si sa fim foarte atenti in ce priveste pacatele. Sa incercam sa postim, atat cât putem si suntem capabili si in mod special in zilele de 9 si 10 Muharram. Nu trebuie sa avem nicio superstitie in aceasta luna, nu trebuie sa gatim nimic special in Ziua de Ashura, iar daca suntem invitati la o astfel de masa, nu ar trebui să participăm.

Sa incercam sa postim, atat cât putem si suntem capabili si in mod special in zilele de 9 si 10 Muharram. Nu trebuie sa avem nicio superstitie in aceasta luna, nu trebuie sa gatim nimic special in Ziua de Ashura, iar daca suntem invitati la o astfel de masa, nu ar trebui să participăm.

Am dorit în primul rând să aduc la cunostinta voastra meritul acestei luni sfinte in ideea de a va aminti sa constientizati mai mult faptele voastre.

În al doilea rând, am dorit sa va expun cele mai comune greseli care au loc fie in Ziua de Ashura, fie pe parcursul lunii Muharram.

Luna Muharram este una dintre Lunile sfinte si mai este denumita si Luna lui Allah, iar acest lucru subliniaza si mai mult importanta ei. Este o luna, ca de altfel toate cele patru luni sfinte, in care faptele rele si pacatele sunt considerate si mai grave decat in lunile obisnuite, iar faptele bune primesc o rasplata si mai mare. Ziua de ‘Ashura marcheaza salvarea Fiilor lui Israel si este ziua in care Profetul nostru, salAllahu aleihi wa sallam ne-a poruncit sa tinem post, iar Postul din Ziua de Ashura, este o ispasire a păcatelor (minore) din anul precedent, inshAllah!

muharram

muharram muharram
muharram

Allah stie cel mai bine si succesul vine numai de la Allah!

Lauda lui Allah, Stapanul Tuturor Lumilor!

Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra Ultimului Sau Trimis, a familiei sale, a companionilor sai si a celor care ii urmeaza pe Calea cea dreapta!

Cu Pace,

Cezarina S.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/10/28/muharram-si-ashura-adevar-si-fictiune/

Let’s Work together For Eternal Peace!

© ISLAMUL PACEA ETERNA

Islamul Pacea Eterna

Un gând despre “LUNA SACRA MUHARRAM SAU LUNA LUI ALLAH

  1. Pingback: Ce trebuie sa stim despre ZIUA DE ‘ASHURA | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu