DE CE este ISLAMUL o RELIGIE PASNICA?

this is islam

DE CE este ISLAMUL o RELIGIE PASNICA?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Acest articol se adreseaza atat Musulmanilor cat si  ne-Musulmanilor, deoarece si unii si ceilalti au nevoie sa cunoasca adevaratele principii ale Islamului, pentru a-l intelege,  aplica si judeca in consecinta.

Islamul este transparent pentru oricine doreste sa-l cunoasca din surse autentice si care nu se lasa manipulat de cei care si-au propus sa-l denigreze pe el si adeptii lui.

Un articol important, alaturi de alte articole relationate ale caror link-uri le veti gasi la sfarsit,  pentru ca oamenii sa cunoasca adevaratele principii de dreptate, justete si fair-play, care sunt baza, fundamentul, pe care se sprijina relatiile inter-umane, din punct de vedere Islamic.

Acesta este modul ideal de conduita care ar trebui sa fie adoptat de toti oamenii. Insa inainte de a fi adoptat, este nevoie sa-l cunoastem.

In acest articol:

-Relatia Musulmanilor cu ne-Musulmanii sub guvernare Islamica

-Relatia Musulmanilor cu ne-Musulmanii in tarile ne-Musulmane

Islamul este o religie pasnica deoarece Allah Subhanahu Wa Ta’ala s-a numit pe El Insusi, as-Salaam (care inseamnna: Perfectiune si Datatorul de Pace, Sursa Pacii), iar Islamul este Religia Sa pe care El a aprobat-o pentru omenire.

El este Allah, afarã de care nu este alt dumnezeu (La ilaha illa Huwa): Stãpânitorul[Al-Malik], Cel Sfânt [Al-Quddus], Fãcãtorul de pace [As-Salam], Apãrãtorul Credinței [Al-Mu’min], Veghetorul [Al-Muhaymin], CelTare [Al-‘Aziz], Atotputernicul [Al-Jabbar], Cel Preainalt [Al-Mutakabbir]. Marire lui Allah! El este mai presus de ceea ce voi Ii asociati.” [al-Hashr 59:23]

..Și fã bine, așa dupã cum și Allah ți-a fãcut ție bine! Si nu umbla dupa stricaciune pe pamant, fiindca Allah nu-i iubeste pe Mufsidoon (cei care comit crime si pacate, opresorii, tiranii, coruptii, cei care fac stricaciune).” [al-Qasas 28:77]

Allah porunceste (prin ceea ce a revelat in Coran) Al-Adl (dreptatea si adorarea numai a lui Allah Singur) si Al-Ihsan (sa fi rabdator in implinirea indatoririlor fata de Allah in totalitate de dragul lui Allah si in acord cu Sunnah intr-o maniera perfecta) si darnicia (orice tip de ajutor este nevoie) fata de rude si El interzice Al-Fahsha (fapte rele, desfrau, imoralitate, nesupunerea fata de parinti, politeismul, minciuna, marturia falsa, sa ucizi pe nedrept), si Al-Munkar (ceea ce este interzis de Legea Islamica: politeismul, orice fel de necredinta si orice fel de pacate) si Al-Baghy (toate formele de asuprire). El va indeamna pentru ca voi sa va aduceti aminte.” [An-Nahl 16: 90]

Sangele unui individ pasnic este considerat sacru intr-atat incat abuzul (incalcarea legii) impotriva unui singur individ fara justificare este egala cu abuzul impotriva intregii oameniri

De aceea am prescris Noi pentru fiii lui Israel ca cel care ucide un suflet nevinovat de uciderea altui suflet sau de o alta stricaciune pe pamant, este ca si cand i-ar ucide pe toti oamenii, iar cel care lasa in viata un suflet (cel care ar putea ucide dar nu o face) este ca si cum i-ar lasa in viata pe toti oamenii. Trimisii Nostri au venit la ei cu semne invederate si totusi iata cum multi dintre ei savarsesc silnicii (comitand opresiune si incalcand limitele impuse de Allah prin comiterea de pacate majore) pe pamant si dupa aceasta [venirea Trimisilor]”. [al-Maa’idah 5:32]

Islamul este o religie pasnica care permite adeptilor altor religii sa traiasca intr-un stat Islamic si sa-si practice religia lor fara sa puna niciun fel de presiune asupra lor. Ei sunt cei care sunt cunoscuti ca ahl adh-dhimmah sau ahl al-‘ahd (cei care traiesc sub guvernare Musulmana si se bucura de protectia statului Musulman). Lor le sunt asigurate drepturi complete care nu le sunt asigurate nici chiar de unele state democratice din zilele nostre.

Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a guvernat Madinah cand multe triburi de Evrei traiau acolo, si el a stabilit o constitutie intre el si ei care cerea tuturor cetatenilor sa apere statul si sa se straduiasca impreuna pentru binele comun, si le-a garantat securitatea, proprietatile, libertatea religioasa, comerciala si de calatorie. Ei s-au amestecat cu Musulmanii incat ei obisnuiau sa-l invite pe Profet sall Allahu aleihi wa sallam la masa in casele lor, si el accepta invitatia lor. El sall Allahu aleihi wa sallam le-a dat dreptul sa judece problemele dintre ei in acord cu propriile lor legi.

In aceeasi maniera au actionat si Califii cei Dreptcalauziti care i-au succedat; ei nu au varsat  sangele nimanui bazat pe identitate, etnie sau religie. Mai degaraba ei au rezistat agresiunii partilor ostile, i-au sprijinit pe cei slabi si asupriti, si s-au straduit sa transmita religia lui Allah si  sa invite oamenii la Allah.

Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Daca cineva nedreptateste un mu‘aahid [ne-Musulman care traieste sub o guvernare Islamica), ii diminueaza drepturile, il impovareaza cu mai multa munca decat este capabil  sau  care ia ceva de la el fara consimtamantul lui, eu voi pleda pentru el (pentru mu‘aahid) in Ziua Invierii.” [relatat de Abu Dawood (3052); clasat ca hasan de Ibn Hajar in Muwaafaqat al-Khabr, 2/184; clasat ca saheeh de al-Albaani in Saheeh Abi Dawood] 

S-a relatat de la ‘Abdullah ibn ‘Amr (rA) ca Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Oricine omoara un  mu‘aahid  nu va simti mireasma Paradisului, cu toate ca miresma lui se simte de la o distanta de 40 de ani.” [al-Bukhaari (3166)]

Baza pentru toate acestea este versetul din  Surat al-Mumtahinah in care Allah ne spune:

‘‘Allah nu vã oprește sã faceți bine acelora care nu au luptat împotriva voastrã, din pricina religiei, și nu v-au alungat din cãminele voastre, [ba din contrã] sã fiți foarte buni si drepti, caci Allah îi iubeste pe cei drepti .

Însã Allah vã oprește sã-i luați ca aliați pe aceia care au luptat împotriva voastrã, din pricina religiei, și v-au alungat din cãminele voastre și au ajutat la alungarea voastra, iar aceia care si-i iau ca aliati, sunt nelegiuti (Zalimoon).” [al-Mumtahinah 60:8-9]

O, voi cei care credeți! Fiți statornici fațã de Allah și martori drepți! Sã nu vã împingã ura împotriva unui neam sã nu fiți drepți! Fiți drepți, cãci aceasta este mai aproape de evlavie, si fiti cu frica de Allah, caci Allah este Bine-Stiutor [Khabir] a ceea ce faceti voi!” [al-Maa’idah 5:8]

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (rhA) a spus:”Dreptatea (justetea/obiectivitatea) este obligatorie pentru fiecare fața de fiecare in toate situatiile, iar nedreptatea nu este permisa in nicio circumstanta, intr-atat incat Allah Subhanahu wa ta’ala a poruncit credinciosilor sa-i trateze pe necredinciosi cu justete.

“Fiți drepți, cãci aceasta este mai aproape de evlavie, si fiti cu frica de Allah, caci Allah este Bine-Stiutor [Khabir] a ceea ce faceti voi!” [al-Maa’idah 5:8]. 

Credinciosii i-au tratat pe necredinciosi cu dreptate in acord cu porunca lui Allah, deoarece Allah le-a spus lor: nu lasati ca ura pentru necredinciosi sa va faca sa-i tratati nedrept; din contra, tratati-i cu dreptate, caci aceasta este mai aproape de evlavie.”

[Majmoo‘ al-Fataawa, 30/339 ]

Acesta este codul de conduita  pe care guvernele Musulmane le practica, evidențiind pacea, dreptatea si securitatea pe care Islamul l-a adus locuitorilor pamantului.

Daca insa judecam Islamul pe baza actiunilor anumitor adepti si aderenti ai ei, atunci ar trebui sa judecam si alte religii bazat pe actiunile unora dintre adeptii lor.

Cheamã (oamenii, O Muhammad saws) la calea Domnului tãu (la Islam) cu înțelepciune (cu inspiratia Divina si Coranul) și bunã îndemnare și discutã cu ei cum e mai frumos! Domnul tãu este mai bine știutor al acelora care s-au abãtut de la calea Sa și El este mai Bine-Stiutor al celor care sunt bine calauziti.

Dacã pedepsiți (pe dusmanii vostri), atunci pedepsiți cu ceea ce voi ați fost pedepsiți, iar dacã rãbdați, e chiar mai bine pentru cei rãbdãtori (As-Sabirin).

Și rabdã, cãci rãbdarea ta nu vine decât [cu ajutorul] lui Allah! Și nu fi mâhnit pentru ei și nu fi îngrijorat de ceea ce uneltesc ei!

Allah este, cu adevãrat, cu aceia care sunt cu fricã [de El] și cu aceia care sunt fãcãtori de bine (Muhsinoon)![an-Nahl 16:125-128]

[islamq&a]

MUSULMANII CARE TRAIESC IN TARI NE-MUSULMANE

Intrebarea este: Musulmanii trebuie sa respecte legea dintr-o tara ne-musulmana?

Musulmanii care locuiesc intr-o tara ne-musulmana ca cetateni care au intrat cu o viza, sunt obligati sa implineasca acest legamant de securitate care necesita supunerea fata de lege. Chiar si daca Musulmanul nu intra pe cai legale, el nu poate fi scuzat pentru violarea drepturilor altor personae. Este o obligatie religioasa pentru un Musulman, sa-si tina promisiunea, sa-si respecte legamantul, sa se poarte cu dreptate si sa respecte drepturile firesti ale oamenilor.

O, voi cei care credeți! țineți-vã cu statornicie învoielile! “ [Surah Al-Ma’idah 5:1]

Tineți-vã legãmântul fațã de Allah , dupã ce l-ați fãcut și nu cãlcați jurãmintele dupã ce le-ați întãrit (confirmat) și dupã ce L-ați luat pe Allah drept martor pentru voi, caci Allah stie ceea ce faceti voi.” [Surah An-Nahl 16:91]

Este interzis pentru un Musulman sa tradaze pe oricine cu care a incheiat un legamant de securitate sau o promisiune. Tradarea este un pacat foarte grav care are ca rezultat pedeapsa si umilire in Viata de Apoi.

Ibn Umar a relatat ca Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Cand Allah va aduna primele si ultimele generatii in Ziua Invierii, El va ridica un standard pentru fiecare tradator si se va anunta ca aceasta este tradarea acestei persoane, fiul acestei persoane.”[Sahih Bukhari 5823]

Regula generala este aceea ca Musulmanul trebuie sa se supuna celor cu autoritate atata timp cat ei nu ne poruncesc sa comitem pacate.

Ibn Umar a relatat ca Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Ascultarea  si supunerea fata de conducator este o obligatie atata timp cat nu va porunceste nesupunere fata de Allah. Daca va porunceste nesupunere, atunci nu este ascultare sau supunere fata de el.” [Sahih Bukhari 2796]

In anumite situatii, Musulmanului i se poate cere sa participe in ceva ce este controversat in Islam, asa cum ar fi asigurarea obligatorie. In acest caz, in acord cu principiul de a alege ceea ce dauneaza mai putin, Musulmanul va trebui sa urmeze legea si cele mai minime cerinte, daca consecintele nerespectarii legii ar fi mai rele pentru el sau pentru comunitate.

Sheikh Salman Al-Oadah a scris:”Musulmanii care traiesc in tari ne-Musulmane trebuie sa respecte regulile si legile tarii careia i-au fost incredintati prin viza de intrare. In acelasi timp, vor trebui sa evite orice contravine invataturilor Islamului. In cazul in care sunt obligati prin lege sa faca ceva ce este contrar invatamintelor Islamului, trebuie sa adere la cerintele minime pe care legea le cere de la ei. Una dintre cele mai bune metode pentru Musulmanii care traiesc in aceste tari, este rabdarea. Atata timp cat au fost de acord sa traiasca intr-o tara ne-Musulmana, ei nu sunt niciodata razvratiti fata de locuitorii locului ales pentru rezidenta, chiar si daca este greu pentru ei sa indure.”

Principiile Islamului de a NU mintii, trada, insela sau viola drepturile vreunei alte persoane este valabil pentru oricine, indiferent ca este Musulman sau nu. [islamtoday.net]

Cand cineva locuieste intr-o tara anume, inseamna ca a agreat verbal, in scris sau efectiv, sa adere la regulile si legile acelei tari. Aceasta, in acord cu Shari’ah (legea Islamica), este considerat a fi un legamant, acord si incredere.  Astfel, este obligat sa respecte aceasta intelegere indiferent ca a contractat-o cu un prieten, dusman, Musulman, ne-Musulman sau cu un guvern.

Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam si Companionii sai radyAllahu amhum, intotdeauna si-au tinut cuvantul dat si nu au rupt niciun legamant sau acord, si aceasta este dovedit clar din cartile de Sunnah si de istorie. Astfel, a rupe un legamant sau o promisiune indiferent ca este vorba despre Musulmani sau ne-Musulmani, este absolut ilegal si este considerat a fi un semn al ipocriziei (munafiq).

 “..Și impliniti (fiecare) legãmântul (ahd), cãci cu privire la (fiecare) legamant veti fi intrebati (in Ziua Socotelii).” [Surah al-Isra, 17: 34]

Allah vã poruncește sã dați înapoi stãpânilor lor lucrurile încredințate, iar dacã judecați între oameni, sã judecați cu dreptate! Cât de minunat este acest lucru la care vã povatuieste Allah!” [Surah al-Nisa 4: 58]

Iar in legatura cu cel care rupe legamintele si care se face vinovat de tradare, Allah ne spune:

Allah nu-i iubește pe trădători.”  [Surah al-Anfal, 8: 58]

Abu Hurayra (rA) a relatat de la Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam:”Semnele ipocritului sunt trei:”Cand vorbeste minte, cand face o promisiune o incalca, iar cand incheie un legamant,  îl încalcă.” [Sahih al-Bukhari,  33]

In concluzie, este reglementat prin Sharia’ah sa respecti legile tarii in care traiesti, indiferent de natura legii, atata timp cat nu contravine Shari’ah. Daca totusi anumite legi cer ceva ce este impotriva Islamului sau a Shari’ah, atunci este necesar sa se abtina de la adera la ea, asa cum se spune intr-un faimos hadeeth:

Nu există nicio ascultare a creației în care este neascultare față de Creator”. [Musnad Ahmad].

Si Allah stie cel mai bine!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/06/19/golden-rule-in-islam-iubeste-pentru-umanitate-ceea-ce-iubesti-pentru-tine-122/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/09/07/versetul-dreptatii1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/02/23/profetul-muhammad-saws-onorat-de-curtea-suprema-de-justitie-a-usa/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/08/14/o-persoana-este-cunoscuta-dupa-faptele-sale-invataturile-sale-principiile-sale1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/07/24/indeamna-islamul-la-violenta/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/10/11/in-islam-fiecare-viata-este-sacra/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/01/13/raspunsul-islamului-la-blasfemie/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/12/07/interactiuneaa-cu-ne-musulmanii/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/islam-peace/

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.
Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s