Ce trebuie sa stim despre ZIUA DE ‘ASHURA

MOSCHEE MOV

Ce trebuie sa stim despre Ziua de‘Ashura

BISMILLAH 

Lauda lui Allah Rabbil ‘Alamin!

Care este ziua de ‘Ashura?

Ibn Abbas (RA) a spus:” Mesagerul lui allah, sall Allahu aleihi wa sallam ne-a poruncit sa postim ‘Ashura, in 10 Muharram”.[Tirmidhi-sahih]

Postul de ‘Ashura

Ibn Abbas(RA)a spus:

“Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a venit la Medina si i-a vazut pe evrei ca posteau in Ziua de Ashura. El a intrebat:’ Ce este asta?’. Ei au raspuns:’ Aceasta este o zi mare, ziua in care Allah i-a salvat pe Fiii lui Israel de dusmanii lor, si Musa(aleihi sallam) a postit in aceasta zi’. Atunci Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam a spus:’ Noi avem un drept mai mare asupra lui Musa (Moise)decat voi’, asa ca a postit in acea zi si a poruncit (Musulmanilor) sa posteasca in acea zi.”[Bukhari]

Aceasta este o zi mare”- intr-o relatare inregistrata de Muslim, [evreii au spus]: ‘Aceasta este o zi mare in care Allah i-a salvat pe Musa si oamenii sai, si i-a inecat pe Faraon si pe oamenii sai’.

Musa (Moise) a postit in aceasta zi”-intr-o relatare inregistrata de Muslim:’…ca multumire pentru Allah, asa ca noi postim in aceasta zi’.

Intr-o versiune relatata de Imam Ahmad:’Aceasta este ziua in care Arca(lui Noe) a ajuns pe Muntele Joodi, asa ca Nooh (Noe) a postit in aceasta zi ca semn de multumire’.

si a poruncit(Musulmanilor) sa posteasca in acea zi”- in acord cu o alta relatare, inregistrata in Bukhari:’ El, sall Allahu aleihi wa sallam le-a spus companionilor sai:’Voi aveti un drept mai mare asupra lui Musa decat au ei, asa ca postiti in acea zi’.

Cine posteste in Ziua de ‘Ashura, Allah ii va ierta pacatele din anul anterior

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:

Pentru postul din ziua de ‘Ashura, sper ca Allah il va accepta ca ispasire (a pacatelor) pentru anul care a trecut.”[Muslim]

Este Mustahab (recomandat) sa postim Tasu’a si ’Ashura

Ibn ‘Abbas a spus:

“Cand Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a postit in ziua de ‘Ashura si a poruncit oamenilor sai sa faca la fel.  Ei au spus:’ O, Mesager al lui Allah, este o zi care este venerata de Evrei si Crestini’. Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:’ Daca apuc sa traiesc pana anul viitor, inshAllah, vom posti si in ziua a noua’. Insa s-a intamplat ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam sa moara inainte sa apuce anul urmator.’[Muslim]

Al-Shafa’I si companionii sai au spus: ‘ Este Mustahab sa se posteasca in ambele zile, adica pe 9 si pe 10 (Muharram), deoarece Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a postit in ziua a zecea si a intentionat sa posteasca si in ziua a noua.’

Rezulta ca, se poate posti cel putin in ziua a 10-a, dar cel mai bine este sa postim si pe 9 si pe 10, mai ales ca , cu cat postim mai mult in Muharram, cu atat mai bine.

Motivele pentru care este Mustahab sa postim in Tasu’a (9 Muharram)

Al-Nawawi (Allah sa aiba mila de el) a spus: ‘Invatatii au mentionat cateva motive pentru care este recomandat sa postim in Tasu’a:

      Sa fim diferiti de evrei, care venereaza numai ziua a zecea. Aceasta este opinia lui Ibn ‘Abbas.

      Sa fim siguri ca postim in ziua a zecea, in cazul in care sunt erori in ceea ce priveste vederea lunii (de fapt semilunii care marcheaza inceputul lunii Islamice) Muharram.

Cel mai puternic punct de vedere este ca, motivul  este acela de a fi diferiti de Oamenii Cartii. Shayk al Islam Ibn Tamymiyah a spus:’ Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a interzis sa-i imitam pe Oamenii Cartii in multe hadith-uri, de exemplu cuvintele sale in ce priveste ‘Ashura:’ Daca apuc sa mai traiesc pana la anul, voi posti in ziua a noua.’

Ibn Hajar a zis comentand acelasi hadith:’ Cand a spus ca va posti in ziua a noua, nu inseamna ca se va limita doar la acea zi, ci o va adauga la ziua a zecea, fie pentru a fi in siguranta (in privinta zilei), fie pentru  a fi diferit de Evrei si Crestini, ceea ce este mai potrivit(de crezut).

Postul doar in Ziua de Ashura

Shayk al Islam a spus:’Postul in Ziua de Ashura este o ispasire (a pacatelor) pentru un an” , si nu este makrooh sa se posteasca doar in acea zi..(fatwa al-Kubra).

In Tuhfat al-Muhtaj, de Ibn Hajar se spune:” Nu este nicio problema cu postul doar in ‘Ashura”.

Ce pacate sterge Postul de Ashura ?

Imam al-Nawawi (Allah sa fie multumit de el): <Este ispasire pentru toate pacatele minore, i.e. sunt iertate toate pacatele cu exceptia pacatelor majore.

Postul in ziua de Arafah sterge pacatele pentru doi ani, iar cel din ziua de Ashura pentru un an. Daca atunci cand spunem ‘Amin’ , coincide cu momentul cand Ingerii spun ‘Amin’, ti se vor ierta toate pacatele… Toate cele mentionate vor aduce ispasirea pacatelor. Daca este vorba despre ispasirea pacatele minore,  ispasirea pentru ele va fi acceptata. Daca nu sunt pacate minore si nici majore, fapte bune vor fi adaugate in contul sau si va fi ridicat in rang..Daca s-au comis pacate majore dar nu sunt pacate minore, speram ca pacatele majore vor fi reduse.>(al –Majmu’ Sharh al-Muhadhdhab, part 6-Sawm Yawm ‘Arafah).

Shayak Ibn Taymiyah a spus:

“Tahara(purificarea-wudu), salah (Rugaciunea), si postul in Ramadan , in ziua de ‘Arafah si in ‘Ashura , sterg numai pacatele minore.”(al-Fatawa al-Kubra)

Nu te baza prea mult pe rasplata postului

Unii oameni  se incred prea mult in lucruri ca postul in ziua ‘Ashura sau Arafah .

Ibn Qayyim a spus:<Acestia (cei mentionati mai sus) nu isi dau seama ca postul in Ramadan si salah de cinci ori zilnic, sunt mult mai importante decat postul in ziua de ‘Arafah sau ,Ashura, si ca sterg pacatele dintre un Ramadan si urmatorul, sau de la o Vinere la alta(Rugaciunea de Vineri), atata timp cat se evita pacatele majore. Dar ele nu pot sterge pacatele minore, atata timp cat nu se evita pacatele majore; cand doua lucruri sunt puse impreuna, au puterea sa stearga pactele minore. Printre acestia pot fi unii care pot crede ca faptele lor bune sunt mai multe decat pacatele, deoarece nu constientizeaza faptele lor rele, dar atunci cand fac o fapta buna si-o amintesc si se incred in ea. Aceasta este ca cel care cauta iertarea lui Allah cu limba sa(adica numai in cuvinte), si il glorifica pe Allah spunand “SubhanAllah” de 100 de ori pe zi, apoi ii barfeste pe Musulmani si ii calomniaza, si vorbesc toata ziua  despre lucruri care Il nemultumesc pe Allah. Aceasta persoana se gandeste mereu la virtutiile tasbih-SubhanAllah,  si tahlil-La ilaha ill-Allah, dar nu da atentie la relatarile privind  cei care barfesc, calomniaza sau spun minciuni, sau comit alte pacate cu gura lor. Ei sunt complet amagiti.>(al-Mawsu’ah al-Fiqhiyyah)

Regulile privind Postul voluntar

Fuqaha au opinii diferite in privinta regulilor postului voluntar, inainte de recuperarea  zilelor  neefectuate in Ramadan.

Hanafi spun ca este permis sa tii un post voluntar inainte sa  recuperezi zilele din Ramadan, si ca nu este makruh sa faci astfel, deoarece zilele lipsa nu trebuie recuperate imediat.

Maliki si Shafa’I spun ca este permis, dar ca este makruh, deoarece se amana ceva care este obligatoriu (asa cum este postul in Ramadan).

Hanbali spun ca este haram sa tii un post voluntar inainte sa recuperezi  zilele din Ramadan, iar postul voluntar in acest caz nu va fi luat in considerare, chiar si daca mai este timp suficient pentru a recupera postul obligatoriu. Asa ca, trebuie sa se dea prioritate postului obligatoriu pana cand se recupereaza.(al-Mawsoo’ah al-Fiqhiyyah-sawm al tatawwu)

Musulmanii trebuie sa se grabeasca sa recupereze orice zi lipsa din Ramadan, pentru a putea sa posteasca in ziua de ‘Arafah si Ashura fara nicio problema. Daca cineva posteste ‘Arafah si ‘Ashura facand intentia din noaptea precedenta de a recupera zilele de post pierdute din Ramadan, va fi suficient , inshAllah.

Afla cum poti obtine rasplata dubla pentru post, AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/09/27/combinarea-intentiilor-pentru-post/

Cele mai comune inovatii cu privire la Ashura

Shayk al Islam Ibn Taymiyah (Allah sa aiba mila de el) a fost intrebat despre lucrurile pe care oamenii le fac in ‘Ashura, cum ar fi folosirea kohl, a face ghusul (baie generala), a se picta cu henna, a gati anumite feluri de mancare, a sarbatori, etc.

Raspunsul sau a fost:< Alhamdulilahi Rabbil ‘Alamin! Nimic din toate acestea nu a fost relatat in niciun hadis sahih de la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam sau de la companionii sai. Niciunul dintre Imamii Musulmanilor nu au recomandat sau incurajat astfel de lucruri, nici cei patru Imami, nici altii. Niciun invatat nu a relatat nimic in acest sens, nici de la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam, nici de la Sahaba, nici de la Tabi’een, nici in vreo relatare sahih sau da’if(slaba), nici in cartile Sahih, nici in al-Sunan, nici in Musnad. Niciun hadis de aceasta natura nu a fost cunoscut in timpul celor mai bune secole. Insa in unele relatari tarzii s-a relatat ceva de genul ca” Oricine isi pune kohl in ochi in ziua de ‘Ashura nu va suferi de vreo boala a ochilor in acel an, si oricine face baie (ghusul) in ziua de ‘Ashura nu se va imbolnavi in acel an”, samd. Au mai relatat si un hadis fabricat (fals) care spune:” Oricine este generos cu familia sa in ziua de Ashura, Allah va fi generos cu el in restul anului”. Toate aceastea  sunt minciuni.>

Apoi a fost intrebat despre incercarile care au avut loc in primele generatii ale acestei ummah si despre uciderea lui Al-Hussayn (radyyAllahu anhu) si desprea ceea ce au facut diversele secte din aceasta cauza.

Raspunsul sau:< Un grup de ignoranti au facut un legamant cu el  si cu membrii casei sale, ca vor lua ziua de Ashura ca zi de doliu si jale, in care vor expune deschis ritualuri din Jahiliyyah…

Raul pe care il fac Musulmanilor nu poate fi enumerat de nimeni, indiferent cat de elocvent ar fi.

Sunt si altii, care sunt in opozitie si care au ura fata de Hussain si familia lui , sau cei ignoranti care incearca sa lupte impotriva raului cu rau, coruptiei cu coruptie, minciunii cu minciuna, si bid’ah cu bida’h, opunandu-se lor cu cu hadisuri fabricate pentru a face din Ziua de Ashura o zi de sarbatoare, purtand kohl si henna, cheltuind bani, gatind meniuri speciale si alte lucruri care sunt specifice in Eid si ocazii speciale…

Ambele grupari sunt gresite, si ambele sunt impotriva Sunnah…!!!!!

Nici Profetul, sall Allahu alrihi wa sallam nici succesorii sai nu au facut astfel in Ziua de Ashura, nu au facut-o nici zi de doliu, nici zi de sarbatoare…

Niciunul dintre aceste lucruri (expuse anterior), nu are vreo legatura cu Sunnah Mesagerului lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam sau cu drumul Khulafa’ al-Rasshidun (Califilor Dreptcredinciosi). Nu a fost aprobat de niciun Imam al Musulmanilor, nici Malik, nici Abu Hanifa, nici al-Shafa’I, nici Ahmad ibn Hanbal, nici alti Imami sau invatati ai Islamului.>( al-Fataawa al-Kubra by Ibn Taymiyah).

Ii cerem lui Allah sa ne faca dintre cei care urmeaza Sunnah Nobilului Sau Profet, sall Allahu aleihi wa sallam, sa ne faca dintre cei care traim in Islam si dintre cei care vor muri in credinta. Fie ca Allah sa ne ajute sa facem ceea ce Il multumeste pe El, si sa fim dintre cei care Il adora asa cum se cuvine, sa ne accepte faptele noastre bune si  sa fim dintre cei care sunt binecuvantati cu Taqwa.

Ibn Mas’ud (RA) a spus:” Moderatia in aplicarea Sunnei este mai buna decat straduinta in a urma bid’ah (inovatiile).’’[al-Tabarani in Al-Mu’jam al-Kabeer]

 

Lauda lui Allah, Domnul Tuturor Lumilor!

Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra Profetului Muhammad, a familiei sale, a companionilor sai si a celor care ii urmeaza!

In aceeasi categorie:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/10/28/muharram-si-ashura-adevar-si-fictiune/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/11/06/luna-sacra-muharram-sau-luna-lui-allah/

             Cezarina S.

Let’s Work  together For Eternal Peace!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2014.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s