ECLIPSELE DE SOARE SI LUNA, SEMNE DINTRE SEMNELE LUI ALLAH

eclipsa solara

Eclipsele de Soare si Luna, Semne dintre Semnele lui Allah

 BISMILLAH

Bismillah wa Alhamdulillah wa salaatu wa salaamu ala Rasul Allah!

Crearea Soarelui si a Lunii sunt dintre marile semne pe care Allah le-a daruit umanitatii si care dovedesc existenta Sa. Fara echivoc, lipsa lor ar face imposibila existenta noastra pe acest pamant.

Binecuvantat este Cel ca a facut zodii (constelatii si planete) in cer si a facut in el o candela (Soarele) si o Luna luminoasa.” Coran 25:61

Allah Subhanahu wa Ta’aala ne-a aratat puterea Sa si controlul Sau asupra intregului univers prin eclipsa de Soare si Luna.

Eclipsele de Soare si Luna fac parte dintre semnele Zilei Judecatii, si reprezinta de fapt o reamintire si o avertizare de la Domnul Tuturor Lumilor, pentru a ne testa pe noi, si este o ocazie pentru a ne cai si a ne intoarce catre El cu inima supusa si umila.

De asemenea, este o reamintire a faptului ca atat noi cat si restul creatiilor, inclusiv Soarele si Luna, sunt dependente de Puterea lui Allah si ca tot ceea ce se afla in acest Univers asculta de Porunca Sa.

Allah ne spune:

El intreaba: ‘Cand va fi Ziua Invierii?’. Atunci cand vederea va fi orbita. Si Luna se va intuneca. Si Soarele si Luna vor fi deopotriva (amandoua vor fi lipsite de lumina)”. Coran 75:6-9

Cand Soarele se va intuneca..” Coran 81:1

Din acest motiv, Musulmanii ar trebui sa fie alarmati de eclipse!!

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam era dintre cei mai tematori de Allah, si intr-o zi a iesit afara foarte agitat, crezand ca Ceasul a sosit, in timpul unei eclipse de soare ce a avut loc in timpul vietii sale. Acest lucru ne arata cata insemnatate avea sosirea Ceasului si cat se temea, cu toate ca Allah i-a iertat toate pacatele si i-a promis lui, sall Allahu aleihi wa sallam Paradisul.

In zilele noastre, am devenit neglijenti in aceasta privinta si foarte multi dintre noi nu vedem eclipsele decat ca niste fenomene naturale sau astronomice, pe care incercam sa le surprindem cu camera, sa le privim cu ochelari speciali, samd. Ne limitam doar la explicatiile stiintifice, fara sa intelegem avertismentul  si reamintirea  care apare odata cu ele. Iar acesta este un semn al impietririi inimii si o neglijenta si lipsa de ingrijorare in privinta lucrurilor ce tin de Viata de Apoi. Acest lucru reflecta o lipsa de teama pentru anuntata Zi a Judecatii si ignoranta fata de relatarile in care Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam se simtea infricosat cand aceste eclipse aveau loc.

Sahaba (companionii) radiyAllahu anhmum, obisnuiau sa stea in Rugaciunea pentru eclipsa, deoarece credeau ca, daca Ceasul a venit cu adevarat, nu vor fi numarati printre cei neglijenti in privinta Rugaciunilor lor, iar daca eclipsa nu avea de-a face cu Ceasul, atunci nu ar fi pierdut nimic prin Rugaciunea lor, din contra, ar fi castigat o mare rasplata.

Eclipsa de Soare-Kusoof As-Shams, a avut loc o singura data in timpul vietii Profetului, salAllahu aleihi wa sallam.

S-a relatat de catre Al Mughira bin Shuba ca eclipsa de Soare a avut loc in ziua in care a murit Ibrahim, fiul Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam. Cand el, sallAllahu aleihi wa sallam a vazut ca Soarele s-a intunecat, s-a ingrozit si a crezut ca Ceasul a sosit. [Bukhari]

Abu Bakr(RA) a relatat: Eclipsa de Soare s-a intamplat in timp ce stateam cu Profetul, sallAllahu aleihi wa sallam. El s-a ridicat si si-a tras hainele repede dupa el, pana a ajuns la Moschee. Apoi a facut doua rakat de Rugaciune pana cand eclipsa s-a sfarsit si a spus:’Soarele si Luna sunt doua Semne dintre Semnele lui Allah, asa ca, daca vedeti ceva ca aceasta (eclipsa), atunci faceti Rugaciunea si invocati-L pe Allah pana cand El o indeparteaza (pana cand se termina).”

Aisha, radiyy Allahu anha a relatat ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Soarele si Luna sunt doua Semne dintre Semnele lui Allah si nu este eclipsa din pricina vietii sau mortii cuiva(*). Daca vedeti (eclipsa) (de Soare sau Luna), invocati-L pe Allah (Du’a), preamariti-L, dati de pomana si faceti Rugaciunea.”[Bukhari &Muslim]

(*)- eclipsa de Soare ce a avut loc in timpul vietii Profetului, sallAllahu aleihi wa sallam, a coincis cu moartea fiului sau, Ibrahim, si a dorit sa arate ca eclipsa nu are vreo legatura cu viata sau moartea cuiva, ci este un Semn de la Allah.

S-a relatat de catre Abu Musa, ca atunci cand a avut loc eclipsa de Soare, Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a spus:” Cand vedeti ceva de acest fel, grabiti-va sa-L pomeniti pe Allah, invocati-L pe El si cereti iertarea Lui.”

Saalat Al-Kusuf( Rugaciunea de eclipsa)

Aisha(RA) a relatat ca Profetul, salAllahu aleihi wa sallam a chemat pentru Salat-ul Jami’ah(Rugaciunea in adunare) si a facut Rugaciunea astfel: A recitat Surat al-Fatiha si apoi al-Baqara pana la sfarsit, apoi s-a inclinat la Ruku si cand s-a ridicat a spus: Sami Allahu liman hamida; apoi a recitat Fatiha si Al-Imran si s-a inclinat pentru Ruku, si cand s-a ridicat a spus: Sami Allahu liman hamida, apoi a facut doua sujud (prosternari) lungi. Apoi iar s-a ridicat si a facut a doua rakat la fel ca prima data. Cand a terminat Rugaciunea, eclipsa se sfarsise. S-a adresat oamenilor spunand: “ Acestea sunt doua Semne dintre Semnele lui Allah, si nu sunt eclipse din pricina vietii sau mortii cuiva. Asa ca, daca le vedeti, grabiti-va la Rugaciune”. [Bukhari]

In acord cu acest hadis, Rugaciunea de eclipsa, nu are nici Adhan si nici Iqama ci este precedata doar de cuvintele: assalaatul jaami’ah. Se face numai in adunare, in moschee si cu imamul. Insa, pentru cei care nu pot ajunge la Moschee sau care nu au o moschee in localitatea lor, poate fi facuta si individual acasa. De asemnea femeile pot alege sa o faca fie la moschee, fie acasa.

Consta in 2 rakat, 4 qiyams, 4 ruku, si 4 sujud. Nu este obligatoriu sa se recite Surele Al-Baqara si Al-Imran. Se pot recita orice alte Sure.

Cei mai multi dintre invatati spun ca Rugaciunea de Eclipsa este sunnah mu’akkad (sunnah accentuata sau confirmata). Imam Abu Hanifah spune ca este Wagib (obligatorie), in timp ce Imam Malik o considera egala cu Salat al Jumu’ah (Rugaciunea de Vineri) ca si importanta.

Nota: Rugaciunea de eclipsă este prescrisa DOAR pentru cei care sunt martori ai eclipsei și nu și pentru cei care au luat la cunoștință că va avea loc o eclipsa într-o anumită țară. 

De asemenea in aceste ocazii, este recomandat sa facem cat mai mult Dzikr, Du’a, sa ne caim sincer si sa cerem iertare, si sa-I cerem lui Allah sa ne calauzeasca pe noi si familiile noastre si sa ne salveze de pedeapsa si intunericul mormantului.

Toata Lauda si recunostinta I se cuvin lui Allah!

Pacea si binecuvantarea lui Allah, fie asupra Trimisului Sau Muhammad, a familiei sale, a companionilor sai si a celor care ii urmeaza in fapte bune!

AICI: Video Surat Ash-Shams 91:1-10

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA SAIJARI, 2013-2017.

URMARESTE ISLAMUL PACEA ETERNA:

PE PAGINA DE FACEBOOK:

https://www.facebook.com/IslamulPaceaEterna/?ref=aymt_homepage_panel

PE GRUP:

https://www.facebook.com/groups/501221379946302/

INSTALEAZA APLICATIA PENTRU ANDROID SI IOS:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/nou-aplicatia-islamul-pacea-eterna/

ABONEAZA-TE PRIN E-MAIL:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/


Islamul Pacea Eterna

 

Anunțuri

Un gând despre “ECLIPSELE DE SOARE SI LUNA, SEMNE DINTRE SEMNELE LUI ALLAH

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s