VESTIMENTATIA IN ISLAM PENTRU FEMEI SI BARBATI

VESTIMENTAȚIA ÎN ISLAM PENTRU FEMEI ȘI BĂRBAȚI

BISMILLAH

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Acest articol vine in completarea articolului precedent si pentru inceput este necesar sa definim anumiti termeni pentru a ne ajuta sa intelegem mai bine.

Aurah– partile corpului ce trebuie acoperite

Mahram- o persoana, barbat sau femeie inrudit prin sânge, casatorie sau alaptare. Este cel sau cea cu care nu este permisa casatoria, cum ar fi tata, nepot, unchi, etc.

Haya– sfiala înnăscuta

Hijab– acest cuvant are cateva intelesuri diferite, printre care si ceva care ascunde sau perdea, bariera. In mod comun este cunoscut ca esarfa cu care se acopera femeile, iar intr-un sens mai larg o vestimentatie si un comportament modest.

Islamul acorda femeii o pozitie inalta si onorabila, iar regulile Islamice privind acoperirea au ca scop protejarea si asigurarea demnitatii si onoarei. Cuvantul cel mai comun pentru acoperire este Hijabul. Toti Invatatii de-a lungul istoriei Islamului sunt de acord cu faptul ca indeplinirea conditiilor de acoperire este o obligatie pentru toti Musulmanii, barbati sau femei. Ei si-au argumentat opiniile pe evidentele din Coran si Sunnah si pe care le-am explicat in amanunt in articolul precedent.

🌸Hijabul pentru Femei🧕

Scopul Hijabului este acela de a acoperi aurah, iar aurah variaza in diferite situatii si in functie de diferite grupuri de oameni.

Vom incepe cu conditia pe care trebuie sa o indeplineasca Hijabul pentru femei in locurile publice si fata de barbatii non-mahram. Atata timp cat conditiile sunt indeplinite, femeia poate purta ceea ce doreste.

Hijabul trebuie sa acopere intregul corp cu exceptia feței si palmelor.

Nu trebuie sa fie transparent sau strâmt. Hainele strâmte chiar daca ascund culoarea pielii, totusi dezvaluie marimea si conturul corpului, sau anumitor parti ale corpului.

Nu trebuie sa fie vesminte care sa atraga atentia barbatilor non-mahram; nu trebuie sa fie extravagante si excesiv de opulente

Nu trebuie sa fie vesminte purtate din vanitate sau pentru faima si popularitate

Nu trebuie sa fie parfumate. Aceasta intedictie se aplica atat pentru corp cat si pentru haine

Nu trebuie sa semene cu haine specifice ne-musulmanilor

🧔Vestimentatia barbatilor

Spune dreptcredinciosilor sa-si plece privirile lor (sa nu priveasca la ceea ce este oprit) si sa-si pazeasca pudoarea lor (evitarea adulterului si pazirea partilor intime de privirea celorlalti). Aceasta este mai curat pentru ei. Allah doara, este Binestiutor[Khabir] a ceea ce fac ei.” [24:30]

In Islam sunt anumite conditii pe care trebuie sa le indeplineasca vestimentatia barbatilor, iar acestea sunt:

Partea corpului de la buric până la genunchi, trebuie sa fie acoperita

Nu trebuie sa fie asemanatoare cu vesmintele specifice ne-musulmanilor. Hainele obisnuite care nu sunt reprezentative pentru un anumit grup sau secta, sunt permise

Nu trebuie sa se asemene cu haine purtate de catre femei

-Sa nu fie transparente sau strâmte

-Sa nu fie vesminte confectionate din matase si sa nu poarte bijuterii din aur- acestea sunt permise femeilor

Invatatii sunt de acord ca pentru barbati, tot ceea ce este intre buric si genunchi (inclusiv genunchii) trebuie acoperite in prezenta oricarei persoane. Singura exceptie este sotia sa.

De asemenea este recomandat pentru barbati sa nu poarte vesminte care cad mai jos de glezne.

▶️Aurah femeii față de soțul ei

Nu este nicio aurah intre sot si sotie. Atunci cand femeia este singura cu sotul ei, ii este permis sa poarte haine care le sunt pe plac.

Si printre semnele Lui [este acela] ca El v-a creat din voi insiva soate, pentru ca voi sa traiti in liniste impreuna cu ele. Si El a pus intre voi dragoste si indurare si intru aeasta sunt semne pentru un neam[de oameni] care chibzuiesc.” [30:21]

▶️Aurah femeii față de cei care sunt mahram pentru ea

Cine este mahram pentru mine? Mahram este considerata persoana cu care niciodata nu este permisa casatoria, din cauza relatiei apropiate de sange, alaptare sau mariaj, si este persoana cu care este permis sa stai singura.

-o relatie apropiata de sange.

Pentru femei: tatal ei, bunicul ei, fiul, nepotul, fratele, unchii si nepotii paterni si materni.

Pentru barbati: mama, fiica, nepoata, sora, matusile si nepoatele paterne si materne.

relatia de alaptare

Aici poate fi inclus oricine, barbat sau femeie care au fost alaptati de aceeasi mama sau doica, cunoscuti sub denumirea de frati de lapte

relatia datorata mariajului

Cei care devin rude prin mariaj: socrul, soacra, tatal vitreg, bunicul vitreg, fiul vitreg

Cand femeia se afla printre mahram, invatatii Islamului sunt de acord ca ea nu trebuie sa aplice regulile stricte de acoperire, ci mai degraba ea poate sa nu-si acopere: parul, fata, bratele, palmele, picioarele de la genunchi in jos, talpile. Totusi, femeia trebuie sa aiba mereu in vedere ca ea este cunoscuta pentru modestia si sfiala(haya) ei, si nu trebuie sa se afiseze prea mult.

▶️Aurah femeii in fața femeilor Musulmane

In acord cu majoritatea invatatilor, aurah femeii in fata altor femei musulmane, este de la buric pana la genunchi. Aceasta face parte din indurarea lui Allah de a lasa femeile libere in casele lor si printre rudele ei apropiate sau prietene apropiate, de a-si desfasura activitati normale pentru femei asa cum este si alaptatul. Daca insa, femeia Musulmana se gaseste intr-o situatie in care sunt prezente si femei de al caror caracter se indoieste sau care sunt cunoscute pentru un caracter rau, atunci nu trebuie sa-si arate corpul deloc, ci trebuie sa aplice aceleasi reguli pe care le aplica in public.

▶️Aurah femeii in fața femeilor ne-Musulmane

Aceasta este o chestiune despre care invatatii au opinii diferite. Unii spun ca se aplica aceleasi reguli ca pentru femeile Musulmane, altii spun ca femeia trebuie sa aplice reguli stricte de acoperire fata de femeile ne-Musulmane.

In timpul Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam, o evreica si cele care adorau idoli obisnuiau sa intre la sotiile Profetului salAllahu aleihi wa sallam pentru diferite motive. Nu s-a relatat ca sotiile Profetului, sall Allahu aleihi wa sallam, cele mai bune si cele mai virtuoase femei, s-au acoperit in astfel de situatii.[Sheikh Ibn Baaz, fatwa al-jaami’ah li’l-mar’ah al Muslimah]

Cand o femeie decide ce nivel de acoperire sa adopte față de femeile ne-Musulmane, trebuie sa aiba in vedere ca femeile ne-Musulmane nu cunosc faptul ca nu au voie sa descrie frumusetea femeii Musulmane niciunui barbat. De aceea este important sa ia aceasta decizie in functie de situatie, si sa nu uite ca intotdeauna trebuie ca hainele ei sa reflecte modestia si demnitatea ei. Iar daca in adunare se regasesc femei necunoscute, este mai bine sa aleaga o varianta care sa presupuna un grad mai ridicat de acoperire.

▶️Aurah femeii in fața copiilor ei

Daca copilul este mic sau incapabil sa inteleaga intelesul de aurah sau de sexualitate, atunci este permis pentru ea sa nu se acopere mai mult decat pentru femeile Musulmane. Daca copilul este baiat si se apropie de varsata la care intelege sau face diferenta intre barbati si femei, atunci aurah femeii este ca pentru barbatii mahram.

Toti Musulmanii, barbati sau femei trebuie sa pastreze un simt al haya(sfiala, rusine) tot timpul pentru ca haya este o parte a credintei. Iar hainele, sunt de obicei un indicator al modestiei.

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Credinta consta in mai mult decat saizeci de ramuri(parti). Iar haya este o parte a credintei”.[Saheeh Bukhari]

Recapitulare:

Aurah femeii fata de:

Ce poate sa ARATE

Sot

Nu este aurah intre sot si sotie

Barbatii mahram

Ceea ce se vede in mod normal:

Parul,fata,gatul,bratele,picioarele de la genunchi in jos

Barbatii non-mahram

Fata si palmele

Femeile Musulmane

Parul,fata,gatul,bratele,picioarele de la genunchi in jos,pieptul daca este necesar

Femeile ne-Musulmane

Opiniile invatatilor difera.

Unii permit acelasi grad de acoperire ca ptr femeile Musulmane;

Altii recomanda o acoperire mai stricta in functie de situatie

Copii mici

La fel ca pentru femeile Musulmane

Baietii mai mari (membri de familie)

Ca pentru barbatii mahram

Baietii mai mari (straini de familie)

Ca pentru barbatii non-mahram

Aurah in timpul Rugaciunii [As-Salat]

Salat este momentul in care suntem conectati cu Creatorul Universului. Pentru acest moment trebuie sa aratam si sa ne simtim cel mai bine.

Cand vine timpul Rugaciunii, femeia trebuie sa indeplineasca conditiile de acoperire a aurei.

Luati-va gatelile (se are in vedere cele mai bune si curate vesminte) voastre in timpul Rugaciunii”.[7:31]

Profetul, sall Alahu aleihi wa salam a spus:” Allah nu accepta Rugaciunea femeii care a atins pubertatea daca nu poarta un val”.

Aurah femeii atunci cand face Rugaciunea, este identica cu cea fata de barbatii non-mahram. Este perfect acceptabil pentru o femeie sa poarte un vesmant lung si larg peste hainele sale de interior, asumandu-ne faptul ca femeia face Rugaciunea in intimitatea casei sale. Daca face Rugaciunea la moschee, atunci trebuie sa poarte haine adecvate pentru iesirea in spatii publice si fata de barbatii straini.

In ce priveste Rugaciunea barbatului, pentru a fi valida, trebuie de asemenea sa-si acopere aurah, care este portiunea dintre buric pana dupa genunchi. Totusi, deoarece Islamul este o religie care tine cont de coeziunea si unitatea comunitatii si respectul pentru ceilalti, barbatul trebuie sa aiba mereu in vedere unde se afla. Chiar daca lasarea umerilor si a pieptului descoperite nu invalideaza Rugaciunea, poate sa-i faca pe ceilalti sa se simta inconfortabil. In acord cu spiritul de haya, este de dorit pentru Musulmani(barbati si femei) sa aiba grija de lucrurile care ar putea sa-i afecteze atat pe ei, dar si pe cei din jurul lor.

Este preferabil pentru barbati sa se parfumeze cand stau in fata Domnului lor pentru Rugaciune.

Femeile trebuie sa aiba grija in aceasta privinta. In timp ce este permis, si chiar recomandat sa se parfumeze in casa, nu este acceptabil nici ca corpul ei nici hainele ei sa fie parfumate atunci cand merge pentru Rugaciune la Moschee.

Intelepciunea codului vestimentar in Islam

Pentru a intelege si a clarifica acest aspect, trebuie sa ne reamintim cateva concepte de baza.

Primul, si cel mai important, este acela ca Islamul a fost revelat pentru toti oamenii, in toate locurile si in toate timpurile. Ceea ce are legatura cu moda, nu este relevant.

In al doilea rand Islamul este religia care tine cont de sanatatea fizica, spirituala si emotionala, si nu numai pentru fiecare individ in parte ci pentru comunitate si societate in intregul ei. Aceasta implica respect pentru Allah, pentru fiecare dintre noi si pentru noi insine.

In al treilea rand, avand un cod al vestimentatiei atat pentru barbati cât si pentru femei, Islamul nu atribuie intreaga responsabilitate asupra unui singur gen, mai mult, versetul care se refera la barbati este inaintea celui care se refera la femei. Ambii, atat barbatii cât si femeile trebuie sa-si plece privirile si sa-si pastreze modestia, si se asteapta din partea lor sa contribuie la crearea unui mediu social bazat pe maniere, morala si valori.

Termenul Hijab, este mai mult decat o esarfa si mai mult decat un cod al vestimentatiei. De exemplu, daca o femeie Musulmana este corect acoperita dar in acelasi timp foloseste un limbaj neadecvat, ea nu indeplineste conditiile Hijabului.

Femeile care poarta Hijabul au parte de numeroase beneficii care decurg din aderarea la codul Islamic. Ele nu mai sunt tratate ca obiecte sexuale, ci sunt apreciate pentru intelectul lor. Ele nu mai sunt pretuite pentru aspectul sau pentru forma corpului lor, ci pentru personalitatea si caracterul lor.

Femeile care poarta Hijab au raportat un minim de hartuire sexuala la locul de munca. Multe femei au declarat ca atat Musulmanii cat si ne-Musulmanii sunt mai inclinati sa se poarte bine si cu respect fata de femeile care poarta Hijab. Barbatii, in mod special sunt mai amabili, isi cer scuze pentru un limbaj neadecvat, si se adreseaza cu respect femeilor acoperite.

[sursa islamreligion.com]

Hijabul inseamna respect, demnitate, onoare, eliberare!

Bazat pe observatiile propii de-a lungul timpului as putea sa-mi permit sa dezvalui unele din aceste observatii.

Sunt femei care nu-si doresc sa poarte Hijabul vreodata. Sunt femei care se gandesc sa-l poarte la un moment dat. Sunt femei care nu-l poarta din teama de reactia celorlalti. Sunt femei care il poarta fara sa cunoasca exact motivul. Sunt femei care il poarta pentru ca face parte din cultura zonei in care traiesc. Sunt femei care il poarta din respect pentru parinti, sot sau comunitate.

Dar sunt si femei care poarta Hijabul de dragul lui Allah, si din credinta si convingere proprie, si nu este credinta mai trainica si mai dainuitoare decat credinta din convingere si nu este rasplata decat pentru faptele implinite de dragul lui Allah!

“Acestea sunt oranduielile lui Allah, iar acela care este supus lui Allah si Trimisului Sau, pe acela il va face [Allah] sa intre in Gradini pe sub care curg paraie, pentru a ramane vesnic in ele, iar aceasta este mare izbanda.”[ 4:13]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/09/17/daca-pierzi-haya-pierzi-imanul/

Cu Pace,

Cezarina S.

Let’s Work together For Eternal Peace!

DE CE SA PORT HIJAB-AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/02/09/de-ce-sa-port-hijab/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2013-2018.

Islamul Pacea Eterna

2 gânduri despre “VESTIMENTATIA IN ISLAM PENTRU FEMEI SI BARBATI

  1. Assalam walaikum wa rahmatulah wa barakatuh,foarte interesant articolul si pe intelesul tuturor.As vrea sa fac o sugestie:sa publicati un articol despre machiaj,unghii lungi si colorate,kilograme de aur etc …precum am vazut la unele surioare.Allah sa ma ierte daca gresesc dar cred ca o femeie hijabi nu trebuie sa se expuna pe strada asa…

Lasă un Comentariu