Pomenirea lui Allah(Dzikr)-dimineata si seara

Islamic-Allah-Wallpaper-13-Copy

 

Pomenirea lui Allah(Dzikr)-dimineata si seara

 

BISMILLAH

 

“..Si preamareste-L pe Domnul Tau cu lauda, atat spre seara(‘ASHI-intre mijlocul zilei pana la apus) cat si spre dimineata(Ibkar-dimineata foarte devreme pana la rasarit)” 40:55

 

“…si preamareste-L cu lauda pe Stapanul tau, inainte de rasaritul soarelui si inainte de asfintit.” 50:39

 

“..Si inalta lauda Domnului tau inainte de rasaritul soarelui, inainte de asfintitul lui si in ceasurile noptii lauda-L..”20:130

 

Pomenirea lui Allah este expresia supunerii si devotiunii noastre fata de Allah si este superioara tuturor lucrurilor. Pentru mai multe detalii despre importanta pomenirii lui Allah, click aici:

 

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/09/pomenirea-lui-allah-aduce-pacea-in-suflete/

 

In acest articol  voi face referire la pomenirile speciale pe care Profetul Muhammad salAllahu aleihi wa sallam ne-a indemnat sa le facem la timpuri speciale, cum ar fi: dimineata si seara. Inainte insa de a va da exemple, vreau sa stabilim care este perioada de timp in care putem face aceste pomeniri, si ce inseamna mai exact-dimineata si seara. Majoritatea scolarilor sunt de parere ca, perioada la care se face referire este dimineata devreme pana la rasaritul soarelui, practic in intervalul de timp al Rugaciunii de Fajr, si unii dintre ei au prelungit aceasta perioada pana la sfarsitul perioadei in care se poate face Rugaciunea (optionala) Duha- adica cu aproximativ ½ de ora inainte de a intra Rugaciune de Dzohor(pranz);iar cand ne referim la pomenirile se seara, ei au spus ca aceasta perioada incepe odata cu Rugaciunea de Asr(de dupa-amiaza) pana inainte de apusul soarelui, iar unii dintre ei au spus ca se poate extinde si dupa apusul soarelui pana in prima treime a noptii. Pentru a fi mai siguri, si daca luam ca baza si versetele din Coran pe care le aveti la inceputul acestui articol, cand ne referim la dimineata, este mai corect sa luam in considerare intervalul Rugaciunii de Fajr( de cand incepe pana la rasaritul soarelui) si doar daca am uitat sau am intarziat, sa depasim acest interval; iar cand ne referim la seara, ne referim la perioada de timp dupa Rugaciunea de Asr pana inainte de apusul soarelui, iar daca am uitat sau am intarziat, putem sa facem aceste pomeniri si dupa apusul soarelui. Si Allah stie cel mai bine!

 

 

 

           EXEMPLE DE POMENIRI

 

                         PENTRU DIMINEATA SI SEARA

 

Mesagerul lui Allah, salAllahu aleihi wa sallam a spus:

 

“Cine recita dimineata si seara: SubhanAllahi wa bihamdihi, de 100 de ori, nu va fi intrecut in Ziua Invierii de nimeni in afara de cel care a recitat aceleasi cuvinte de mai multe ori.”[Muslim]

 

“ Cine rosteste seara:A’UDZU BI-KALIMATI-LLAHIT-TAMATI MIN SHARRI MA KHALAQ( caut adapost in Cuvintele Perfecte ale lui Allah de orice rau pe care L-a creat).[Muslim] (de 3 ori)

 

*este cea mai buna protectie impotriva animalelor si insectelor periculoase, si chiar a oamenilor.

 

“Recitati Surat Al-Ikhlas(nr.112) si Al-Mu’awwidhatain( Surat Al-Falaq(113) si An-Nas(114) de trei ori, in zori si la amurg si vor fi suficiente pentru voi in orice privinta.”[Abu Dawood&Tirmidhi]

 

*Aceste Sure din Coran sunt foarte bune pentru pomenirea lui Allah. Mai mult, prin virtutea acestor trei Sure, Allah IL va proteja pe cel care le recita,de orice lucru periculos. Intr-un alt hadis, se spune ca Profetul-salAllahu aleihi wa sallam, dupa ce se intindea pe pat, recita aceste Sure, apoi sufla in palmele sale si apoi si le trecea peste corpul sau pana unde putea sa ajunga (cu palmele sale).

 

“Oricine recita de trei ori in fiecare dimineata si seara: BISMILLAHIL-LADZI LA YADURRU MA’AS-MIHI SHAI’UN FIL ARDI WA LA FIS-SAMA’I, WA HUWAS-SAMI’UL ‘ALIM(In numele lui Allah in ale Carui Nume este protectie impotriva oricarui rau de pe pamant si din cer, si El este Cel care aude totul si Atoatestiutor).(de 3 ori)

 

*Cel care recita aceasta ruga, va intra sub protectia lui Allah, si nimic nu va putea sa-i faca rau, in afara de ceea ce  Allah voieste.

 

Cine recita: RADITU BILLAHI RABBAN

 

                        WA BIL ISLAMI DEENAN

 

  WA BI MUHAMMAD-salAllahu aleihi wa sallamNABIYYAN

 

(sunt multumit cu Allah ca Rabb[Domn,Stapan], si cu Islamul ca religie si cu Muhammad-salAllahu aleihi wa sallam, ca Profet), de trei ori dimineata si seara, este un drept al lui Allah de a-l multumi in Ziua Invierii(pe cel care face aceasta declaratie).

 

Cine recita de trei ori dimineata: SUBHAN-ALLAHI WA BIHAMDIHI, ‘ADADA KHALQIHI, WA RIDA NAFSIHI, WA ZINATAH ‘ARSHIHI, WA MIDADA KALIMATIHI[Muslim-Riyad-us Salihin nr.1433]

 

*aceste cuvinte vor cantari mai greu decat orice altceva si sunt foarte rasplatite pentru ca, cuvintele pe care le contine sunt pline de Lauda si Glorificarea lui Allah.

 

BLACK-CRYSTAL-PRAYER-BEADS-MUSLIM-ISLAMIC-QURAN

 

Allah sa-i rasplateasca pe toti cei care au citit acest articol!

 

LET’S WORK together FOR ETERNAL PEACE!

 

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s