ADMIRATIA DE SINE DUPA INFAPTUIREA UNEI FAPTE BUNE

ADMIRATIA DE SINE DUPA INFAPTUIREA UNEI FAPTE BUNE

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Uneori cineva se poate găsi in situatia de a se admira pe el insusi sau de a se semeți dupa infaptuirea unei fapte bune sau a unui act de adorare, si in acelasi timp se poate simți speriat  că acest lucru îi va anula fapta.

Ce trebuie sa stim daca ne confruntam cu o astfel de situație:

Dacă o persoană simte admirație de sine după ce a făcut ceva bun sau dacă se teme că ar putea să se semeteasca/laude/sa-si faca cunoscuta fapta,  ar trebui să se abtina  și să se reziste, căutând refugiu la Allah de ea și sa recite:„Allaahumma inni a’oodhu bika an ushrika bika wa ana a’lam, wa’staghfiruka lima laa a’lam (O Allah, eu caut refugiu la Tine de la a asocia ceva cu Tine, si caut iertarea Ta pentru ceea ce nu stiu)”- asa cum a fost relatat de la Profet (sall Allahu aleihi wa sallam).

Astfel de sentimente se pot întâlni la  oricine, dar trebuie să încercați să fiți sinceri față de Allah, să căutați iertarea Lui și să vă amintiți că nu există forta și nicio putere cu excepția lui Allah; dacă nu ar fi fost  ajutorul lui Allah, n-ati fi putut  face această faptă bună, așa că lui Allah I se cuvine toata lauda la început și la sfârșit.

Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) i-a spus lui Mu’aadh ibn Jabal: „O Muadad, pe Allah, într-adevăr te iubesc și te sfătuiesc, O Muadad, nu uita ca la sfârșitul fiecarei Rugăciuni/Salah (inainte de a da Salam) sa spui:”Allaahumma a’inni ‘ala dhikrika wa shukrika wa husni ‘ibaaditika” (O, Allah, ajută-mă să Te pomenesc, să-Ti  mulțumesc și să Te ador în cel mai bun mod)”. (relatat de Ahmad, Abu Dawood, al-Nasaa’i și alții. Saheeh).

Nu abandonați implinirea faptelor bune de teama de a vă manifesta, pentru că acesta este unul dintre trucurile pe care Shaytan le folosește pentru a slăbi hotărârea oamenilor și pentru a-i împiedica să facă lucrurile pe care Allah le iubește și de care El este mulțumit.

În ceea ce privește doar  faptul ca te simți fericit pentru implinirea unei fapte bune, acest lucru nu contrazice sinceritatea și credința, pentru că Allaah  spune:

Spune: „De harul lui Allah şi de Îndurarea Sa  (i.e. Islamul si Coranul) să se bucure, căci ele sunt mai bune decât toate cele (averile) care se strâng!”[Yoonus 10:58] – adică, dacă el obtine îndrumare, credință și fapte drepte/bune, iar indurarea care rezultă din aceasta îl copleșește, iar ca rezultat, simte bucurie și succes. De aceea, Allah ne-a poruncit să ne bucurăm de astfel de lucruri.

Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Dacă faptele tale bune te fac fericit și faptele tale rele te fac trist, atunci ești un credincios.” (Relatat de Ahmad, Ibn Majaah și alții de la hadeeth-ul lui Abu Umaamah; este un hadeeth saheeh).

De asemenea, dacă sunteti laudati pentru fapta voastră bună, atunci aceasta este o parte a veștilor bune din Viata de Apoi, pe care Allah le dă unei persoane în această lume.

Trimisul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a fost întrebat: „Ce crezi dacă un om face o faptă bună și oamenii îl laudă pentru ea?” El (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Aceasta este partea din  veștile bune pentru credincios care  îi sunt  date în această lume.”  (Relatat de Muslim de la hadithul lui Abu Hurayrah, Allah să fie mulțumit de el).
Deci această laudă este un semn că Allah este mulțumit de el și îl iubește, așa că El îl face dragi altor oameni.

Îi cerem lui Allah să facă intențiile și faptele noastre drepte! Allahumma Ameen!

Sall Allahu ala Muhammad! Sal Allahu aleyhi wa sallam!

[Referinte: Masaa’il wa Rasaa’il by Muhammad al-Mahmood al-Najdi, p. 21]

VEZI SI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/09/02/doreste-cineva-sa-si-consume-energia-degeaba-pericolul-shirk-ului-minor-riyaa/

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s