MÂNCĂM LA RESTAURANT?

MÂNCĂM LA RESTAURANT?

Alhamdulillah wa salaatu wa salaamu ala Rasulillah!

In acest articol veti afla daca:

1-Este permis sa mancam carne la restaurant daca nu cunoastem daca a fost pronuntat numele lui Allah la momentul sacrificarii?

2-Pot Musulmanii sa manance in restaurante detinute si conduse de cei care nu-L adora pe Allah, asa cum sunt restaurantele chinezesti?

3-Este permis pentru Musulmani sa manace intr-un restaurant unde se servesc bauturi alcoolice?

Asadar,

1. Este permis sa mancam carne de la restaurant daca nu cunoastem daca a fost pronuntat numele lui Allah la momentul sacrificarii?

Daca aceste restaurante se afla in tari in care sacrificarea animalelor se afla in grija Musulmanilor sau a Oamenilor Cartii (Evrei si Crestini), sau proprietarii restaurantului au grija personal de sacrificare si ei sunt Musulmani sau dintre Oamenii Cartii, atunci este permis sa mancam in astfel de restaurante, chiar daca nu stim daca ei au mentionat sau nu, Numele lui Allah asupra animalului sacrificat, deoarece principiul de baza este acela ca, carnea lor este permisa.

Al-Bukhaari (2057) a relatat de la ‘Aa’ishah (radyAllahu anha) ca niste oameni au spus:”O, Mesager al lui Allah, niste oameni ne-au adus carne si noi nu stim daca ei au mentionat sau nu, Numele lui Allah asupra ei.” Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Mentionati voi Numele lui Allah asupra ei si mancati.”

Dar daca sacrificarea carnii este in grija altor oameni in afara de Musulmani sau de oamenii Cartii, asa cum sunt ateii si Hindusii, atunci nu este permis sa o mancam.

Trebuie notat ca, carnea sacrificata de Musulmani sau de Evrei sau Crestini este permisa si daca a fost sacrificata in maniera prescrisa in sharia’ah, si daca nu stim cum a fost sacrificata. Dar daca stim ca a fost sacrificata intr-un alt mod decat cel prescris in shari’ah, adica prin socuri electrice, strangulare, etc, atunci este considerata maytah sau carne moarta si este haram sa o consumam fie ca a fost ucisa de un Musulman sau de un kafir, deoarece Allah spune:

Vă sunt oprite (pentru mancare) Al-Maitah (mortăciunea-animale moarte care nu au fost sacrificate), sângele [scurs], carnea de porc, animalele cele asupra cărora a fost pomenit numele altcuiva decât al lui Allah [la junghierea lor], ce a pierit înăbușit, lovit, în urma căderii sau împuns cu coarnele [de altă vită], ce a fost sfâșiat de fiare – doar dacă aţi junghiat [aceste vietăți înainte de a muri] ..“ [al-Maa’idah 5:3] 

[Shaykh Ibn Baaz in Fataawa Islamiyyah, 3/414]

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen  a spus:

Unul dintre urmatoarele trei scenarii pot fi aplicate in cazul carnii servite intr-un restaurant:

-Stim ca a fost sacrificata in mod adecvat (corect). Aceasta carne este halal (permisa).

-Stim ca aceasta carne nu a fost sacrificata intr-o maniera corecta. Aceasta carne este haram (interzisa).

-Nu suntem siguri; nu stim daca a fost sacrificata in mod adecvat sau nu. Regula in acest caz este aceea ca, carnea este halal (permisa), si noi nu trebuie sa intrebam despre cum a fost ucisa, sau daca Numele lui Allah a fost mentionat asupra ei sau nu. Mai degraba, se observa din Sunnah, ca este mai bine sa nu intrebi si sa nu incerci sa afli. Din moment ce ei l-au intrebat pe Profet (sall Allahu aleihi wa sallam), ‘noi nu stim daca au mentionat sau nu, Numele lui Allah asupra ei’, iar  el (sall Allahu aleihi wa salam) nu le-a spus lor ‘intrebati-i daca au mentionat Numele lui Allah asupra ei sau nu, ci a spus:”Mentionati voi Numele lui Allah asupra ei si mancati!”

Aceasta Tasmiyah, adica sa spui Numele lui Allah, pe care Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) le-a spus sa o faca, nu este tasmiyah pentru sacrificare, deoarece sacrificarea s-a incheiat si a avut loc. Mai degraba este tasmiyah pentru mancat, deoarece este prescris pentru cel care mananca sa rosteasca Numele lui Allah cand mananca ( adica sa spuna ‘Bismillah’).

Opinia corecta in ce priveste rostirea Numelui lui Allah este aceea ca este obligatorie, deoarece Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a prescris asta, si deoarece persoana care nu rosteste Numele lui Allah (atunci cand mananca sau bea), Shaytan imparte cu el hrana si bautura.

Daca cineva vrea sa fie grijuliu si sa renunte sa manance aceasta carne, nu este nimic gresit in asta, dar de asemenea, nu este nimic gresit daca o mananca. [Fataawa Islamiyyah, 3/415] 

2. Pot Musulmanii sa manance in restaurante detinute si conduse de cei care nu-L adora pe Allah, asa cum sunt restaurantele chinezesti?

Nu este nicio obiectie pentru un Musulman sa manance din mancarea pe care un kafir (necredincios), fie ca este politeist sau altceva, a gatit-o, deoarece gatitul nu implica sacrificarea in acord cu calauzirea Islamica pentru a necesita ca persoana sa faca parte din ahl il-kitaab (Oamenii Cartii). De fapt, este doar o chestiune ce tine de gatit, si singura preocupare pe care trebuie sa o avem tine de curatenie si de evitarea impuritatilor (najasa), si de asemenea ca nimic din ceea ce este haram (interzis) sa fie amestacat cu mancarea, cum ar fi khamr (vinul sau bauturile alcoolice) sau untura (slanina).  [Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid]

3. Este permis pentru Musulmani sa manace intr-un restaurant unde se servesc bauturi alcoolice?

Daca este posibil sa manance in alta parte, atunci nu este permis sa manance in aceste locuri, deoarece asta implica cooperare alaturi de ei in pacat si incalcarea legii. Daca nu este posibil sa manance in alta parte, atunci este permis sa manance in caz de necessitate, deoarece Allah spune:

“..şi nu v-a impus în religie nici o greutate..” [al-Hajj 22:78] 

Allah nu impune nici unui suflet decât ceea ce este în putinţa lui…” [al-Baqarah 2:286] 

Insa nu trebuie sa mancam sau sa bem nimic in afara de ceea ce Allah a permis.

[Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 22/296-297]

Vezi si:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/05/01/a-sta-langa-cei-care-consuma-alcool/

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s