TIMPURI OBLIGATORII SAU INTERZISE PENTRU A TRIMITE Salawat

TIMPURI OBLIGATORII SAU INTERZISE

PENTRU A TRIMITE Salawat

Al-hamdu-lillah wa salaatu wa salamu ala Rasulillah!

In acest articol:

– TIMPURILE OBLIGATORII SI RECOMANDATE PENTRU A TRIMITE Salawat

-TIMPURI CAND NU ESTE PERMIS SAU NERECOMANDAT SA TRIMITI Salawat

– PRESCURTAREA SAWS/SAS/PBUH etc

Este stabilit ca trimiterea de salawat asupra Profetului sall Allahu aleihi wa sallam este considerata o fapta nobila in Islam. Totusi, sunt timpuri prescrise si timpuri in care aceasta fapta ori nu este recomandata, ori nu este permisa. Trebuie mentionat ca du’a-ur’le specifice  care ne-au fost aratate de catre Profet sall Allahu aleihi wa sallam, trebuie sa le recitam numai in maniera in care au fost prescrise, fara nicio modificare.

Ibn Hajar rahimahullah  a spus:’Cuvintele pentru dzikr sunt tawqeefi (i.e., fapte de adorare ce trebuie implinite asa cum sunt prescrise in texte), si au caracteristici speciale care nu pot fi subiect de analogie. Asa ca trebuie sa aderam la ele, asa cum au fost relatate. [Al-Fath Al-Baari (11/112)]

TIMPURILE OBLIGATORII SI RECOMANDATE SUNT URMATOARELE:

-In timpul tashahhud in Rugaciune.

Allaahumma salli ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin kamaa sallayta ‘ala Ibraheema wa ‘ala aali Ibraheem. Innaka hameedun majeed.
Allaahumma baarik ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin kamaa baarakta ‘ala Ibraheem wa ‘ala aali Ibraheem. Innaka hameedun majeed.
(O, Allah trimite binecuvantari asupra lui Muhammad si asupra familiei lui Muhammad, asa cum Tu ai trimis binecuvantari asupra familiei lui Ibrahim, si binecuvanteaza-l pe Muhammad si pe familia lui Muhammad, asa cum Tu ai binecuvantat familia lui Ibrahim. Cu adevarat Tu esti Cel mai Demn de Lauda, Plin de Glorie)

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/11/08/rugaciunea-asa-cum-facea-profetul-salallahu-aleyhi-wasallam/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/02/14/de-ce-trimit-musulmanii-binecuvantari-lui-ibrahim-avraam-a-s-in-fiecare-rugaciune/

-Dupa Adhan (chemarea la Rugaciune).

Abdullah bin Amr a relatat ca Mesagerul lui Allah, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Cand auziti Muezinul, repetati ceea ce spune, apoi cereti-I lui Allah sa-mi inalte pomenirea (invocati binecuvantari asupra mea) si veti primi in schimb zece rasplati de la Allah; apoi implorati-L pe Allah sa-mi dea al-Wasilah, care este un rang inalt in Paradis cuvenit numai unuia  dintre slujitorii lui Allah, si sper ca eu voi fi acela. Daca cineva cere sa mi se acorde Wasilah, il asigur de mijlocirea mea.”[Muslim]

Intr-un alt hadeeth, Sa`d bin Abu Waqqas  a relatat ca Profetul sal Allahu alayhi wa sallam a spus:’Cine spune dupa Adhan:`Ash-hadu an la ilaha illallah Wah-dahu la sharika Lahu; wa ash-hadu anna Muhammadan `abduhu wa Rasuluhu, radhitu Billahi Rabban, wa bi Muhammadin Rasulan, wa bil Islami Deenan [ Marturisesc ca nu are nimeni drept de adorare in afara de Allah Singur, care nu are parteneri si ca Muhammad este slujitorul si Mesagerul Sau; sunt multumit cu Allah ca Rabb (ca Domn al meu), cu Muhammad ca Mesager al meu si cu Islam ca religie a mea], pacatele lui vor fi iertate.”  [Muslim]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/01/02/ce-trebuie-sa-facem-atunci-cand-auzim-adhanul/

-La intrarea si iesirea din Moschee

S-a relatat de la Abu Humayd si Abu Usayd ca au spus:’ Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:’Cand unul dintre voi intra in moschee, sa-l salute pe Profet (sall Allahu aleihi wa sallam) si apoi sa spuna  Allaahumma aftah li abwaab rahmatika (O Allaah, deschide-mi portile Indurarii Tale). Iar cand pleaca sa spuna  Allaahumma inni as’aluka min fadlika (O Allaah, Iti cer Tie din Favorurile Tale).” ( Abu Dawood, 466).

-In ziua de Vineri

Aus bin Aus (ra) a relatat: Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:’Cea mai buna dintre zile este Vinerea; In ziua aceea, chemati des binecuvantari asupra mea, caci binecuvantarile voastre vor ajunge la mine.’ A fost intrebat:’O, Mesager al lui Allah! Cum vor ajunge binecuvantarile noastre la tine cand tu vei fi un corp descompus amestecat cu pamant?’ El (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:’Allah a interzis pamantului sa consume corpurile Profetilor.”[Abu Dawood, clasat ca sahhih de Ibn al-Qayyim si al-Albani]

-Pomenirile (dzikr) zilnice

Abu Dardaa (ra) a relatat ca Profetul (sall Allahu aleihi wa sallm) a spus:”Oricine trimite binecuvantari asupra mea de zece ori dimineata si de zece ori seara, va primi mijlocirea mea.”  [Al-Tabarani]

Trebuie mentionat ca acest hadeeth este disputat printre Invatatii Hadeeth-ului. Shaykh Al-Albani a declarant lantul sau ca fiind slab, in timp ce Al-Sakhawi si Imam ibnul Qayyim l-au declarat autentic.

Oricum, trimiterea de salawat asupra Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam) este totusi recomandata bazata pe hadeeth-ul relatat de Ibn Mas’ood (ra):’Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:” Oamenii care vor fi cei  mai apropiati de mine in Ziua Invierii (i.e. vor primi mijlocirea mea) vor fi cei care au trimis cel mai mult (cel mai des) binecuvantari asupra mea.”

[at-Tirmidhi (484)-ghareeb hasan hadeeth. Clasat ca saheeh de  Ibn Hibbaan. Clasat ca hasan  de al-Haafiz ibn Hajar in Nataa’ij al-Afkaar (3/295).  Clasat ca hasan de Shaykh al-Albaani in Saheeh at-Targheeb (1668)]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/03/25/cei-mai-aproape-de-mine-in-ziua-invierii/

-Cand numele sau este mentionat intr-o adunare sau in scris

Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Zgarcit (nenorocit) este cel in a carui prezenta sunt mentionat si el nu trimite binecuvantari asupra mea.” [al-Tirmidhi (3546), clasat ca saheeh de al-Albaani in Irwa’ al-Ghaleel (1/35). 

Invatatii au explicat acest hadeeth:

Al-Haafiz Ibn Hajar (rh) a in Fath al-Baari (11/168-169): 

*Cei care considera ca este obligatoriu sa trimiti binecuvantari de fiecare data cand este mentionat bazat pe hadeeth-ul citat, deoarece implica un avertisment, iar avertismentul pentru omiterea a ceva indica ca este obligatoriu.

*Cei care nu considera ca este obligatoriu au raspuns in mai multe feluri, si considera ca daca (hadeeth-ul) ar fi inteles in termeni generali, ar fi fost obligatoriu pentru muezzin cand face adhanul si pentru cel care-l aude, si pentru cel care citeste Coranul si ajunge la un verset care il mentioneaza, pentru cel care intra in Islam si recita shahadah, dar toate acestea ar fi insemnat greutate si dificultate, ceea ce este contrar islamului. Iar Laudarea lui Allah ori de cate ori este mentionat ar fi mult mai merituoasa pentru a deveni obligatorie.

Al-Qadoori si alti Hanafis au spus despre opinia  ca este obligatorie trimiterea de binecuvantari asupra Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam) de fiecare data cand este mentionat, ca este contrara cu consensul invatatilor, deoarece nu este relatat de la niciun sahaabah ca ei s-au adresat Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam) spunand ‘O Mesager al lui Allah, fie ca Allah sa trimita binecuvantari asupra ta’ …”.

Asa ca toate hadeeth-urile care au fost relatate in legatura cu acest subiect se refera la locurile prescrise in shariah, sau in adunari/discursuri in care Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) este mentionat.

Opinii mai detaliate aici (English):

https://islamqa.info/en/100859

TIMPURI CAND NU ESTE PERMIS SAU NERECOMANDAT

SA TRIMITI Salawat

Imam ibnul Qayyim (rahimahullah) a spus:

Cu toate ca trimiterea de binecuvantari asupra Mesagerului lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) este una dintre cele mai bune si mai iubite fapte la Allah, fiecare dzikr are locul si timpul sau, unde niciun altul nu-i poate lua locul. [Jala’ al-Afhaam (1/424)]

Aceste perioade si locuri sunt:

-Cand se sacrifica un animal. Sunnah pentru sacrificiu este sa spui numai  “Bismillah Allahu Akbar” (In Numele lui Allah, Allah este Cel mai Mare (decat orice altceva)).

-Cand stranuti.

S-a relatat de la Nafi’ ca cineva a stranutat lânga Ibn ‘Umar (ra) si a spus:’Alhamdulillah was-salaam ‘alaa Rasul Allah (Lauda lui Allah si pacea fie asupra Mesagerului lui Allah)”. Ibn Umar (ra) a spus:”Si eu spun:’Alhamdulillah was-salaam ‘alaa Rasul Allah (Lauda lui Allah si pacea fie asupra Mesagerului lui Allah)’ – dar asta nu este ceea ce Mesagerul lui Allah sal Allahu alayhi wa sallam ne-a invatat. El ne-a invatat sa spunem:” Alhamdulillahi ‘alaa kulli haal (Lauda lui Allah in toate situatiile)”. [Al-Tirmidhi, Saheeh Al-Albani]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2017/07/05/reguli-privitoare-la-stranut/

-Cand te apleci (ruku) sau te prosternezi (sujud) in Rugaciune, sau in orice alt timp in Salah, altul decat in tashahhud.

-Cand ajungi la un Verset din Coran in care este mentionat numele Profetului sall Allahu alayhi wa sallam.

PRESCURTAREA SAWS/SAS/PBUH etc

Musulmanul este cel care se straduieste sa implementeze ihsaan in toate faptele lui (sa le implineasca in cel mai bun mod), chiar si daca pare o fapta simpla precum a face Du’a pentru Profet sal Allahu alayhi wa sallam.

Shaykh ibn Baaz rahimahullah a spus atunci cand a fost intrebat despre scrierea  SAWS sau ceva asemanator:

Sunnah este sa scrii intreaga fraza “sal Allahu alayhi wa sallam,” din moment ce este un fel de du’a, iar du’a este adorare (atat in scrisul cuiva) precum este in discursul cuiva. Asa ca sa o prescurtezi folosind literele SAWS, etc, nu este nici du’a si nici adorare, fie ca este vorba de scris sau vorbit. Din acest motiv, aceasta abreviere nu a fost folosita de primele trei generatii, acelea despre care Profetul sal Allahu alayhi wa sallam a marturisit despre excelenta lor.”

[Fatwawa Al-Lajnatid-Daa’imah #18770]

Imam Suyooti rahimahullah a spus de asemenea:”Este nerecomandat sa se apeleze la aceste prescurtari atunci cand trimitem salah si salaam asupra Profetului sal Allahu alayhi wa sallam.”

Shaykh Ahmad Shakir a spus:”Este o traditie absurda a unor generatii mai tarzii de a prescurta fraza ‘sal Allahu alayhi wa sallam.’” [Musnad Imam Ahmad]

Noi toti trebuie sa ne straduim sa adoptam practica scrierii salawat, chiar si daca suntem studenti care luam notite. Ne ajuta sa facem ceea ce este mai bine (ihsaan), ii face pe ceilalti sa citeasca si sa recite salawat, ceea ce inseamna o fapta buna pentru tine (in contul tau), si arata dragostea noastra pentru Mesagerul lui Allah sal Allahu alayhi wa sallam.

Apelarea la abrevieri ne poate face parte dintre cei care sunt zgarciti si dintre cei pentru care Jibril alayhi salaam s-a rugat impotriva lor. Fie ca Allah sa ne protejeze sa nu fim dintre ei!

Si ca o reamintire de final, Shaykh ibn Baaz a mai spus:”Si acesta este sfatul meu pentru fiecare Musulman, pentru fiecare scriitor si cititor, de a cauta ceea ce este mai superior si de a cauta ceea ce are mai multa rasplata si sa se tina departe de tot ceea ce ar putea sa o diminueze.”

Mesagerul lui Allah  sal Allahu alayhi wa sallam a iubit aceasta ummah atat de mult incat pe patul de moarte continua sa repete  “ummati, ummati“, “Ummah mea! Ummah mea!”

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/05/22/lacrimile-mesagerului-lui-allah-saaws-pentru-noi1/

El, sall Allahu aleihi wa sallam este cel care a spus:

As dori sa-i intalnesc pe fratii mei.” Companionii sai au spus:” Nu suntem noi fratii tai?” El, sall Allahu aleihi wa salam a raspuns:” Voi sunteti companionii mei; iar fratii mei sunt cei care nu au aparut inca in aceasta lume.”[Muslim]

El este cel care a facut Du’a pentru noi la fiecare Rugaciune, asa ca dragi frati si surori, haideti sa intoarcem du’a-ul pentru el, sal Allahu aleihi wa sallam.

A’ishah radi Allahu anha a relatat:”Odata, cand l-am vazut pe Profet binedispus i-am spus:”O, Mesager al lui Allah! Faci Du’a pentru mine!”. Asa ca el, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”O, Allah! Iart-o pe A’isha, pacatele ei trecute si viitoare, ceea ce a ascuns, precum si ceea ce a făcut evident (deschis/pe fata).” Asa ca am inceput sa zambesc pana la punctul in care capul meu a cazut in poala Mesagerului lui Allah sal Allahu alayhi wa sallam din cauza bucuriei. Mesagerul lui Allah mi-a spus:”Du’a-ul meu te-a facut fericita?”. Am raspuns:”Si cum sa nu ma faca fericita du’a-ul tau?” Apoi el, sal Allahu aleihi wa sallam a spus:”Pe Allah, este du’a-ul pe care o fac pentru Ummah mea in fiecare Rugaciune.” [relatat in Al Bazzaar, clasat ca Hasan de Al-Albani]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/05/18/o-allah-iarta-intreaga-mea-ummah/

Fie ca Allah sa ne faca dintre cei care il iubesc, il urmeaza si se supun Profetului Sau sal Allahu aleihi wa sallam, si dintre cei care vor fi in compania Mesagerului Sau in Ziua Judecatii, aleihi salaatu wa salam. Ameen, Ya Rabbil ‘Alamin!

Si Allah stie cel mai bine si succesul si izbavirea vin numai de Allah Subhanahu wa ta’ala!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/binecuvantarile-asupra-profetului-salallahu-aleihi-wa-salam/

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s