REGULI PRIVITOARE LA STRANUT

REGULI PRIVITOARE LA STRANUT

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!

Multi oameni nu isi inchipuie ca stranutul ar putea avea vreo conotatie religioasa, sau ca exista o religie care reglementeaza pana si stranutul!

Alhamdulillah! Chiar exista!

In acest articol veti afla:

1– DE CE TRBUIE MUSULMANII SA SPUNA  “Al-hamdu Lillah” DUPA CE STRANUTA?

2-DACA CINEVA STRANUTA IN TIMPUL RUGACIUNII, TREBUIE SA SPUNA ‘Al-hamdu Lillah?

3-DACA UN COPIL STRANUTA, ESTE PRESCRIS SA SPUI ‘al-hamdu Lillah’ IN NUMELE SAU?

Allah (Dumnezeu)  l-a creat pe Adam si a suflat in el sufletul, dupa cum este mentionat in Coran si in hadeeth-ul  (relatarea) Profetului Muhammad (sall Allahu aleihi wa sallam/pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui):

Cand Allah l-a creat pe Adam si a suflat in el sufletul, el (Adam) a stranutat si a spus ‘Al-hamdu-Lillah (Lauda lui Allah)’. El L-a Laudat pe Allah cu permisiunea Lui.  Apoi Domnul lui i-a spus ‘Fie ca Allah sa aiba mila de tine, O Adam. Mergi la acei Ingeri, la un grup dintre ei care stau, si spune ‘As-Salamu ‘alaykum’ (pacea fie asupra voastra)’. Ei (Ingerii) au spus ‘Wa ‘alayka al-salaam wa rahmat-Allaah’ (si asupra ta sa fie pacea si Indurarea lui Allah).’ Apoi el s-a intors la Domnul sau, care a spus, ‘Acesta este salutul tau si salutul descendentilor tai dintre ei.”

[(Relatare clasata ca hasan (autentica) de al-Tirmidhi in  Sunan al-Tirmidhi, 3290).]

Vezi si:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/04/03/as-salamu-aleikum-de-la-adam-la-iisus-la-muhammad/

1. DE CE TRBUIE MUSULMANII SA SPUNA  “Al-hamdu Lillah” DUPA CE STRANUTA?

Este dovedit in hadeeth-ul de la Abu Hurayrah (ra) ca Profetul (sall Allahu aleyhi wa sallam) a spus:”Lui Allah îi place stranutul si nu-i place cascatul, asa ca daca unul dintre voi stranuta si Îl lauda pe Allah (spunand “al-hamdu Lillaah”), este o datorie pentru fiecare Musulman care il aude sa-i raspunda “Yarhamuk Allaah (Fie ca Allah sa aiba mila de tine). Iar pentru cascat, acesta este de la Shaytan, asa ca daca unul dintre voi simte dorinta de a casca, ar trebui sa se abtina cat de mult poate, pentru ca atunci cand unul dintre voi casca, Shaytan râde de el.”  (al-Bukhaari, 10/505)

A fost de asemenea relatat de la Abu Hurayrah (ra) ca Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Daca unul dintre voi stranuta, sa spuna ‘Al-hamdu Lillaah,’ iar fratele lui sau tovarasul lui sa spuna ‘Yarhamuk Allaah.’ Iar daca îi spune ‘Yarhamuk Allaah,’, atunci sa-i raspunda,  ‘Yahdeekum Allaahu wa yusliha baalakum (Fie ca Allah sa te calauzeasca si sa te corecteze). (al-Bukhaari, 10/502)

Anas (ra) a relatat ca, doi oameni au stranutat in prezenta Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam), care a spus “Yarhamuk Allaah” unuia dintre ei, dar nu si celuilalt. Cel caruia nu i-a spus a zis:”Cutare a stranutat, iar tu i-ai spus lui ‘Yarhamuk Allaah’. Si eu am stranutat, dar nu mi-ai spus si mie”. El (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”El L-a laudat pe Allah (adica a spus ‘al-hamdu-Lillah’), iar tu nu ai spus.” (al-Bukhaari, 10/504)

Abu Moosa al-Ash’ari a relatat ca Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Cand unul dintre voi stranuta si Îl lauda pe Allah (adica spune ‘al-hamdu-lillah’), atunci spuneti-i ‘Yarhamuk Allaah’, dar daca nu-L lauda pe Allah, atunci nu spuneti.” (Muslim 2992)

Stranutul aduce unei persoane binecuvantarea unei usurari prin eliberarea vaporilor ce erau  blocati in cap si care daca ar fi ramas acolo, i-ar fi cauzat durere si boala. Din acest motiv, Islamul îi spune celui care stranuta sa-L laude pe Allah pentru aceasta binecuvantare si pentru faptul ca, corpul sau ramane intact dupa aceasta zduncinatura care l-a zguduit precum un cutremur…

S-a spus, in legatura cu originea cuvantului “tashmeet” [care corespunde cu a spune ‘yarhamuk Allaah’, insa intelesul original este acela de a spune cuiva sa se bucure de necazul altuia]: aceasta este sa-i spui lui sa fie bucuros, deoarece l-a suparat pe Shaytan prin laudarea lui Allah pentru binecuvantarea stranutatului in asociere cu faptul ca stranutul este ceva ce-I place lui Allah.

Cand o persoana Îl mentioneaza pe Allah si  Îl lauda pe El, acest lucru il supara pe Shaytan in mai multe feluri, de exemplu: actul stranutului in sine este ceva placut lui Allah; el Îl lauda pe Allah pentru el (spunand ‘al-hamduu-lillah’);  Musulmanii se roaga de indurare pentru el (spunandu-i ‘yarhamuk Allah’); iar el se roaga pentru ei sa fie calauziti (raspunzandu-le ‘Yahdeekum Allaahu wa yusliha baalakum ). Toate acestea il supara pe Shaytan, asa ca, credinciosului i se spune sa se bucure pentru supararea inamicului sau (Sheytan).

A te ruga pentru indurare pentru cel care stranuta se numeste tashmeet  deoarece implica sa te bucuri pentru supararea inamicului. Acesta este un inteles bun, pe care oamenii ar trebui sa-l aiba in minte atunci cand stranuta sau cand spun  ‘yarhamuk Allaah’  celui care stranuta, si ar trebui sa aprecieze binecuvantarea stranutului pentru corp si minte, si sa inteleaga de ce Îi place lui Allah, Cel mai Genoros si Maret.

Invatatul Ibn Muflih al-Hanbali (rh) a relatat ca Imaam Ibn Hubayrah a spus:“Al-Raazi  a relatat de la anumiti doctori: Stranutul nu este un semn al debutului unei boli, decat daca este acompaniat de guturai (raceala).”

Ibn Hubayrah  a spus:”Daca o persoana stranuta, este un indiciu al unei bune sanatati, o digestie buna si forta fizica, asa ca el trebuie sa-L laude pe Allah, si de aceea Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) ne-a poruncit sa-L laudam pe Allah.”

Este de asemenea important de stiut ca Musulmanii trebuie sa se supuna textelor si sa actioneze in conformitate cu ele, fara sa incerce prea mult sa inteleaga precis de ce un anumit text porunceste sau interzice ceva. Trebuie sa creada ca Allah este Intelept si ca El nu prescrie nimic pentru slujitorii Sai fara sa fie in interesul lor, atat pentru aceasta viata cat si pentru Viitoarea. Regula de baza pentru Musulmani este sa respecte si sa urmeze poruncile, iar daca are anumite cunostinte despre motivul din spatele poruncilor, atunci Lauda I se cuvine lui Allah.

2.DACA STRANUTA IN TIMPUL RUGACIUNII, TREBUIE SA SPUNA ‘AL-HAMDU-LILLAH?

Daca o persoana stranuta in timp ce efectueaza Rugaciunea, este prescris pentru el sa spuna ‘al-hamdu Lillaah’, chiar daca Rugaciunea este una obligatorie sau voluntara. Aceasta este opinia majoritatii Invatatilor dintre Sahabah si Tabi’een si de asemenea opinia lui Imam Maalik, al-Shaafa’i si Ahmad, insa ei nu au cazut de acord daca sa se spuna incet sau cu voce tare.

Opinia corecta si parerea lui Imam Ahmad este aceea ca trebuie sa spuna cu voce, dar atat incat sa se poata auzi el insusi, pentru a nu-i distrage pe ceilalti slujitori. Aceasta este indicat de intelesul general al hadeeth-ului relatat de Abu Hurayrah (rA) in care Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Daca unul dintre voi stranuta, sa spuna ‘Al-hamdu Lillaah’…”.[ al-Bukhaari]

Este prescris sa se spuna in timpul Rugaciunii, dar daca o persoana stranuta in timp ce face Rugaciunea si  Îl lauda pe Allah, nu este permis pentru cei care-l aud sa raspunda cu ‘Yarhamak Allaah’ (Allaah sa aiba mila de tine), deoarece aceasta face parte din discursul uman si aceasta nu este permis in timpul Rugaciunii.

Este dovedit ca Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a atentionat pe cineva care a spus ‘Yarhamak Allaah’ unui barbat care a stranutat in timp ce facea Rugaciunea, si i-a spus:”In Rugaciune nimic din discursul uman nu este permis; (Rugaciunea) este doar tasbeeh (glorificarea lui Allah), takbeer (Marirea lui Allah) si recitarea Coranului”. [Imam Muslim, Abu Dawood asi al-Nasaa’i] 

[Fataawa Al-Lajnah al-Daa’imah li’l-Buhooth al-‘Ilmiyyah wa’l-Ifta’ (26/113)]

Pe scurt:

-Este prescris sa spui “Al-Hamdulillaah” (الحمد لله), chiar si in timpul Rugacinii (Salah)

-Trebuie sa-ti misti buzele si limba in timp ce articulezi aceasta fraza

-Trebuie sa o spui cu voce inceata, doar cat sa te auzi pe tine fara sa-i deranjezi pe ceilalti

-Ceilati care fac Rugaciunea nu trebuie sa raspunda cu Tashmeet (spunand ‘Yarhamuka-llaah’)

-A spune:  “al-Hamdulillaah”,  este Dhikr  (pomenirea lui Allaah)  si este parte a Rugaciunii, in timp ce raspunsul cu Tashmeet  este considerata parte  a discursului uman

-Shaikh Ibn al-`Uthaymeen a spus:’Daca cel care raspunde cu Tashmeet  se afla de asemenea in timpul Rugaciunii, atunci Rugaciunea lui devine invalida. [Fatwa Noorun `alaa al-Darb]

3.DACA UN COPIL STRANUTA, ESTE PRESCRIS SA SPUI ‘al-hamdu Lillah’ IN NUMELE SAU?

A spune “Yarhamuk Allah’ (Allah sa aiba mila de tine) celui care stranuta si care  Îl lauda pe Allah ( spunand “al-hamdu Lillah”), este parte a etichetei care este prescrisa in Islam si este unul dintre drepturile pe care le are un Musulman fata de celalalt.

Dar daca nu spune  “al-hamdu Lillah”,  atunci nu este indreptatit ca cineva sa-i raspunda cu “Yarhamuk Allah”, asa cum a fost explicat la punctul 1.

An-Nawawi (rh)  a spus:”Este prescris sa spui ‘Yarhamuk Allah’ daca cel care a stranutat L-a laudat pe Allah, din moment ce este makrooh sa-i spui, daca nu L-a laudat pe Allah. Dar daca  Îl lauda pe Allah, iar cealalta persoana nu-l aude, atunci nu trebuie sa-i spuna  ‘Yarhamuk Allah’. Maalik a spus:’Nu trebuie sa-i spuna Yarhamuk Allah, decat  daca-l aude  ca L-a laudat pe Allah. Dar daca vede ca cineva de langa el ii spune Yarhamuk Allah, atunci trebuie sa spuna si el. [Sharh an-Nawawi ‘ala Muslim (18/121)] 

Revenind la intrebare, daca copilul se afla la varsta discernamantului si daca il invatam manierele, atunci este prescris sa-l invatam sa-L laude pe Allah daca stranuta.

Copii si noii intrati in Islam trebuie sa fie invatati sa spuna “al-hamdu Lillah” dupa ce stranuta.

Daca un copil stranuta si  Îl lauda pe Allah, putem sa-i spunem ‘Sa fii binecuvantat” , sau “Allah sa te ajute” sau Yarhamuk Allah.”. Aceasta a fost spus de catre Shaykh ‘Abd al-Qaadir. [Mataalib Ooli an-Nuha (1/945).  Kashshaaf al-Qinaa‘ (2/158)]

Dreptul celui care  Îl lauda pe Allah dupa ce stranuta este aplicabil tuturor, indiferent ca este tanar sau batran, si trebuie sa li se raspunda cu aceeasi fraza, si anume :“Yarhamuk Allah”. 

[Fath al-Mu‘een Sharh Alfaaz al-Mu‘een (4/219)]

Daca copilul este mic si nu a atins varsta la care poate sa invete sau sa pronunte cuvintele “al-hamdu Lillah” corect, atunci unii dintre invatati sunt de parere ca tutorele său ar trebui sa-L laude pe Allah in numele său, dar ceea ce este mai corect este ca aceasta se cere doar de la cel care stranuta si nu ar trebui sa fie facut de altcineva in locul său.

Dar daca cineva se roaga (face Du’a) pentru copil, spunand ceva ce este adecvat, cum ar fi sa ceara  indurare pentru el sau sa devina dreptcredincios, s.a.m.d., speram ca nu este nimic gresit in asta, deoarece copilul nu este considerat ca fiind neglijent prin omiterea laudarii lui Allah, iar du’a in acest caz este prescrisa in general. Insa nu trebuie sa devina o practica regulata.

Ibn Muflih (rh) a spus in al-Adaab ash-Shar‘iyyah (2/343): 

‘Abdullah ibn Ahmad a relatat de la al-Hasan, ca a fost intrebat despre un copil mic care stranuta. El a zis:’Trebuie sa i se spuna:’Sa fii binecuvantat’.

Autorul an-Nazm  a spus:’Daca un copil stranuta, el trebuie indemnat sa spuna  ‘al-hamdu Lillah’. Apoi trebuie sa i se spuna:’Yarhamuk Allah’ sau ‘sa fii binecuvantat’, s.a.m.d, si apoi trebuie invatat cum sa raspunda.

Daca este mic, tutorele său sau altcineva care este prezent, poate sa-L laude pe Allah, si fraze similare cu cele prezentate anterior trebuie sa i se spuna copilului.

Si Allah stie cel mai bine!

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s