PACATELE PRIN CARE SE POATE PIERDE RASPLATA POSTULUI

PACATELE PRIN CARE SE POATE PIERDE RASPLATA POSTULUI!!!

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Postul nu a fost prescris pentru scopul de a ne infometa sau de a ne inseta, din contra Allah ne-a spus noua care este intelepciunea din spatele prescrierii postului, si anume aceea de a atinge pietatea si frica de Allah.

O, voi cei care credeţi, v-a fost statornicit vouă Postul [As-Siyam], aşa cum le-a fost prescris şi celor dinaintea voastră – Poate că veţi deveni Al-Muttaqoon (piosi, cu frică de Allah)!” [Al-Baqarah 2:183]

Postul este unul dintre cele mai marete forme de adorare (Ibadah). Allah Ta’ala a  spus in mod special ca aceasta fapta este implinita pentru El si El îi va rasplati personal pe slujitorii Sai pentru aceasta, fara masura:

Abu Hurairah رضي الله عنه a relatat ca Profetul صلى الله عليه وسلم  a spus:“Allaah تعالى  a spus:”Toate faptele fiilor lui Adam sunt pentru ei, cu exceptia Postului care este pentru Mine, si Eu voi da rasplata pentru el…”.

 [Saheeh al-Bukhaaree (1904, 5927, 7492, 7538) si Saheeh Muslim (2564, 2566, 2568)]

Intr-o alta relatare inregistrata in Muslim se relatateaza:”Toate faptele fiilor lui Adam sunt rasplatite de la zece ori pana la sapte sute de ori. Allaah تعالى  a spus:’Cu exceptia Postului care este pentru Mine, si Eu voi da rasplata pentru el, deoarece a renuntat la poftele sale de dragul Meu.”

[Saheeh Muslim (2567)] 

Allaah تعالى  a nominalizat postul dintre toate faptele, si asta datorita statutului sau inalt in fața Lui, si a iubirii Sale pentru el, si față de sinceritatea aparenta care este pentru El, deoarece este ceva ce este ascuns intre slujitor si Domnul Sau si nimeni nu stie despre el cu exceptia lui Allah.

Cineva s-ar putea afla intr-un grup de oameni si nimeni nu ar putea stii ca posteste. El ar putea fi singur, cand nimeni nu-l vede, si cu toate acestea el nu ar manca si nu ar bea, cunoscand ca Allah il priveste. Acesta este cel mai inalt nivel al sinceritatii (Ikhlas).

Totusi, aceasta magnifica rasplata pentru aceasta mareata fapta s-ar putea pierde daca o persoana nu isi va controla limba si faptele sale; pentru ca postul nu inseamna doar abtinerea de la mancare si bautura, ci de la tot ceea ce Allaah تعالى  uraste si a facut interzis.

Ibn al-Qayyim:”Pacatele reduc si corup fructele Postului”.

Ibn al-Qayyim رحمه الله a spus:

Adevaratul individ care posteste este cel al carui membre se abtin de la pacate; si a carui limba se abtine de la minciuna, profanitate si declaratii false; si al carui stomac se abtine de la mancare si bautura; si a carui parti intime se abtin de la obscenitati.

Cand vorbeste, el nu spune lucruri care ar putea sa dauneze postului sau; cand face ceva, nu face ceva ce ar putea sa-i anuleze Postul. El spune numai lucruri care sunt benefice sau bune. De asemenea, faptele sale sunt ca parfumul pe care-l poate mirosi cineva care sta langa proprietarul ( sau vanzatorul) (parfumului de) Mosc. Similar, cel care sta alaturi de o persoana care posteste beneficiaza de compania lui, iar adunarea este lipsita de falsitate, minciuni, imoralitate si asuprire.

Acesta este Postul care a fost legiferat si care nu este limitat doar la abtinerea de la mancare si baut.

Asa ca, adevaratul Post este postul membrelor, de la comiterea de pacate, si postul stomacului, de la consumului de mancare si bautura. Precum mancatul si bautul rup si anuleaza Postul, similar, pacatele reduc rasplata si strica fructele (beneficiile) Postului. Asa ca el devine precum o persoana care nu a postit din capul locului.”

الوابل الصيب 1/26-27

CATEVA RELATARI

despre importanta controlarii limbii si a faptelor in timp ce postim:

#1 Relatat de Abu Hurairah رضي الله عنه:”Profetul  صلى الله عليه وسلم a spus:”Oricine nu renunta la declaratii false (i.e. sa spuna minciuni), fapte rele si sa adreseze cuvinte urate (i.e. sa se implice in limbaj obscen) altora, Allah nu are nevoie de renuntarea lui la hrana si bautura (nu are nevoie de postul lui).” [Saheeh al-Bukhaaree (1903, 6057)]

#2 Relatat de Abu Hurairah رضي الله عنه:”Profetul  صلى الله عليه وسلم a spus:”Postul este un Scut. Daca unul dintre voi posteste, trebuie sa evite relatiile sexuale cu sotia lui si sa evite cearta, iar daca cineva se va lupta sau se va certa cu el, el ar trebui sa spuna:”Tin post.

[Saheeh al-Bukhaaree (1894, 1904) and Saheeh Muslim (2566)]

#3 Relatat de Abu Hurairah رضي الله عنه:”Mesagerul lui Allaah صلى الله عليه وسلم a spus:”Poate fi o persoana care tine Post si care nu obtine altceva din Postul sau in afara de foame si sete, si poate fi o persoana care implineste Qiyaam (Rugaciunile de noapte) si tot ce obtine din Qiyaam-ul sau sa fie o noapte fara somn.”[Sunan Ibn Maajah (1690); Musnad of Imaam Ahmad (8856) clasat ca “Hasan-Saheeh” de Shaikh al-Albaanee]

#4 Jaabir ibn `Abdallaah al-Ansaaree رضي الله عنه  a spus:”Cand postesti, atunci lasa ca auzul tau, vederea ta si limba ta sa posteasca de asemenea de minciuna si pacate, si sa se opreasca de la abuzarea slujitorilor, si fii linistit si demn in ziua in care tii Post. Sa nu lasi ca ziua in care nu tii Post si ziua in care tii Post sa fie la fel.”[Musannaf Ibn Abee Shaibah (8880)]

#5 `Umar ibn al-Khattaab رضي الله عنه a spus:”Postul nu inseamna doar abtinere de la mancare si bautura; inseamna de asemenea sa te abtii de la minciuna, vorbe desarte si juraminte false.” [Musannaf Ibn Abee Shaibah (8882)]

#6 Maimoon Ibn Mihraan رحمه الله obisnuia sa spuna:”Cea mai usoara parte a Postului este abtinerea de la mancare si bautura.”

[Musannaf Ibn Abee Shaibah (8883)]

#7 Mujaahid  رضي الله عنه  a spus:”Oricine se protejeaza pe el insusi de doua caracteristici, Postul lui va fi corect:”Gheebah (barfa) si minciuna.” [Musannaf Ibn Abee Shaibah (8887)]

#8 Ibraaheem al-Nakha`ee رحمه الله a spus:”Ei obisnuiau sa zica ca a spune minciuni, intrerupe Postul.”[Musannaf Ibn Abee Shaibah (8888)]

#9 Abu al-`Aaliyah رحمه الله  a spus:”O persoana care posteste se afla in (stare de) de Ibaadah (adorare) atata timp cat nu barfeste pe nimeni.”[Musannaf Ibn Abee Shaibah (8889)]

VEZI SI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/03/06/barfa-si-consecintele-ei/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/04/30/cand-este-permisa-barfa/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA SAIJARI, 2013-2017.

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s