TIMPUL PRESCRIS PENTRU POMENIRILE DE DIMINEATA si SEARA

TIMPUL PRESCRIS PENTRU DZIKR

DE DIMINEATA SI SEARA?

Alhamdulillah wa sallatu wa salaamu ala Rasulillah!

Pomenirile (Dzikr) ce trebuie recitate dimineata si seara sunt considerate scut de protectie si fiecare dintre noi trebuie sa depunem eforturi si sa ne facem timp pentru ca Dzikr Allah sa faca parte din rutina zilnica, fie ca vorbim de timpuri prescrise, sau in orice timp.

Cu cat facem mai mult dzikr cu atat limba si mintea noastra se vor obisnui sa rosteasca cuvinte de glorificare a lui Allah.

Asadar, sa vedem care este timpul prescris pentru a face dzikr dimineata si seara si desigur ma refer la acele pomeniri pe care Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) ne-a indemnat sa le facem specific pentru dimineata si seara.

Opinia corecta este ca exista un timp prescris pentru recitarile de dimineata si seara, deoarece acest lucru este mentionat in numeroase hadeeth-uri de la Profet (sall Allahu aleihi wa sallam) in care se spune:”Cine spune asta sau asta dimineata.. si asta sau asta seara..”.

Invatatii au opinii diferite in ce priveste timpul exact in ce priveste inceputul si sfarsitul perioadei de dimineata si seara.

Unii dintre ei au spus ca timpul de dimineata incepe cand se ivesc zorii (adhan Fajr) si se termina cand rasare soarele (practic intervalul in care se face Fajr). Altii au spus ca se termina atunci cand se termina dimineata (inainte de pranz), adica cand se termina timpul Rugaciunii al-Duha, dar timpul preferat pentru dzikr este de la ivirea zorilor pana cand rasare soarele.

In legatura cu seara, unii invatati au spus ca timpul pentru dzikr incepe de la timpul de ‘Asr si se termina cand apune soarele, iar altii au spus ca dureaza pana cand o treime din noapte a trecut. Iar altii au spus ca timpul pentru dzikr de seara incepe dupa apusul soarelui.

Probabil cea mai potrivita opinie este ca o persoana trebuie sa se straduiasca sa recite pomenirile de dimineata intre ivirea zorilor si rasaritul soarelui (intervalul Rugaciunii de Fajr), si daca a ratat va fi acceptabil daca le recita inainte ca timpul al-duha sa se sfarseasca (aproximativ 30 min inainte sa intre Rugaciunea de Dzuhr).

Si ar trebui sa recite pomenirile de seara intre timpul de ‘Asr si Maghrib, iar apoi daca rateaza, va fi acceptabil daca le recita inainte ca o treime din noapte sa treaca.

Dovada pentru aceasta preferinta este faptul ca, Coranul ne indeamna sa-L pomenim pe Allah dimineata devreme (bukoor) si tarziu dupa-amiaza (‘ashiy), care este timpul intre ‘Asr si Maghrib.

Ibn al-Qayyim (rh) a spus:”Allah spune:

“…si preamareste-L cu lauda pe Stapanul tau, inainte de rasaritul soarelui si inainte de asfintit.” Coran 50:39

Aceasta este interpretarea a ceea ce este mentionat in hadeeth, “Oricine spune asta si asta dimineata… si seara”.

Ceea ce intelege prin asta este, inainte ca soarele sa rasara, si inainte sa apuna.

Timpul pentru acest lucru este intre ivirea zorilor si rasaritul soarelui si intre ‘Asr si Maghrib.

Allah spune:

 “..Si preamareste-L pe Domnul Tau cu lauda, atat spre seara (‘ASHI- dupa mijlocul zilei pana la apus) cat si spre dimineata (IBKAR- dimineata foarte devreme sau rasaritul soarelui pana inainte de pranz)”. Coran 40:55

Ibkaar inseamna prima parte a zilei, iar ‘ashiy inseamna ultima parte. Deci timpul este dupa Fajr si dupa ‘Asr.”

(Sumar din al-Waabil al-Sayyib, 200. Vezi si Sharh al-Adhkaar al-Nawawiyyah de Ibn ‘Allaaj, 3/74, 75, 100). 

Sunt de asemenea dzikr care se recita in timpul noptii, dupa cum se spune in hadeeth-ul:”Oricine recita ultimele doua versete din Surat al-Baqarah noaptea, vor fi suficiente pentru el.”  (al-Bukhaari, 4008; Muslim, 807).

Si se cunoaste ca noaptea incepe la apus (Maghrib),  si se termina la ivirea zorilor (adhan Fajr).

Asa ca, Musulmanii trebuie sa se straduiasca sa recite fiecare dzikr care este conectat cu un timp specific la timpul potrivit, dar daca rateaza, trebuie sa recupereze sau nu?

Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen (rh) a spus:”In legatura cu recuperarea daca uita, speram ca va fi rasplatit pentru asta.”. [islam q&a]

Si Allah stie cel mai bine!

Articole relationate:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/19/pomenirea-lui-allahdzikr-dimineata-si-seara/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/08/21/adhkaar-inainte-de-a-merge-la-culcare/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/01/09/ce-se-intampla-cu-sufletul-in-timpul-somnului/

© ISLAMUL PACEA ETERNA 2013-2017

Advertisements

Lasă un Comentariu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s