*Cel Mai Cuprinzator Verset Din Coran In Legatura Cu Drepturile Soțiilor!*

live-with-women-honorably-2

*Cel Mai Cuprinzator Verset Din Coran

In Legatura Cu Drepturile Soțiilor!*

BISMILLAH

Alhamdulillah wa salaatu wa salaamu ala Rasulillah!

Allah Subhanahu wa ta’ala spune:

..si traiti cu ele (cu sotiile voastre) onorabil.” [Surah al-Nisa 4:19]

Iar Profetul (sall Allahu aleihi wasallam) a spus:

Cel mai bun dintre voi este cel care este cel mai bun cu familia sa. Iar eu sunt cel mai bun cu familia mea.”

[Sunan Ibn Maajah (1977), si Sunan al-Tirmidhee (3895) clasificat ca “Saheeh” de Shaikh al-Albaanee]

Tafsirul acestui Verset:

*-Tafsir al-Muyassar (un grup de invatati proeminenti)

<Viața ta traita alaturi de soția ta și compania ta alaturi de soția ta ar trebui să se bazeze pe bunătate, respect, iubire, și pe îndeplinirea drepturilor sale pe care ea le are asupra ta.>

*-Tafsir Ibn Katheer:

<“Si traiți cu ele onorabil’, spunandu-le vorbe blande, tratandu-le cu amabilitate, facandu-va atragatori pentru ele cat de mult puteți, asa cum si voi va doriți de la ele (adica sa se ingrijeasca si ei de infațisarea lor, asa cum si ei isi doresc ca soțiile lor sa se aranjeze pentru ei).

*-Tafsir Al-Sa`dee:

<“Si traiți cu ele onorabil”- aceasta include un tratament bun atat in vorbe cat si in fapte. Este de datoria soțului sa traiasca cu soția sa onorabil, si cu o buna companie, si sa se rețina de la a o vatama (cu vorbe sau fapte), si sa-si extinda favorurile asupra ei, si sa o trateze cu blandete (sau sa o trateze cu dreptate). Incluse aici sunt hranirea ei, imbracarea si ceva similar (ex. asigurarea de tratamente medicale, etc). Asadar este de datoria sotului sa asigure pentru soția sa in acord cu nivelul de trai al timpului si locului, iar acest lucru variaza de la o societate la alta.>

Datoria Barbatului De A Trai Cu Soțiile Sale Onorabil Si Cu Bunatate

Vai acelora care inseala la masura (Al-Mutaffifeen). Aceia care daca li se masoara de catre [alti] oameni, voiesc masura intreaga. Insa atunci cand ei masoara si cantaresc dau mai putin! Oare nu cred aceia ca ei vor fi inviati (pentru socoteala) intr-o Zi Mare, o Zi in care omenii vor sta inaintea Rabbil ‘Aalameen (Stapanului Lumilor).” [Surah al-Mutaffifeen (83): 1-6]

Shaikh Ibn al-`Uthaymeen (rhA)  a spus:

 “Aceasta similitudine pe care Allah a mentionat-o in acest Ayyah (verset), in legatura cu masura plina (greutatea integrala), este menționata ca exemplu. Bazat pe acest lucru, orice lucru care se aseamana cu el poate fi relaționat cu el. [Adica] Oricine pretinde ca drepturile sale sa fie platite in totalitate in timp ce el nu plateste drepturile care-i revin, este inclus in acest Ayyah (Verset).

Exemplu: soțul pretinde ca soția sa-i implineasca drepturile integral, fara nicio neglijența sau nepasare din partea ei in privința drepturilor lui. Dar cand vine randul lui sa-i implineasca drepturile ei, el este neglijent si nepasator, si nu-i da ei ceea ce i se cuvine. Si cate femei nu se plang despre acest comportament al soților lor- si cautam aparare la Allah de acest lucru.

Sunt multe femei de la care soții lor pretind sa li se indeplineasca drepturile integral, in timp ce soțul nu-i indeplineste drepturile in totalitate. Mai degraba, el ii diminueaza drepturile – in legatura cu cheltuielile pentru ea si in modul de a trai cu ea onorabil si cu bunatate.

Asuprirea, oprimarea altora este mult mai severa (ca pacat) decat cel care se asupreste pe el insusi in legatura cu drepturile lui Allah. Cand cineva se asupreste singur in legatura cu drepturile lui Allah (adica nu implineste drepturile lui Allah), el este subiect al Voinței lui Allah. Asa ca, atata timp cat nu comite Shirk (asocierea de parteneri in adorare alaturi sau in locul lui Allah) sau Kufr (necredinta), atunci Allah poate sa-l ierte, daca El Voieste, sau poate sa-l pedepseasca, daca El Voieste. Dar in ce priveste drepturile altor persoane, fara indoiala ca ele vor fi platite (in Ziua Judecatii din faptele sale bune), dupa cum reiese din urmatorul hadeeth:

Abu Huraira (ra) a relatat ca Mesagerul lui Allah salAlahu aleihi wa sallam a spus:”Stiti voi ce este falimentul?” Ei au spus:”Falimentul este cand unul nu are nici bani si nici vreo proprietate.” El, salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Adevaratul faliment al acestei Ummah va fi al aceluia care care va veni in Ziua Invierii cu Salaah (Rugaciunile), Saum (Postul) si Sadaqah (caritatea), (dar se va afla in faliment in ziua aceea pentru ca faptele sale bune se vor epuiza) deoarece el i-a insultat (ocarat) pe altii, i-a calomniat, a consumat ilegal averea altora, a varsat sangele altora si i-a batut pe altii; astfel, faptele lui bune vor fi acreditate in contul celor (care au suferit din cauza lui). Daca faptele sale bune se vor epuiza, pacatele lor vor fi trecute in contul sau si el va fi aruncat in Foc (Iad).” [Sahih Muslim (4/1997) Nr. 2581]

[Tafseer – Juz `Amma de Shaikh Ibn al-Uthaymeen/ ilm4all]

 Asadar, dragi frati si surori in Islam!

Din articolele pe care le-am dedicat subiectului relațiilor soț-soție in Islam, se observa clar ca Islamul, care este religia perfecta a lui Allah si care este un mod ideal de viața pentru cel care respecta Islamul si este binecuvantat cu Taqwa (evlavia, teama de Allah, constiința de Allah in tot ceea ce face, care-l determina sa implineasca ceea ce Allah a poruncit si sa se abtina de la ceea ce Allah a interzis), a trasat liniile inclusiv pentru succesul in casnicie. Daca rezultatele sunt sub asteptari, nu blamati Islamul!

Fiecare dintre noi trebuie mai intai sa-si doreasca, apoi sa invete si apoi sa puna in practica ceea ce Islamul ne invața. Daca vom cauta si vom ințelege ce se cere de la fiecare dintre noi, care este rolul, dreptul, si care sunt obligațiile noastre, cu voința si dorința, in shaa Allah vom reusi si in aceasta viața si in Viața de Apoi!

Islamul poate fi vazut ca un set de reguli, dar este un set de reguli care-si propune fericirea individuala si de grup si succesul suprem in Lumea de Apoi. Islamul este de fapt un lanț, in care fiecare veriga se leaga de celealta. Asa cum am vazut si in hadisul de mai sus, pe care l-am cuprins si in alte articole, rasplata pentru Rugaciunile, Postul si alte acte de adorare pe care le-am implinit in aceasta viața, se vor diminua. poate chiar anula, si in cel mai rau scenariu, ne vom incarca si cu pacatele celui pe care l-am nedreptatit, daca nu vom rezolva aceasta chestiune in aceasta lume.

Aceasta deoarece Islamul acorda o deosebita importanta dreptații si drepturilor omului, aceasta fiind o lege care nu a avut nevoie de Natiunile Unite ca sa o adopte, ci este o Lege stabilita de Cel mai Just, Allah Subhanahu wa ta’ala!

Allah sa ne binecuvanteze cu ințelepciunea si determinarea de a urma ceea ce El si Trimisul Sau (sall Allahu aleihi wa sallam) ne-au poruncit si sa stam departe de toate interzicerile! Ameen, Ya Rabb!

Sal Allahu aleyhi wa sallam, SalAllahu aleihi wa sallam!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/11/14/obligatiile-sotului-si-sotiei-in-islam/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/05/17/cine-este-o-sotie-devotata/

Toata categoria:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/sotul-si-sotia-in-islam/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.

 

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s