ESTE LOVIREA SOTIEI PERMISA IN ISLAM?

sot-si-sotie

ESTE LOVIREA SOTIEI PERMISA IN ISLAM?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin, wa salaatu wa sallamu ala Rasullilah!

Dragi frati si surori in Islam!

Inainte sa intru in subiectul care face obiectul acestui articol, vreau sa va reamintesc ceva foarte important, atat de important incat Allah Subhanahu Watala a garantat o casa in cel mai inalt loc din Paradis celor care au un inalt grad al caracterului si al bunelor maniere, a facut din bunele maniere cel mai bun mod de intrare in Paradis, si l-a trimis pe ultimul Sau Mesager, Muhammad sall Allahu aleihi wa sallam cu cel mai perfect mod al caracterului si pentru a perfecta bunele maniere si caracterul.

Asadar, daca pretindem ca urmam invataturile Islamului, daca pretindem ca Profetul Muhammad (sallAllahu aleihi wa sallam) este modelul nostru de urmat, atunci trebuie sa ne revizuim caracterul si bunele maniere, in asa mod incat sa reprezinte mijlocul nostru de a obtine cel mai inal loc in Jennah, in shaa Allah!

Prin caracterul nobil, o persoana poate obtine cea mai mare rasplata, pentru ca faptele bazate pe Husn-e-Khulq (bunele maniere) vor cantari cel  mai greu pe scala faptelor in Ziua Judecatii.

Si acum sa va dau si cateva exemple pentru a-mi sustine afirmatiile.

Rasul Allah (sall Allahu aleihi wa sallam a spus:

Nicio fapta care va fi asezata pe scala faptelor (In Ziua Judecatii) nu va fi mai grea decat caracterul bun. Cu adevarat, o persoana cu un bun caracter va atinge rangul celor care au multe posturi si Rugaciuni voluntare (inregistrate in contul lor)”. [Tirmidhi]

Cand a fost intrebat care este fapta cea mai buna care-i poate conduce pe oameni in Paradis, el (sall Allahu aleihi wa sallam) a raspuns:”Taqwa (teama de Allah, constiinta de Allah, pietatea) si bunele maniere (caracterul bun).” (Sunan At-Tirmidhi: 2004; Sunan Ibn Maajah: 4246).

“…garantez o casa in cel mai inalt loc in Paradis pentru cei care au un bun caracter si maniere.”  (Sunan Abu Daawood: 4800)

Cei mai buni dintre voi sunt cei care au cele mai bune maniere si caracter.” (Bukhari).

Am fost trimis numai pentru a perfecta bunul caracter moral.”  [Musnad Ahmad (8595)]

Anas a spus:”Mesagerul lui Allah a avut cel mai bun caracter dintre toti oamenii.” [Sahīh al-Bukhārī (6203) & Sahīh Muslim (2150)]

Iar Allah ne spune:

Și, într-adevăr, tu (O Muhammad SAW) esti de un nobil standard al caracterului.” [Coran 68:4]

Si ca ultim exemplu pe care vreau sa vi-l dau pentru a incheia aceasta introducere si pentru a face si legatura cu subiectul acestui articol:

Profetul Muhammad (sallAllahu aleihi wa sallam) a spus:”Credinciosii care au cea mai perfecta credinta sunt cei care au cel mai bun caracter, si cei mai buni dintre ei sunt cei care sunt cei mai buni cu femeile lor.”  [Sunan al-Tirmidhī (1162) & Sunan Abī Dāwūd (4682)]

 

PERMITE CORANUL LOVIREA FEMEII?

1. Coranul impune un bun tratament fata de sotie: ea trebuie sa fie onorata si tratata cu blandete, chiar si daca sotul nu mai simte dragoste in inima lui pentru ea.

“..ci purtati-va cu ele onorabil. Iar daca nu va este pe plac, se poate sa nu va fie pe plac un lucru pe care Allah l-a pregatit [sa va aduca] un mare bine.”

[Coran al-Nisa’ 4:19]

2. Coranul explica ca femeile au drepturi asupra sotilor lor, asa cum si sotii lor au drepturi asupra lor.

Allah ne spune: “..Ele (femeile) au drepturi (asupra sotilor lor in privinta cheltuielilor) similar (cu cele ale sotilor lor) asupra lor (in legatura cu supunerea si respectul) dupa cuvinta (in mod rezonabil). Dar barbatii au o treapta (de responsabilitate) peste ele. Si Allah este Atotputernic, Intelept [Aziz, Hakim].” Coran 2:228

Acest Verset arata ca barbatul are drepturi aditionale, potrivite cu rolul sau de protector, sustinator si raspunzator cu cheltuielile pentru sotia sa, etc.

3. Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a impus un tratament bland fata de sotie si onorarea sotiei, si el i-a descris pe cei mai buni dintre oameni ca fiind cei care sunt cei mai buni cu sotiile lor.

Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Cei mai buni dintre voi sunt cei care sunt cei mai buni cu sotiile lor, si eu sunt cel mai bun dintre voi cu sotiile mele.” [al-Tirmidhi, 3895; Ibn Maajah, 1977; clasat ca saheeh de al-Albaani in Saheeh al-Tirmidhi]

4. Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a mai spus in legatura cu bunul tratament fata de sotie:”Voi nu veti cheltui nimic fara ca sa nu fiti rasplatiti pentru asta, chiar si pentru o îmbucătură de mâncare pe care o ridicati la gura soției voastre.” [al-Bukhaari, 6352; Muslim, 1628]

5. Si el (sall Allahu aleihi wa sallam) a mai spus:

Temeti-va de Allah in legatura cu femeile! Voi le-ati luat sub ocrotirea lui Allah, si actul sexual cu ele a fost facut legitim pentru voi prin Cuvintele lui Allah. Voi aveti drepturi asupra lor ca ele sa nu permite numanui de care nu va place sa stea pe patul vostru (i.e. sa intre in casa voastra). Dar daca fac asta, puteti sa le pedepsiti, dar nu sever. Dreptul lor asupra voastra este sa le asigurati hrana si imbracamintea dupa cuvinta.” (Muslim 1218)

Ceea ce se intelege prin „ele sa nu permita nimanui pe care nu-l placeti sa stea pe patul vostru”, este ca ele sa nu permita nimanui pe care voi nu-l placeti sa intre in casele voastre, indiferent ca este vorba despre un barbat sau o femeie, sau rude apropiate (din mahrams- rude cu care casatoria este interzisa). [Nawawi]

Acest hadeeth arata ca barbatul are dreptul de a-si disciplina sotia intr-o maniera in care nu o raneasca, atunci cand ea se impotriveste lui sau nu-l asculta.

Allah ne spune:

“..Pe acelea de a caror neascultare  (la care vedeti un comportament rau) va temeti, povatuiti-le (mai intai), (apoi)  parasiti-le in paturi, (in final) si loviti-le (usor, daca este de folos);  dar daca ele revin la supunere, atunci nu mai cautati pricina impotriva lor. Allah este Cel mai Inalt, Maret [‘Aliyy, Kabir].”  [Coran an-Nisa 4:34]

Daca sotia devine rebela fata de sotul ei si refuza sa-i dea ascultare, trebuie urmati pasii din versetul 4:34, dupa cum Allah a poruncit, si anume admonestarea (avertizarea) ei, parasirea patului conjugal si in final lovirea (usoara), cu conditia ca prin asta sa nu se cauzeze durere sau ranire. (Al-Hasan al-Basri: asta inseamna sa nu cauzeze durere).

‘Ata a spus:”I-am spus lui Ibn Abbaas, ce fel de lovire nu este aspra? El a spus: lovirea cu un siwak si ceva asemanator.” (Siwak= este un betisor mic, asemanator cu un creion, folosit pentru curatarea dintilor).

Scopul nu este acela de a o rani sau a o umili pe femeie, din moment ce Allah in alte Versete ne spune sa traim cu ele onorabil, ci mai degraba este un mijloc de a o face sa realizeze ca a incalcat drepturile sotului ei, iar sotul are dreptul de a o disciplina si de a o aduce pe calea cea dreapta.

In Tafsir-ul Vesetului 4: 34 de Ibn Kathir se spune:

Pe acelea de a caror neascultare  (la care vedeti un comportament rau) va temeti” inseamna, femeia la care vedeti un comportament rau fata de sotul ei, precum felul ei de a actiona ca si cum ar fi deasupra lui (superioara lui), sotia care este neascultatoare fata de sotul ei, care il ignora pe el, care nu-l place, etc. Cand aceste semne apar la o femeie, sotul ei trebuie sa o sfatuiasca, sa-i aminteasca de pedeapsa lui Allah daca nu se supune lui. Allah a poruncit sotiei sa se supuna sotului ei si i-a interzis nesupunerea, din cauza drepturilor lui asupra ei si pentru tot ce face pentru ea.

Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Daca ar fi sa poruncesc cuiva sa se prosterneze altcuiva, atunci as porunci sotiei sa se prosterneze sotului ei.” (Sunan Tirmidhi 1159)

parasiti-le in paturi”-

`Ali bin Abi Talhah a relatat ca Ibn `Abbas a spus:”Abandonarea (patului) se refera la a nu avea relatii intime cu ea, sa stea in patul ei cu spatele la ea.”

Altii, precum As-Suddi, Ad-Dahhak, `Ikrimah, au spus la fel, iar Ibn `Abbas, intr-o alta relatare a adaugat:’Sa nu vorbeasca cu ea”.

In Sunan si Musnad gasim relatarea in care Mu`awiyah bin Haydah Al-Qushayri a spus:”O, Mesager al lui Allah! Care este dreptul pe care il are sotia unuia dintre noi asupra lui (sotului)? Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Sa-i dai sa manance cand mananci si tu, sa o imbraci cand tu insuti iti cumperi haine pentru tine, sa nu o lovesti peste fata sau sa nu o blestemi, si sa nu o parasesti decat in casa.

loviti-le (usor)” inseamna: daca sfatuirea si ignorarea ei in pat nu dau rezultatele dorite, sotul are dreptul sa-si disciplineze sotia, fara sa o loveasca sever. Ibn `Abbas si altii au spus ca Versetul se refera la o lovire care nu este violenta. Al-Hasan Al-Basri  a spus ca este o lovire care nu este severa.

Allah ne spune in continuare:

dar daca ele revin la supunere, atunci nu mai cautati pricina impotriva lor.” – insemnand: cand sotia se supune sotului in tot ceea ce Allah a permis, atunci niciun fel de ofensa nu i se permite sotului sa aduca impotriva sotiei sale. In acest caz, sotul nu are dreptul de a parasi patul sau de a o lovi.

Allah este Cel mai Inalt, Maret [‘Aliyy, Kabir]”- aminteste barbatilor ca daca ei intrec limitele impotriva sotiilor lor fara justificare, atunci Allah este Cel mai Inalt, Maret [‘Aliyy, Kabir] si este Protectorul lor (al sotiilor), si El se va răzbuna pe cei care greșesc împotriva soțiilor lor și care le trateaza nedrept.” [Tafsir Ibn Kathir 4:34]

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus: “Daca o femeie implineste cele cinci Rugaciuni zilnice, posteste in Ramadan, isi pastreaza castitatea si se supune sotului ei, i se va spune:” Intra in Paradis pe oricare dintre porti doresti!”[ Relatat de Ahmad (1664)si de altii]

Armonia familiei se poate atinge daca ambii parteneri isi cunosc si isi respecta drepturile, si isi cunoc si isi implinesc obligatiile, daca se tem de Allah, daca se cunosc cu adevarat unul pe altul, daca stiu ce asteapta unul de la altul, daca trec cu vederea lipsurile celuilalt si isi valorifica calitatile. Barbatul trebuie sa-si indeplineasca rolul de barbat cu care a fost inzestrat si investit de Allah, iar femeia trebuie sa-si indeplineasca rolul ei. Ei se completeaza unul pe celalalt si impreuna lucreaza pentru binele si armonia familiei lor.

Daca exista armonie in familie, atunci va fi armonie si in afara ei, si asta se va resfrange si asupra educatiei copiilor, si asupra muncii si asupra relatiilor cu ceilalti. Daca nu va fi armonie si pace in familie, atunci nu va fi nici in afara ei, si acest lucru se va reflecta negativ asupra restului lucrurilor. Si nu in ultimul rand, bunele maniere! Am inceput cu ele si voi termina cu ele. Asa cum am amintit in introducere, cele mai importante lucruri care ne vor ajuta sa intram in Paradis sunt Taqwa, (teama de Allah; sa implinesti tot ceea ce Allah a poruncit si sa te abtii de la tot ceea ce Allah a interzis), si bunele maniere. Si nu uitati, cel mai bun model de urmat pentru oameni si jinni este Profetul Muhammad (sall Allahu aleihi wa sallam).

Pentru o imagine de ansamblu  asupra subiectului si pentru a intelege mai bine, va rog sa cititi sau sa recititi articolele  pe care le veti gasi la sfarsit.

Allah sa ne binecuvanteze cu intelegerea corecta a religiei si urmarea ei! Allahumma Ameen!

Si Allah stie cel mai bine!

CITESTE:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/11/14/obligatiile-sotului-si-sotiei-in-islam/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/08/19/ele-va-sunt-vesmant-voua-iar-voi-le-sunteti-vesmant-lor/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/05/17/cine-este-o-sotie-devotata/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/03/02/relatiile-dintre-sot-si-sotie/

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s