DACA PIERZI HAYA (modestia, rusinea), PIERZI IMAN-ul (credinta)!

modesty-2

DACA PIERZI HAYA (modestia), PIERZI IMAN-ul (credinta)!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Ce este HAYA? Este ceva ce ne lipseste foarte mult, si este ceva ce avem atunci cand nu ar trebui…

Sunteti curiosi sa vedeti la ce ma refer? Atunci TREBUIE sa cititi acest articol! IMPORTANT!!!

Haya este derivata din cuvantul hayat care inseamna viata. Acest termen acopera mai multe concepte. El poate fi tradus ca: modestie, sfiala, timiditate, respect de sine, rușine, onoare, umilință, etc.

Intelesul original al termenului de Haya in acord cu natura credinciosului, se refera la un sentiment neplacut si incomod însoțit de jena, cauzata de  teama de a fi expus sau cenzurat pentru un anumit comportament nedemn sau indecent.

Haya din punct de vedere Islamic este un atribut care il indeamna pe credincios sa evite orice lucru neplacut si dezgustator. Il retine pe el sau ea de la a fi neglijent in a oferi fiecaruia ceea ce i se cuvine, si pentru orice motiv pentru care nu si-a tinut legamantul, se simte inconfortabil si jenat in legatura cu acest lucru, motivul fiind nemultumirea lui Allah ce se datoreaza ruperii legamantului.

Haya joaca un rol urias in vietile Musulmanilor deoarece este o parte foarte importanta a Iman-ului (credintei) noastre. Daca nu avem nicio forma de Haya in noi, atunci se pare ca Iman-ul nostru este extrem de slab.

Relatat de Abu Huraira (ra) ca Profetul (salla Allahu aleyhi wa sallam) a spus:”Credinta consta in mai mult de 60 de ramuri (parti). Iar Haya este o parte a credintei.” (Bukhari)

Invatam de asemenea de la Profet (salla Allahu aleihi wa sallam) importanta Haya, si despre faptul ca ar trebui sa ne simtim rusinati daca nu posedam Haya in caracterul nostru.

Relatat de Abdullah ibn Umar (ra):”Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a trecut pe langa un barbat care il admonesta pe fratele sau in legatura cu Haya si care spunea:”Tu esti foarte rusinos, si ma tem ca as putea sa-ti fac vreun rau.” Auzind acest lucru, Trimisul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Lasa-l, pentru ca Haya este (parte) a credintei.”  (Bukhari)

Hadisul arata ca Haya nu este ceva ce se refera numai la femei, ci este un atribut pe care trebuie sa-l aiba si barbatii credinciosi, deoarece este un semn al faptului ca se tem de Allah si un semn al valorii religiei lor.

TIPURI DE HAYA- CATE FELURI DE HAYA SUNT?

Haya este de doua feluri: BUNA si REA!

Haya buna, inseamna sa fii rusinat sa comiti un pacat sau un lucru pe care Allah si Mesagerul Sau (sall Allahu aleihi wa sallam) l-au interzis, iar Haya rea este sa te simti rusinat sa faci un lucru pe care Allah si Mesagerul Sau (sall Allahu aleihi wa sallam) l-au poruncit!

HAYA BUNA

Oricine este un credincios (el sau ea), trebuie sa-si construiasca personalitatea si caracterul pe o buna dimensiune a Haya. Cel mai important este ca el/ea sa fie rusinat sa faca orice Ii displace lui Allah, cu credinta ca vor trebui sa raspunda pentru toate faptele lor.

De multe ori auzim declaratii de genul: fac ce vreau eu, credinta este in inima, nimeni nu ma judeca in afara de Allah si eu raspund pentru faptele mele. Apoi sunt altii care aproba si incurajeaza acest gest de atitudine. Dar oare cei care fac astfel de declaratii sunt constienti ca vor da socoteala? Sunt siguri ca vor avea timp sau ocazia sa-si ceara iertare de la Allah? Isi asuma cu atata usurinta si chiar aroganta, pedeapsa lui Allah? Oare au uitat ca pana si Profetii se vor teme pentru soarta lor in Ziua Socotelii? Allah sa ne fereasca de o astfel de atitudine!

Daca cineva isi dezvolta simtul de Haya buna, acesta il va ajuta sa se supuna poruncilor lui Allah si sa stea departe de pacate. Odata ce credinciosul realizeaza ca Allah Subhanahu Wa Ta’ala il priveste tot timpul si ca va raspunde pentru orice miscare pe care a facut-o in aceasta viata, el nu va neglija nicio porunca a lui Allah si a Mesagerului Sau (sall Allahu aleihi wa sallam).

Astfel, cu cat este mai puternic simtul de Haya buna, cu atat mai mult se va asigura ca Allah nu-l va gasi facand nimic interzis. Modul de a-ti dezvolta Haya este de a continua sa inveti si sa dobandesti cat mai multa stiinta religioasa pe care sa o aplici in viata ta, sa te alipesti de tot ceea ce ar putea fi un bine si sa stai departe de tot ceea ce ar putea fi un rau si care ar putea avea consecinte nefaste in Viata de Apoi.

Un alt tip de Haya, tine de aspectul social si de relatia cu ceilati. De exemplu, un copil nu doreste sa faca ceva ce ar putea sa o supere pe mama lui, sau o sotie nu ar vrea sa faca ceva care sa-l supere pe sotul ei, sau chiar un student care nu vrea sa faca ceva care ar putea sa-l dezamageasca pe profesorul sau.

Si de asemenea, mai este un tip de Haya in care credinciosul devine rusinat de el insusi. Acest lucru se intampla atunci cand se atinge varful credintei (Iman-ului). Asta inseamna ca daca el/ea face, spune, sau vede orice lucru rau/gresit, sau daca comite si cel mai mic/neinsemnat pacat, incepe sa se simta foarte rau si rusinat sau se simte extrem de vinovat in inima lui. Acest tip de Haya dezvolta  un inalt grad de constiinta de sine si aceasta intareste supunerea credinciosului  față de Allah.

HAYA REA

Dupa ce am discutat despre diferitele tipuri de Haya benefica, este timpul sa dicutam despre tipul de Haya care nu numai ca este impotriva invataturilor Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam), dar este si o dovada solida a slabiciunii cuiva in credinta.

Acest aspect negativ se învârte in jurul timiditatii si rusinii cuiva de a face ceva din ceea ce Allah a ordonat in Coran sau in Sunnah. Acest lucru constitue jena si rusinea de a face ceva legal sau ceva ce Allah ne-a impus. Aceasta inseamna ca cineva sa nu urmeze obligatiile Islamului, din cauza faptului ca se simte rusinat in fața altora.

Acest lucru este in totalitate interzis, deoarece insemna ca cineva daruieste mai mult respect oamenilor din aceasta viata decat Celui Care a creat intreg Universul, inseamna ca da intaietate multumirii oamenilor in detrimentul Multumirii lui Allah, inseamna ca pune pret mai mare pe aprecierea oamenilor in loc de aprecierea lui Allah. Allah sa ne fereasca!

Mai poate sa insemne si faptul ca el/ea se simt rusinati sau tematori in a cauta stiinta Islamica din motive lumesti, deoarece ei nu vor sa fie vazuti de altii. Aceasta este inca o data contrar cu ceea ce Allah Subhanahu wa ta’ala ne-a spus in Coran, si anume sa cautam cunoasterea si sa o transmitem si altora. Ei nu realizeaza ca in Islam,  cea mai buna statura a unui Musulman este aceea de a fi un da’i (cel care face dawah- chemarea la Islam) sau un profesor de Islam. Pozitia lor este chiar mai mare in ochii lui Allah decat cel care sta singur in casa lui si face acte de ibadah (adorarea lui Allah).

Un alt tip de Haya care este extrem de populara in societatile occidentale, este Haya care are legatura cu femeile, si anume aceea de a-si pastra castitatea si modestia. Pentru cineva care are intr-adevar Haya, aceasta nu ar trebui sa intre in contradictie cu nimic din ceea ce Allah ne-a poruncit, chiar daca vad in asta o forma de test sau de incercare.

Haya unei femei vine din modestia ei si din timiditatea ei si din teama ei de Allah. Asa ca, cum ar putea ea sa aiba Haya daca merge in public neacoperita?

Abdullah ibn Umar (ra) a relatat ca Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Intr-adevar, Haya (modestia) si Iman (credinta) sunt companioni. Cand unul lipseste, celalalt se duce si el.” (Baihaqi)

Gasim suficiente dovezi in Coran si hadith care explica motivul din spatele purtarii Hijabului. Shariah Islamica nu se opreste doar la a da porunci in privinta Hijabului, ci clarifica de asemenea fiecare lucru care relationeaza direct cu aceste porunci si inchide usile oricaror forme de indecenta si vulgaritate.

Modestia (haya) si mentinerea onoarei si demnitatii sunt de prima importanta in conservarea naturii morale a oricarei societati. Tocmai de aceea, modestia a fost numita ornament al femeii, care o protejeaza de multe pacate si care previne ca orice barbat rau intentionat sa indrazneasca sa aiba ganduri rele in privinta ei. Aceasta Haya a fost facuta parte din natura ei, pentru a o proteja de abuzuri din partea barbatilor imorali.

Este foarte evident ca Hijabul joaca un rol extrem de important in legatura cu Haya, deoarece Hijabul previne desfranarea, iar Haya intareste Imanul. Ambele lucreaza impreuna. In timpul iubitului nostru Profet (sall Allahu aleihi wa sallam), imediat ce versetele despre Hijab au fost revelate, toti barbatii au mers la casele lor, la sotiile si fiicele lor si la rudele lor apropiate, sa le spuna sa se acopere.

Relatat de Aisha (ra):”Fie ca Allah sa fie indurator cu cele dintai femei emigrante. Cand Versetul: “Sa-si coboare valurile peste piepturile lor” [24:31] a fost revelat,  și-au rupt hainele groase de exterior și au făcut văluri din ele. Iar când versetul:”..sa se inveleasca in Jilbaburile lor (vesminte de exterior) [33:59] a fost revelat , femeile Ansarilor au iesit afara ca si cum ar fi avut ciori peste capetele lor prin purtarea vesmintelor de exterior.”(Abu Dawood)

Acest lucru arata ca toate aceste femei au dorit sa-si pastreze modestia si de aceea s-au grabit sa urmeze poruncile lui Allah.

Haya si Iman sunt interdependente, ori exista amandoua, ori dispar amandoua. Dupa cum Profetul (sall Allahu aleigi wa sallam) a spus:”Cand nu mai ramane Haya, atunci fa ce poftesti.”

Explicatia acestui Hadith, in acest articol:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/02/13/daca-nu-te-rusinezi-atunci-fa-ceea-ce-poftesti/

In zilele noastre, implicarea in indecenta si pacate pentru atat de mult timp a ucis practic simtul modestiei (Haya), pe care Islamul ne-a poruncit sa-l protejam.

Poate cineva si-ar dori sa cunoasca,

MERITELE PE CARE LE ARE HAYA SI DE CE ESTE ATAT DE IMPORTANTA

In primul rand, Allah iubeste Haya.

Cu adevarat, Allah (este Cel care) are Haya si este Protectorul. El iubeste Haya si oamenii care acopera greselile altora.” (Bukhari)

In al doilea rand, Haya insasi este Maretia Islamului dupa cum Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Fiecare  mod de viață are un caracter (o moralitate) înnăscut(a). Caracterul (moralitatea) Islamului este Haya. „, sau:”Fiecare Deen (religie) are un caracter înnăscut. Caracterul Islamului este modestia (Haya). „(Abu Dawood)

In al treilea rand, dupa cum Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Haya nu aduce nimic in afara de bine.”  (Bukhari)

In al patrulea rand, Haya este un foarte clar semn al Iman-ului nostru. Dupa cum Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) i-a spus acelui Ansar care-si condamna fratele pentru ca era prea rusinos:”Lasa-l, pentru ca Haya este (parte din) Credinta.” (Bukhari)

Si nu in ultimul rand, Haya conduce catre Paradis, dupa cum Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) ne-a spus:

Haya vine din Iman; Iman-ul conduce catre Paradis. Obscenitatea vine din aversiune, iar aversiunea conduce catre Foc.”  (Bukhari)

Cuvantul Haya, asa cum am specificat la inceputul articolului, deriva din cuvantul Hayat, care inseamna viata. Devine evident acest lucru numai cand cineva poseda Haya in el, abia atunci traieste o viata in Islam. Pe de alta parte, cel care este lipsit de Haya, traieste o viata care este moarta din punct de vedere Islamic, desi se afla in viata in acord cu aceasta dunya (viata lumeasca).

Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Haya și încrederea vor fi primele care vor disparea din aceasta lume, asa ca, continuati sa cereti lui Allah pentru ele.” (Baihaqi)

In societatile moderne sau asa zis avansate si civilizate, in care nu mai exista valori morale, omul a renuntat la ideea de pacat in viata lui. Ei au redenumit pacatul ca fiind „o necesitate a vietii”.

Islamul este Deen (un mod de viata si o religie in acelasi timp), si din acest motiv ne-a ordonat sa ne pastram Haya tot timpul si oriunde, fie ca ne aflam printre oameni, sau singuri, a poruncit Musulmanilor, barbati si femei sa aiba Haya, sa-si protejeze modestia si sa adere la poruncile lui Allah!

Fie ca Allah sa  ne intareasca credinta si sa ne sporeasca simtul de Haya, sa ne ajute sa ne supunem  poruncilor Sale si sa stam departe de interzicerile Sale, sa facem ca Islamul sa devina cu adevarat si nu teoretic, modul nostru de viata, si sa sa ne calauzeasca pe Drumul cel Drept!

Allahumma Ameen!

Sall Allahu ala Muhammad! Sall Allahu aleihi wa sallam!

Singurii care au de pierdut, singurii care sunt nedrepti cu propriile suflete, singurii care nu au mila de propriile suflete, sunt chiar oamenii:

“[Allah jura] Pe Nafs (suflet) si pe Cel care l-a perfectat

Și i-a inspirat (discernamantul/conștiința) [a] ceea ce este greșit pentru el și (ceea ce este) potrivit pentru el.

Izbândește cel care-l curățește (purifica)

Și pierdut este cel care-l strică (il corupe)”.  [Ash- Shams 91: 7-10]

Mai puteti citi urmatoarele articole care relationeaza  foarte mult cu subiectul:

DACA NU TE RUSINEZI, FA CE POFTESTI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/02/13/daca-nu-te-rusinezi-atunci-fa-ceea-ce-poftesti/

PERICOLUL DE A-TI EXPUNE PACATUL:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/01/22/pericolul-de-a-ti-expune-pacatul-in-mod-public/

DE CE SA PORT HIJAB?:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/02/09/de-ce-sa-port-hijab/

FEMEI CARE SUNT IMBRACATE, DAR GOALE:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/03/02/femei-care-sunt-imbracate-dar-goale/

VESTIMENTATIA IN ISLAM:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/02/11/vestimentatia-in-islam-pentru-femei-si-barbati/

CE INSEAMNA PLECAREA PRIVIRILOR?:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/02/20/ce-inseamna-plecarea-privirilor/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.

 

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s