CELE MAI BUNE ZILE SUNT AICI!!!

allah gold

Recitati Takbir, Tahlil, Tahmeed, Tasbeeh

In Aceste Zile Din Dhul-Hijjah!!!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

In articolul precedent am explicat cand si cum trebuie sa recitam Takbeer in primele zece zile ale lunii sacre Dhul-Hijjah si in zilele de Tashreek!

Vezi articolul, AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/09/01/nu-uitati-de-takbeerat-ul-tashreek/

Este sunnah sa se recite Takbeer (Allahu Akbar), Tahmeed (al-hamdu Lillah) si Tahleel (Laa ilaaha ill-Allah) si Tasbeeh (Subhaan-Allah), in timpul primelor zece zile din Dhul-Hijjah, rostind aceste cuvinte cu voce tare in Moschei, acasa, pe strazi si in orice loc in care este permis sa-L pomenim pe Allah si sa implinim acest act de adorare in mod deschis, si in care sa proclamam Maretia lui Allah.

Barbatii trebuie sa recite cu voce tare, iar femeile trebuie sa recite in liniste.

Allah spune:

Pentru a vedea unele avantaje pentru ei (rasplata pentru Hajj in Viata de Apoi, si anumite avantaje lumesti provenite din negot), si pentru a pomeni Numele lui Allah in zile hotarate asupra vitelor cu care El i-a inzestrat (pentru sacrificiu).” [al-Hajj 22:28] 

Majoritatea invatatilor sunt de parere ca “zilele hotarate” sunt primele zece zile din Dhul-Hijjah, deoarece s-a relatat de la Ibn Abbaas (ra) ca zilele hotarate sunt primele zece zile din Dhul-Hijjah.

S-a relatat de la Abd-Allah ibn Umar (ra) ca Profetul (sall Allahu aleihi wasallam) a spus:”Nu sunt alte zile mai marete in fata lui Allah si in care faptele bune sa fie mai iubite de El, decat aceste zece zile, asa ca recitati mult (in numar mare) Tahleel, Takbeer si Tahmeed in timpul lor.” [Ahmad, 7/224; isnadul sau a fost clasat ca saheeh de Ahmad Shaakir]

Takbeer-ul este urmatorul: 

 Allaahu akbar, Allaahu akbar, laa ilaaha ill-Allaah, Allaahu akbar, wa Lillaah il-hamd

(Allah este Cel mai mare, Allah este Cel mai mare, nu exista alta divinitate in afara de Allah, si Lui I se cuvine toata Lauda)

Sunt si alte versiuni pe care le-am aratat in articolul special dedicat acestui subiect, al carui link il gasiti la inceputul acestui articol.

Acest Takbeer a devenit o sunnah uitata in zilele noastre. Takbeer trebuie recitat cu voce tare, astfel incat sa se reinsufleteasca Sunnah si pentru a le reaminti celor nepasatori.

Este dovedit ca Ibn ‘Umar si Abu Hurayrah (Allah sa fie multumt de ei amandoi), obisnuiau sa mearga in piete in timpul primelor zece zile din Dhul-Hijjah, recitand Takbeer cu voce tare, iar oamenii recitau si ei Takbeer cand ii auzeau (adica isi aminteau de Takbeer si fiecare recita pentru el insusi; atentie, ei nu recitau la unison, asa ceva nu este prescris in shari’ah).

Reinvierea Sunnei ce a fost uitata are parte de o mare rasplata, dupa cum au indicat cuvintele Profetului (sall Allahu aleihi wasallam):

Oricine reinvie ceva din Sunnah mea care a murit dupa ce eu m-am dus, va avea o rasplata similara tuturor celor care o implinesc, fara sa se scada din rasplata lor nimic (nicio mica parte).”[al-Tirmidhi, 7/443; acest hadeeth este hasan datorita relatarilor confirmate].

Dragi frati si surori!

Chiar daca nu toti avem posibilitate de a proclama Maretia lui Allah in locuri publice (cu voce tare numai barbatii!!!), totusi nimeni nu ne poate impiedica sa facem acest act de adorare  in moschei sau acasa!

Asadar, sa profitam de aceste zile atat de marete si deosebite in fața lui Allah si sa recitam Takbeer, Tahleel, Tahmeed si Tasbeeh in numar cat mai mare, in shaa Allah!

Pentru a afla cum si cand sa recitam Takbeer in aceste zile, cititi articolul:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/09/01/nu-uitati-de-takbeerat-ul-tashreek/

Pentru a afla ce trebuie sa facem in primele zece zile din Dhul-Hijjah, cititi articolul:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/04/semnificatia-primelor-zece-zile-din-dhul-hijjah-a/

Pentru a afla intelesul fiecareia dintre aceste pomeniri (dzikr), cititi acest articol:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/08/12/dzzikr-mmarathoni/

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s