ESTE FUMATUL HARAM (INTERZIS)?

sisha2

ESTE FUMATUL HARAM?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

In acest articol:

-Fumatul de tigarete (tigari)

-Fumatul de shisha (arghile)

-Fumatul de tigari si  sisha electronice

-Comercializarea tigarilor

-Cafeaua, ceaiul, zaharul pot fi daunatoare la fel ca tigarile?

FUMATUL TIGARILOR

Fumatul este unul dintre lucrurile care cauzeaza o multime de probleme in zilele noastre si  este extrem de daunator si nociv pentru organismul uman. Oricine poate cauta dovezi care sa ateste efectul pe care il are fumatul atat pentru cei care fumeaza activ, cat si pentru cei care fumeaza pasiv, si in ultimii ani, legislatia din numeroase tari a suferit modificari pentru a limita cat mai mult fumatul si fiecare dintre noi cred ca avem cunostinta despre acest aspect, fie ca suntem fumatori sau nu. Si nu veti gasi nicio opinie care sa arate macar un singur lucru bun sau vreun avantaj al fumatului, si nici macar fumatorii inraiti nu vor lauda vreodata fumatul, ci cu regret va vor spune ca desi sunt constienti ca isi produc rau, nu pot renunta la acest viciu.

Insa obiectul acestui articol nu este acela de a arata doar efectele fumatului asupra sanatatii si nu numai, ci in acest articol mi-am propus sa demonstrez daca fumatul este sau nu este, HARAM (interzis)!

Allah Subhanahu wa ta’ala a impartit lucrurile in doua categorii: bune si permise  (al-tayyibaat, al-halaal) si rele si interzise  (al-khabaa’ith, al-haraam), si nu exista o a treia categorie.

Pentru aceia care il urmeaza pe Trimis, Profetul care nu stie sa citeasca nici sa scrie (Muhammad sall Allahu aleihi wa salam) despre care afla scris la ei in Tora (Deut 18:15) si in Evanghelie (Ioan 14:16) – el le porunceste lor Al Ma’ruf (Monoteismul Islamic si tot ceea ce Islamul porunceste); si le interzice Al-Munkar (necredinta, politeismul de toate felurile si tot ceea ce Islamul interzice) si le ingaduie lor At-Tayybat (bunatatile si tot ce este permis in legatura cu lucrurile, faptele, mancarea, etc) si le opreste lor pe cele necurate-Al Khaba’ith (raul si cele interzise in legatura cu lucrurile, faptele, mancarea, etc), si ii usureaza pe ei de povara lor si de lanturile care au fost asupra lor (legamantul lui Allah cu poporul lui Israel). Cei care cred in el (Muhammad sall Allahu aleihi wa salam), il onoreaza pe el, si urmeaza lumina (Coranul) care a fost pogorat cu el, aceia vor fi izbanditori.” [ Coran 7:157]

Cunoscand acest lucru, fumatul poate sa fie ori bun si permis, ori rau si interzis.

Astfel, vom prezenta câteva dintre caracteristicile sale și ii vom lasa pe cei care isi pun aceasta intrebare sa isi raspunda singuri.

Asa cum am aratat anterior, nu este niciun dezacord printre medici si oameni normali asupra faptului ca fumatul este daunator sanatatii si este unul dintre cauzele majore de producere a cancerului si a altor boli. Este de asemenea un factor major cauzator de moarte – chiar si pe pachetele de tigari este consemnata fraza:”Fumatul ucide!”.

De asemenea, cunoastem ca Legea Islamica interzice tot ceea ce este daunator pentru om.

Allah ne spune:

„..Si nu va ucideti voi insiva (nici nu va omorati unii pe altii). Allah este Indurator [Rahim] cu voi.”  (Surat al-Nisaa’ 4:29)

Interzicerea de a ne ucide pe noi insine se refera de asemenea la interzicerea mijloacelor care pot conduce la asa ceva.

“..Si nu va aruncati cu propriile voastre maini  distrugerii (pieirii).” (Al-Baqara 2:195)

In plus, Profetul (sall Allahu aleihi wasallam) a spus:”Nu este vatamare si cauzare de vatamare (in Islam).” (in limba Araba: „laa darar wa laa diraar”) .

[hadith  hasan relatat Ibn Majah, Al-Daraqutni si altii cu un lant autentic]

Cercetarile medicale au aratat nu numai efectul nociv si extrem de daunator al fumatului pentru cel care fumeaza dar si pentru sanatatea celor care inhaleaza fumul (fumatorii pasivi). De asemenea s-au demonstrat efectele nocive pe care le are fumatul mamei pentru copii ei. De asemenea mirosul ofensator cauzat de fumator asupra slujitorilor lui Allah dintre oameni si ingeri.

Allah ne spune:

Iar aceia care ii vor necaji pe dreptcredinciosi si pe dreptcredincioase fara niciun motiv, aceia vor avea parte de ponegrire si de pacat invederat”.  (Surat al-Ahzaab, 33:58)

De asemenea, banii care sunt cheltuiti pe tigari sunt practic folositi pentru a cumpara ceva daunator si intra in categoria extravaganta.

“..insa nu risipi peste masura. Caci risipitorii sunt fratii Sheytanilor , iar Sheytan este nerecunoscator Domnului sau.” (Surat al-Israa’ 17:26-27)

Extravaganta, risipa (in Islam) inseamna sa cheltui pe ceva ce este haram. Cheltuirea banilor pe tigari este de asemenea o pierdere de resurse.

Trimisul lui Allah (sallAllahu aleihi wasallam) a spus:”O persoana nu va fi in stare sa se miste in Ziua Judecatii pana nu va fi intrebat despre cinci (lucruri) in legatura cu viata sa: cum si-a petrecut-o (in adorare si evlavie sau in pacate si incalcarea legii?); despre tinereatea sa: cum a avut grija de ea (in acte de supunere sau nesupunere fata de Allah?); despre averea sa: cum a obtinut-o (din mijloace halal sau haram); si cum si-a cheltuit-o; si daca a actionat conform cunoasterii pe care a dobandit-o (adica cat din cunostintele religioase le-a pus in practica; sau a studiat Coranul si Hadith-ul pentru a fi considerat un invatat sau pentru a dobandi avere?)”. [Tirmidhi]

Vai de cel care nu se intreaba si astepta pana in Ziua Judecatii ca sa fie intrebat!

Intreaga lume recunoaste ca banii cheltuiti pe fumat sunt considerati ca fiind bani irositi, pentru care nu se dobandeste absolut niciun beneficiu. De fapt sunt bani irositi pe ceva care este considerat vatamator. Daca toti banii din lume cheltuiti pe fumat ar fi colectati, ar putea salva intreaga populatie a globului care sufera de foame.

Cum ati reactiona daca ati vedea pe cineva ca da foc unui teanc considerabil de bani? Care este diferenta intre el si cel care fumeaza? Fumatorul este chiar mai ignorant, deoarece ignoranta celui care da foc unui teanc de bani se termina odata cu mistuirea ultimei bancnote, in timp ce fumatorul isi da foc si la bani si isi vatameaza si corpul.

Un alt amanunt care nu poate fi neglijat sunt si dezastrele provocate de tigarile aruncate la intamplare si care cauzeaza uneori incendii de vegetatie de proportii, si chiar incendierea locuintelor si pierderi de vieti omenesti, atunci cand tigarile au fost lasate nesupravegheate.

Considerand toate aceste dovezi ce au fost prezentate, se poate observa clar ca fumatul este un rau dintre multe altele. Nu este permis sa ne implicam in el, nici sa vindem si nici sa cumparam si nici sa-l oferim in dar celorlati.

Toate natiunile lumii au inceput o lupta impotriva fumatului si asta deoarece cunosc efectele lui atat de daunatoare. Iar Islamul interzice orice lucru care este daunator!

Este de datoria celui care este dependent de fumat sa faca toate eforturile si sa faca orice tratament care il poate ajuta sa inceteze. Daca ne-musulmanii au inteles raul pe care il cauzeaza fumatul si au facut legi impotriva lui, Musulmanii ar trebui sa fie cu atat mai mult, dornici sa-l opreasca si sa-i trateze pe cei care sunt dependenti.

FUMATUL DE ARGHILEH sau SHISHA

Nu este niciun dubiu ca fumatul este unul dintre cele mai rele otravuri pe care oamenii sunt foarte doritori sa o consume, si pentru care platesc sume considerabile, fara sa le pese de bolile pe care le provoaca si care conduc la moarte in cele din urma.

Organizatia Internationala a Sanatatii a declarant intr-un raport din 2008, ca fumatul ucide 5, 4 milioane de oameni in fiecare an, aproximativ 14.000 in fiecare zi. Iar daca nu se vor lua masuri urgente, fumatul va ucide 10 milioane de oameni anual pana in anul 2020.

Tutunul precum si jiraak (ceva similar tutunului) si mu’assal ( tutunul usor, aromatizat), care este fumat in shisha nu este diferit fata de tigarile normale, ci contin in plus, alte ingrediente daunatoare  ce nu se gasesc in tigari.

Pe site-ul Societatii Anti-Fumat din Bahrain se precizeaza:

„Componentele shisha:
Aceste componente nu sunt diferite de componentele tigarilor si al fumului lor, deoarece conțin nu mai puțin de patru mii de substanțe toxice, dintre care cele mai semnificative sunt: nicotină, monoxid de carbon, gudron, metale grele, substanțe radioactive, cancerigene, produse chimice agricole, insecticide și multe alte substanțe toxice.
Unele companii de tutun susțin că tot sau cea mai mare parte de gudron este îndepărtat din tutunul shisha. Un număr de substanțe aromatizante, si componente care nu sunt cunoscute, sunt de asemenea adăugate la tutunul de shisha, iar amploarea efectelor nocive inca nu le știm. Ceea ce se spune despre fumat prin intermediul Shisha sau narghileh cu tutun sau jiraak sau mu’assal ca fiind lipsit de pericol nu este deloc adevărat. Un studiu de patru ani în Regatul Arabiei Saudite a dovedit că mu’assal este de fapt tutun pur, cu o cantitate mare de coloranți și arome, care au fost amestecate, fără nicio consideratie fata de normele de sănătate, și s-a dovedit că provoacă diverse tipuri de boli si cancer.
Jiraak conține 15% de tutun, amestecat cu miere, fructe și aditivi chimici care sunt gătite și fermentate.”

Multi cred ca fumatul prin intermediul arghilah sau shisha este permis (halal), deoarece fumul trece prin apa. Dar aceasta este departe de adevar. Iata ce spun expertii:

– O sesiune de fumat de arghileh este echivalent cu fumatul a cel putin zece tigari

– Arderea partiala a mu’assal creste sunstantele toxice in arghileh

– Folosirea de arghileh de un anumit numar de persoane sporeste transmisia bolilor contagioase dintre ei

– Apa nu filtreaza substantele toxice cangerigene continute de tutunul din arghile

Pe site-ul Societății Anti-fumat din Bahrain se spune:
„Mulți oameni cred că fumatul de Shisha este mai puțin grav decât fumatul de țigări, din cauza credinței predominante că, atunci când fumul trece prin apa de la Shisha, se elimină substanțele nocive din fum, și, astfel, se reduc daunele care rezultă din fumatul de shisha. Aceasta eroarea a fost demonstrată prin analiza fumului care iese din gura fumătorului de Shisha, care s-a dovedit a conține aceleași substanțe nocive și cancerigene, care sunt prezente în fumul de țigară. Studiile au dovedit de asemenea, că fumat de Shisha:

1.Cauzeaza dependenta
2. Reduce functia pulmonara si provoaca emfizem si bronsita cronica, care limitează capacitatea persoanei de a se angaja în orice efort fizic.
3. Conduce la cancer de plamani, gura, esofag și stomac.
4. Conduce la o concentrație mare de monoxid de carbon în sânge.
5. Duce la o scădere a fertilității atât la bărbați cât și la femei.
6. Contribuie la creșterea  răspândirii tuberculozei pulmonare la utilizatorii shisha.
7. La femeile care fumeaza Shisha in timpul sarcinii, aceasta duce la o greutate scazuta la naștere a fătului; de asemnea expune fatul la boli respiratorii, în viitor, sau la moarte subita a copilui după naștere.
8. Mirosurile ofensatoare care sunt răspândite atunci când se expira  pe hainele cuiva. Și are și alte efecte, cum ar fi  ragusirea vocii, înroșirea  ochilor, ceea ce duce la apariția ridurilor la nivelul pielii și a feței, mai ales la o vârstă fragedă.
9. Acest lucru este în plus față de faptul că fumatul de Shisha este considerat ca fiind unul dintre primii contaminantori ai aerului în case și in apropierea cafenelelor în cazul în care există un număr mare de fumători.”

Învățații Comitetului permanent au spus:

„Shisha, narghileh și fumatul (de tigari, pipa) sunt toate acțiuni rele (daunatoare) și sunt haram, din cauza efectelor nocive pe care le provoacă asupara corpului și avutiei celui care fumeaza. Allah Preainaltul a spus, descriindu-l pe Profetul Muhammad (sall Allahu aleihi wa sallam):”..el le ingaduie lor At-Tayybat (tot ce este bun si permis in legatura cu lucrurile, faptele, credintele, mancarea,etc) si le interzice lor pe cele necurate- Al Khaba’ith (tot ce este rau si interzis in legatura cu lucrurile, faptele, credintele, mancarea, etc).” [Al-A’raaf 7: 157].

Este dovedit faptul că Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Nu trebuie sa fie nici vatamare si nici vatamare reciproca”, asa incat nu este permis sa folosim astfel de lucruri sau sa le vindem sau sa le distribuim.”

[Shaykh ‘Abd al-‘Azeez ibn ‘Abd-Allah Aal al-Shaykh; Shaykh ‘Abd-Allah ibn Ghadyaan; Shaykh Saalih al-Fawzaan; Shaykh Bakr Abu Zayd – Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 26/351]

TIGARILE si SHISHA ELECTRONICE

De fapt tigarile electronice nu sunt deloc o alternativa sanatoasa la tigarile obisnuite. Pe scurt am sa va dau doar cateva referinte in acest caz.

“Food and Drug Administration” din SUA a declarat că, chiar și în cazul țigărilor electronice, care se pretinde ca ar fi lipsite de nicotina, testele de laborator au demonstrat ca nicotina este prezenta în ele, precum și nitrozamina, substanțe care sunt cunoscute din punct de vedere medical ca fiind cancerigene. Acestea mai conțin de asemenea glicol, o substanță toxică, care este utilizată în antigelul pentru autoturisme.

Un studiu recent efectuat la Spitalul St Michael din Toronto a aratat că țigările aromate cu menta pot fi mai periculoase in privinta  accidentelor vasculare, în comparație cu alte tipuri de țigări, în special la femei și oameni blonzi. Cercetatorii au descoperit ca riscul de accident vascular cerebral la cei care au fumat țigări aromate cu menta a fost de două ori mai mare decât la cei care au fumat tigari obisnuite.

Unele tari au interzis comercializarea si importul de tigari electronice, precum Australia, Canada si Brazilia.

În concluzie:
-Țigările electronice trebuie să fie tratate în același mod ca și țigările tradiționale la toate nivelurile. Ele nu sunt un mijloc de a renunța la fumat, ceea ce unele companii sugerează. Riscul efectelor daunatoare este mult mai mare decât presupusele beneficii.

-Un reprezentant al „World Health Organisation’s Tobacco Free Initiative” a declarat, adresându-se jurnaliștilor: Este 100% greșit sa se  susțina că țigările electronice oferă un remediu sanatos care ajuta fumatorii sa renunte la acest obicei. El a mai adăugat: Aceste țigări conțin un amestec de substanțe chimice, care sunt foarte toxice.”

– Odată ce este dovedit faptul că aceste noi tipuri de țigarete conțin substanțe dăunătoare și că prejudiciul cauzat este similar cu, sau mai mare decât cea a țigaretelor obișnuite, atunci nu există nici o diferență între cele două în legatura cu regulile in ceea ce privește interzicerea.

Dupa stabilirea acestui fapt, nimeni nu ar trebui să fie înșelat de așa-numitele „Shisha electronice” sau „tigari electronice” sau „stilouri shisha” și altele asemenea, pentru că motivul pentru care fumatul prin mijloace tradiționale este haram se aplică, de asemenea, în toate aceste cazuri.

Dar, în cazul în care există anumite tipuri care sunt dovedite, prin examene și teste de laborator efectuate de oamenii de știință de încredere, ca acestea conțin numai arome naturale, iar acestea nu conțin nici un fel de substanțe haraam și nu sunt dăunătoare pentru utilizatori sau alte persoane în acest caz, nu este haram sa fie utilizate.

Ceea ce  se cere musulmanilor în astfel de cazuri, este de a renunta la ceea ce este indoielnic pentru ceea ce nu este indoielnic, în așa fel încât să isi protejeze angajamentul religios și onoarea.

Exista suficiente lucruri pe care Allah le-a facut permise dintre lucrurile bune și halaal, astfel încât

sa nu avem nevoie de ceea ce este haram sau în legătură cu care oamenii sunt nesiguri cu privire la reguli.

COMERCIALIZAREA TIGARILOR

Tigarile sunt haram si nu este astfel permis sa le fumam sau sa le vindem.

In legatura cu interzicerea fumatului am demonstrat anterior. In ce priveste interzicerea comercializarii lor, aceasta se datoreaza faptului ca atunci cand Allah interzice un lucru, atunci interzice si pretul lui. Asa ca, daca este haram sa le fumam, este haram si sa le vindem, deoarece vanzarea lor il ajuta pe fumator in acest pacat.

Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”..cand Allah interzice un lucru, El interzice de asemenea si pretul lui.” [Ahmad si Abu Dawood (3026); clasat ca saheeh de al-Albaani in Saheeh al-Jaami’ nr. 5107]

In legatura cu interzicerea oferirii ajutorului in ceea ce este pacat, Allah ne spune:

Ajutati-va unul pe altul in Al-Birr si At-Taqwa (fapte bune, evlavie, virtute), dar nu va ajutati in pacat si nedreptate.”  [al-Maa’idah 5:2] 

Astfel, fumatul este haram, cultivarea tutunului este haram si afacerile cu el sunt haram, din pricina raului pe care il cauzeaza. Nu este permis sa comercializam tigari, fie ca suntem proprietari sau lucram intr-un astfel de magazin.

Allah ne spune:
Ei te intreaba ce le este ingaduit. Spune:”Va sunt ingaduite voua al-tayybaat (cele bune)…”.  [al-Maa’idah 5:4]

CAFEAUA, CEAIUL, ZAHARUL, POT FI DAUNATOARE LA FEL CA TIGARILE?

Unii oameni se pot intreba, avand in vedere interzicerea lucrurilor daunatoare, daca cafeaua, ceaiul, zaharul, cola consumate in exces, pot deveni interzise din cauza raului pe care il provoaca.

In primul rand, nimeni nu poate compara efectul fumatului asupra organismului uman cu consumul de cafea sau zahar de exemplu.

Nu există nici un dezacord cu privire la faptul că fumatul este ceva care provoacă daune pentru fumător;  de asemenea fumatul reprezinta un pericol si pentru cei din jur care inhaleaza fumul care provine de la țigară. Principiul islamic de bază este că tot ceea ce este dovedit a fi dăunătoar este haram. Iar dovezile interzicerii a ceea ce este daunator se regasesc in Coran si Sunnah si in numeroase Fatwa pe acest subiect, imposibil sa le redau pe toate in acest articol.

Totusi as mai dori sa va dau macar un exemplu in legatura cu grija pe care aceasta religie o are fata de sanatatea noastra si interzicerea a tot ce ar putea sa cauzeze daune asupra sanatatii, pentru cei care inca nu sunt convinsi de acest lucru.

Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Nici vatamare, nici vatamarea altcuiva.”.

 Iar Allah Subhanahu wa ta’ala a spus:
Dar daca sunteti bolnavi, sau in calatorie, sau unul dintre voi vine de la locul unde si-a facut nevoile, sau ati avut contact (sexual) cu femeile, si nu gasiti apa (pentru purificare), atunci faceti Tayammum (ablutiunea uscata) cu pamant curat.”  [al-Maa’idah 5:6].

Important este aici de notat faptul ca, Allah a prescris Tayammum pentru cel care este bolnav pentru a-l proteja de rau si pentru a-i oferi o alternativa la apa, daca folosirea ei ar putea sa-i cauzeze vreun rau daca este rece si el este bolnav.

Articol complet despre Tayammum, AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/08/07/tayammum-in-ce-situatie-cum-si-cu-ce/

Daca cineva ar dori sa compare tutunul cu alimentele si bauturile permise ce pot deveni daunatoare daca sunt consumate in cantitati mari, acesta este un argument invalid, deoarece aceste lucruri sunt permise si benefice in principiu, si pot fi daunatoare in anumite situatii, daca sunt consummate in cantitati excesive. Si cu totii suntem, de acord ca cei care sufera de anumite boli nu au permisiunea din partea medicilor fie de a consuma anumite alimente sau bauturi, fie au indicatia de a reduce cantitatea. Si in acest caz  intervine  principiul ca orice este daunator este interzis. De exemplu pentru o persoana  care sufera de diabet si care stie ca,  consumul de zahar ii este daunator sau chiar ii poate deveni fatal, atunci zaharul si produsele care contin zahar devin interzise pentru el.

Dar asta nu inseamna ca aceste produse permise in principiu pentru toata lumea cu exceptia anumitor cazuri specifice, pot fi comparate cu fumatul.

Si tot din Islam face parte moderatia in ceea ce priveste alimentatia:

Mancati si beti, insa nu intreceti masura, fiindca El (Allah) nu-i iubeste pe cei care intrec masura.” [Sûrah al-A`râf: 31]

Unii savanti au comentat acest verset spunand:”Allah a adunat toata medicina in acest verset.” (sursa islamweb).

Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Fiul lui Adam nu umple un alt vas mai rau decat stomacul sau. Sunt suficiente pentru fiul lui Adam cateva imbucaturi pentru a-si tine spatele drept. Daca trebuie sa manace mai mult, atunci o treime sa fie pentru mancarea lui, o treime pentru bautura lui, si o treime sa fie lasata pentru aer.”
[Sunan al-Tirmidhî (2380) si  Musnad Ahmad (17186) si autentificat de al-Albânî in Sahîh al-Jâmi`]

Nicio persoana cu bun simt nu poate sa fie nepasatoare fata de consecintele negative pe care le are alimentatia excesiva atat asupra vietii lumesti cat si religioase. Ea slabeste intelectul si afecteaza procesul de gandire. Aceasta duce la indolență si pietrifica  inimile noastre și inspiră cele mai josnice pasiuni și dorințe. Ne face sa devenim lenesi si nepasatori fata de adorarea lui Allah, iar implicatiile sunt si mai adanci.

Asadar Islamul interzice consumul a tot ceea ce intra in categoria al-Khaybat (rau, daunator),  si ingaduie si recomanda tot ceea ce este bun si benefic atat pentru noi cat si pentru cei din jurul nostru, si ne porunceste sa poruncim Al-Mar’uf si sa interzicem Al-Munkar, si sa ne ajutam in fapte bune si in evlavie si sa ne temem de Allah in tot ceea ce facem!

”..el le ingaduie lor At-Tayybat (tot ce este bun si permis in legatura cu lucrurile, faptele, credintele, mancarea,etc) si le interzice lor pe cele necurate- Al Khaba’ith (tot ce este rau si interzis in legatura cu lucrurile, faptele, credintele, mancarea, etc).” [Al-A’raaf 7: 157].

Ajutati-va unul pe altul in Al-Birr si At-Taqwa (fapte bune, evlavie, virtute), dar nu va ajutati in pacat si nedreptate.”  [al-Maa’idah 5:2] 

Sa se faca dintre voi o comunitate care sa cheme la tot ceea ce este bun, sa porunceasca ceea ce este drept (bun)[ma’ruf*] si sa opreasca de la ceea ce este nedrept(rau)[munkar*]! Acestia sunt cei care izbandesc!” Coran 3:104

*Al-Ma’ruf= monoteismul Islamic si tot ceea ce Islamul a poruncit

*Al-Munkar= politeismul si necredinta si tot ceea ce Islamul a interzis

Voi [adevaratii credinciosi in Monoteismul Islamic si adevaratii urmasi ai Sunnei Profetului Muhammad,saws] sunteti cea mai buna comunitate care s-a ivit vreodata pentru oameni. Voi porunciti Al-Ma’ruf si opriti Al-Munkar si credeti in Allah.”  Coran 3:110

Dreptcredinciosii si dreptcredincioasele sunt Auliya’ (aliati- se ajuta, se sustin, se protejeaza) unii pe altii.Ei poruncesc ceea ce este cuvenit-Al-Ma’ruf, si opresc de la ceea ce este neingaduit-Al-Munkar, implinesc As-Salat (Rugaciunea) si dau Zakat(Dania) si se supun lui Allah si Trimisului Sau. Cu acestia Allah va fi indurator, caci Allah este ‘Aziz [Puternic], Hakim [Intelept].” Coran 9:71

“…Iar aceluia care este cu frica de Allah, ii va da El o iesire buna. Si-l va inzestra pe el de unde nici nu se asteapta.” [ Coran 65:2-3]

În final, Îi cerem lui Allah Subhanahu wa ta’ala sa-i ajute si sa-i vindece pe toti cei care sunt implicati in pacatul fumatului de orice tip si sa-i ajute sa renunte la el, si sa ne ajute pe noi toti in a fi moderati in ce priveste alimentatia si atenti la conservarea sanatii corpului si a intelectului nostru! Allahumma Ameen!

SallAllahu ala Muhammad! SallAllahu aleihi wa sallam!

Si Allah stie cel mai bine!

TOATE ARTICOLELE DIN CATEGORIA HALAL si HARAM:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/haram-halal/

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

 

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s