CUM A COBORÂT REVELATIA DIVINA PROFETULUI MUHAMMAD (saws)?

 pink coran

 

CUM A COBORÂT REVELATIA DIVINA

PROFETULUI MUHAMMAD (saws)?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!

Nu se cuvine ca unei fiinte  umane  sa-i vorbeasca Allah,

decat numai printr-o Revelatie, sau din spatele unui val (fara sa-L vada pe Allah, ci numai sa-L auda), sau [prin] trimiterea unui Mesager (asa cum este Ingerul Gibril) care reveleaza cu Voia Sa, ceea ce El voieste.

Cu adevarat, El este Cel Preainalt si Intelept [Aliyy, Hakim].”

[al-Shuraa 42:51]

Invatatii islamului au studiat si au mentionat felurile Revelatiei dupa cum urmeaza:

Un vis bun

Un vis bun si adevarat a fost primul stadiu al Revelatiei Divine ce a fost experimentat de catre Profet (sall Allahu aleyhi wa sallam). Orice viziune pe care a avut-o in vis se intampla in realitate la fel de clar precum revarsatul zorilor.

‘Aa’ishah Umm al-Mu’mineen (radyAllahu anha) a spus:”Primul lucru care s-a intamplat cu Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) [in legatura] cu Wahy (Revelatia) a fost viziune adevarata  (ru’ya sadiqah) in visurile sale; el nu a vazut ceva fara sa devina real (adevarat) precum revarsatul zorilor.” [Convenit]

A fost relatat ca Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Visele (viziunile) Profetilor sunt Revelatie.”

Allah Atotputernicul a spus despre Ibrahim (Avraam) aleihi sallam:

O, fiul meu! Am vazut in vis ca [trebuie] sa te sacrific.” [37:102]

Inspiratia

Aceasta este ceea ce Ingerul insufla in inima Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam) fara sa fie vazut. S-a relatat ca Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a spus:”Duhul cel Sfant, Gibril (Gabriel) aleihi sallam mi-a inspirat mie ca niciun suflet nu va muri pana cand nu-si va implini termenul său si isi va primi proviziile in totalitate, asa ca, temeti-va de Allah si cereti inzestrare cu moderatie.” [clasat ca sahih de Al-Albani]

Revelatia ca un sunet de clopot 

Revelatia care venea ca un sunet de clopot, si aceasta era cea mai grea forma pe care o primea dintre toate.

 ‘Aa’ishah (radyAllahu anhu) a spus ca Al-Haarith (ra) l-a intrebat pe Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) cum venea Revelatia la el. Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a raspuns:”Uneori este ca dangătul unui clopot, iar acest lucru este cel mai dificil (dintre toate formele Revelatiei).  Apoi aceasta stare trece, după ce eu am retinut /înțeles ce se spune. Altădată ingerul vine sub forma unui om si imi vorbeste, iar eu retin ceea ce zice.” (Al-Bukhari)

Inseamna ca Reveletatia coboara intr-o forma similara cu sunetul unui clopot, dar nu este un sunet real.

Ceea ce Allah i-a revelat Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam), fără medierea unui Inger, asa cum El i-a vorbit lui Musa (Moise) bin Imran (aleihi salam). Aceasta treapta (a revelatiei) este cunoscută ca i s-a intamplat lui Moise, bazat pe textele Coranului. Este de asemenea stabilit ca acest lucru i s-a intamplat si Profetului Muhammad (sall Allahu aleihi wa sallam) bazat pe hadith-ul despre Al-Isra (Calatoria nocturna).

Profetul (salaAllahu aleihi wa salam) obisnuia sa il vada pe inger in forma sa adevărată, iar Ingerul ii inspira revelatia Divina  care fusese trimisa de catre Allah Atotputernicul.

– Ingerul se prezenta sub forma unui om si i se adresa Profetului (salAllahu aleihi wa salam) , care in consecinta intelegea  ceea ce spunea. In acest caz si companionii il vedeau pe inger.

Aceste detalii in ce priveste Revelatia au fost declarate de catre Ibn Al-Qayyim, (Allah sa aiba mila de el).

Revelatia Divina a fost inceputul unei noi ere in istoria omenirii, atunci cand i-a fost coborată Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam).  

Coborarea Revelatiei Divine a fost dificila pentru Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam), asa dupa cum s-a afirmat si in textele anterioare (si cu siguranta este ceva ce noi nu putem cuprinde),  cu toate ca Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a fost cel mai curajos si a avut cea mai viteaza inima, dupa cum au indicat intamplarile prin care a trecut  in urmatorii douazeci si trei de ani. Revelatia nu a fost: un om care se adreseaza unui om. A fost adresata de un Inger ce purta Cuvintele lui Allah Subhanahu wa ta’ala, Profetului (sall Allahu aleihi wa sallam), pe care Allah l-a ales sa poarte Mesajul Său si să-l transmita intregii omeniri.

A fost o sarcina extrem de grea si o imensa responsabilitate care a fost  indeplinita doar de singura persoana pe care Allah Atotputernicul a ales-o  să o poarte si care să transmita Mesajul Divin, Profetul Muhammad (sall Allahu aleihi wa salam).

Gravitatea situatiei a fost relatata de hadeeth-ul in care Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) i-a spus sotiei sale Khadeejah (radyAllahu anha):”Ma tem pentru mine’.[Bukhari]

Este de asemenea explicat de ‘Aa’ishah (radyAllahu anha) cand a spus:”Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) s-a intors cu inima batandu-i violent, pana cand a ajuns la Khadeejah bint Khuwaylid (ra) si a spus:”Acopera-ma! Acopera-ma!” [Bukhari]

Dificultatea coborarii Revelatiei Divine este de asemenea aratata de hadeeth-ul relatat de ‘A’isha (ra) care a spus:”Cu adevarat, l-am vazut pe Profet (sall Allahu aleihi wa sallam) fiind inspirat Divin intr-o zi foarte rece si am observat  sudoarea care i se scurgea de pe frunte.” [Al-Bukhari]

‘Ubaadah bin As-Saamit (ra) a spus:”Ori de cate ori Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) primea Revelatia Divina, el simtea severitatea ei si culoarea feţei i se schimba”. [Muslim] [sursa islamweb.net]

In Saheeh Bukhari se mentioneaza hadeeth-ul lui ‘Aisha (radyAllahu anha):

“Inceperea Revelatiei Divine pentru Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a fost sub forma unui vis bun care s-a adeverit precum lumina zilei, si apoi dragostea pentru izolare a fost revarsata asupra lui. El obisnuia sa se izoleze in pestera Hira unde Il adora pe Allah (Singur) continuu pentru mai multe zile inainte ca sa-si doreasca sa-si vada familia. Obisnuia sa-si ia cu el mancare pentru timpul in care statea si apoi se reintorcea la (sotia lui) Khadija sa-si ia din nou mancare, pana cand, deodata Adevarul a coborat asupra lui in timp ce se afla in pestera Hira.

Ingerul (Jibril) a venit la el si i-a cerut sa citeasca. Profetul (sall Allahu aleihi wa sallam) a raspuns:”Eu nu stiu sa citesc”. Profetul (saws) a adaugat:”Ingerul m-a prins (cu forta) si m-a strans atat de tare incat nu mai puteam sa rezist. Apoi m-a eliberat si din nou mi-a cerut sa citesc si am raspuns:”Nu stiu sa citesc”. Apoi m-a prins din nou si m-a strans timp de o secunda pana cand nu mai puteam sa indur. Apoi m-a eliberat si din nou mi-a cerut sa citesc si din nou am raspuns:”Nu stiu sa citesc (sau ce ar trebui sa citesc?)”.  Apoi m-a prins si m-a strans pentru a treia oara si apoi m-a eliberat si a spus:”Citeste! In numele Domnului tau care a creat (tot ce exista). Care l-a creat pe om din sange inchegat! Citeste! Domnul tau este Cel mai Nobil.” [Coran 96: 1,2,3]

Apoi, Trimisul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) s-a intors cu Revelatia si cu inima sa batandu-i foarte tare. Apoi a mers la Khadija bint Khuwailid si a spus:”Acopara-ma! Acopera-ma!” Ea l-a acoperit pe el pana cand teama lui s-a sfarsit si apoi i-a povestit ei tot ce s-a intamplat si a zis:”Ma tem ca ceva se va intampla cu mine”.

Khadija i-a raspuns:”Niciodata! [Jur] Pe Allah, Allah niciodata nu te va dezonora. Tu pastrezi relatii bune cu rudele si cunostintele tale, ajuti saracii si nevoiasii, iti servesti oaspetii cu genereozitate si ii ajuti pe cei afectati de o calamnitate.”

Khadija l-a insotit apoi la varul ei  Waraqa bin Naufal bin Asad bin ‘Abdul ‘Uzza, care, in timpul perioadei preislamice a devenit crestin si obisnuia sa scrie cu litere ebraice. El scria din Evanghelie in Ebraica atat cat Allah ii permitea sa scrie. Era un om batran si isi pierduse vederea. Khadija i-a spus lui Waraqa:”Asculta povestea nepotului nostru, O văr al meu!” Waraqa a intrebat:”O nepoate! Ce ai vazut?” Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a descris ceea ce vazuse. Waraqa a spus:”Acesta este acelasi cu cel care pastreaza secretele (Ingerul Gibril) pe care Allah l-a trimis lui Moise. Mi-as fi dorit sa fiu tanar si să traiesc timpul cand oamenii tai te vor respinge.”

Mesagerul lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam) a intrebat:”Ma vor respinge?”. Waraqa a raspuns:”Oricine a venit cu ceva similar cu ceea ce ai adus tu a fost tratat cu ostilitate; si daca voi mai ramane in viata pana in acea zi cand tu vei fi respins, atunci tei voi sustine cu putere.”

Insă peste cateva zile Waraqa a murit si de asemenea Revelatia Divina s-a interupt pentru o perioada.”

Tot in sahih Bukhari, relatat de Jabir bin ‘Abdullah Al-Ansari: “Discutand despre perioada de pauză a Revelatiei relatam vorbele Profetului (sallAllahu aleihi wa sallam):”In timp ce mergeam, deodata am auzit o voce din cer. M-am uitat in sus si am vazut acelasi Inger care m-a vizitat in pestera Hira, sezand pe un scaun intre cer si pamant. M-am speriat de el si m-am intors acasa si am spus:”Inveleste-ma (in paturi)”. Apoi Allah a revelat urmatoarele Vesete sfante (ale Coranului):”O, tu (Muhhammad)  cel acoperit! Ridica-te si indeamna (avertizeaza oamenii despre Pedeapsa lui Allah)… pana la “si de nelegiuire (inchinarea la idoli) stai departe”.[Coran 74:1-4]. Dupa aceasta, Revelatia a inceput sa vina puternic, frecvent si regulat.

Allahu Akbar!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/13/istoria-alcatuirii-coranului1/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s