EXCELENTA BUNELOR MANIERE!

good-manners

EXCELENTA BUNELOR  MANIERE !!!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Multi oameni nu se uita la nivelul nostru de credinta sau la actele noastre de adorare. Ei iau in considerare manierele noastre. Daca manierele sunt virtuoase, oamenii vor beneficie de credinta si de cunoasterea ta si vor imita manierele tale in adorare si nu numai. Daca manierele tale lasa de dorit, ei nu vor acorda atentie cunostintelor tale, indiferent cat de invatat ai fi. Astfel, bunele maniere sunt imperative pentru toti credinciosii.

In acest articol:

1.Legatura intre religie si bunele maniere,

2.Rasplata pentru bunele maniere in Viata de Apoi, si

3.Cum dobandim bune maniere si un inalt standard al caracterului, care nu inseamna altceva decat mijloc de obtinere a unui rang inalt in Paradis!!!

 

LEGATURA INTRE RELIGIE SI BUNE MANIERE

Bunele maniere au o pozitie mareata in Islam. Este suficient ca Allah Subhanahu wa Ta’ala l-a laudat pe Profetul Sau, sallAllahu aleihi wa sallam in Coran spunand:”Si tu ai un inalt (excelent) caracter moral.”  [Quran 68:4].

Moralitatea mentionata in acest Verset a fost interpretata de Ibn ‘Abbaas (rA) ca fiind “religia”. Este ca si cum Allah Ta’ala ii spune Profetului sall Allahu aleihi wa sallam:’tu te afli intr-o religie mareata in care toate bunele maniere sunt incluse”.

In acest sens, cand Sa’ad ibn Hishaam a intrebat-o pe Mama Credinciosilor ‘Aa’ishah (rA) despre caracterul Profetului sall Allahu aleihi wasallam, ea a raspuns:”Caracterul sau a fost Coranul”, ceea ce inseamna ca el a fost o întruchipare a invataturilor Coranului. Auzind acest scurt dar cuprinzator raspuns, Sa’ad ibn Hishaam a spus:”Acest raspuns a fost suficient pentru mine, incat eram sa plec fara sa-i mai pun alte intrebari.”  [Al-Bukhari si Muslim]

Astfel, pozitia mareata pe care o ocupa bunele maniere in Islam, arata cat de mult acorda atentie aceasta mareata religie lucrurilor legate de bunele maniere. 

Allah Subhanahu Wa Ta’ala ne arat noua premizele fundamentele ale bunelor maniere spunand:

Fii cu iertare, porunceste ceea ce este bun si indeparteaza-te de nestiutori (ignoranti).” Coran 7:199].

Invatatii au spus ca niciun alt Veset din Coran nu se refera la toate bunele maniere ca acest Verset.

Asta inseamna sa mentii bune relatii cu cei care se cearta/disputa cu tine, sa daruiesti celor care te pagubesc, si sa-i ierti pe cei care te trateaza rau. SubhanAllah!

Cu alte cuvinte, acest verset l-a calauzit pe Profet sall Allahu aleihi wa sallam sa-i ierte pe oameni si sa le accepte scuzele, sa-i trateze cu indulgenta si sa nu se amestece in problemele lor personale.

In legatura cu „indeparteaza-te de nestiutori (ignoranti)”, Allah Subhanahu Wa Ta’ala ne spune intr-un alt verset:

“..iar atunci cand cei nestiutori (ignoranti) le vorbesc lor [aspru], ei le raspund [cuvinte de pace].”  [Quran 25: 63].

Fiind cel care a aderat cel mai mult la invataturile Coranului, Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a fost cel mai bun dintre oameni al nivelului caracterului.

Anas ibn Maalik (rA) a spus:”Nu am simtit niciodata vreo bucata de catifea sau matase mai fina decat  palma Profetului sall Allahu aleihi wa sallam, si nu am mirosit vreun parfum mai placut decat mirosul Mesagerului lui Allah (saws). L-am slujit pentru zece ani si niciodata nu mi-a spus :”Uff”. Niciodata nu mi-a spus:”De ce ai facut asta?” pentru ceva ce am facut, si nici nu mi-a zis:”De ce nu ai facut asta sau asta?” pentru ceva ce nu am facut.”  [Al-Bukhari].

Moralitatea este inima religiei si este scopul principal al Shari’ah (a Legii Islamice) si mijloc prin care se obtine credinta ferma.

RASPLATA PENTRU BUNELE MANIERE IN VIATA DE APOI 

O persoana cu bune maniere va avea una dintre cele mai grele balante in Ziua judecatii.

Profetul sall Allahu aleyhi wa sallam a spus:”Nimic nu este mai greu in balanta slujitorului in Ziua Judecatii, decat bunele maniere.” [Abu Daawood si At-Tirmithi]

Aceasta inseamna ca toate faptele vor fi cantarite in acea Zi, si cel mai greu in balanta cuiva vor atarna bunele maniere.

De asemenea, bunele maniere paveaza drumul catre Paradis. Atunci cand Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a fost intrebat despre cele mai bune calitati care conduc catre Paradis, el a raspuns:”Taqwa (pietatea, teama de Allah) si bunele maniere.” [Ibn Maajah si Al-Haakim]

Prin bune maniere o persoana poate avea o credinta puternica.

Cei care au cele mai bune maniere sunt cei care au cea mai completa credinta.”  [Al-Bukhari si Muslim].

Tot prin bune maniere o persoana poate atinge nivelul slujitorul devotat.

Credinciosul atinge rangul unui Musulman care posteste si implineste Rugaciunea ziua si noaptea cu bunele sale maniere.”[Abu Daawood, Saheeh]

Mesagerul lui Allah sall Allahu aleyhi wa sallam a spus:”Garantez o casa la marginea Paradisului pentru cel care renunta la argumente si dispute chiar si daca are dreptate. Si [garantez de asemenea] o casa in mijlocul Paradisului pentru cel care renunta la minciuna (marturii false) chiar si daca este in gluma. Si [garantez] o casa in cel mai inalt loc al Paradisului pentru cel care are un standard inalt al caracterului.” (Abu Dâwûd, At-Tirmidhi, Nasâ’i si Ibn Majah).

Aceasta inseamna ca cel mai inalt rang dintre toate va fi daruit celor care au bune maniere.

Dar nu numai atat, Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a mai spus:”Cei mai aproape de mine in Paradis sunt cei cu cele mai bune maniere.” [At-Tirmithi, Saheeh].

Datorita statutului maret al oamenilor cu bune maniere in Ziua Judecatii, Profetul sall Allahu aleihi wa sallam i-a sfatuit pe companionii sai spunadu-le:”Intotdeauna tratati oamenii cu bune maniere.” [Ahmad si At-Tabaraani]

In concluzie, Allah Subhanahu wa ta’ala iubeste bunele maniere si le ureste pe cele rele. Allah l-a trimis pe Profetul Sau sall Allahu aleihi wa sallam sa ii invite pe oameni sa obtina cele mai bune maniere.

Am fost trimis numai pentru a perfecta bunele maniere.” [Maalik si Ahmad ]

Mai mult, cea mai minunata indurare a lui Allah fata de slujitorul Sau dupa Islam, este aceea de a-l face manierat, dupa cum Profetul sall Allahualeihi wa sallam a spus:”Oamenilor nu li s-a dat altceva mai bun in afara de bunele maniere.”

Intr-o alta relatare:”Cel mai bun dintre voi este cel ale carui maniere sunt cele mai bune.” [Al-Bukhari si Muslim]

DOBANDIREA BUNELOR MANIERE

Moralitatea se bazeaza pe patru stalpi esentiali: rabdarea, castitatea, curajul si dreptatea. Rabdarea conduce la toleranta, indurare, restrictionarea furiei si evitarea ofensarii altora; castitatea te protejeaza de caderea in pacatul viciilor; curajul te propulseaza catre respectul de sine si favorizeaza standarde morale ridicate; iar justetea te invata moderatia si caracterul practic. 

Pe de alta parte, manierele rele se fondeaza si ele pe patru stalpi: ignoranta, nedreptatea, dorinte si furie. Ignoranta conduce o persoana catre opinia ca ceea ce este bun, este rau; nedreptatea cauzeaza plasarea lucrurilor in locul gresit; dorintele incita la lăcomie, avariție, zgârcenie, si vicii; furia dă naștere la mândrie, ciudă, invidie, agresiune și nebunie.

Trebuie să fim conștienți de aceste patru caracteristici, în ideea de a scăpa de manierele proaste, cunoscand că aceste trăsături sunt rădăcina tuturor manierelor rele, si pentru a ne fi usor sa le eradicam.

Nu este indoiala ca manierele bune se pot invata; totusi, unele dintre ele sunt instictive. Cele instictive sunt cele cu care Allah a creat o persoana ca parte a caracterului lui innascut.

Odata, Profetul sall Allahu aleihi wa sallam i-a spus unui companion:”Tu ai doua caracteristici pe care Allah le iubeste: tolerantă si consfătuire.”Companionul a intrebat:”Le-am dobandit eu, sau Allah le-a creat in natura mea?”. El sall Allahu aleihi wa sallam a raspuns:”Nu, Allah le-a creat in natura ta.” Companionul a spus:”Lauda lui Allah care a creat in mine doua caracteristici pe care Allah si Mesagerul Sau le iubesc.” [Abu Daawood]

Profetul sall Allahu aleihi wa sallam obisnuia sa-i ceara  lui Allah sa-l ajute sa dobandeasca bune maniere intr-o Du’a pe care o rostea la inceputul Rugaciunii (dupa Takbeer):”O, Allah calauzeste-ma catre cel mai bun caracter, pentru ca nimeni nu poate calauzi catre el in afara de Tine, si indeparteaza-ma de cel mai rau caracter, pentru ca nimeni nu ma poate indeparta de el in afara de Tine.” [Muslim]

Printre factorii care ajuta la dobandirea bunelor maniere sunt determinarea sincera si apropierea graduala catre schimbarea manierelor, pentru ca ele se vor schimba incet, dar sigur. Asta deorece este imposibil sa inlocuiesti imediat un comportament rau cu unul bun. Pentru a ne imbunatati comportamentul este nevoie sa ne straduim pentru dreptate si trebuie sa ne socotim sufletul. Mai mult, este nevoie de oameni care sa ne directioneze catre bine si care sa fie capabili sa ne arate greselile. Cum ar putea cineva sa-si detecteze greselile daca nu are in preajma oameni care sa le spuna ca trebuie sa-si rectifice comportamentul?

Inlocuirea relelor maniere cu cele bune este un important factor in obtinrea unui caracter moral inalt.  

Acest lucru se va intampla cand persoana va adera la Drumul cel Drept al lui Allah prin virtutea caruia orice zgarcenie se va transforma in darnicie, aroganta se va transforma in umilinta, iar imprudenta in timiditate. Aceasta se observa clar la cei pe care Allah i-a calauzit catre Drumul Sau, deoarece calauzirea este unul dintre factorii principali care se rasfrange in bunele maniere.

Un alt mijloc pentru a dobandi bune maniere este citirea biografiei Profetului sall Allahu aleihi wa sallam si a invatatilor cei drepti, care au fost cele mai bune exemple de bune maniere.

Apoi cautarea companiei oamenilor piosi si drepti. De asemenea, citirea de Versete, hadisuri, carti si articole care sa iti trezeasca dorinta pentru a-ti cultiva bunele maniere (mai ales prin cunoasterea rasplatirii in Viata de Apoi), sau care sa te avertizeze impotriva manierelor rele (prin mentionarea pedepsei pentru ele); toate sunt de o extrema importanta in dobandirea unui caracter nobil si al bunelor maniere. [inspirat de islamweb.net]

De asemenea, nu este niciun dubiu ca, modul si mediul in care a crescut o persoana joaca un rol major in formarea unei constitutii morale si este un factor crucial în disponibilitatea cuiva de a fi redirecționat spre bunele maniere. Din acest motiv, va trebui sa acordam o atentie sporita cresterii si educarii copiilor nostri, pentru ca de formarea lor atunci cand sunt mici, depinde viitorul lor atunci cand vor deveni adulti, iar o educatie morala si sanatoasa ii va ajuta sa-si imbunatateasca caracterul atunci cand vor deveni independenti si ii va tine departe de relele influente care pot aparea din exterior, in shaa Allah!

Nu doresc sa inchei acest articol fara sa va dau cateva exemple de hadisuri si comentarii din Riyyadus-Salihin.

Abu Darda (ra) a relatat ca Trimisul lui Allah, sallAlahu aleihi wa salam a spus:”Lucrul cel mai greu care va atarna in Balanta slujitorului credincios in Ziua Judecatii, este buna purtare. Allah il uraste pe cel care se exprima murdar sau cu un limbaj grosolan.” [Tirmidhi]

Abu Huraira (ra)a relatat ca Trimisul lui Allah, sallAlahu aleihi wa salam a spus:”Care este fapta cea mai insemnata pentru ca omul sa mearga in Jennah (Paradis)? El a raspuns:”Teama de Allah (Taqwa) si buna purtare”. Atunci a fost intrebat:”Care este slabiciunea care-l impinge pe om in Focul Iadului?” El a raspuns:”Limba (limbajul) si organul sexual.” [Tirmidhi]

Comentariu: Cei care au un limbaj agresiv si periculos, cei care fac afirmatii eretice, care se implica in barfa si calomnie sau in discutii agresive si fara sens, toate acestea conduc catre Iad. Din acest motiv este deosebit de important pentru fiecare sa-si dezvolte Taqwa (constiinta/teama de Allah) si sa-si reconsidere comportamentul, sa evite slabiciunile limbii si ale organelor genitale, astfel incat in Viata de Apoi sa nu fie ruinati.

Ibn Mas’ud (ra) a relatat ca Trimisul lui Allah, sallAlahu aleihi wa salam a spus:”Sa nu va spun despre cel care Focul este interzis sa-l atinga? Este interzis sa-l atinga pe cel care este intotdeauna accesibil (disponibil), politicos si bland.”[Tirmidhi]

Comentariu: Acest hadis arunca lumina asupra comportamentului bland care este intemeiat pe credinta si care salveaza omul de Focul Iadului.

Fie ca Allah sa ne calauzeasca numai catre Adevar si numai catre ceea ce Il multumeste pe El!

Allahumma Ameen!

caracter

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/08/08/excelenta-evitarii-argumentarii/

Toate articolele din categoria:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/comportametul-musulmanului-si-bunele-maniere/

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.
Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s