EXCELENTA EVITARII ARGUMENTARII

paradise-garden

EXCELENTA EVITARII ARGUMENTARII

 

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Relatat de ‘Aisha (rA):”Profetul sallAllahu aleyhi a spus:”Cea mai urâta persoana pentru Allah este cel care este cel mai certăreț dintre adversari.”(Sahih Al-Bukhâri, Vol.3, Hadîth Nr.637).

Relatat de Abu Umamah ca Mesagerul lui Allah sall Allahu aleyhi wa sallam a spus:”Garantez o casa la marginea Paradisului pentru cel care renunta la argumente si dispute chiar si daca are dreptate. Si [garantez de asemenea] o casa in mijlocul Paradisului pentru cel care renunta la minciuna (marturii false) chiar si daca este in gluma. Si [garantez] o casa in cel mai inalt loc al Paradisului pentru cel care are un standard inalt al caracterului.” (Abu Dâwûd, At-Tirmidhi, Nasâ’i si Ibn Majah).

Una dintre lectiile pe care le invatam din aceste hadith-uri este aceea de a evita conflictele si de a evita sa fii certaret chiar si in situatiile in care ai dreptate. Atunci cand dorim sa punctam adevarul nu trebuie sa devenim certareti si sa evitam orice atitudine de acest fel, pentru a evita sa ne expunem riscului deteriorarii relatiilor. Cel mai bine este sa raspundem indemnului Profetului nostru sall Allahu aleihi wa sallam si sa ne abtinem.

Shaykh Ibn Uthaymeen (rhA)  a spus:

Dezbaterea este de doua feluri:

1. Dezbaterea numai de dragul argumentarii: cand o persoana argumenteaza cu ignorantii si care-i provoaca pe invatati pretizand ca are cunoastere, încercând să convingă oamenii că opinia lui este una corectă; o astfel de argumentare este blamata.

2. Dezbaterea in ideea de a demonstra adevarul, chiar si daca este impotriva sa; aceasta este recomandata si poruncita. Semnul care indica o dezbatere sincera este aceea ca adevarul este aratat unei persoane, el este convins si el anunta ca a renuntat la opinia sa (pentru a actiona conform adevarului)…, pe scurt, daca scopul dezbaterii este acela de a demonstra adevarul si de a respinge falsul, atunci este un act de bine, si obisnuirea cu el si invatarea lui este o fapta buna, in special in timpurile si vremurile noastre, deoarece argumentarea si semetirea sunt atat de raspandite incat gasim ceva ce este confirmat si dovedit clar in Coran si Sunnah si cineva ridica chestiuni indoielnice (fabricate) despre asta.”

 

Pentru a concluziona, daca dezabaterea este una cu intentia de a arata adevarul si a respinge falsul iar cel care dezbate urmeaza cele mai bune maniere facand asta utilizand intelepciunea si cuvinte blande, iar dezbaterea lui este pentru ceea ce este bun, iar beneficiul depaseste dezavantajele, si daca nu se teme de aroganta si ceva asemanator, atunci dezbaterea lui este de laudat.

In ce priveste dezbaterea care nu are niciun beneficiu, sau in care persoana intentioneaza sa-si arate superioritatea si sa fie invingator, sau daca dezbate cu duritate si cu asprime și nu în conformitate cu ceea ce este poruncit în această privință, sau daca se teme ca dezavantajele ar putea fi mai mari decat beneficiul, atunci este o dezbatere ce este dezaprobata.

Abu Huraira(RA) a relatat ca Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Oricine crede in Allah si in Ziua de Apoi, sa spuna ceva bun, ori sa ramana tacut”.[Bukhari, Muslim,Ahmad, Tirmidhi, Ibn Majah]

Nawawi a spus:”Acest hadis arata explicit ca este imperativ sa nu vorbesti cu exceptia a ceea ce este bun, ceea ce inseamna ca are un anumit beneficiu. Daca persoana este in dubiu in ce priveste  beneficiul adus, atunci este mai bine sa ramana tacut.”

Si Allah stie cel mai bine!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/03/01/pentru-cine-isi-doreste-o-casa-in-jennah/

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s