CINE SUNT AHL al-HADEETH (oamenii hadeeth-ului)?

sunnah

CINE SUNT AHL al-HADITH (oamenii hadith-ului)?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Expresia Ahl al-Hadeeth se refera la grupul de oameni care respecta Sunnah si cauta sa o transmita. Ei adera la aqeedah (credinta) companionilor Profetului sall Allahu aleihi wa sallam. In cautarea intelegerii religiei lor, ei fac referire la Coran si Sunnah si la interpretarea celor mai bune generatii, in contrast cu cei care adera la altceva decat aqeedah (credinta) predecesorilor si care fac referire la rationamentul uman.

Sunnah, nu trebuie inteleasa cu ratiune si dorinte, ci este de urmat renuntand la dorintele tale!”- Imam Ahmad (Rahimahullah)

Acest grup este grupul care se salveaza, dupa cum Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a spus:

Un grup din Ummah mea va continua sa existe, urmand adevarul. Ei nu vor fi raniti de cei care ii vor umili pana cand Hotararea lui Allah se va implini in timp ce ei sunt astfel.” (Muslim, 1920). 

Imamii din trecut si din prezent, au scris mult descriind acest grup. Cateva exemple:

1 – al-Haakim a spus:

Imam Ahmad ibn Hanbal a comentat in lucrarea sa spunand ca grupul victorios care va continua sa existe pana cand Ceasul va veni este “ashaab al-hadeeth” (oamenii ai hadeeth-ului). Cine merita cel mai mult descrierea, decat oamenii care urmeaza drumul dreptcredinciosilor si urmeaza pasii predecesorilor cei piosi (salaf) care au fost inaintea noastra si care au expus falsitatea oamenilor inovarilor (Bida’h) bazandu-si argumentele pe Sunnah Mesagerului lui Allah (sall Allahu aleihi wa sallam)?

[Ma’rifat ‘Uloom al-Hadeeth, de al-Haakim al-Nisaboori, p. 2, 3] 

2 – al-Khateeb al-Baghdaadi a spus

Allah a facut acesti oameni  – Ahl al-Hadeeth – piloni ai sharia’h, si El a distrus prin intermediul lor toate inovatiile reprobabile. Ei sunt oamenii de incredere ai lui Allah din creatia Sa, intermediarii dintre Profet sall Allahu aleihi wa sallam si Ummah sa. Ei sunt cei care se straduiesc din greu pentru protejarea religiei sale; lumina lor straluceste, virtutiile lor sunt binecunoscute, semnele sinceritatii lor sunt evidente, drumul lor este predominant si dovezile lor sunt supreme. Fiecare grup are propriul sau punct care este bazat  pe capricii și dorințe, separat de oamenii hadeeth-ului, al caror punct de referinta este Coranul,  dovada lor este Sunnah, iar liderul lor este Mesagerul de care apartin (sall Allahu aleihi wa sallam); ei nu dau atentie poftelor si dorintelor si nu le pasa de opiniile personale.  Ei sunt multumiti cu ceea ce s-a relatat de la Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam si ei sunt cei care sunt insarcinati cu ea (sunnah) si care au grija de ea (sunnah)….

Ei reprezinta majoritatea si drumul lor este drumul drept. Fiecare inovator pretinde ca urmeaza drumul lor si nu indrazneste sa pretinda alt drum. Oricine se opune lor, Allah il va distruge, si oricine merge impotriva lor, Allah il va umili. Ei nu sunt vatamati de cei care ii parasesc, si cei care stau departe de ei nu vor prospera. Cel caruia ii pasa de religia sa are nevoie de ajutorul lor, cel care se uita in jos la ei este un pierzator, iar Allah este capabil sa-i sprijine pe ei.

[Sharf Ashaab al-Hadeeth, p. 15]

 3 – Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah a spus

Din moment ce este clar ca oamenii care sunt cei mai indreptatiti sa fie numiti grupul victorios sunt “Ahl al-Hadeeth wa’l-Sunnah”, care nu au alt model de urmat in afara de Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam. Ei sunt cei mai cunoscatori dintre oameni in ce priveste cuvintele si faptele lui, cei mai capabili sa distinga intre ce este autentic sau nu (in ce priveste hadeeth-ul).

Imamii lor au cunostinte vaste despre asta, ei sunt cei care inteleg sensul si sunt cei mai sinceri in urmarea lui. Ei il accepta si cred in el si actioneaza conform lui (a hadeeth-ului).

Ei arata iubire celor care-l adopta si arata antipatie celor care se opun lui. Ei sunt cei care masoara (cerceteaza) orice idee impotriva a ceea ce este dovedit in Coran si Sunnah, asa ca ei nu vor adopta niciodata vreo idee sau vor face una despre principiile de baza ale religiei lor pana cand nu sunt dovedite de ceea ce Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam a adus. Mai degaraba ei vor face din ceea ce Mesagerul saws a adus, Coranul si Sunnah, fundatia si baza credintei lor…

Ei vor examina ideile generale in legatura cu disputele din diferite grupuri, si oricare dintre idei sunt in acord cu Coranul si Sunnah,  il vor aproba, si orice este impotriva (dovezilor) din Coran si Sunnah, il vor respinge. Ei nu urmeaza speculatiile sau capriciile si dorintele. Pentru ca urmarea speculatiilor (presupunerilor, banuielilor) este ignoranta si urmarea poftelor si dorintelor fara nicio calauzire de la Allah este nelegiuire (facere de rau).

[Majmoo’ al-Fataawa, 3/347, 348.]

Trebuie sa notam ca  Ahl al-Hadeeth include pe oricine urmeaza hadeeth-ul Profetului sall Allahu aleihi wa sallam si care ii da prioritate fata de orice altceva, fie ca este un Invatat sau un Musulman obisnuit.

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah a spus: 

Noi nu intelegem prin Ahl al-Hadeeth doar pe cei care il studiaza (hadeeth-ul), il consemneaza sau il relateaza, ci mai degraba noi ne referim la oricine care are grija si il memoreaza, il intelege si il urmeaza, atat in interior cat si in exterior. Acelasi lucru poate fi spus si despre  “Ahl al-Qur’aan” (oamenii Coranului). Calitatea de baza a acestor oameni este dragostea lor pentru Coran si hadeeth, care fac referire la ele si la intelesul lor si care actioneaza conform a ceea ce au invatat. [Majmoo’ al-Fataawa, 4/95] 

Sunnah se refera la ceea ce este relatat autentic de la Profet sall Allahu aleihi wa sallam.

 Shaykh Al Albaani spunea:”Este evident ca Sunnah care are importanta sa in Legislatie (in compunerea Legii Islamice), se refera numai la Sunnah care este relatata autentic de la Profet (sall Allahu aleihi wa sallam), prin intermediul căilor bazate pe cunoaștere și lanțurile autentice ale relatarilor, care sunt bine cunoscute de către oamenii de știință ai hadeth-ului si de catre relatatori.” [The Status of Sunnah in Islam de Shaik Albanee].

Si Allah stie cel mai bine!

[islam q&a]

Un barbat dintre Ansaar, a venit la Profet, sall Allahu aleihi wa sallam si a spus:

Imi esti mai drag decat eu insami, decat copii mei, familia mea si averea mea, si simt ca o sa mor cand nu te vad”. Apoi a inceput sa planga. Profetul sall Allahu elihi wa sallam l-a intrebat:”De ce plangi?”. Omul a raspuns:”Mi-am amintit ca vom muri si vei muri si tu, apoi tu iti vei ocupa locul tau in Paradis alaturi de alti Mesageri si Profeti, in timp ce noi, daca vom intra in Pradis, vom fi mai inferiori in rang decat tine, si nu vom putea sa te vedem in Paradis.”

(Cat de mult si cat de sincer il iubeau pe Profet sall Allahu aleihi wa sallam, incat erau ingrijorati ca nu il vor vedea, chiar daca vor intra la randul lor in Paradis. SubhanAllah!)

Profetul, sallallaahu alayhi wa sallam nu a raspuns pana cand Allah a revelat urmatoarele Versete:

Cei care se supun lui Allah si Trimisului (Muhammad sall Allahu aleihi wa sallam), aceia vor fi impreuna cu cei pe care i-a binecuvantat Allah cu harul Sau, ca si Profetii, adevaratii evlaviosi, martirii si cei piosi. Si ce buni companioni vor fi acestia. Acest har este de la Allah..

[Coran 4: 69-70].

Apoi, Profetul  sallallaahu alayhi wa sallam l-a chemat si i-a spus:”Vesti bune pentru tine!” [Al-Bayhaqi/ islamweb.net]

Vezi si:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/07/20/clasificarea-hadith-ului/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/09/13/aceasta-ummah-se-va-diviza-in-73-de-secte-cine-se-va-salva/

Lui Allah Îi  cerem ajutorul si Lui Îi cerem iertare. Pe cine a calauzit Allah, nu poate sa rataceasca si pe cine a lasat sa rataceasca, nimeni nu poate sa-l calauzeasca.

Marturisesc ca nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah si marturisesc ca Muhammad salAllahu aleihi wa sallam este slujitorul Sau si incheietorul Mesagerilor Sai.


© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA SAIJARI, 2013-2017.

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s