„DAR DE UNDE SA STII CE ESTE LAYLATUL QADR?”

pink-flower-beautiful-hd-wallpaper-1024x768

“DAR DE UNDE SA STII CE ESTE

LAYLATUL QADR?”

BISMILLAH

 

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Profetul Muhammad sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Oamenii Paradisului sunt o suta douazeci de randuri, din care optzeci sunt din aceasta Ummah si celelalte patru zeci sunt dintre alte natiuni.”

[al-Tirmidhi, 3469]

Face parte din remarcabilele favoruri pe care Allah le-a conferit acestei Ummah, Ummah Profetului Muhammad sall Allahu aleihi wa sallam, de a-i face pe ei sa fie locuitori ai Paradisului. Ei  domină rândurile sale și sunt cei mai numeroși dintre locuitorii săi.

Acest lucru este si mai remarcabil daca luam in considerare ca Ummah Profetului Muhammad sallAllahu aleihi wa sallam este o natiune cu o durata de viata scurta.

Profetul Muhammad sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Durata de viata a celor din Ummah mea este de 60 pana la 70 de ani. Si putini dintre ei vor depasi acest termen.” [Tirmidhi]

Si cum se face ca, o natiune care a luat custodia pamantului la finalul zilelor sale si a carei durata de viata este ca clipire din ochi in comparatie cu a natiunilor anterioare ( Sūrah al-‘Ankabūt 29:14), sa dobandeasca un statut atat de inalt in Viata de Apoi? O parte din raspuns o gasim in Surah al-Qadr:

Noi am pogorat [Coranul] in Noaptea al-Qadr

Dar de unde sa stii ce este Noaptea al-Qadr?

Noaptea al-Qadr este mai buna decat o mie de luni.” [Al-Qadr 97:1-3]

Allah a daruit Profetului Muhammad sall Allahu aleihi wa sallam si natiunii sale o noapte, o singura noapte, care este atat de virtuoasa incat adorandu-L pe Allah in aceasta noapte este mai bine decat sa-L adori pe Allah pentru o mie de luni!

Reflectati putin la acest lucru!

Regele Regilor, Cel mai Generos, si-a extins Indurarea Sa intr-atat incat El, rasplateste adorarea dintr-o singura noapte cu rasplata unei vieti intregi de adorare.

Doua Rakat implinite in aceasta noapte vor avea rasplata a doua Rakat implinite zi dupa zi, an dupa an, pentru mai mult de 83 de ani.

Un ban cheltuit in caritate in aceasta noapte va excela in rasplata unui ban cheltuit zi dupa zi, an dupa an, pentru mai mult de 83 de ani.

Un verset recitat din Coran in aceasta noapte va avea rasplata unui verset recitat zi dupa zi, an dupa an, pentru mai mult de 83 de ani.

Expresia “Dar de unde sa stii tu ce este…”,  folosita in Coran, descrie ceva de o profunda magnitudine si importanta, asa cum este si Ziua Judecatii. (vezi Sūrah al-Qāri’ah 101:3 si  Sūrah al-Hāqqah 69: 3).

Aceeasi expresie folosita in Coran pentru Ziua Judecatii, este de asemenea folosita pentru Noaptea de al-Qadr.

Laylatul Qadr a fost nominalizata cu o virtute unica, ea fiind noaptea in care Coranul a fost revelat. Ibn Abbas si altii au explicat:“Allah a coborat Coranul tot, o singura data de la Tablele Pastrate<Al-Lawh Al-Mahfuz> la Casa Puterii<Baytul-‘Izzah>  care se afla in cerul acestei lumi.  Apoi a fost coborat in parti,  Mesagerului lui Allah –salAllahu aleihi wa sallam pe baza intamplarilor care au avut loc, pe o perioada de 23 de ani.”

 Ibn Kathīr a explicat:”este o casa care este adorata in fiecare cer  si cea care este in cel mai jos cer este numita Bait al-’Izzah’.” [Tafsīr ibn Kathīr]

Laylatul Qadr este si noaptea in care ingerii coboara din abundenta cu pace si liniste, purtand cu ei destinele oamenilor pentru anul urmator.

In timpul ei se coboara ingerii si Ruh (Ingerul Jibril), cu permisiunea Domnului lor, pentru orice porunca. Ea este pace, pana la ivirea zorilor.” [Al-Qadr 97: 4-5]

Qatādah a explicat:”Lucrurile sunt determinate in timpul ei, si timpul mortii si proviziile sunt hotarate.” [Tafsīr b. Kathīr]

Profetul Muhammad sall Allahu aleihi wa sallam care a fost trimis ca Indurare pentru ‘Alamin (oameni, jinni si tot ce exista) a descris aceasta noapte, spunand:

Într-adevăr, semnul Laylat al-Qadr este că aceasta este pura și stralucitoare ca si cum ar fi o luna luminoasa, linistita si calma, in timpul ei. Nu este frig, si nici nu este cald, si nicio stea cazatoare nu este pana dimineata. Semnul ei este ca soarele din dimineata urmatoare apare neavand raze, precum o luna într-o noapte cu lună plină. Shaytan nu are voie să iasă cu el (cu soarele) în acea zi.” [Tafsīr b. Kathīr]

Cand reflectam asupra adorarii pe care am oferit-o Domnului nostru de-a lungul anului, de multe ori cu lipsa de sinceritate si fara sa excelam in faptele noastre, luand in considerare pacatele noastre, minore sau majore, Laylatul Qadr nu este doar o noapte virtuoasa, ci poate fi un mijloc sigur pentru a obtine salvarea in Viata de Apoi.

Profetul Muhammad sall Allahu aleihi wa sallam a promis:

Oricine sta (in Rugaciune) in timpul Laylatul Qadr cu credinta si cautand (asteptandu-se la) rasplata, va fi iertat pentru pacatele sale anterioare.” Fath al-Bāri 4:294, si Muslim 1:253]

Sa ne rugam din toata inima lui Allah sa ne ajute sa fim dintre martorii Laylatul Qadr si dintre cei care-L vor adora pe El in aceasta unica, speciala si virtuoasa Noapte, o Noapte pe care Allah a daruit-o in exclusivitate Profetului Sau cel nobil, sall Allahu aleihi wa sallam si acestei Ummah!

Fie ca aceste ultime nopti sa fie si momentul de reintoarcere al acestei Ummah catre Allah Subhanahu Wa Ta’ala si o promisiune de a ne mentine ritmul si dragostea fata de adorarea lui Allah si dupa ce magia acestei luni binecuvantate si marete se va risipi.

Ya Hayyul Qayyum! Allahumma Ameen!

Shaykh Ibn Baaz (rahimahullaah) a spus:”Oricine sta in toate cele ultime zece nopti, el va gasi (fara niciun dubiu) Laylatul Qadr.” [al-Ikhtiyaaraat v.15 p.430]

Mai multe amanunte despre Laylatul Qadr, ce este, cand o cautam, ce sa facem in aceasta noapte in link-urile de mai jos:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/30/laylatul-qadr-un-dar-pretios-de-la-stapanul-tuturor-lumilor/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/07/08/tafsir-surah-al-qadr/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/20/cand-cautam-laylat-ul-qadr/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/07/27/ce-facem-in-ultimele-zece-zile-din-ramadan/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/07/04/cea-mai-buna-fapta-pentru-cea-mai-buna-noapte/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/07/09/ingerii-ar-putea-sa-te-viziteze-esti-pregatit-sa-i-primesti/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/18/ramadanul-se-pregateste-sa-plece-cum-ne-luam-ramas-bun/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s