RUGACIUNEA TARAWEEH pentru femei, ACASA sau la MOSCHEE?

taraweeh 2

RUGACIUNEA TARAWEEH pentru femei,

ACASA sau la MOSCHEE?

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!

In primul rand trebuie mentionat ca in cazul femeilor, Rugaciunea in casa ei este este mai buna decat in Moschee, fie ca este vorba despre o Rugaciune obligatorie sau optionala, incluzand si Rugaciunile Taraweeh.

Rugaciunea femeii in casa ei este mai buna decat Rugaciunea in Moschee, fie ca este obligatorie sau voluntara, Taraweeh sau altceva.

[Fataawa al-Lajnah ad-Daa’imah – vol. 1 (7/201)]

O femeie poate sa implineasca Rugaciunea Taraweeh acasa in acord cu ce este capabila, dand atentie la Sunnah cat de mult poate. Daca a memorat o mare parte din Coran si este capabila sa lungeasca Rugaciunea, atunci poate sa implineasca 11 rakat, sau 13, doua cate doua (adica cu Taslim la fiecare doua rakat), apoi sa faca Witr la sfarsit. 

Daca nu poate sa lungeasca Rugaciunea, atunci sa implineasca doua cate doua Rakat, si cand considera ca a facut atat cat este capabila, sa faca Witr la sfarsit cu o Rakat.

Invatatii Comitetului Permanent au spus:”Rugaciunile Taraweeh sunt (formate din) 11 sau 13 Rakat, cu Tasleem (incheierea rugaciunii cu Salam) la fiecare doua Rakat si sa se implineasca Witr la sfarsit (cu 1 Rakat) este preferabil, urmand exemplul Profetului Sall Allahu aleihi wa sallam. Dar daca cineva implineste Rugaciunea cu 20 de rakat sau mai mult, nu este nimic gresit in asta, deoarece Profetul sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Rugaciunile de noapte sunt doua (rakat) cate doua, apoi daca va temeti ca se crapa de ziua, trebuie sa faceti o rakat, astfel incat sa faceti din ceea ce v-ati rugat, numar impar.”[Convenit] . Asadar Profetul sall Allahu aleihi wa nu a specificat un anumit numar de rakat.”

[Fataawa al-Lajnah ad-Daa’imah, vol. 1 (7/198)] 

O femeie poate implini Rugaciunea Taraweeh cu orice a reusit sa memoreze din Coran. De asemenea daca nu a reusit sa memoreze suficient, atunci nu este nicio problema daca ea sau orice barbat, implinesc Rugaciunea citind din Mus’haf  (Coranul sub forma de carte).

Shaykh Ibn Baaz a spus:”Daca este o nevoie de a citi din Mus’haf pentru cel care este Imam care conduce Rugaciunea, sau o femeie care implineste Tahajud, sau un barbat care nu a memorat Coran, nu este nimic gresit in asta.

[Fataawa Noor ‘ala ad-Darb (8/246)]

Daca este un grup de femei acasa, nu este nimic gresit sa le conduca in Rugaciune. Ea trebuie sa stea la mijlocul randului, si sa recite orice este capabila, sau poate citi din Mus’haf. 

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen a spus:”Este mai bine pentru o femeie sa implineasca Rugaciunea in casa ei, chiar si daca este o moschee in care se tine Taraweeh, iar daca face Rugaciunea in casa ei, nu este nimic gresit sa conduca alte femei in Rugaciune. In acest caz, daca ea a memorat doar putin din Coran, ea poate citi din Mus’haf.”

[Fataawa Noor ‘ala ad-Darb by Ibn ‘Uthaymeen]

De asemenea, nu este nimic gresit pentru o femeie sa implineasca Taraweeh sau alte Rugaciuni la Moschee, in adunare cu barbatii, in special daca aceasta ar incuraja-o sa implineasca Rugaciuni mai lungi si daca o ajuta sa le implineasca regulat, chiar si daca Rugaciunea atat obligatorie cat si optionala este mai buna pentru ea acasa decat la Moschee. 

Shaykh Ibn Baaz a spus:”Principiul de baza in legatura cu Rugaciunea femeilor este acela ca, casa ei este preferabila si mai buna pentru ea, dar daca ea crede ca este un interes prin implinirea Rugaciunii la Moschee, atata timp cat se acopera adecvat, si este mai motivant pentru ea, sau pentru ca poate sa beneficieze de ascultarea lectiilor, atunci nu este nimic gresit cu asta, Alhamdulillah. Este de asemenea bine deoarece implica mari beneficii si incurajeaza oamenii sa faca fapte bune.” 

Si a mai spus, in legatura cu femeile care implinesc Taraweeh la Moschee cu barbatii:”Da, este mustahab pentru ea sa faca astfel daca se teme ca ar putea sa fie lenesa acasa, chiar daca casa ei este mai buna. Dar daca este o nevoie pentru asta, nu este nicio problema. Femeile obisnuiau sa implineasca cele cinci Rugaciuni zilnice cu Profetul sall Allahu aleihi wa sallam chiar daca el a zis:”Casele lor sunt mai bune pentru ele.” Dar unele femei se pot simti lenese sau nemotivate acasa. Asa ca daca se duc la Moschee, acoperite in intregime si purtand Hijabul si evitand orice afisare necorespunzatoare, cu scopul de a face Rugaciunea si a asculta oamenii invatati, atunci ea va fi rasplatita pentru asta, deoarece acesta este un scop drept.”

[Fataawa Noor ‘ala ad-Darb (9/489)] 

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen  a spus:”Este mai bine pentru ea sa faca Taraweeh acasa, dar daca Rugaciunea la Moschee este mai motivanta pentru ea si o ajuta sa se concentreze mai bine, si daca se teme ca daca ar face Rugaciunea acasa ar putea sa o neglijeze, in acest caz, Moscheea este mai buna.”

[al-Liqa’ ash-Shahri]

Abu Huraira(ra) a relatat:

Mesagerul lui Allah ﷺ a incurajat oamenii, fara sa faca o porunca absoluta din asta, sa implineasca Qiyam in timpul Ramadanului. El ﷺ obisnuia sa spuna:

”Oricine sta (in Qiyam) in Ramadan din credinta si cu speranta (in Rasplata lui Allah), toate pacatele sale(minore) vor fi iertate.”[Saheeh Bukhari&Muslim]

Si Allah stie cel mai bine!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/07/11/poate-fi-repetata-aceeasi-sura-in-rugaciunea-taraweeh/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/01/taraweeh-cate-rakat/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/27/excelenta-qiyaam-al-layl-rugaciunea-de-noapte/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015. 

Reclame

3 gânduri despre “RUGACIUNEA TARAWEEH pentru femei, ACASA sau la MOSCHEE?

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s