INTRERUPEREA POSTULUI FARA UN MOTIV VALID

ramadan is for me

INTRERUPEREA POSTULUI FARA UN MOTIV VALID

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Postul in luna Ramadan este unul dintre stalpii Islamului, si nu este permis pentru un adult Musulman care este sanatos mintal sa intrerupa postul in Ramadan decat daca are o scuza stabilita de shari’ah asa cum ar fi calatoria, boala si ceva asemanator.

Oricine intrerupe postul chiar si pentru o zi fara nicio scuza a comis un pacat major si s-a expus maniei si pedepsei lui Allah. El va trebui sa se caiasca (Tawbah) cu sinceritate si sa recupereze zilele de post neefectuate, in acord cu majoritatea invatatilor.

Cel care deliberat nu posteste in Ramadan, crezand ca este permis sa faca asta, devine necredincios.

Invatii de la Comitetul de Fatwa au declarant:

Intreruperea postului in timpul zilelor din Ramadan din partea celui care este responsabil este un pacat major, daca este facut fara o scuza legitima.”

[Fataawa al-Lajnah ad-Daa’imah (10/357)] 

Shaykh Ibn Baaz a spus:”Oricine intrerupe postul in oricare zi din Ramadan, fara o scuza legitima, a comis un pacat grav. Oricine se caieste, Allah ii va accepta cainta, asa ca va trebui sa se caiasca cu sinceritate, prin regretul pentru ceea ce a facut si prin promisiunea de a nu mai repeta, si prin a-I cere lui Allah iertare foarte mult; el trebuie sa se grabeasca sa recupereze ziua in care nu a postit.”

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen rahimahullah a fost intrebat despre regula celui care intrerupe postul in Ramadan fara nicio scuza:

Intreruperea postului in timpul Ramadanului fara nicio scuza este un pacat major, iar individul devine cu adevarat un factor de rau. El va trebui sa se caiasca si sa recupereze ceea ce nu a postit.”

[Majmoo‘ Fataawa wa Rasaa’il al’Uthaymeen (19/89)]

An-Nasaa’i a relatat in al-Kubra (3273) ca Abu Umaamah a spus:”L-am auzit pe Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam spunand:” În timp ce dormeam, doi bărbați au venit la mine și m-au apucat de brațe … Și el a citat Hadithul, în care el a spus:’ Atunci au pornit cu mine și am văzut niște oameni atârnati de tendonul lui Ahile, cu colțurile gurilor lor rupte și pline de sânge. Am spus: Cine sunt aceștia? El a spus: Acestia sunt oameni care obisnuiau sa-si intrerupa postul inainte sa fi fost permis să facă acest lucru.”

Al-Albaani l-a clasat ca saheeh in as-Saheehah (3951), si a spus:”Aceasta este pedeapsa pentru cei care au postit, apoi au interupt postul inainte sa vina timpul pentru intreruperea postului. Atunci ce se poate spune despre cei care nu postesc deloc? Ii cerem lui Allah sa ne pastreze in siguranta in aceasta lume si in Viitoarea.”

Asadar, cel care nu a postit in Ramadan in mod deliberat, chiar si pentru o zi, in sensul ca nu a intentionat sa posteasca deloc, ori a intrerupt postul dupa ce incepuse sa posteasca, fara nicio scuza, a comis un pacat major si trebuie sa recupereze.

Majoritatea invatatilor sunt de parere ca este obligatoriu sa recupereze zilele pe care nu le-a postit.

Ibn ‘Abd al-Barr a spus:”Ummah este in unanimitate de acord si toti invatatii au relatat, in legatura cu cel care nu posteste deliberat, desi considera ca este obligatoriu, si el a nu  a postit din neglijenta si aroganta, apoi s-a cait pentru asta, ca trebuie sa recupereze (zilele lipsa).

[al-Istidhkaar (1/77)] 

In Fataawa al-Lajnah ad-Daa’imah (10/143) se spune:

“Oricine nu posteste pentru ca neaga ca postul este obligatoriu, el este necredincios in acord cu opinia invatatilor. Cel care nu posteste pentru ca este lenes si nepasator, nu este necredincios, dar el se afla intr-un mare pericol deoarece a omis unul dintre stalpii Islamului care este obligatoriu. El trebuie sa recupereze ce nu a postit, si de asemenea sa se caiasca lui Allah Subhanahu wa ta’ala.”

In legatura cu ceea ce a fost relatat de la Profet sall Allahu aleihi wa sallam ca a spus:”Oricine intrerupe postul o zi in Ramadan,  fara nicio scuza si fara nicio boala, postul pentru intreaga viata nu va fi de ajuns pentru a recupera, chiar si daca a postit (intreaga viata).”- acest hadith in acord cu opiniile invatatilor este da’eef (slab) si nu este sahih (autentic).

[din Fataawa Noor ‘ala ad-Darb (16/201)]

Unii dintre invatati sunt de parere ca oricine nu a postit in Ramadan in mod deliberat, nu trebuie sa recupereze, ci trebuie sa posteasca multe posturi voluntare. Aceasta este si opnia favorizata de  Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah si Shaykh Ibn ‘Uthaymeen si altii.

[ Fath al-Baari (3/355)] 

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah a spus:”Cel care deliberat nu posteste si nu face Rugaciunea (salah) fara nicio scuza (valida) nu poate sa recupereze, si nu este valid pentru el.” [al-Ikhtiyaaraat al-Fiqhiyyah (p. 460)] 

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen a spus:”Daca el nu posteste deloc, deliberat si fara nicio scuza, atunci cea mai corecta opinie este ca nu trebuie sa recupereze, deoarece niciodata nu va fi acceptat de la el. Principiul de baza in legatura cu fiecare act de adorare care este conectat cu un anumit timp specific este ca, daca este amanat peste timpul specific fara nicio scuza, niciodata nu va mai fi acceptat.” [Majmoo‘ al-Fataawa (19/89)]

CONCLUZIA:

Daca o persoana in mod deliberat nu posteste oricare dintre zilele Ramadanului, trebuie sa recupereze in acord cu opinia majoritatii invatatilor. Totusi, sunt invatati care spun ca nu este prescris pentru el sa recupereze, deoarece este un act de adorare al carui timp a expirat. Dar opinia majoritara este mai indreptatita sa fie corecta, deoarece este un act de adorare care  se afla in datoria fiecarui individ, care nu se poate ridica de la el decat prin infaptuirea lui.

[Islam Q&A]

Si Allah stie cel mai bine!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/06/20/cine-sunt-cei-scutiti-de-post/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/03/10/salaat-al-tawbah-rugaciunea-de-cainta/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/02/28/diferenta-intre-istighfar-a-ti-cere-iertare-si-tawbah-cainta/

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s