MENSTRUATIA-CAND INCEPE SI CAND SE TERMINA?

red

MENSTRUATIA- CAND INCEPE SI CAND SE TERMINA?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Este foarte important pentru o femeie sa stie sa determine inceperea menstruatiei pentru a intrerupe Rugaciunile si Postul si de asemenea sa stie cand s-a terminat menstruatia, pentru a face ghusl si a-si relua Rugaciunile si Postul.

In primul rand, menstruatia se termina cand sangerarea se opreste, indiferent ca sangele a fost mult sau putin. Multi dintre fuqaha au spus ca cea mai scurta perioada a menstruatiei este de o zi si o noapte, iar cea mai lunga este de 15 zile.

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (rh) a spus ca nu este un minim sau un maxim cand sangele este prezent cu calitatile sale distincte. Atunci aceasta este menstruatie, fie ca este putin sau mult. El a spus:”Menstruatia (al-hayd)- Allah a atasat numeroase reguli privitoare la ea in Coran si Sunnah, insa El nu a spus despre lungimea perioadei menstruatiei, sau despre lungimea taharah (perioada de curatenie) dintre doua cicluri menstruale, chiar si daca nevoia de a sti acest lucru exista. Unii dintre invatati au definit un maxim si un minim, dar au avut opinii diferite in aceasta privinta, iar altii au definit perioada maxima, fara sa defineasca si un minim. A treia opinie este cea mai corecta, si aceasta spune ca nu este niciun minim si niciun maxim.” (Majmoo’ al-Fataawaa, 19/237)

In al doilea rand, este un anumit fel de sangerare care se numeste “al-istihaadah” [sangerare vaginala ne-menstruala], care este diferita de sangerarea menstruala. Acest sange  (istihaadah) poate fi deosebit de sangele menstrual prin urmatoarele:

Culoarea: sangele menstrual este rosu inchis spre negru in timp ce sangele istihaadah este rosu.

Consistenta: sangele menstrual este gros si greu, in timp ce sangele istihaadah este subtire.

Mirosul: sangele menstrual are un miros specific, in timp ce sangele istihaadah nu are miros deoarece provine dintr-o vena normala.

Coagularea: sangele menstrual nu coaguleaza cand iese afara din corp, in timp ce sangele istihadah coaguleaza deoarece vine dintr-o vena.

Acestea sunt caracteristicile sangelui menstrual. Astfel, daca descrierea se potriveste cu descrierea anterioara (si mai ales corespunde cu data posibila a venirii menstruatiei), atunci este hayd (menstruatie); ghusl este obligatoriu iar acest sange este considerat impur (naajis), in timp ce ghusl nu este necesar in caz de istihaadah.

Asa cum am mentionat si in articolul anterior, femeia la menstruatie nu are permisiunea de a efectua Rugaciunea, dar cand este vorba despre sangerare de tip istihaadah, atunci ea poate face Rugaciunea, dar va trebui sa fie atenta si sa faca wudhu pentru fiecare Rugaciune daca sangele continua pana la urmatoarea Rugaciune. Daca se intampla ca sangele sa curga chiar in timpul Rugaciunii, nu este nicio problema.

In al treilea rand, o femeie poate stii cand s-a sfarsit menstruatia  dupa doua lucruri:

-Secretia alba care provine din uter si care arata ca menstruatia s-a terminat.

-Lipsa oricarei scurgeri, daca femeia nu are acea secretie alba.In acest caz se poate insera o bucata de panza alba sau ceva similar in locul de unde vine sangele; daca este curata, atunci menstruatia s-a terminat si va trebui sa faca ghusl si sa faca Rugaciunea. Daca insa este rosu, sau galben sau maro, nu trebuie sa faca Rugaciunea.

Femeile obisnuiau sa trimita astfel de bucati de panza cu urme galbui sau maronii la A’isha (ra) si ea spunea:”Nu va grabiti pana nu vedeti secretia alba.” [al-Bukhaari mu’allaqan. Kitaab al-Hayd]

Daca o femeie are o secretie galbena sau maro in afara menstruatiei, aceasta nu inseamna nimic si ea nu trebuie sa intrerupa Rugaciunile sau sa faca ghusl din aceasta cauza.

Umm ‘Atiyyah (ra) a spus:”Nu ne faceam griji in privinta a vreunei secretii galbene sau maronii dupa ce menstruatia se terminase.” [Abu Dawood, 307, si al-Bukhaari, 320, fara mentiunea “dupa ce menstruatia se terminase”]

Totusi aceasta scurgere pe care nu o considerau menstruatie, este naajis (impura), ceea ce presupune ca femeia trebuie sa o indeparteze (sa o spele) si apoi sa faca wudhu.

In al patrulea rand, daca femeia crede ca menstruatia ei s-a incheiat, iar apoi ea incepe sa sangereze din nou, daca sangele are caracteristicile sangelui menstrual asa cum a fost descris anterior, atunci este sangerare menstruala, iar daca nu, este istihaadah.

Daca este din prima categorie, nu trebuie sa faca Rugaciunea. Daca este din ultima categorie (adica istihaadah), trebuie sa fie atenta si sa faca wudhu pentru fiecare Rugaciune.

In legatura cu secretia maronie, daca ea o vede dupa ce s-a incheiat menstruatia, atunci regula este ca aceasta este tahir (pura), si necesita numai wudhu. Dar daca o vede in timpul menstruatiei, atunci intra sub incidenta regulilor menstruatiei.

MENSTRUATIA NEREGULATA

Cele mai multe femei se confrunta la inceputul sau sfarsitul menstruatiei cu o scurgere maronie, si ele nu sunt sigure daca sa mai faca Rugaciunea sau sa o intrerupa.

Asa cum am mentionat anterior, sangele menstrual este inchis la culoare, este gros, are miros specific.

Cine constata o astfel de sangerare, inseamna ca este vorba despre menstruatie, indiferent ca durata sangerarii poate sa fie mai lunga sau mai scurta, dar nu mai lunga de 15 zile.

In ce priveste secretiile maronii, ele intra in aceasi categorie cu menstruatia daca sunt conectate cu menstruatia si daca se constatata imediat dupa, inainte ca femeia sa observe semnele de purificare (de terminare a menstruatie) pe care le cunoaste. Asadar, ele sunt considerate ca fac parte din menstruatie chiar daca caracteristicile lor difera de cele ale sangelui menstrual.

Similar, daca femeia de obicei constata aceste secretii maronii la inceputul menstruatiei si ele sunt conectate cu sangerarea menstruala, acompaniate de dureri sau crampe, sau ele apar la data la care stie ca trebuie sa-i vina menstruatia, atunci se considera ca parte a menstruatiei.

In al-Mawsoo‘ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah (18/295) se spune:

Majoritatea Invatatilor sunt de parere ca scurgerile galbui sau maronii  la timpul menstruatiei sunt tot menstruatie, deoarece ele sunt ceea ce femeile constata de obicei la timpul la care trebuie sa vina menstruatia.

Mai mult, asa cum am aratat anterior, femeile obisnuiau sa-i arate lui Aisha radyAllahu anha bucatile de panza cu urmele de galben sau maro, iar ea le spunea:”Nu va grabiti pana cand nu vedeti scurgerea alba”, referindu-se la semnalul care reprezenta sfarsitul menstruatiei.”

Daca menstruatia a devenit neregulata incat exista confuzie si nu se mai poate determina felul sangerarii, atunci trebuie sa se ia considerare ca fiind menstruatie numarul de zile ca fiind sapte zile, si inceputul menstruatiei data la care venea de obicei inainte sa devina neregulat, apoi trebuie sa se faca Ghusl si sa reinceapa efectuarea Rugaciunilor.

Si Allah stie cel mai bine!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/06/01/ce-trebuie-sa-stii-despre-menstruatie/

[sursa islam q&a]

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.
Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s