CINE ESTE O SOTIE DEVOTATA?

virtuos women

CINE ESTE  O SOTIE DEVOTATA?

BISMILLAH

 

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin wa salaatu wa salaamu ala Rasulillah!

Profetul salAllahu aleihi wa sallam a incurajat casatoria cu o femeie virtuoasa care este devotata religios, dupa cum a spus:

O femeie poate fi luata  in casatorie pentru patru lucruri: averea ei, familia (neamul) ei, frumusetea ei si devotamentul ei religios. Alegeti una care este devotata religios..

[al-Bukhaari, 5090; Muslim, 1466, de la Abu Huraira (RA)] 

‘Abd al-‘Azeem Abaadi (ra) a spus: Asta inseamna ca un barbat care este devotat religios si cu un caracter nobil, trebuie sa se concentreze pe religia lui in toate aspectele, cu atat mai mult pe lucrurile pe termen lung. Astfel, Profetul salAllahu aleihi wa sallam le-a poruncit barbatilor sa se straduiasca in gasirea unei sotii care este devotata religiei, care este scopul final. [‘Awn al-Ma’bood (6/31)]

Care sunt atributele unei femei devotate religios?

  1. Credinta  corecta

Acesta este un atribut foarte important. Femeia care face parte din ahl al-sunnah va atinge cele mai inalte si pretioase caracteristici ale devotamentului religios, iar cea care este o adepta a bida’h (inovarilor) si a ratacirii nu va fi una dintre acele femei devotate cu care Musulmanul este incurajat sa se casatoreasca, din cauza efectului negativ pe care il va avea asupra sotului sau a copiilor.

  1. Supunerea fata de sot, daca el ii cere ceva ce este drept

S-a relatat ca Abu Hurayrah a spus:”I s-a spus Mesagerului lui Allah salAllahu alehi wa sallam:’Care femeie este cea mai buna?’ El a spus:”Cea care isi face (sotul) fericit cand se uita la ea, care se supune lui cand ii cere sa faca ceva, si nu este nesupusa fata de el in legatura cu ea, sau averea ei intr-un mod in care-i displace lui.”

[al-Nasaa’i (3131); clasat ca saheeh de al-Albaani in Saheeh al-Nasaa’i]

In aceasta relatare, Profetul salAllahu aleihi wa sallam a mentionat impreuna trei caracteristici importante care se regasesc intr-o sotie buna si dreapta:

– Cand el se uiti la ea, el este fericit de religiozitatea ei, atitudinea, comportamentul si infatisarea ei.

– Cand el se afla departe de ea, ea ii protejeaza onoarea si averea

– Daca el ii cere sa faca ceva, ea il asculta, atata timp cat nu-i cere ceva pacatos

       3. Il ajuta pe sotul ei in ce priveste devotamentul lui religios, indemnandu-l sa faca fapte de adorare si oprindu-l de la fapte pacatoase (haram)

Al-Mubaarakfoori (ra) a spus:”O sotie credincioasa care-l ajuta pe el in credinta lui” inseamna, in legatura cu devotamentul lui religios, reamintindu-i lui sa implineasca Rugaciunea, sa posteasca si sa implineasca alte acte de adorare, si il impiedica de la a comite zina si toate faptele haram. [Tuhfat al-Ahwadhi (8/390)]

  1. Trebuie sa fie o femeie  dreapta, si printre atributele unei astfel de femei sunt: supunerea fata de Domnul ei si implinirea drepturilor sotului ei cu privire la averea sa si la ea insasi, chiar si in absenta sotului ei.

Barbatii sunt protectori si sustinatori ai femeilor, datorita [dreptului] pe care Allah l-a daruit unuia asupra celuilat si datorita cheltuielilor [pentru intretinere] pe care le fac din bunurile lor. Iar cele evlavioase dintre femei sunt devotate (lui Allah si sotilor lor), si sunt pazitoare a ceea ce Allah a ordonat sa pazeasca (castitatea si proprietatea sotilor) in absenta [sotiilor lor].” [ al-Nisa 4:34]

Shaykh ‘Abd al-Rahmaan al-Sa’di (ra) a spus:”Iar cele evlavioase dintre femei sunt devotate “, inseamna supuse fata de Allah Subhanahu wa Ta’ala.

si sunt pazitoare a ceea ce Allah a ordonat sa pazeasca (castitatea si proprietatea sotilor) in absenta [sotiilor lor]”, inseamna: ele sunt supuse sotilor lor si chiar in absenta lor ele se protejeaza pe ele si averea sotului, cautand ajutorul lui Allah in asta, pentru ca sufletul poate sa incline catre rau, insa cel/cea care isi pune increderea in Allah, El il va ajuta in problemele religioase sau lumesti. [Tafseer al-Sa’di (p. 177)] 

S-a relatat de la Sa’d ibn Abi Waqqaas care a spus:”Mesagerul lui Allah sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Sunt patru lucruri care sunt esentiale pentru fericire: o sotie dreapta (credincioasa), o casa spatioasa, un vecin bun si un mijloc de transport bun. Si sunt patru lucuri care te fac nefericit: un vecin rau, o sotie rea, o casa mica si un mijloc de transport prost.” [Ibn Hibbaan in al-Saheehah (1232); clasat ca saheeh de al-Albaani in al-Silsilah al-Saheehah (282) si Saheeh al-Targheeb (1914). 

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (rh) a spus:

”O sotie dreptcredincioasa va fi cu sotul ei dreptcredincios pentru multi ani, si ea este cea care este mentionata in hadith-ul in care Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Aceasta lume este un confort temporar si cel mai bun confort al ei este o sotie credincioasa care, cand te uiti la ea te multumeste si cand ii spui ei sa faca ceva, ea te asculta, si daca tu esti departe de ea, ea te protejeaza in legatura cu ea insasi si cu averea ta.”

Aceasta este ceea ce Profetul salAllahu aleihi wa sallam a poruncit atunci cand Muhaajiroon l-au intrebat ce fel de avere ar trebui sa dobandeasca si el a spus:”Sa dobandeasca o limba care sa-L pomeneasca pe Allah, o inima multumitoare si o sotie credincioasa care sa-l ajute in legatura cu Viata de Apoi.” [relatat de al-Tirmidhi de la Saalim ibn Abi’l-Ja’d, de la Thawbaan].  Majmoo’ al-Fataawa (35/299). 

  1. Implinirea de acte de adorare si supunere si abtinerea de la pacate

Aceasta este parte a ceea ce inseamna a fi devotata religios, asa cum este mentionat in hadith-ul pe care l-am citat la inceputul articolului.

Al-Khateeb al-Sharbeeni al-Shaafa’i (rh) a spus:’Ceea ce se intelege prin devotement religios sunt acte de supunere si adorare, fapte bune si abtinerea de la lucruri haram.”

[Mughni al-Muhtaaj (3/127)]

Cea care combina supunerea fata de Domnul ei, implinirea datoriilor obligatorii si evitarea lucrurilor haram care ii sunt interzise cu supunerea fata de sotul ei, primeste vesti bune de la Profet sall Allahu aleihi wa sallam ca ea va fi extrem de onorata cand va intra in Paradis.

Daca o femeie implineste cele cinci (Rugaciuni zilnice), posteste in luna Ramadan, isi protejeaza castitatea ei si se supune sotului ei, i se va spune:’Intra in Paradis prin oricare dintre porti doresti”.  [Relatat de Ahmad (1664) si altii; clasat ca hasan de al-Albaani]

Devotamentul religios este un cuvant cuprinzator care include diferite feluri de adorare, supunere, caracteristici si atitudini. Este essential sa notam ca aceste caracteristici si fapte nu sunt la fel la toate femeile. Cu cat este o femeie mai modesta, cunoscatoare si devotata adorarii, cu atat este mai de dorit ca sotie.

Indiferent de situatie, femeia care este devotata religios este cea care isi va ajuta sotul pentru a-si proteja propriul lui devotement religios si il va ajuta cu ceea ce tine de Viata de Apoi, il va face fericit cand o priveste si il va proteja cand este absent, si va avea grija de copii lor asa cum se cuvine.

Ce rol are frumusetea?

Islamul a prescris casatoria pentru a obtine castitatea si pentru a preveni privitul la lucrurile interzise. Pentru a obtine acest lucru, Islamul a incurajat privitul la logodnica inainte de casatorie, pentru a se asigura ca dragostea si afectiunea se va genera intre ei, si vor crea o familie fericita, bazata pe dragoste, afectiune si respect si pentru a nu exista tentatii catre ceva ce Allah nu a permis. Astfel, frumusetea este unul dintre atributele ce trebuie cautate si caruia trebuie sa i se acorde atentie.

In Sharh Muntaha al-Iraadaat (2/621) se spune:”Este de asemenea Sunnah sa alegi o femeie frumoasa, deoarece iti ofera un mai mare grad de liniste si este mai potrivit pentru barbat pentru a-l ajuta sa-si plece privirile si sa o iubeasca si mai mult, din moment ce Islamul a prescris privitul logodnicei inainte de casatorie.

Unii dintre invatati au considerat ca este mustahab pentru pentru barbatul care doreste sa propuna o casatorie sa inceapa prin a intreba despre frumusetea ei mai intai, si apoi despre devotamentul ei religios. Asta deoarece este cunoscut ca oamenii cauta frumusetea in primul rand.

Imam al-Bahooti a spus in Sharh Muntaha al-Iraadaat (2/621): 

El nu trebuie sa intrebe despre devotamentul ei religios pana cand nu i s-a spus lucruri bune despre frumusetea ei. Ahmad a spus: Daca un barbat doreste sa propuna un mariaj unei femei, el trebuie sa intrebe mai intai despre frumusetea ei, si daca se spun lucruri bune, el trebuie sa intrebe despre devotamentul ei religios, si daca se spun lucruri bune, atunci ar trebui sa se casatoreasca cu ea.

Daca nu aude lucruri bune despre devotamentul ei religios, atunci ar trebui sa o respinga din acest motiv. El nu ar trebui sa intrebe despre devotamentul ei religios mai intai, si daca lucruri bune se se spun apoi sa intrebe despre frumusetea ei, si daca nu afla nimic bun, sa o respinga din pricina frumusetii ei si nu pentru devotamentul religios.”

Ceea ce este de blamat, este atunci cand un barbat cauta frumusetea si nu se mai gandeste la caracter si la devotamentul religios, care formeaza fundatia fericii si a binelui. Hadith-ul subliniaza alegerea celei care este devotata religios si are un bun character, pentru a opri oamenii de la a se concentra pe aparentele exterioare, ignorand calitatile interioare.

Al-Nawawi a spus in Sharh Muslim (10/52): 

“Opinia corecta in privinta intelesului hadith-ului este aceea ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a vorbit despre ceea ce oamenii fac de obicei, si anume ca ei cauta aceste patru caracteristici, ultima in opinia lor fiind devotamentul religios al viitoarei sotii, dar cine este drept calauzit o va alege pe cea care este devotata religios.”

Ceea ce se intelege insa prin frumusete, este acel fel de frumusete care il tine pe barbat cast si il impiedica de la lucruri interzise si care-l impiedica de la privitul la alte femei. Definitia frumusetii poate varia de la o persoana la alta, si fiecare are un nivel de frumusete cu care este fericit. Oricare ar fi situatia, angajamentul  religios trebuie sa aiba prioritate in fața a orice altceva. Cu această abordare echilibrată, se poate construi o viață de familie fericită, in sha Allah!

Lumea aceasta nu este altceva decat o placere trecatoare (temporara) si cea mai mare placere (cea mai mare bucurie) a acestei lumi este femeia cuvioasa si credincioasa.”[Muslim]

Acest hadis mentioneaza calitatile unei femei virtuoase. Cand sotul priveste la ea, ea il multumeste; cand ii porunceste ceva, ea i se supune, iar cand este absent, ea isi apara castitatea si proprietatea sotului. (Al- Nawawi)

Si Allah stie cel mai bine!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/11/14/obligatiile-sotului-si-sotiei-in-islam/

ideal spouses

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEAETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.

 

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s