Intelesul:”Paradisul se afla sub picioarele mamelor”!

Paradise-under-your-mothers-feet

Intelesul:

‘PARADISUL SE AFLA SUB PICIOARELE MAMELOR”!!!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!

Cu diferite ocazii ale “zilei mamelor”, circula binecunoscuta expresie:“Paradisul se afla sub picioarele mamelor”, pe care Musulmanii o folosesc deseori pentru a arata statutul mamei in Islam.

In acest articol vom descoperi ce este cu aceasta relatare si mai ales care este intelesul ei.

Unii Invatati au catalogat acest hadith ca Mowdou’ah (fabricat) precum Al-Albaani in cartea sa As-Sailsalat Ad-Da’eefah: 593, iar Adh-Dhahabi l-a declarat in cartea sa Mizaan Al-A’tidaal: 4/220 ca da’eef (slab).

Desi unii invatati au declarat acest Hadith ca fiind nu numai da’eef (slab), ci chiar fabricat, din cauza a doi relatatori slabi care fac parte din lantul transmitatorilor, intelesul si virtutiile sunt corecte, deoarece gasim multe dovezi in Coran si Sunnah care arata acest lucru. Mai mult, desi relatarea cu aceste cuvinte nu este confirmata ca provine de la Profet salAllahu aleihi wa sallam, un inteles asemanator gasim intr-un alt hadith.

Ibn Maajah (2781) a relatat ca Mu’aawiyah ibn Jaahimiah al-Sulami (ra) a spus:”Am venit la Mesagerul lui Allah si i-am spus:”O, Mesager al lui Allah, vreau sa merg la jihad (lupta) cu tine, cautand Fața lui Allah si Viata de Apoi.” El a spus:”Vai tie! Mama ta este inca in viata?” Am spus:”Da”. El a spus:”Du-te si onoreaz-o pe ea”. Apoi l-am abordat din partea cealalta si am spus:” O, Mesager al lui Allah, vreau sa merg la jihad cu tine, cautand Fața lui Allah si Viata de Apoi.” El a spus:” Vai tie! Mama ta este inca in viata?” Am spus:”Da”. El a spus:”Du-te si onoreaz-o pe ea”. Apoi m-am apropiat de el din fața si am spus:” O, Mesager al lui Allah, vreau sa merg la jihad cu tine, cautand Fața lui Allah si Viata de Apoi.” El a spus:” Vai tie! Mama ta este inca in viata?” Am spus:”Da”. El a spus:”Intoarce-te si onoreaz-o pe ea (literar: stai la picioarele ei), pentru ca acolo este Paradisul (te aduce mai aproape de Paradis)”.

Clasat ca saheeh de al-Albaani in Saheeh Sunan Ibn Maajah.  A fost relatat de asemenea si de al-Nasaa’i  cu cuvintele:”Stai cu ea pentru ca Paradisul este sub picioarele ei.”

Intelesul este: fii supus (ascultator) fața de ea, serveste-o pe ea si ai grija de ea, deoarece a fi bun si ascultator cu parintii si multumindu-i pe ei, este un motiv pentru admiterea noastra in Paradis. Mai mult, acest lucru nu se aplica numai in cazul mamelor Musulmane, deoarece Allah ne-a poruncit sa fim buni si ascultatori cu parintii nostri chiar si daca ei sunt ne-Musulmani.

In  Al-Bukhaari s-a relatat de la Abu Huraira (ra):”Un om a venit la Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam si a spus:”O, Mesager al lui Allah! Cine este mai indreptatit sa fie tratat cu cea mai buna companie?” Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Mama ta”. Omul a zis:”Cine urmeaza?” Profetul a spus:”Mama ta”. Omul a zis:”Cine urmeaza?” Profetul a spus:”Mama ta”. Omul a intrebat a patra oara:”Cine urmeaza?”. Profetul salAllahu aleihi wa sallam spus:”Tatal tau”.

Relatat de ‘Abdulla bin ‘Abi Qatada:”Tatal meu a spus ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Cand stau in Rugaciune, intentionez sa o prelungesc, dar cand aud plansetul unui copil, o scurtez, deoarece nu-mi place sa o deranjez pe mama copilului.”

[Al-Bukhaari]

De asemenea intr-un Hadith in Bukhari, relatat de Al-Mughira bin Shu’ba, Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Allah a interzis pentru voi, (1) sa fiti neascultatori fata de mamele voastre, (2) sa va ingropati fiicele de vii, (3) sa nu platiti dreptul altora (de ex. caritate, etc), (4) si sa cersiti de la oameni. Si Allah a urat pentru voi (1) vorba fara rost (in van), sau sa vorbiti prea mult despre ceilalti, (2) sa puneti prea multe intrebari (in chestiunile religioase disputate) si (3) sa irositi avere (prin extravaganta).”

In Al-Tirmidhi (4941), relatat de Abu Umamah:”Un barbat a spus:”O, Mesager al lui Allah, ce drepturi pot parintii sa ceara de la copii lor?” El, salAllahu aleihi wa salllam a spus:”Ei sunt (relatia voastra cu ei va determina) Paradisul sau Iadul vostru.”

In Sahih Al-Bukhari (8290): Relatat de Abu Bakra:”Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Sa va spun care sunt cele mai mari dintre pacatele mari?” Ei au spus:”Da, Mesager al lui Allah!” El, salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Sa alaturi parteneri in adorare lui Allah, si sa nu fi ascultator fata de parinti.

Desi Islamul evidentiaza supunerea fata de ambii parinti si o plaseaza imediat dupa adorarea lui Allah fara parteneri, mamelor li s-a dat un respect si o onoare deosebite, aceasta din pricina greutatilor si suferintelor pe care le-au experimentat in viata lor si a sacrificiului lor.

Din acest motiv mamele merita iubire, devotiune, ascultare si onoare de la copii lor mai mult decat tatal.

Allah si Mesagerul Sau, salAllahu aleihi wasallam ne-au calauzit si ne-au poruncit  sa aratam indurare, respect, onoare si sa fim buni si blanzi fata de ei, atat de mult incat relatia cu parintii va determina  atingerea  salvarii in Viata Eterna sau nu!

Asadar, Intoarce-te si onoreaz-o pe ea (lit. stai la picioarele ei), pentru ca acolo este Paradisul”, inseamna  sa-i dai ascultare, sa o respecti, sa-i oferi ajutorul, sa o servesti, sa te porti cu blandete si rabdare, etc, pentru ca la picioarele ei se afla Paradisul- adica supunerea fata de ea este un mijloc pentru a castiga Paradisul!

 Si Allah stie cel mai bine!

Va rog sa vizionati si acest scurt video:

https://www.youtube.com/watch?v=YNnaQU03S3c

 Articol relationat:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/05/03/cum-isi-trateaza-musulmanul-revertit-mama-crestina4231/

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s