SEMNELE PUBERTATII la BAIETI si FETE

muslim-kid-cartoon-praying-illustration-45749851

SEMNELE  PUBERTATII  la  BAIETI si FETE

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

O persoana nu este socotita (nu este raspunzatoare) pana nu atinge pubertatea.

Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Condeiul a fost ridicat de la trei: de la copil pana atinge pubertatea, de la cel care doarme pana se trezeste, si de la cel care si-a pierdut mintea pana isi revine.” [Abu Dawood, 4402]

Sunt trei semne comune ale pubertatii atat pentru baieti cat si pentru fete:

 – Emisiile nocturne (visele umede)

– Cresterea parului in zonele intime

– Varsta de 15 ani

In cazul fetelor, este si un al patrulea semn: Menstruatia.

Cand apar aceste semne ale pubertatii, atunci atat baietii cat si fetele sunt obligati sa indeplineasca toate obligatiile Islamului si sa evite lucrurile interzise (haram). Iar in cazul fetelor, ele au obligatia sa poarte Hijabul.

Insa parintii au datoria de a-si invata copii cu obligatiile religioase si evitarea lucrurilor interzise inainte  ca acestia sa atinga pubertatea, deoarece atunci cand vor creste sa nu li se para prea greu sa adere la aceste obligatii.

Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:’Invatati-i pe copii vostri sa implineasca Rugaciunea atunci cand au sapte ani, si plesniti-i (usor) daca nu fac astfel cand au zece ani, si separati-i in paturile lor.” [Abu Dawood, 495; Ahmad, 2/187]-din hadith-ul lui ‘Amr ibn Shu’ayb, relatat de la tatal sau de la bunicul sau.

Ceva asemanator a fost mentionat si in hadith-ul lui Saburah ibn Ma’bad care a fost relatat de Abu Dawood (494) si al-Tirmidhi (407). He said,[ hasan saheeh]. Clasat ca saheeh de al-Albaani in al-Irwa’, 247. 

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (ra) a spus:”Profetul salAllahu aleihi wa sallam ne-a poruncit sa spunem copiilor nostri sa faca Rugaciunea cand au sapte ani, si sa-i plesnim (usor) daca nu fac Rugaciunea atunci cand au zece ani, chiar daca nu sunt obligati sa o faca inca, pentru a fi invatati sa implineasca acte de adorare si supunere si sa se poata obisnui cu ele, pentru a le fi usor atunci cand vor creste si le va fi drag lor. Acelasi lucru se aplica si tuturor lucrurilor care sunt condamnabile; copii nu trebuie sa se obisnuiasca cu ele chiar si daca nu se afla sub nicio obligatie, deoarece ei se vor obisnui cu ele si cand vor creste le va placea sa se implice in ele.”

Fataawa Noor ‘ala al-Darb, 11/386 

Porunca implica ca este obligatoriu, dar este limitata numai in cazurile in care disciplinarea va fi benefica, deoarece nu intotdeauna are efectul scontat, si se poate sa nu aduca niciun beneficiu. Oricum, ceea ce se intelege aici prin “a-l plesni usor”, este ceva ce nu este dureros, ci ceva ce serveste scopului si nu cauzeaza niciun rau.

Liqa’ al-Baab il-Maftooh, 95/18 

Al-Bukhaari (1960) si Muslim (91136) au relatat in sahih-urile lor de la al-Rubayyi’ bint Mu’awwidh  hadith-ul in legatura cu postul de Ashoora si cand a fost poruncit Musulmanilor.

In acest hadith se spune:”Si dupa ce ne-am obisnuit sa postim (postul de Ashoora)  si i-am facut pe copii nostri mici sa posteasca, mergeam la moschee si faceam pentru ei jucarii din lana, si daca unul dintre ei plangea pentru mancare le dadeam lor acea jucarie (sa se joace cu ea) pana la iftar (la intreruperea postului).”

In acord cu o relare din Muslim:”Daca ne cereau de mancare, le dadeam lor jucarii pentru a-i distrage pana cand isi completau postul.”

Al-Nawawi a spus in Sharh Saheeh Muslim (8/14):“Acest hadith descrie modul de a invata copii acte de supunere si de a-i face sa se obisnuiasca cu acte de adorare, insa ei nu sunt socotiti.”

Ibn al-Qayyim a spus in Tuhfat al-Mawdood bi Ahkaam al-Mawlood (p. 162):“Chiar daca copilul nu este responsabil, tutorele sau este raspunzator si nu este permis pentru el sa-i permita sa faca lucruri haram, astfel incat sa se obisnuiasca cu ele, ca mai apoi sa fie dificil sa il dezvete de  ele.” [Islam q&a]

Protejati-va copii!

Rasul Allah (sal Allahu alaihi wa sallam) a spus:”Actionati cu supunere fata de Allah si evitati interzicerile lui Allah, si porunciti copiilor vostri sa respecte poruncile lui Allah si sa evite interzicerile lui Allah, si prin asta, voi va protejati pe voi si pe ei de Focul Iadului.”

[Ibn Jurayr]

Acest hadis contine cateva lectii importante pentru noi:

-Este dreptul copiilor sa fie crescuti in acord cu calauzirea Islamului. Este datoria parintilor sa-si protejeze copii de Focul Iadului invatandu-i pe ei poruncile si interdictiile lui Allah.

-Prima porunca a Mesagerului lui Allah (sal Allahu alaihi wa sallam) a fost pentru parinti de a actiona conform poruncilor lui Allah Subhana wa ta’ala. Este bine cunoscut faptul ca, copii invata prin imitare. Ceea ce spun parintii cantareste mai putin in comparatie cu ceea ce fac parintii. Copii fac automat ceea ce fac parintii, dar nu neaparat si ceea ce spun.

Si Allah stie cel mai bine!

Fie ca Allah sa ne daruiasca abilitatea de a ne creste copii in spiritul supunerii fata de Allah si fata de Mesagerul Sau salAllahu aleihi wa sallam, sa ne salveze pe noi si pe cei care se afla sub tutela noastra de pedeapsa Focului si sa ne ghideze numai catre ceea ce ar putea constitui un bine pentru noi in aceasta viata si in Viata de Apoi!

Allahumma Ameen!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s