O DU’A EXCELENTA PENTRU ACEASTA VIATA si VIATA DE APOI! CE SEMNIFICA?

O DU’A EXCELENTA PENTRU ACEASTA VIATA SI VIATA DE APOI! CE SEMNIFICA?

Bismillah wa salaatu wa salaamu ala Rasulillah!

O du’a pe care cei mai multi Musulmani o recita in timpul Rugaciunilor zilnice (dupa tashahud, inainte de salam) si chiar in afara Rugaciunii.

Aceasta nu numai ca este mentionata in Coran, dar Profetul Muhammad salAllahu aleihi wa salam ne-a sfatuit despre meritele acestei Du’a.

Ibn Al-Kathir de asemenea a mentionat in tafsirul sau faptul ca Sunnah ne incurajeaza sa recitam aceasta Du’a (in versetul 2:201).

Al-Bukhari a relatat ca Anas bin Malik a relatat ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam obisnuia sa spuna:”Rabbana atina fee al-ddunya hasanatan wa fee al-akhirati hasanatan, waqina adzaba aln-nar “(O Allah, Domnul nostru! Da-ne noua ceea ce este bun in aceasta viata, si ceea ce este bun in Viata de Apoi si salveaza-ne de pedeapsa Focului).

Coranul ne spune in urmatorul Verset:

Si printre ei [altii] care spun:’Doamne, da-ne noua ceea ce este bun in aceasta lume si ceea ce este bun in Lumea de Apoi, si apara-ne pe noi de chinurile Focului.” [Al-Baqarah 2:201]

Ibn Al-Kathir a spus ca du’a-ul mentionat in acest verset include toate aspectele bune ale acestei vieti si cere protectie de toate tipurile de rau. Binele acestei vieti se refera la fiecare cerere materiala de bunastare, locuinta spatioasa, parteneri placuti, provizii indestulatoare, stiinta benefica, profesie buna si fapte bune, mijloc de transport confortabil, toate pe care Invatatii Tafsirului le-au mentionat legat de acest subiect.

Toate acestea sunt doar o parte a binelui ce este cautat in aceasta viata. In ce priveste binele din Viata de Apoi, cel mai bun dintre toate este obtinerea Paradisului, care inseamna de asemenea protectie de cea mai mare oroare de la locul adunarii (din Ziua Invierii). Se refera de asemenea la a fi socotit usor si alte favoruri in Viata de Apoi.

In privinta asigurarii protectiei fata Focul Iadului, include a fi directionat catre ceea ce conduce la un sfarsit bun in aceasta lume, cum ar fi evitarea interzicerilor, a pacatelor si a tuturor lucrurilor indoielnice.

Al-Qasim bin `Abdur-Rahman  a spus:”Oricine este daruit cu o inima recunoscatoare, o limba ocupata cu pomeniri si un trup rabdator, va fi inzestrat cu o fapta buna in aceasta viata, o fapta buna in Viata de Apoi si salvat de chinurile Focului.”

Imam Ahmad a relatat ca Anas a spus:

Mesagerul lui Allah a vizitat un barbat Musulman care devenise atat de slab ca o pasarica bolnava. Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam i-a spus:”I-ai cerut sau te-ai rugat lui Allah pentru ceva?”. El a spus:’Da. Obisnuiam sa spun:’O Allah! Orice pedeapsa ai pastrat pentru mine in Viata de Apoi, dă-mi-o in aceasta viata”. Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Toata lauda este pentru Allah! Tu nu poti sa induri. Ar fi trebuit sa spui:’ Rabbana atina fee* al-ddunya hasanatan wa fee al-akhirati hasanatan, waqina adzaba aln-nar.” (O Allah, Domnul nostru! Da-ne noua ceea ce este bun in aceasta viata, si ceea ce este bun in Viata de Apoi si salveaza-ne de pedeapsa Focului).” Omul a inceput sa recite aceasta Du’a si a fost vindecat. [este inregistrat si in saheeh Muslim].

*ee= se citeste „i”.

In concluzie, asa cum a fost mentionat de Al-Qasim bin `Abdur-Rahman mai sus, sa ne straduim sa avem o inima recunoscatoare, o limba ocupata cu pomenirea lui Allah si un trup rabdator. Ameen![Iqrasense.com]

Islamul Pacea Eterna

 

 

 

 

 

Reclame

Un gând despre “O DU’A EXCELENTA PENTRU ACEASTA VIATA si VIATA DE APOI! CE SEMNIFICA?

  1. Pingback: DU’A INAINTE SAU DUPA SALAM? | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s