„CEI MAI APROAPE DE MINE IN ZIUA INVIERII…”

blessings

“CEI MAI APROAPE DE MINE IN ZIUA INVIERII…”

BISMILLAH

Bismillah wa Alhamdulillah wa salaatu wa salaamu ala Rasulillah!

Trimiterea de binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleyhi wa sallam este unul dintre cele mai mari acte de adorare incurajate in Islam, si este unul dintre cele mai benefice Du’a pentru o persoana in aceasta lume si in Lumea de Apoi, si este una dintre cerintele iubirii si respectului fata de Profet salAllahu aleihi wa sallam si oferirea drepturilor lui.

Allah trimite binecuvantarile Sale (Salat-binecuvantare, onoare, indurare) pentru Profet (Muhammad-salAllahu aleihi wa salam) si de asemenea si ingerii Sai (ii cer lui Allah sa-l binecuvanteze si sa-l ierte). O, voi cei care credeti! Trimiteti Salat asupra lui (cereti-I lui Allah sa-l binecuvanteze pe Profet, sallAllahu aleihi wa sallam), si salutati-l pe el asa cum se cuvine (in modul Islamic: As-salamu aleikum)”. Coran 33:56

In privinta modului ideal de a trimite binecuvantari  se cunosc mai multe feluri, iar dintre ele, cea mai cunoscuta este cea pe care Profetul salAllahu aleihi wa sallam i-a invatat pe Companionii sai radiyAllahu anhu atunci cand a fost intrebat cum sa trimita binecuvantari asupra lui:

Allaahumma salli ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad kama salayta ‘ala Ibraaheem wa ‘ala aali Ibraaheem, innaka hameedun majeed. Allaahumma baarik ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad kama baarakta ‘ala Ibraaheem wa ‘ala aali Ibraaheem, innaka hameedun majeed

O, Allah trimite binecuvantari asupra lui Muhammad si asupra familiei lui Muhammad, asa cum Tu ai trimis binecuvantari aspra familiei lui Ibrahim; Tu esti Cel mai demn de Lauda, Plin de Glorie. Si binecuvanteaza-l pe Muhammad si pe familia lui Muhammad, asa cum Tu ai binecuvantat familia lui Ibrahim. Cu adevarat Tu esti Cel mai Demn de Lauda, Plin de Glorie).

[al-Bukhaari (3700) si Muslim (406) din hadith-ul lui Ka‘b ibn ‘Ajrah (ra)].

Iar Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Oricine trimite binecuvantari asupra mea, Allah va trimte binecuvantari asupra lui de zece ori.” [ Muslim (384).]

S-a relatat de catre Ubayy ibn Ka’b (ra):”Cand doua treimi din noapte au trecut, Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam spunea:”O  oameni, pomeniti-L pe Allah, pomeniti-L pe Allah! Prima Trompeta este aproape sa sune, si curand va fi urmata de a doua; moartea a venit cu tot ce presupune, moartea a venit cu tot ce presupune.”

 Ubayy a spus:’O, Mesager al lui Allah, eu trimit binecuvantari asupra ta in cantitate mare. Cat din ruga mea (Du’a) sa fie pentru tine?

Profetul, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:”Cat de mult doresti.”

Am spus:’O patrime?’

El a spus:”Oricat doresti, dar daca faci mai mult, va fi mai bine pentru tine.”

Atunci am spus:”Jumatate?’

Si el a spus:”Oricat doresti, iar daca sporesti, va fi mai bine pentru tine.”

Am spus:“Doua treimi?”

El a raspuns:”Oricat doresti, iar daca faci mai mult, este mai bine pentru tine.”

Apoi am spus: “Ar trebui sa fac toata du’a pentru tine?”

Atunci el, sall Allahu aleihi wa sallam a raspuns:”Atunci vei fi eliberat de griji (probleme) si pacatele tale iti vor fi iertate!”

[At-Tirmidhi 2457, clasat ca hasan de al-Albaani in Saheeh al-Tirmidhi.].

Ibn al-Qayyim (rh) a spus in Jala’ al-Afhaam (79):’ Shaykh Abu ‘Abbaas (i.e., Ibn Taymiyah) a fost intrebat despre intelesul acestui hadeeth.

El a spus:’Ubayy ibn Ka’b avea o du’aa’ pe care obisnuia sa o spuna pentru el, si el l-a intrebat pe Profet salAllahu aleihi wa sallam daca ar trebui sa faca o patrime din ea trimiterea de binecuvantari asupra lui, (samd).., deoarece oricine trimite binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wasallam, Allah va trimite binecuvantari asupra lui de zece ori, iar daca Allah trimite binecuvantari asupra unei persoane, El va avea grija de problemele lui si-i va ierta pacatele”.

In Tuhfat al-Ahwadhi se spune:”cat din ruga (du’a) mea sa fie pentru tine?” inseamna: cat din du’a-ul meu sa fie pentru mine. (al-Qaari).

Al-Mundhiri a spus in al-Targheeb: Ceea ce inseamna: eu fac mult du’a; cat din du’a-ul meu sa fie pentru tine (pentru Profetul Muhammad salAllahu aleihi wa sallam)?- adica, sa-mi dedic tot timpul pe care obisnuiesc sa-l petrec in du’a spunand du’a pentru mine sau sa trimit binecuvantari asupra ta?

Apoi se va avea grija de problmele tale si pacatele tale vor fi iertate”- griji (probleme) inseamna orice cauta o persoana din aceasta lume si din Lumea de Apoi. Ceea ce inseamna: daca iti petreci tot timpul din du’a trimitand binecuvantari asupra mea ( a Profetului saws), ti se va da ceea ce speri pentru aceasta lume si Lumea de Apoi.”

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (rh) a spus in al-Radd ‘ala al-Bakri (1/133): ‘Aceasta este ultimul (lucru) pe care o persoană il poate spune în du’aa pentru el însuși pentru a aduce lucruri bune și alunga lucrurile dăunătoare, pentru ca du’a implică obtinerea a ceea ce vrea cineva si apararea de ceea ce se teme.”

Unul dintre comentatorii al-Masaabeeh  a spus:”Profetul salAllahu aleihi wa sallam nu a impus o limita sau un numar a trimiterii de binecuvantari asupra lui, ci a deschis usa pentru cat mai multe. Asa ca, desi a lasat alegerea asupra lui, l-a incurajat sa faca cat mai mult, pana cand acesta a spus:”Ar trebui sa fac tot du’a-ul meu pentru tine?” El a spus:”Apoi se va avea grija de problemele tale”, insemnand toate grijile tale, indiferent daca au legatura cu lucruri religioase sau lumesti, deoarece trimiterea de binecuvantari asupra lui include pomenirea lui Allah si respectul fata de Mesager salAllahu aleihi wa sallam, care este similar cu a face du’a pentru el insusi.” (Citat de  al-Sakhaawi in al-Qawl al-Badee’ (133). 

Relatat de ‘Abdullah ibn Mas‘ood radiyAllahu anhu a spus ca Mesagerul lui Allah salAllahi aleihi wa sallam a spus:’Cei mai apropiati dintre oameni de mine in Ziua Invierii vor fi cei care au trimis cel mai mult binecuvantari asupra mea.”

[at-Tirmidhi (484)-ghareeb hasan hadeeth. Clasat ca saheeh de  Ibn Hibbaan. Clasat ca hasan  de al-Haafiz ibn Hajar in Nataa’ij al-Afkaar (3/295).  Clasat ca hasan de Shaykh al-Albaani in Saheeh at-Targheeb (1668)]

In Tuhfat al-Ahwadhi se spune:“Cei mai apropiati dintre oameni de mine” inseamna cei mai apropiati de mine sunt cei care sunt cei mai indreptatiti la mijlocirea mea, deoarece trimiterea a o mulțime de binecuvântări se bazează pe venerație care, la rândul său, provine din iubire completă, și care duce la iubirea de catre Allah a acelei persoane.

Allah ne spune:”Spune [O, Muhammad saws]:”Daca Il iubiti (cu adevarat) pe Allah, atunci urmati-ma (acceptand Monoteismul Islamic si urmand Coranul si Sunnah), si Allah va va iubi si va va ierta pacatele voastre!”  [Aal ‘Imraan 3:31]

A fost relatat de Abu Hurayrah radiyAllahu anhu ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Nu este cineva care sa trimita binecuvantari asupra mea fara ca Allah sa-mi inapoieze sufletul astfel incat sa-i raspund la salut.”

[Relatat de Ahmad (16/477 – ar-Risaalah); Abu Dawood (2041). Clasat ca saheeh de an-Nawawi in al-Adhkaar (154) si Ibn Taymiyah in Iqtida’ as-Siraat al-Mustaqeem (2/173), si altii]

Daca trimiterea de binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam este un act de adorare prescris, dupa cum am aratat in acest articol dar si in alte articole dedicate acestei teme, trebuie sa mai subliniem inca o data ca nu este permis sa se impuna un anumit numar, deoarece nu a fost relatat in Shari’ah, iar inventarea unui anumit numar nu este decat o inovatie (bida’h), deoarece este o adaugare la Islam a ceva ce nu face parte din el.

Exista un acord intre invatati ca actele de adorare trebuie sa fie prescrise in shari’ah in ceea ce priveste principiul, descrierea, maniera, locul si timpul si ca nu este permis sa stabilim o limita, un timp sau o maniera care nu este prescrisa in shari’ah.

Din pacate, Musulmanii nu sunt feriti de inovari in acte de adorare si de urmarea a altceva decat ceea ce este prescris! Allah sa ne fereasca! Ameen!

Si Allah stie cel mai bine!

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015.

Islamul Pacea Eterna

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/31/allah-si-ingerii-sai-trimit-binecuvantari-asupra-profetului-sal-allahu-aleihi-wa-salam/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/11/01/beneficiile-si-virtutiile-salawat-2/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/03/16/dua-este-suspendata-intre-cer-si-pamant/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/03/12/dua-este-de-doua-feluri1/

..Cea mai minunata dintre zile, este Vinerea. In ziua aceea, chemati des binecuvantari asupra mea, caci binecuvantarile voastre vor ajunge la mine.”[Abu Dawood, clasat ca sahhih de Ibn al-Qayyim si al-Albani]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/08/15/cea-mai-buna-zi-in-care-rasare-soarele-este-ziua-de-vineri/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/08/27/mijlocirea-in-ziua-invierii-de-cate-feluri/

Anunțuri

6 gânduri despre “„CEI MAI APROAPE DE MINE IN ZIUA INVIERII…”

 1. Nu vă supărați, dar chiar nu am înțeles: ați fost creștină, probabil ortodoxă, nu știu. De ce nu ați avut răbdare să studiați Biblia? Văd că ați studiat coranul în profunzime, explicați ca lumea, eu vă citesc deseori, dar…nu vi se pare o trădare părăsirea religiei? Eu, dacă vreau răspunsuri, citeesc în cartea cu care am crescut. E ciudat să știi atâtea despre o religie care nu ne e proprie nouă, românilor. Normal că-i respect pe musulmani și vreau să știu cât mai multe, dar nu aș putea să-mi schimb religia

  • Buna ziua!
   Ma intrebati daca nu o consider o tradare? Pai nu este o tradare ci o dovada de credinta sa te supui lui Allah/Dumnezeu si sa respecti ceea ce El a poruncit! Musulmanul este cel care se supune lui Dumnezeu, iar Islamul este religia lui Dumnezeu dintotdeauna. Mesajul Trimisilor si Profetilor lui Allah/Dumnezeu a fost acelasi, si anume chemararea la adorararea unui singur Dumnezeu, fapt confirmat si de Biblie, atat VT cat si NT.
   Marcu 12:28-30
   Cea mai mare poruncă
   28 Unul dintre cărturari venise şi-i auzise discutând. Când a văzut că Isus le-a răspuns bine, L-a întrebat:
   – Care este cea dintâi poruncă dintre toate?
   29 Isus i-a răspuns:
   – Cea dintâi poruncă este: „Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn.[a] 30 Să-L iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată mintea ta şi cu toată puterea ta.“[b] (Aceasta este cea dintâi poruncă.)[c]
   De notat ca Isus (as) a citat prima porunca din VT (Det 6:4-5 [Moise spune]: “4 Ascultă, Israele! DOMNUL, Dumnezeul nostru, este singurul DOMN[a]. 5 Să-L iubeşti pe DOMNUL, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta”).
   Isus nu numai ca a confirmat ca aceasta porunca este valida, dar a confirmat ca este cea mai importanta dintre toate!
   Daca Isus (as) se considera pe sine Dumnezeu, de ce nu a spus-o? Din contra, Isus (as) a subliniat ca Dumnezeu este Unul Singur!
   Mai mult, carturarul care a pus intrebarea, a inteles foarte bine acest lucru, si ceea ce afirma in versetul imediat urmator, arata clar ca Isus nu este Dumnezeu:
   Marcu 12:32
   32 Cărturarul I-a zis:
   – Bine, Învăţătorule! Este adevărat ceea ce ai spus, şi anume că El este Unul singur, că nu este altul în afară de El .”
   O alta conceptie gresita este aceea ca trebuie sa urmam religia in care ne-am nascut. In afara de asta religia nu tine nici de natiune, pentru ca dvs spuneati ca este religia proprie a romanilor.Poate nu stiati, dar fiecare copil care se naste, se naste Musulman, adica are in natura lui implementata inclinatia de a adora un singur Dumnezeu, numai ca parintii lui il fac evreu sau crestin sau altceva.
   Religia nu este ceva ce se mosteneste, ci este cea care este rezultatul convingerii proprii, ea nu poate fi nici impusa si nici confiscata. Tot ce va spun au acum este exemplificat in articolele mele, si am sa va dau link-urile la sfarsit, daca veti dori sa le cititi.
   Asa cum am afirmat si mai sus, Islamul este religia tuturor Profetilor, de la Adam la Noe, la Avraam, la Moise, la Isus si in final la Muhammad (pacea lui Allah fie asupra tuturor). Insa particularitatea Islamului este aceea ca Allah a trimis fiecare Profet la neamul lui (Isus aleihi sallam spune ca nu a venit decat la oile pierdute ale neamului lui Israel) cu un mesaj limitat in timp si spatiu, pana cand omenirea a ajuns la punctul de a primi Mesajul desavarsit si final, valabil pentru toata umanitatea si pentru toate locurile si pana la sfarsitul timpului, si aceasta este ultima revelatie a lui Allah/Dumnezeu, ultima Scriptura-Coranul, pentru care Allah a garantat pastrarea si ferirea de corupere si orice interventie umana.
   Asadar, a urma Islamul inseamna a urma ceea ce Allah/Dumnezeu a poruncit prin ultimul sau Trimis, Muhammad salAllahu aleihi wa sallam si in modul in care El a legiferat in Coran si in Sunnah!
   Din pacate, intr-un comentariu nu pot fi scrise foarte multe amanunte, asadar am sa va dau mai bine sa cititi anumite articole.
   Cu pace!

   • Isus zice ”Eu sunt calea, adevărul și viața, nimeni nu poate ajunge la Tatăl decât prin mine”. De aici, se poate deduce că este Fiul lui Dumnezeu. Corect că religia e rezultatul convingerilor proprii, dar cum o iei de la zero într-o religie despre care n-ai auzit în casă? Întreb în general, de aceea am folosit persoana I singular.Mie îmi place să studiez diferitele credințe ale oamenilor, să pun întrebări, dar nu aș putea renunța la creștinism, pt că pe mine mă mulțumesc răspunsurile primite pe această cale. Eu vă citesc cu interes blogul, îmi place tot ce e legat de tradițiile dvs. Pace!

    • Într-adevăr, Isus aleihi salam spune ca el este adevărul, calea și viața, și este absolut normal. Fiecare Trimis al lui Allah, a fost trimis tocmai pentru a fi urmat, și cine îl urmează pe Trimis, înseamna că se supune lui Allah! Așadar, cine l-a urmat pe Avram la vremea lui, înseamna că s-a supus lui Allah (= musulman), cine l-a urmat pe Noe, pe Moise, pe Isus, înseamna că s-a supus lui Allah! Fiecare om a fost dator să se supună Mesagerului din vremea sa, până la venirea următorului Mesager. De exemplu cei care s-au supus lui Moise în vremea lui, au fost credinciosi, pana la venirea lui Isus. Odată cu venirea lui Isus, trebuiau să-l urmeze, și cine l-a urmat pe Isus la vremea lui până la venirea lui Muhammad SallAllahu aleýhi wa salam a fost credincios. Allah ne spune :’Cel ce se supune Trimisului (Muhammad saws), se supune neîndoielnic lui Allah ‘. Coran 4:80 „Spune (O, Profetule) : Dacă Îl iubiți pe Allah, urmati-ma și Allah va va iubi și va va ierta păcatele voastre! Allah este Iertător, Îndurător (Al-Ghafur, Ar-Rahim).” Coran 3:31. Cu pace!

    • Off, acum am observat uitându-mă pe blog, ca cel de-al doilea răspuns pe care vi l-am trimis dimineața care cuprindea mai multe articole și citate, nu s-a trimis. Este mai dificil să comentez pe blog. Nu îmi explic de ce nu s-a trimis. 😦

    • Am gasit comentariile, nu le trimisesem ca replay.

     https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/04/07/islamul-se-afla-in-natura-fiecarei-fiinte-umane/

     https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/07/12/my-freedom-of-belief-religia-nu-are-frontiere/

     https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/10/16/care-este-definitia-credintei-in-islam/

     https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/05/05/ce-inseamnanu-este-silire-la-credinta/

     “El v-a oranduit voua religia pe care i-a prescris-o lui Noe, pe care ti-am revelat-o tie si am prescris-o pentru Avraam si Moise si Isus(tuturor Profetilor). Intemeiati religia (devotiunea fata de Allah cel Unic) si nu va despartiti intru ea!…”[42:13]

     Islamul este singura Religie a lui Allah:”Adevarat, religia lui Allah este Islamul”. [3:19]

     Iar Profetul Muhammad, sall Allahu aleihi wa sallam a spus:” Profetii sunt frati, mamele lor sunt diferite, dar religia lor este aceeasi”.[Bukhari, Muslim, Ahmad si altii]

     “Spune[O, Muhammad saws]:’Noi credem in Allah, in ceea ce ne-a pogorat noua si a pogorat lui Avraam, lui Ismail, lui Isaac, lui Iacob si semintiilor, precum si in [cartile] date lui Moise, lui Isus si tuturor profetilor de catre Domnul lor. Noi NU facem nicio deosebire intre ei si noi Lui Ii suntem supusi[musulmani]. Acela care doreste o alta religie decat Islamul, nu-i va fi acceptata, si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei pierduti.”[3:84-85]

     “Ridicati fata ta [O, Muhammad saws] catre Religia cea Adevarata [Monoteismul Islamic pur, adorandu-L numai pe Allah Singur].Aceasta [religie]este firea[Fitrah] creata de Allah, dupa care El i-a creat pe oameni. NU este schimbare in Khalaq-illah[in Religia lui Allah care este Monoteismul Islamic]. Aceasta este Religia cea dreapta,dar cei mai multi oameni nu stiu.”[30:30]

     “O, voi oameni ai Scripturii (Evrei si Crestini)! A venit la voi Trimisul Nostru (Muhammad-saws) ca sa va arate multe lucruri din cele pe care voi le-ati ascuns in Sriptura, trecand peste multe altele. V-au venit voua o lumina (Islamul sau Profetul Muhammad saws) si o Carte limpede (Coranul) de la Allah. Prin ea, Allah ii calauzeste pe caile pacii si mantuirii pe aceia care cauta multumirea Lui. Si El ii scoate din intunericuri la lumina prin gratia Sa, si ii calauzeste pe un drept (Religia Islamica).”[5:15-16]

     “O, voi cei care credeti! Fiti cu credinta neclintita in Allah si in Trimisul Sau si in Cartea pe care a pogorat-o asupra Trimisului Sau si in Cartea pe care a pogorat-o mai inainte (Scripturile anterioare Coranului). Cel care nu crede in Allah, in ingerii Sai, in Cartile Sale, in Trimisii Sai si in Ziua de Apoi, acela pribegeste in cea mai indepartata ratacire.”[4:136]

     “In ziua aceasta am desavarsit (perfectat, completat) Religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat ISLAMUL ca religie pentru voi!” [5:3]

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s