DU’A ESTE SUSPENDATA INTRE CER SI PAMANT…

muhammad2

 

DU’A ESTE SUSPENDATA INTRE CER SI PAMANT

 

Bismillah wa Alhamdulillahi wa salaatu wa salaamu ala Rasulillah!

Este relatat in al-Tirmidhi (486) de la Umar ibn al-Khattaab radiyAllahu anhu care a spus:

Du’a este suspendata intre cer si pamant si nimic din ea nu se ridica pana nu trimiteti binecuvantari asupra Profetului vostru (salAllahu aleihi wa sallam).”
Ibn Kathir a spus: isnadul lui este jayyid. A fost clasat ca hasan de Al-Albani in Saheeh al-Tirmidhi. (Al-Albani in al-Silsilah al-Saheehah (2035) unde a mentionat alte relatari relationate a spus:’In concluzie, cand toate aceste isnad-uri si relatari sunt luate in considerare, hadith-ul este cel putin hasan, in shaa Allah).

Ceea ce a fost relatat de al-Tirmidhi este mawqoof, cu isnadul (lantul) terminandu-se la Umar (ra), dar este considerat ca fiind sub titlu de marfoo (poate fi considerat ca fiind atribuit Profetului salAllahu laeihi wa sallam).

Al-Haafiz al-‘Iraaqi a spus:’Cu toate ca aceasta relatare este mawqoof (adica lantul nu se termina la Profet salAllahu aleihi wa sallam), aceste lucruri nu pot fi spuse pe baza opiniilor personale (Sahabah nu vorbesc pe baza opiniilor personale in lucruri ce tin de adorare), mai degraba este o chestiune de tawqeef (noi trebuie sa aderam la ceea ce este prescris in Coran si Sunnah si sa nu-L adoram pe Allah in alt mod decat in ceea ce este prescris), asadar este considerat ca fiind sub titlu de marfoo (poate fi considerat ca provenind de la Profet salAllahu aleihi wa sallam).

Al-Qaadi Abu Bakr ibn al-‘Arabi a comentat, dupa ce a citat cuvintele lui Umar:’Umar nu ar fi spus asta decat daca a auzit de la Profet salAllahu aleihi wa sallam, deoarece aceasta nu este o chestiune care poate fi elaborata pe baza rationamentului uman.

Acest hadith arata ca este Mustahab sa trimtem binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam cand facem du’a.

Se pare că acest lucru nu este o condiție pentru du’a, deoarece Profetul salAllahu aleihi wa sallam nu a facut asta in toate du’a-urile; mai degraba trebuie inteles ca fiind Mustahab. Afla aici in ce situatie trebuie sa trimiti binecuvantari atunci cand faci Du’a:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/03/12/dua-este-de-doua-feluri1/

Invatatii au declarat ca sunt trei categorii de trimitere de binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam atunci cand facem Du’a.

Shaykh Bakr Abu Zayd a spus in cartea sa Tasheeh al-Du’aa’ (p. 23):
‘Cea mai buna categorie a trimiterii de binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam este la inceputul Du’a, in mijloc si la sfarsit. Este pentru Du’a precum aripile cu care se inalta sus la norii cerului.
A doua categorie este trimiterea de binecuvantari la inceput si la sfarsitul Du’a.
A treia categorie este trimiterea de binecuvantari la inceput.

Aceste categorii au fost mentionate de asemenea si de Ibn al-Qayyim (rh) in cartea sa Jala’ al-Afhaam, p. 531-535.

Al-Tirmidhi (3477) a relatat de la Fadaalah ibn ‘Ubayd (ra) ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:

Cand unul dintre voi se roaga (face Du’a), sa inceapa cu Laudarea lui Allah, apoi sa trimita binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam, apoi sa ceara orice doreste.” Clasat ca saheeh de al-Albaani in Saheeh al-Tirmidhi.

Al-Tabaraani a relatat ca ‘Abd-Allaah ibn Mas’ood a spus:’Daca unul dintre voi vrea sa ceara (de la Allah), sa inceapa prin Laudarea lui Allah asa cum merita El sa fie laudat, apoi sa trimita binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam, apoi sa ceara dupa asta, pentru ca este mult mai probabil sa i se raspunda.” (hadith citat de al-Albaani in al-Silsilah al-Saheehah, 3204.)

Abu Sulaymaan al-Daaraani a spus:”Oricine doreste sa ceara de la Allah pentru ceea ce doreste, sa-si incheie ruga sa (du’a-ul) cu binecuvantari asupra Profetului, pentru ca trimiterea de binecuvantari asupra Profetului va fi acceptata, si Allah este prea generos sa refuze ce vine intre ele.”
Si Allah stie cel mai bine!
[islam q&a]

Cea mai mare binecuvantare pe care Allah Subhanahu wa Ta’ala a daruit-o omenirii este trimiterea Profetului salAllahu alayhi wa sallam cu Calauzirea finala si desavarsita.
Cu exceptia lui Muhammad salAllahu alayhi wa salam, fiecare Profet si Mesager trimis de Allah azaa wajal a fost trimis la un anumit popor si pentru o perioada limitata. Allah Ta’ala l-a ales pe Muhammad ca Mesager pentru toate lumile si i-a ridicat statutul si l-a mentionat tuturor oamenilor.
Allah ta’ala descrie acest statut pe care El l-a acordat Profetului salAllahu aleyhi wa sallam:

Si nu am inaltat pomenirea ta?” Coran 94:4

Noi depunem marturie zilnic ca el este Mesagerul lui Allah, trimitem salaam asupra lui (aleyhi sallatu wa sallam), deschidem intrunirile noastre mentionandu-l pe el dupa mentionarea lui Allah aza wa jal si-I cerem lui Allah sa-l binecuvanteze inainte de a face Du’a.
Toate acestea semnifica faptul ca noi marturisim ca el, salAllahu alayhi wa sallam a transmis Mesajul, iar marturisirea ca el a transmis Mesajul necesita iubirea fata de el, supunerea fata de el si trimiterea de salah atunci cand el, salAllahu alayhi wa sallam este mentionat!

Lui Allah Ii cerem ajutorul si Lui Ii cerem iertare. Pe cine a calauzit Allah, nu poate sa rataceasca si pe cine a lasat sa rataceasca, nimeni nu poate sa-l calauzeasca.
Marturisesc ca nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Allah si marturisesc ca Muhammad salAllahu aleihi wa sallam este slujitorul Sau si incheietorul Mesagerilor Sai.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/20/reguli-de-urmat-atunci-cand-facem-dua1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/24/unele-dintre-cele-mai-bune-perioade-de-timp-si-locuri-pentru-a-face-dua/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/11/01/beneficiile-si-virtutiile-salawat-2/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/31/allah-si-ingerii-sai-trimit-binecuvantari-asupra-profetului-sal-allahu-aleihi-wa-salam/

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2014-2015

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Un gând despre “DU’A ESTE SUSPENDATA INTRE CER SI PAMANT…

  1. Pingback: DU’A INAINTE SAU DUPA SALAM? | Islamul Pacea Eterna

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s