‘DACA ALLAH VOIESTE SA CALAUZEASCA PE CINEVA, ÎI DESCHIDE PIEPTUL PENTRU ISLAM’

open heart1

‘DACA ALLAH VOIESTE SA CALAUZEASCA PE CINEVA,

ÎI DESCHIDE PIEPTUL PENTRU ISLAM’

Bismillahi wa salaatu wa salaamu la Rasulillah!
Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Cea mai mare dintre binecuvantari pe care Allah o revarsa asupra slujitorului Sau, care este de asemenea un semn al binecuvantarii si al succesului sau, este aceea ca Domnul sau  îl calauzeste catre Religia Sa, si îi deschide inima sa creada in El si sa se supuna Lui.

De voieste Allah sa calauzeasca pe cineva, atunci El îi deschide pieptul pentru Islam (îi deschide inima sa inteleaga Islamul), iar daca voieste El sa duca pe cineva la ratacire, atunci El îi face pieptul îngust si  închis, ca si cum s-ar cazni sa se urce în cer (Nota: Urcarea la cer este o pildă pentru lucruri care cer eforturi foarte mari și nu va putea fi realizat niciodată. Descrierea stării de dispnee care se produce când omul se înaltă la altitudini mari, din pricina lipsei de oxigen și a presiunii atmosferice, este un mare semn pentru noi). Astfel trimite Allah osanda asupra acelora care nu cred.”

[al-An‘aam 6:125].

Shaykh al-Sa‘di (rh) a spus:

”Aici Allah descrie pentru slujitorii Sai, semnul celui care este binecuvantat si calauzit, si semnul celui care este osandit si ratacit; cat pentru cel care al carui inima este deschisa catre Islam si este plina de lumina credintei si sigurantei, el se simte bine cu el si iubeste sa faca bine si se simte bine facand asta. Acesta este un semn ca Allah l-a calauzit si l-a binecuvantat permitandu-i sa urmeze Calea cea dreapta.
Semnul celui pe care Allah voieste sa-l duca in ratacire este acela ca inima lui devine îngustată si  închisa, si astfel respinge credinta, cunoasterea si certitudinea, si inima sa este umpluta cu argumente înselatoare, pofte si dorinte. Asa ca nimic nu ajunge la el, iar inima sa nu este deschisa catre implinirea de fapte bune. Este ca si cum ar incerca sa se urce la cer (ca si cum i s-ar cere sa urce la cer in timp ce nu are mijloace sa faca asta).
Motivul pentru aceasta este lipsa lor de credinta, din cauza careia Allah  îsi revarsa mânia asupra lor, deoarece ei au blocat usa indurarii si bunatatii. Acesta este drumul care nu se schimba, deoarece cel care daruieste (in caritate) si se teme de Allah, Allah îi va face într-adevar neteda calea catre fericire, iar pentru cel care este avar si lacom si crede despre el ca este de sine statator, Allah va face pentru el lina calea catre pierzanie.”
[Tafseer al-Sa‘di, 272]

Ibn Abbas a comentat:”De voieste Allah sa calauzeasca pe cineva, atunci El îi deschide pieptul pentru Islam”- Allah spune ca El îi va deschide inima sa accepte Tawhid (Unicitatea lui Allah) si sa creada in El”. Acelasi lucru a fost relatat de catre Abu Malik si altii. (autentic).

Declaratia lui Allah:” iar daca voieste El sa duca pe cineva la ratacire, atunci El îi face pieptul îngust si închis”- se refera la incapacitatea de a accepta calauzirea, fiind astfel lipsit de credinta benefica.

“..ca si cum s-ar cazni sa urce la cer”- din cauza greutatilor credinței asupra lui.
Sa`id bin Jubair a comentat că, în acest caz:”(Islamul) găsește fiecare cale catre inima lui de netrecut.”

Al-Hakam bin Aban a spus ca Ikrimah a relatat de la Ibn Abbas referitor la „..ca si cum s-ar cazni sa urce la cer”-Asa cum fiul lui Adam nu se poate cățăra la cer, Tawhid-ul si credinta nu pot intra in inima lui, pana cand Allah va hotari sa permita sa intre in inima lui.”

Imam Abu Jafar bin Jarir a comentat:’Aceasta este o parabola pe care Allah a dat-o pentru inima necredinciosului, care este complet nepasatoare si inchisa fata de credinta. Allah da exemplul incapacitatii necredinciosului de a accepta credinta in inima lui cu exemplul incapacitatii lui de a se urca la cer, care este mai presus de capabilitatea si puterea lui.”

Astfel Allah pune Mânia (Rijs) lui asupra acelora care nu cred”- Allah ne spune ca asa cum El face inima celor care El voieste sa rataceasca inchisa si ingusta, de asemenea El desemneaza un Sheytan pentru ei si pentru placerile lor, pentru cei care refuza sa creada in Allah si in Mesagerii Sai. În consecință, Shaytan îi ademeneste și îi împiedică de la Calea lui Allah.”

Ali bin Abi Talhah a relatat ca Ibn Abbas a spus ca Rijs se refera la Shaytan. Mujahid a spus ca Rijs se refera la tot ceea ce nu contine niciun bine. Abdur-Rahman bin Zayd bin Aslam a spus ca Rijs inseamna osanda (chin). [Tafsir Ibn Kathir]

..insa Allah v-a facut pe voi sa iubiti credinta si a impodobit-o (infrumusetat-o) in inimile voastre, si v-a facut pe voi sa urati necredinta, ticalosia si nesupunerea (fata de Allah si Mesagerul Sau salAllahu aleihi wa salam).”

[Coran 49:7]

Si Allah stie cel mai bine!

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!
CezarinaS.

Recitarea Vesetului 6:125:

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s