DU’A ESTE DE DOUA FELURI!

fiori-fiore-colore-rosa-petali-di-fiori-piante_398153

DU’A ESTE DE DOUA FELURI!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Una dintre cerintele pentru ca Du’a sa fie acceptata este trimiterea de binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam. Se aplica aceasta cerinta in cazul fiecarei Du’a?

Conform invataturilor Islamice, Du’a (ruga, invocarea) se imparte in doua categorii: generala si specifica.

Du’a-urile generale sunt cele initiate de catre fiecare dintre noi, in care putem sa spunem orice dorim, in anumite timpuri sau in anumite locuri prescrise in Shari’ah, cum ar fi Du’a in ultima treime a noptii, sau intre adhaan (chemarea la Rugaciune) si iqaamah (a doua chemare care este imediat inainte de inceperea Rugaciunii), sau Du’a la Arafah, etc.

Tipul de Du’a-uri specifice sunt Du’a-urile recomandate de Profet salAllahu aleihi wa sallam care se spun cand intri sau parasesti un loc, cand se intampla anumite lucruri, cand intri si iesi de la baie, cand bate vantul cu putere, etc.

In ce priveste primul tip, Du’a-urile generale, sunt cele in care trebuie trimise binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam. Ele trebuie sa includa si Laudarea si Glorificarea lui Allah.

Faddaalah ibn ‘Ubayd a spus:

”Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam l-a auzit pe un om facand Du’a in rugaciunea lui, dar el nu l-a laudat pe Allah si nu a trimis binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam. Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Acest om este grabit”. Apoi l-a chemat pe el sau pe altcineva si a spus:”Cand unul dintre voi se roaga (face Du’a), sa inceapa prin laudarea Domnului sau, apoi sa trimita binecuvantari asupra Profetului (saws), apoi sa se roage pentru orice doreste dupa asta.”
[ al-Tirmidhi, 3477, Abu Dawood, 1481]

Contextul trimiterii de binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam a fost mentionat de marele invatat Ibn al-Qayyim (rh) care a spus:

Binecuvantari trebuie trimise asupra lui inainte de Du’a si dupa laudarea lui Allah. Al doilea loc este sa trimiti binecuvantari asupra lui la inceputul Du’a, in mijloc si la sfarsit. Al treilea loc este sa trimiti binecuvantari asupra lui la inceput si la sfarsit, si sa mentionezi ceea ce ai nevoie la mijloc.” (Jalaa’ al-Afhaam, p. 375)

In legatura cu motivul pentru care trimitem binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam in Du’a, Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (rh) a spus:

Trimiterea de binecuvantari asupra lui este unul dintre cele mai marete mijloace pentru a se raspunde la Du’a, si aceasta a fot poruncita de Allah. Trimiterea de binecuvantari asupra lui in Du’a este ceea ce este indicat de Coran, Sunnah si ijmaa (consensul invatatilor).
Allah trimite binecuvantarile Sale (Salaah-Binecuvantari, Onoare, Indurare) pentru Profet (Muhammad-salAllahu aleihi wa salam) si de asemenea si ingerii Sai (Ii cer lui Allah sa-l binecuvanteze si sa-l ierte). O, voi cei care credeti! Trimiteti Salat asupra lui (cereti-I lui Allah sa-l binecuvanteze pe Profet, sallAllahu aleihi wa sallam), si salutati-l pe el asa cum se cuvine (in modul Islamic: As-salamu aleikum)”. Coran al-Ahzaab 33:56” (Majmoo al-Fataawa, 1/347)

Ibn al-Qayyim (rh) a spus:
In contextul in care este prescris sa trimiti binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam, este prescris sa trimiti binecuvantari inainte sa incepi du’a. Cheia pentru du’a o reprezinta trimiterea de binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam, asa cum cheia pentru Salaah (Rugaciune) este puritatea (tahara). Fie ca Allah sa trimita binecuvantari si pace asupra lui si a familiei sale.”

In legatura cu tipul de du’a-uri specifice mentionate anterior, acestea nu includ trimiterea de binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam, cu exceptia a cateva cazuri precum du’a-ul de intrare la Moschee si du’a-ul dupa adhan.

Du’a de intrare/iesire (de) la Moschee:

S-a relatat de catre Abu Humayd si Abu Usayd au spus: Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Cand unul dintre voi intra la Moschee, sa-l salute pe Profet (salAllahu aleihi wa salllam) cu pace, (Bismillahi was-salatu was-salamu ‘ala Rasulillah) si apoi sa spuna:’Allaahumma aftah-li abwaab rahmatika (O Allaah, dechide pentru mine portile Indurarii Tale. Si cand pleaca, sa spuna:(Bismillahi was-salatu was-salamu ‘ala Rasulillah) Allaahumma inni as’aluka min fadlika (O Allaah, Iti cer Tie din Darurile Tale)”. [Abu Dawood, 466]
(Clasat ca saheeh de Shaykh al-Albaani (rh) in Tamaam al-Minnah, p. 290)

Du’a dupa adhan:

‘Abd-Allaah ibn’Amr ibn al-‘Aas l-a auzit pe Profet salAllahu aleihi wa sallam spunand:
Cand auziti Muezinul, repetati ceea ce spune, apoi invocati binecuvantari asupra mea pentru ca oricine trimite binecuvantari asupra mea, Allah va trimite zece binecuvantari asupra lui. Apoi cereti de la Allah al-Wasilah pentru mine, care este un rang in Paradis cuvenit numai unuia dintre slujitorii lui Allah, si sper ca eu voi fi acela. Daca cineva cere sa mi se acorde al-Wasilah, mijlocirea mea va fi acordata pentru el.”[Muslim, 384]

Profetul salAllahu aleihi wa sallam si-a invatat Ummah sa faca du’a-uri specifice pentru anumite timpuri si anumite actiuni, in care nu se trimit binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam.

Printre ele: Du’a al-istikhara (pentru cererea de indrumare), du’a la intrarea la baie, du’a pentru vant puternic si alte du’a-uri in care nu este nicio mentiune pentru trimiterea de binecuvantari asupra lui (salAllahu aleihi wa sallam). Noi trebuie sa le recitam asa cum am fost invatati, fara sa adaugam nimic si fara sa scadem nimic.

Aceeasi regula se aplica si pentru du’a ce trebuie recitata in sujud (prosternarea din timpul Rugaciunii). Sunt mai multe relatari despre du’a-uri ce trebuie recitate in sujud, si niciuna nu contine binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam.

Aisha radiyAllahu anha a spus:”Profetul salAllahu aleihi wa sallam obisnuia adesea sa spuna in sujud si ruku:”Subhaanaka Allaahumma Rabbanaa wa bi hamdika, Allaahumma ighfir-li (Gloria si Lauda sunt pentru Tine, O Allah Domnul nostru; O Allah, iarta-ma!)” [al-Bukhaari, 874; Muslim, 484]

Cum se trimit binecuvantari asupra Profetului salAllahu aleihi wa sallam?

De la Abu Mas’ud care a spus:”Mesagerul lui Allah a venit la noi in timp ce statea cu Sa’d ibn ‘Ubaadah si Basheer ibn Sa’d i-a spus:’Allah ne-a poruncit sa trimitem binecuvantari asupra ta, O, Mesager al lui Allah! Cum ar trebui sa trimitem binecuvantari asupra ta? Mesagerul lui Allah, sal Allahu aleihi wa salam, a ramas tacut pana cand ne-am fi dorit sa nu-l fi intrebat. Apoi a spus: ”Spuneti:’Allahumma salli ‘ala Muhammad wa ‘ala aali Muhammad, kamaa salayta ‘ala aali Ibraaheem. Wa baarik ‘ala Muhammad wa ‘ali aali Muhammad, kama baarakta ‘ala aali Ibrahim fi’l-‘aalameen innaka hameedun majeed.(O, Allah trimite binecuvantari asupra lui Muhammad si asupra familiei lui Muhammad, asa cum Tu ai trimis binecuvantari aspra familiei lui Ibrahim, si binecuvanteaza-l pe Muhammad si pe familia lui Muhammad, asa cum Tu ai binecuvantat familia lui Ibrahim. Cu adevarat Tu esti Cel mai Demn de Lauda, Plin de Glorie). Si salam este asa cum il stiti.”[Muslim]
Si Allah stie cel mai bine!
[islam q@a]
CezarinaS.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/20/reguli-de-urmat-atunci-cand-facem-dua1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/24/unele-dintre-cele-mai-bune-perioade-de-timp-si-locuri-pentru-a-face-dua/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2016/02/17/este-prescris-sa-ne-stergem-fata-cu-mainile-dupa-ce-facem-dua/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/07/dua-inainte-sau-dupa-salam/

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s