SALAAT al-TAWBAH (Rugaciunea de căință)!

floare galbena

SALAAT al-TAWBAH (Rugaciunea de căință)!

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Prin Indurarea lui Allah pentru aceasta Ummah, El a deschis poarta caintei, si ea nu se va inchide pana cand sufletul nu va ajunge la gât (la timpul mortii) sau pana cand soarele va rasari de la Vest (cu putin timp inainte de sosirea Ceasului).

Datorita Indurarii Sale pentru aceasta Ummah, Allah a prescris un act de adorare care este unul dintre cele mai bune acte de adorare, prin mijlocul caruia pacatosul se poate apropia de Domnul sau cu speranta ca pocainta lui va fi acceptata. Aceasta este salaat al-tawbah si in acest articol veti cunoaste cateva chestiuni legate de aceasta Rugaciune.

Este o Rugaciune prescrisa in Shari’ah
Invatatii sunt in unanimitate de acord ca aceasta Rugaciune este prescrisa in shari’ah.
Abu Dawood (1521) a relatat ca Abu Bakr al-Siddeeq (ra) a spus:”L-am auzit pe Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam spunand:’Nu este cineva care sa comita un pacat, apoi sa se purifice bine (sa faca wudhu) si sa stea si sa se roage doua raka’ah, apoi sa-I ceara lui Allah iertare, fara ca Allah sa-l ierte. Apoi a recitat Versetul:’Si pe cei care, daca au comis Faahishah (pacate mari si relatii sexuale nelegitime) sau au fost nedrepti cu propriile suflete (prin comiterea de pacate) isi aduc aminte de [maretia lui] Allah si cer iertare pentru pacatele lor- si nimeni nu poate ierta pacatele in afara de Allah- si care nu persista cu buna stiinta in ceea ce savarsesc (pacate).”[Aal ‘Imraan 3:135].” (Clasat ca sahih de al-Albaani in Saheeh Abi Dawood).

Motivul Rugaciunii de căință
Rugaciunea de căință se implineste atunci cand Musulmanul cade intr-un pacat, fie ca este major sau minor. El trebuie sa se caiasca imediat si este recomandat sa implineasca aceste doua rak’ah. Iar cand se caieste trebuie sa faca fapte bune si cea mai buna fapta este Rugaciunea. Asa ca trebuie sa se apropie de Allah prin acest mijloc cu speranta ca El ii va accepta căința si-i va ierta pacatul.

Timpul Salaat al-Tawbah
Este mustahabb (recomandat) sa se implineasca aceasta Rugaciune atunci cand Musulmanul a decis sa se caiasca pentru pacatul pe care l-a comis, fie ca se intampla imediat dupa comiterea pacatului sau mai tarziu. Pacatosul trebuie sa se grabeasca sa se caiasca, dar daca amana, va fi totusi acceptat, deoarece cainta este acceptata atata timp cat urmatoarele impedimente nu intervin:

a) Sufletul nu ajunge la gât.
Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Allah va accepta cainta slujitorului Sau atata timp cât horcăitul mortii nu a început încă.” Clasat ca sahih de al-Albaani in Saheeh al-Tirmidhi (3537).

b) Soarele rasare de la Vest.
Profetul SalAllahu aleihi wa sallam a spus:”Oricine se caieste inainte ca soarele sa rasara de la Vest, Allah va accepta căința lui.” [Muslim 2703]

Aceasta Rugaciune este prescrisa oricand, inclusiv in perioadele de timp in care Rugaciunea este nepermisa (dupa Rugaciunea de ‘Asr de exemplu), deoarece este una dintre Rugaciunile care se implinesc cu un motiv, asadar este prescrisa atunci cand motivul este prezent.

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah a spus:’Rugaciunile care se implinesc pentru un motiv, asa cum este prosternarea de recitare, de salutarea Moscheii, Rugaciunea de eclipsa, Rugaciunea imediat dupa efectuarea wudhu (mentionata in hadith-ul lui Bilal), si Rugaciunea de indrumare (istikhaarah), nu trebuie intarziate daca motivul apare la timpul in care Rugaciunea este interzisa, deoarece amanarea lor poate cauza pierderea lor, asa cum cineva implineste Rugaciunea de istikhaarah poate pierde lucru in legatura cu care cere indrumare daca amana Rugaciunea. Acelasi lucru se aplica si pentru Rugaciunea de căință. Daca o persoana comite un pacat, atunci este obligatoriu sa se caiasca imediat, si este recomandat pentru el sa implineasca doua rak’ah, apoi sa se caiasca, dupa cum este mentionat in hadith-ul lui Abu Bakr al-Siddeeq.” [Majmoo’ al-Fataawa (23/215)]

Descrierea Rugaciunii de căință
Rugaciunea de căință consta in doua rak’ah. Este prescris pentru cel care se caieste sa implineasca Rugaciunea singur, deoarece este o Rugaciune naafil si nu este prescris sa fie oferita in adunare. Dupa asta este prescris sa se ceara iertare de la Allah, conform hadisului lui Abu Bakr radiyAllahu anhu.

Nu este nicio relatare de la Profet salAllahu aleihi wa sallam care sa indice ca este mustahab sa se recite anumite sure in aceste doua rak’ah, asa ca se pot recita oricare sure se doreste.
Este mustahaab pentru cel care se caieste sa se straduiasca sa implineasca fapte bune precum si oferirea acestei Rugaciuni, dupa cum Allah ne spune:
Eu sunt iertator cu Acela care se caieste, crede (in Unicitatea Mea si nu-Mi asociaza pe nimeni in adorare alaturi de Mine) si implineste fapte bune si apoi ramane constant in implinirea lor (pana la moarte).” [Ta-Ha 20:82]

Dintre cele mai bune fapte pe care cel care se caieste poate sa le faca este caritatea, pentru ca, caritatea este unul dintre cele mai bune mijloace pentru ispasirea pacatelor.

Daca dati milostenie (sadaqaat) marturisit, binefaceri sunt ele, iar daca nu le faceti cunoscute si le dati saracilor, atunci ele vor fi inca si mai bune pentru voi si va vor ispasi pentru o parte dintre pacatele voastre, caci Allah este Binestiutor [Khabir] a ceea ce faceti voi.” [al-Baqarah 2:271]

In concluzie, aceasta Rugaciune este dovedita de la Profet salAllahu aleihi wa sallam; este prescrisa atunci cand Musulmanul se caieste de orice pacat, fie ca este major sau minor, fie ca aceasta căință vine imediat dupa comiterea pacatului sau dupa ce a trecut un timp; aceasta Rugaciune poate fi oferita in orice moment, inclusiv in perioadele de timp in care Rugaciunea este interzisa; este mustahab pentru cel care sa caieste sa implineasca si alte fapte bune pe langa aceasta Rugaciune, asa cum este caritatea etc.
[Islam q&a]
Si Allah stie cel mai bine!
CezarinaS.

Trebuie sa citesti:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/02/28/diferenta-intre-istighfar-a-ti-cere-iertare-si-tawbah-cainta/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/08/19/limita-de-timp-pentru-fiecare-rugaciune-as-salaat/

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s