ESTE PRESCRIS SA NE STERGEM FATA CU MAINILE DUPA CE FACEM DU’A?

6902626-orange-gerberas

ESTE PRESCRIS SA NE STERGEM FATA CU MAINILE

DUPA CE FACEM DU’A?

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!

Sunt numeroase hadith-urile care descriu cum obisnuia Profetul sa-L cheme pe Domnul Sau in Du’a, si nu este nicio relatare dovedita in care sa se arate ca isi stergea fața cu mainile sale dupa ce facea Du’a.

Cei care spun ca fața trebuie stearsa, citeaza anumite hadith-uri care nu sunt autentice (sahih) si care nu se sprijina unul pe celalalt.

Dintre opiniile invatatilor care spun ca nu este permis sa se sterga fața dupa ce facem Du’a, sunt urmatoarele:
1 – Imam Ahmad ibn Hanbal a spus: Nu este cunoscut ca cineva sa-si fi sters  fața dupa ce a facut Du’a, cu exceptia lui al-Hasan.
Al-‘Ilal al-Mutanaahiyah, 2/840, 841

2 – Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah: In legatura cu Profetul salAllahu aleihi wa sallam care isi ridica mainile in timp ce facea Du’a, sunt multe hadith-uri sahih, dar in ce priveste stergerea fetei cu mainile sale, sunt doar unul sau doua, si ele nu pot fi luate in considerare.
Majmoo’ al-Fataawa, 22/519

3 – al-‘Izz ibn ‘Abd al-Salaam a spus: Nimeni nu-si sterge fața cu mainile sale dupa ce face Du’a in afara de cel ignorant.
Fataawa al-‘Izz ibn ‘Abd al-Salaam, p. 47

Shaykh Muhammad ibn ‘Uthaymeen: Stergerea fetei cu mainile dupa ce facem Du’a nu este ceva prescris in Islam, deoarece hadith-urile care au fost relatate in legatura cu asta sunt daeef (slabe).

Shaykh al-Islam a spus: Ele nu pot fi luate ca dovada. Daca nu suntem siguri sau consideram ca nu este ceva prescris in Islam, atunci este mai bine sa nu o facem, deoarece regulile Islamului nu pot fi dovedite pe baza unei simple presupuneri.
Ceea ce cred in privinta stergerii fetei cu mainile dupa Du’a este ca nu face parte din Sunnah. Dupa cum bine stim, Profetul salAllahu aleihi wa sallam s-a rugat pentru ploaie in timpul predicii sale de Vineri si si-a ridicat mainile, dar nu s-a relatat ca si-a sters fața cu ele. Similar, intr-un numar de hadith-uri se spune ca Profetul salAllahu aleihi wa sallam si-a ridicat mainile, dar nu este nicio dovada ca si-a sters fața.”
Majmoo’ Fataawa Ibn ‘Uthaymeen, 14/q-no. 781

Si Allah stie cel mai bine!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/20/reguli-de-urmat-atunci-cand-facem-dua1/

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s