De Ce Trimit Musulmanii Binecuvantari Lui Ibrahim (Avraam) a.s. In Fiecare Rugaciune?

meka ibrahim2

De Ce Trimit Musulmanii Binecuvantari Lui Ibrahim (As) In Fiecare Rugaciune?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
V-ati intrebat vreodata de ce trimitem salam si binecuvantari in fiecare Rugaciune pentru Profetul Ibrahim aleihi sallam?

Este adevarat ca el face parte dintre cei pe care Allah i-a ales si i-a preferat altor Profeti, numiti si Mesageri cu vointa puternica [Uloo’l-‘Azm, vezi al-Ahqaaf 46:35], pe numele lor: Muhammad, Ibraaheem (Avraam), Nooh (Noe), Moosa (Moise) si ‘Eesaa ibn Maryam (Isus fiul Mariei), pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lor.

Allah Subhanahu Wa Ta’ala l-a selectat pe sayduna Ibraheem aleihi sallam pentru numeroase favoruri si o mare onoare. El a fost descris in Coran ca imam (lider), ca o ummah (ca o natiune intreaga), ca un Muslim Hanifa (monoteist) si devotat intru totul lui Allah Subhanahu Wa Ta’ala.

Toti Profetii care au venit dupa el, sunt descendentii sai, si urmasii tuturor religiilor Divine au crezut in el (Musulmani, Crestini si Evrei).

Ibraaheem (as) este cel mai bun Profet si Mesager dupa Profetul Muhammad salAllahu aleihi wa sallam, iar Allah ne-a spus noua ca El l-a facut pe el prieten apropiat:

Si Allah l-a luat pe Ibrahim (Abraham) ca Khaleel (prieten apropiat)” [an-Nisa’ 4:125].

Toti Profetii care au venit dupa el sunt descentii lui via Isaq si Yaqub, in afara de Muhammad salAllahu aleihi wa sallam care este descendent din Ismail, fiul lui Ibraahim.

Profetul nostru, salAllahu aleihi wa sallam este mai aproape de Ibraheem aleihi salam decat oricine altcineva. Ibraheem (as) este tatal Arabilor si stramosul Profetului salAllahu aleihi wa sallam in termeni de descendenta.

Ibraaheem (as) este cel pe care Profetul nostru salAllahu aleihi wa salam ne-a instruit sa-l urmam.
Apoi Noi [Allah (este folosit plurarul pentru a arata Suveranitatea Sa)] ti-am revelat tie (O, Muhammad saws) :’Urmeaza religia lui Avraam Haneefa (Monoteismul Islamic, sa-L adori numai pe Allah Singur) care nu a fost dintre Mushrikun (politeisti, idolatri, necredinciosi).” [an-Nahl 16:123].

Din moment ce Profetul nostru salAllahu aleihi wa sallam este cel mai apropiat de Ibraheem (as), la fel suntem si noi ca urmasi ai lui.

Allah azaa wageal ne spune:
Cei mai indreptatiti dintre oameni sa se socoteasca apropiati de Avraam sunt aceia care l-au urmat, si acest Profet (Muhammad saws) si aceia care cred (Musulmanii)..” [Aal ‘Imraan 3:68].

Si ne mai spune:
Ibraheem (Abraham) nu a fost nici iudeu, nici crestin, ci a fost un adevarat credincios Muslim Hanifa (intru totul supus lui Allah) si nu a fost dintre cei care-I fac semeni (Al-Musshrikun).” [Aal ‘Imraan 3:67].

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (rh) a fost intrebat:’De ce este Ibraheem (as) selectat pentru chemarea la Tawhid (Unicitatea lui Allah- Monoteismul Islamic), din moment ce toti Profetii au chemat oamenii la Tawheed?

El a raspuns:”Toti Profetii au adus chemarea la Tawheed.
Allah ne spune:
Si Noi nu am trimis inaintea ta(O, Muhammad saws) niciun Mesager fara sa-i revelam lui (sa spuna): ”Laa ilaha illa Ana (nimeni nu are drept de a fi adorat in afara de Mine),’fa ‘abuduni’-deci adorati-Ma pe Mine (si pe nimeni altcineva).” [al-Anbiya’ 21:25].

Dar Ibraheem (as) a fost tatal Arabilor, si tatal Israelitilor, si el a chemat oamenii la Tawheed-ul pur.
Evreii si Crestinii pretind ca sunt urmasii lui, dar Musulmanii sunt cei care sunt cu adevarat urmasii lui.

Ibraheem aleihi sallam a fost ales sa fie parintele tuturor Profetilor; el este promotorul Monoteismului pur si suntem instruiti sa-l urmam, deoarece noi suntem mai aproape de Ibraheem, dupa cum Allah ne spune:

Cei mai indreptatiti dintre oameni sa se socoteasca apropiati de Ibraheem (Avraam) sunt aceia care l-au urmat si acest Profet (Muhammad saws) si aceia care cred (Musulmanii)..”. [Aal ‘Imraan 3:68].

Si ne mai spune:
Ibraheem (Abraham) nu a fost nici iudeu, nici crestin, ci a fost un adevarat credincios Muslim Hanifa (intru totul supus lui Allah) si nu a fost dintre cei care-I fac semeni (Al-Musshrikun).” [Aal ‘Imraan 3:67].

Liqa’ al-Baab al-Maftooh, 189/q. 7

Al-‘Allaamah Badr ad-Deen al-‘Ayni al-Hanafi (rh) a notat un alt punct de vedere in aceasta chestiune si a spus:’Daca se spune: De ce Ibraheem aleihi sallam a fost ales dintre toti Profetii sa fie mentionat in Rugaciune?

Eu spun:’Aceasta pentru ca, in Noaptea Miraaj (Calatoria nocturna la Ceruri), Profetul salAllahu aleihi wa sallam i-a vazut pe toti Profetii si Mesagerii, si i-a salutat pe fiecare dintre ei cu Salam, dar niciunul dintre ei nu a trimis salutari Ummei sale in afara de Ibraheem (as).
Profetul Muhammad salAllahu aleihi wa sallam ne-a instruit sa trimitem salutari si binecuvantari asupra lui la sfarsitul fiecarei Rugaciuni pana in Ziua Invierii, ca raspuns la genereozitatea lui.

Trebuie spus si ca, atunci cand Ibraheem aleihi salam a terminat de construit Ka’abah, el s-a rugat pentru Ummah lui Muhammad salAllahu aleihi wa sallam spunand:’O, Allah! Oricine implineste pelerinajul la aceasta Casa din Ummah lui Muhammad, trimite-i salutari de la mine; iar familia sa si copii sai au facut aceeasi Du’a (ruga), asa ca suntem instruiti sa-i pomenim pe ei in timpul Rugaciunii, ca raspuns la fapta lor cea generoasa”.
[Sharh Sunan Abi Dawood by al-‘Ayni, 4/260]

Toti Musulmanii, la sfarsitul fiecarei Rugaciuni (As-Salat), indiferent ca vorbim despre cele cinci Rugaciuni Fard (obligatorii) zilnice sau de Rugaciuni voluntare, rostesc Salat al-Ibrahimiyyah sau Durood Ibrahim:

Allaahumma salli ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin
kamaa sallayta ‘ala Ibraheema wa ‘ala aali Ibraheem.
Innaka hameedun majeed.
Allaahumma baarik ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin
kamaa baarakta ‘ala Ibraheem wa ‘ala aali Ibraheem.
Innaka hameedun majeed.
(O, Allah trimite binecuvantari asupra lui Muhammad si asupra familiei lui Muhammad, asa cum Tu ai trimis binecuvantari asupra familiei lui Ibrahim, si binecuvanteaza-l pe Muhammad si pe familia lui Muhammad, asa cum Tu ai binecuvantat familia lui Ibrahim. Cu adevarat Tu esti Cel mai Demn de Lauda, Plin de Glorie)

Alhamdulillah, pentru ca am fost alesi sa facem parte din cea mai minunata Religie si cea mai onorata Ummah!
Si Allah stie cel mai bine!

Tot despre Profetul Ibraheem (as):

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/10/05/povestea-incredibila-a-prietenului-lui-allah/

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s