ESTE DAWAH OBLIGATORIE PENTRU ORICINE?

-Invite-to-the-Way-of-your-Lord-with-Wisdom

ESTE DAWAH OBLIGATORIE PENTRU ORICINE?

BISMILLAH

La aceasta intrebare, a raspuns pe scurt Shaykh Muhammad bin Saalih al-`Uthaymeen:
“Cand o persoana are stiinta si intelegere fata de ceea la care cheama, atunci nu este diferenta intre cel care are o mare cunoastere, sau un student care a inceput recent sa urmeze cunoasterea, atata timp cat are cunoastere sigura despre ceea ce vrea sa transmita.
Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:’Transmiteti de la mine, chiar si un verset.” [Bukhari]

Asadar, nu este conditie pentru un da’ee (cel care invita/cheama) in a obtine o mare cunoastere, insa conditia este ca trebuie sa aiba cunoastere sigura la ceea ce cheama. Daca aceasta chemare este bazata pe ignoranta si construita pe emotii si pasiuni, atunci nu este permisa.

Vedem astazi ca unii dintre fratii care cheama la Allah, nu au decat putina cunoastere. Ii vedem pe ei, din cauza emotiilor puternice, interzicand ceea ce Allah nu a interzis, si facand obligatoriu ceea ce Allah nu a facut obligatoriu asupra slujitorilor Sai. Aceasta este o situatie foarte periculoasa, din moment ce, permiterea a ceea ce Allah a facut haram (interzis) este ca si interzicerea a ceea ce Allah a facut halal (permis).

Si nu spuneti, luandu-va dupa limbile voastre care rostesc minciuni:”Aceasta este ingaduit (permis) si aceasta este oprit (interzis), pentru a nascoci minciuna impotriva lui Allah! Aceia care nascocesc minciuni impotriva lui Allah, nu vor izbandi. De putina bucurie [vor avea ei parte](in aceasta viata), iar apoi de chin dureros vor avea ei parte (in Viata de Apoi).” 16:116-117

Asadar, nu trebuie sa cheme la Allah daca nu are cunoastere, ci este esential sa aiba cunoastere in acord cu spusele lui Allah:
Spune: ‘Aceasta este calea mea. Eu chem la Allah, eu si cei care m-au urmat, bizuindu-ne pe dovada limpede (cunoastere sigura).” 12:108

Asadar este o conditie sa cheme la Allah bazat pe cunoastere. Totusi, daca un lucru este clar cunoscut ca fiind bun sau rau, atunci poate sa-l porunceasca daca este bun, si sa-l interzica daca este rau.
Asadar, cei care vor sa cheme la Allah, trebuie sa inceapa cu studiul, deoarece oricine cheama la Allah fara stiinta, atunci acea persoana va cauza evident, mai mult rau decat bine.
[As-Sahwatul-Islâmiyyah (pp.75-76) of Shaykh lbn al-’Uthaymîn].

Chemarea (invitarea) oamenilor la Allah este o fapta virtuoasa ce aduce o rasplata mareata, dar si o mare responsabilitate!

Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Oricine ii cheama pe altii la calauzire va avea rasplata asemanatoare cu rasplata celor care il urmeaza, fara ca asta sa scada din rasplata lor in niciun fel. Si oricine cheama pe altii la ratacire, va avea povara pacatului asemanatoare cu povara celor care il urmeaza, fara ca asta sa scada din povara lor, in niciun fel.”
(Relatat de Muslim, 2674)

Cheama la calea Domnului tau cu intelepciune

(cu dovada limpede despre Adevar sau cu Coranul)

si buna indemnare si discuta cu ei cum este mai frumos….”.

An-Nahl 16:125

Islamul Pacea Eterna

Reclame

2 gânduri despre “ESTE DAWAH OBLIGATORIE PENTRU ORICINE?

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s