TACTICILE DE ADEMENIRE ALE LUI SHEYTAN

golden_rose_nature_photography_flowers_hd-wallpaper-227442

TACTICILE DE ADEMENIRE ALE LUI SHEYTAN

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!
Audhubillahi minash-shaytani rajeem!

CUM A INCEPUT?
Dusmania lui Shaytan a inceput atunci cand Allah a creat primul om, si anume pe Adam aleihi sallam. Satan era dintre jinni, care au abilitatea de a se ascunde de vederea omului si care au lumea lor proprie.

Allah ne spune in Coran ca El a poruncit Ingerilor sa se prosterneze (in semn de respect) lui Adam, iar acestia s-au prosternat, cu exceptia lui Iblis care era dintre jinni.

Si cand Noi le-am spus ingerilor:’Prosternati-va dinaintea lui Adam!’, s-au prosternat ei, afara de Iblis care era dintre djinni si nu s-a supus poruncii Domnului sau..” (Quran, Al-Kahf 18:50). Vezi si Al-Baqarah 3:34).

Aroganta lui Sheytan datorata invidiei, l-a impiedicat sa se supuna poruncii lui Allah.

L-a intrebat (Allah):’Ce te-a oprit sa te prostenezi cand ti-am poruncit?’ A raspuns:’Eu sunt mai bun decat el! Pe mine m-ai facut din foc, iar pe el l-ai facut din lut.” (Quran, Al-Aaraf 7:12).

IBLIS CERE UN RAGAZ PANA IN ZIUA JUDECATII
Atunci cand Iblis a refuzat sa se supuna, Allah l-a intrebat care este motivul nesupunerii fata de Rabbil ‘Alamin (Domnul Tuturor Lumilor), iar acesta i-a raspuns:

Eu nu ma voi prosterna dinaintea unui om pe care l-ai facut din lut tare, provenind dintr-un namol moale!” (Quran, al-Hijr 15: 32 – 33).

Dialogul continua, si Allah spune:
A zis (Allah):’Iesi din el (din Rai sau din cer); tu esti Rajeem (izgonit, blestemat) (Tafseer At-Tabaree”
Si blestemul [sa fie] asupra ta pana in Ziua Judecatii.” (Quran, al-Hijr 15: 34 – 35).

Atunci Iblis a cerut un ragaz pana in Ziua Invierii, iar Allah i-a acordat lui aceasta amanare.
Dar el (Iblis) a zis:’Doamne, da-mi mie pasuire pana in ziua in care ei vor fi inviati!’
I-a zis (Allah);’Vei fi tu dintre cei pasuiti. Pana in Ziua timpului hotarat.” (Quran, al-Hijr 15: 36 – 38).

Cand Sheytan a fost sigur ca este osandit, si-a propus sa rataceasca pe oricine dintre slujitorii lui Allah, pentru ca acestia sa fie alaturi de el in Iad.

(Iblis) A zis:’Doamne, pentru ca m-ai dus in ratacire, le voi impodobi lor (oamenilor) [lucrurile, drumul gresit] pe pamant si-i voi duce pe ei toti in ratacire. Afara de robii Tai curati si alesi (calauziti) dintre ei!” (Quran, al-Hijr 15: 39 – 40).

MISIUNEA FINALA A LUI SHAYTAN
Dupa ce Allah i-a acordat ragaz pana in Ziua Judecatii, el si-a facut din ratacirea oamenilor principalul sau scop.

A zis [Iblis]:’Pentru ca m-ai ademenit (m-ai ratacit), ii voi pandi pe ei (pe oameni) pe Drumul Tau cel drept (acesta este echivalent cu un juramant pe care Iblis il face). Si ii voi impresura in valuri, din fata si din spatele lor, de la drapta si de la stanga lor, si nu-i vei afla pe cei mai mulyti dintre ei, multumitori (fata de Tine).” (Quran, Al-Aaraf 7: 16,17).

El este atat de sigur pe el ca isi poate seduce victimele, incat isi declara pe fata strategia de a se apropria de ei din toate partile si de a-i face sa se supuna tentatiilor sale.
Prima lui victima este chiar Adam alaihis salam si Hawwa (Eva).

Sheytan i-a ademenit [sa manance] din el (din pomul oprit) si i-a scos pe ei de unde se aflau. Si le-am zis lor:’Coborati si dusmani va veti fi unul altuia (voi lui Sheytan si el voua). Si veti avea pe pamant un salas si placere pana la un timp!” (Quran, Al-Baqarah: 36).

si placere pana la un timp” – este ceea ce Sheytan a facut. El a decis sa faca ca viata lumeasca sa para frumoasa si atractiva si lucreaza pe diferite cai pentru a-l atrage pe om, limitand perspectivele lui, placerile si dorintele numai la aceasta viata, facandu-l sa uite de Drumul lui Allah.

Scopul sau este sa faca oamenii sa rataceasca si chiar sa-i intoarca la necredinta sau politeism. Maniera in care Sheytan alege sa-si puna in aplicare planul, variaza in functie de interesele si inclinatiile victimelor.

De exemplu, el foloseste pietatea pentru cei piosi, disciplinele academice ca sa atace oamenii invatati, rationamentul fals si logica pentru cei care se mandresc cu faptul ca sunt invatati, si ignoranta pentru a-i ataca pe ignoranti.

O, fii ai lui Adam! Sa nu va amageasca Sheytan, asa cum i-a scos pe parintii (Adam si Eva) vostri din Rai..” (Quran, Al-Aaraf 7: 27).
“..si nu urmati pasii lui Sheytan, caci el va este dusman invederat.”(Quran, Al-Anaam 6: 142).

Asadar, Allah a facut clar oamenilor ca Sheytan este dusmanul lor si scopul lui este acela de a abate oamenii de la ceea ce Allah a stabilit pentru ei, urmarea si adorarea lui Allah Singur si supunerea fata de poruncile Sale. Scopul lui Shaytan este acela de a-i face pe oameni sa fie nesupusi lui Allah si sa-i conduca pe ei catre Iad in viata de Apoi, care va fi si salasul etern al lui Shytan.

Sheytan este pentru voi un dusman, tineti-l asadar ca pe un dusman (feriti-va sa-l urmati). El nu face decat sa-i cheme pe sustinatorii sai ca sa fie oaspeti ai flacarilor.” (Faatir 35:6).

SHEYTAN ESTE SURSA TUTUROR RELELOR
Tot ceea ce se intampla printre fii lui Adam in ce priveste necredinta (kufr), crima, dusmania, ura, raspandirea imoralitatii si relatiilor sexuale nelegitime, expunerea frumusetii femeii, consumul de bauturi alcoolice, adorarea idolilor si alte pacate majore, sunt toate parte din lucratura lui Sheytan pentru a corupe oamenii si pentru a-i indeparta de la Calea lui Allah si a-i conduce catre Focul Iadului alaturi de el. Asadar, atunci cand ne gasim in preajma raului, sa stim ca Sheytan lucreaza, iar sarcina noastra este aceea de a-i zadarnici planurile.

Si daca [vreodata] te va ademeni vreo iesire de la Sheytan, cauta adapost la Allah , caci El este Cel care Aude [si] Atoatestiutor [As-Sami, Al-‘Alim].” (daca vreo soapta de la Sheytan incearca sa te intoarca (O, Muhammad saws) de la a face bine, cauta adapost la Allah..)” (Quran, Fussilat 41: 36).

CUM SE APROPRIE DE NOI

El (Sheytan) va vede -el si Qabiluhu (soldatii sai dintre jinni) in vreme ce voi nu-i vedeti..” (Quran, Al-‘Araf 7: 27).
Sunt mai multe cai prin care Sheytan incearca sa-i abata pe oameni:
Provocarea de rebeliune:
Dupa ce a stabilit suprematia propriului ego in inima cuiva, Sheytan incurajeaza acea persoana sa devina rebela si sa respinga legile si regulile stabilite de Allah Subhanahu wa Ta’ala. Intr-o lume in care slabiciunea umana fata de tentatii si slaba credinta este des intalnita, Shaytan influenteza omul facandu-l sa ignore Cuvintele lui Allah. Il face pe om sa se angajeze in cursa pentru lucruri lumesti si violarea poruncilor Divine, care poate conduce la respingerea adevarului si nesupunere. Sa ne asiguram ca, faptele si gandurile noastre nu ne vor conduce la rebeliune impotriva Mesajului lui Allah pe care El l-a revelat Mesagerului Sau, salAllahu aleihi wa sallam.

Slabirea credintei in Al-Qadr (Hotararea Divina):
Credinta in Hotararea Divina este parte integranta a credintei Islamice. Sheytan ne distrage atentia de la acceptarea Vointei lui Allah, facandu-ne sa fim nemultumiti de situatia noastra si sa ne comparam cu cei care detin mai mult decat noi, ceea ce va face ca gelozia si invidia sa creasca in suflete. De asemenea prezinta aceasta viata ca ceva nu poate fi pierdut .
Ca Musulmani, nu trebuie sa uitam niciodata ca Vointa lui Allah este determinarea finala pentru destinele noastre. De asemenea, trebuie sa ne reamintim mereu de Ziua Judecatii, cand toate socotelile vor fi platite.
..desigur voi veti primi [intreaga] voastra rasplata in Ziua Invierii.” (Quran, Aal-e-Imran 3: 185).
Dar voi nu puteti voi, decat daca voieste Allah, Domnul Aalameen (oameni, jinn si tot ce exista.” (Quran, al-Takweer 81: 29).

Auto-flatarea si semetirea (Ar-Riya):
Cand cineva implineste fapte bune, Shaytan se grabeste sa-i insufle sentimente de mandrie urmate de dorinta de a-si arata virtutiile si realizarile. Indreapta mintea victimei de la dorinta de a fi rasplatit de catre Allah, catre asteptarea laudei din partea oamenilor. Ca Musulmani, cunoastem ca in functie de intentiile noastre, faptele vor fi acceptate sau nu, vor fi valide sau invalide. Mai mult, Profetul salAllahu aleihi wa sallam a avertizat impotriva pericolului Ar-Riya, cunoscut si ca Shirk-ul minor.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/09/02/doreste-cineva-sa-si-consume-energia-degeaba-pericolul-shirk-ului-minor-riyaa/

Inducerea vanitatii fata de realizari:
Inducerea unei false increderi care il face pe om sa creada ca a atins perfectiunea si ca este mult mai bun decat altii. Aceasta duce la auto-flatare si propria admiratie si distantarea de realitate. Nu trebuie sa renuntam si sa continuam sa implinim fapte bune si sa tindem catre perfectiune.

Folosirea lenei si amanarii implinirii de fapte bune:
Shaytan isi foloseste tacticile pentru a ne distanta de obligatiile religioase prin inducerea lenei si amanarii si diminuarea in mintea noastra a acestor obligatii.
De exemplu, desi Musulmanii recunosc obligatia implinirii Rugaciunii, ei esueaza in implinirea acestui act important de adorare.

Intr-un hadis relatat de Abu Hurairah, el a mentionat ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Sheytan leaga trei noduri la ceafa fiecaruia dintre voi, atunci cand merge la culcare si spune:’Ai o noapte lunga in fata, asa ca dormi”. Daca el se trezeste si-L pomeneste pe Allah, un nod se desface. Daca el face wudoo, doua noduri se desfac. Daca el face Rugaciunea, toate nodurile se desfac, si el isi incepe ziua energic si cu buna dispozitie. Altfel, el isi incepe ziua intr-o dispozitie proasta si simtindu-se lenes.” (al-Bukhaari (3269) and Muslim (776)).

Provocarea Musulmanilor unii impotriva altora:
Sheytan induce suspiciuni si dubii in inimile Musulmanilor, facandu-i sa gandeasca rau unul despre altul si provocandu-i unul impotriva celuilalt.

Punerea faptelor obligatorii in urma:
In timp ce in Islam faptele obligatorii au prioritate, deoarece ele stabilesc identitatea Musulmanilor, Sheytan face ca faptele “recomandate” sa para mult mai atractive decat indatoririle obligatorii, indepartandu-ne de la faptele obligatorii ale Islamului. Trebuie sa fim atenti sa nu sacrificam indatoririle obligatorii in detrimentul celor mai putin importante.

IN FINAL, CINE ESTE VINOVAT?

In Ziua Judecatii, cand toti vom fi socotiti pentru ceea ce am facut in aceasta viata, nu vom putea sa-l blamam pe Sheytan pentru faptele rele pe care le-am facut din pricina modului in care el ne-a incitat. Mai mult, Sheytan va zice in Ziua Judecatii, dupa cum Allah ne spune in Coran:
Si cand totul va fi hotarat, va zice Sheytan:’Allah v-a facut voua o fagaduinta adevarata. V-am fagaduit si eu, insa eu nu mi-am tinut cuvantul dat voua (v-am tradat). Eu nu am avut nicio putere asupra voastra, decat ca eu v-am chemat, iar voi mi-ati raspuns. Deci nu ma invinuiti pe mine, ci invinuiti-va pe voi insiva. Eu nu va pot fi de niciun ajutor, si nici voi nu-mi puteti fi de niciun ajutor. Eu ma socotesc nevinovat de faptul ca voi m-ati facut pe mine (Sheytan) candva asociat al lui Allah (prin supunerea fata de mine). Zalimoon (politeistii si facatorii de rau) vor avea parte de osanda dureroasa.” (Quran, Ibraaheem 14: 22).

SubhanAllah ce Verset extraordinar, un Verset la care trebuie sa reflectam cu mare atentie. Din acest Verset reies urmatoarele:
-Sheytan cunoaste adevarul despre Mesajul lui Allah, cand declara:”Allah v-a facut voua o fagaduinta adevarata”, ca mai apoi sa spuna:”Eu ma socotesc nevinovat de faptul ca voi m-ati facut pe mine (Sheytan) candva asociat al lui Allah (prin supunerea fata de mine).”
-Shaytan ne va lua in ras, spunandu-ne:” eu v-am chemat, iar voi mi-ati raspuns
-Sheytan nici macar nu-si va accepta vina si in loc ne va blama chiar pe noi. El va spune: “Deci nu ma invinuiti pe mine, ci invinuiti-va pe voi insiva“.

CUM NE PROTEJAM DE SHEYTAN

In ciuda tuturor metodelor pe care Shaytan le foloseste pentru a rataci oamenii, el nu poate sa-i atinga pe aceia dintre slujitorii lui Allah care sunt constienti de tacticile lui, si se folosesc de mijloacele pe care Allah le-a daruit lor pentru a se apara de aceste tactici.
A zis [Iblis]:’ Pe puterea Ta (jur)! Eu ii voi duce in ispita pe toti, afara de robii Tai cei alesi dintre ei (credinciosi, devotati, supusi, adevarati credinciosi in Monoteismul Islamic).” (Quran, Saad 38: 82-83).

Allah ii spune lui Sheytan:
Tu nu vei avea putere asupra robilor Mei (alesi), afara numai de cei care te-au urmat dintre cei amagiti (Mushrikun si cei care au ratacit, criminali, politeisti si facatori de rau)” (Quran, Al-Hijr 15: 42).

CATEVA METODE DE APARARE

Ignorarea soaptelor lui Sheytan (waswaas).
Primul si cel mai eficient mod, este constientizarea si recunoasterea soaptelor lui Sheytan, pentru a putea sa le ignoram. Asadar, trebuie sa recunoastem cu repeziciune atunci cand simtim ca suntem condusi de tentatiile noastre de a face ceva rau sau de a simti lene sau sa amanam sa facem ceva bun, atunci trebuie sa ignoram aceste waswaas (soapte).

Merita sa-l citam aici pe Ibn Hajar al-Haythami (rh) care a spus in cartea sa ‘al-Fataawa al-Fiqhiyyah al-Kubra (1/149)’, ca cel mai bun remediu este sa le ignori complet, indiferent de cat de frecvent iti vin in minte. Cand aceste waswaas sunt ignorate, ele nu se pot stabili; mai mult ele dispar dupa un scurt timp, dupa cum multi oameni au experimentat. Dar pentru cei care le dau atentie si actioneaza conform lor, ele sporesc pana cand il fac sa para nebun sau chiar mai rau, asa cum vedem pe multi dintre cei care au suferit de ele si care le-au acordat atentie, dupa cum Profetul salAllahu aleihi wa sallam ne-a avertizat. (asa cum s-a explicat in Sharh Mishkaat al-Anwaar).

In cele doua sahihuri este o relatare care sprijina aceasta opinie, si anume ca oricine sufera de waswaas trebuie sa caute refugiu la Allah si sa se intoarca de la waswaas. Asadar, ganditi-va la acest remediu ce ne-a fost daruit de cel care nu a vorbit Ummei sale dupa propriile dorinte si intelegeti ca oricine este lipsit de asta este lipsit de orice bine, deoarece waswaas vine de la Sheytan, in acord cu consensul invatatilor, iar Sheytan nu are alta dorinta decat sa-i faca pe credinciosi sa rataceasca, sa-i faca confuzi, sa le faca viata un calvar si sa le cauzeze suferinta intr-atat incat ei sa paraseasca Islamul fara sa realizeze.

Credinta si increderea in Allah
Allah ne spune:”El (Sheytan) nu are nicio putere asupra acelora care cred si care in Domnul lor se incred.” (Quran, An-Nahl 16: 99).
Mesajul este clar, si anume sa ne directionam atentia nu catre ceea ce il poate ajuta pe Sheytan in asi atinge scopul, ci in ceea ce Creatorul doreste de la noi.
Allah ne mai spune:
Iar aceluia care este cu frica de Allah, ii va da El o iesire [buna]. Si-l va inzestra pe el de unde el nici nu se asteapta.” (Quran, At-Talaq 65: 2-3).

Teama de Allah si nu de Creatia Sa
O alta arma folosita de Sheytan este aceea de a induce frica in inimile oamenilor. El incearca sa-i sperie pe credinciosi cu diferitele consecinte si dificultati in urmarea Drumului cel Drept.
Shaytan va ameninta cu saracia si va porunceste lucruri urate (Fahsha-pacate, fapte rele, relatii sexuale nelegitime, etc), in vreme ce Allah va fagaduieste iertare si har, caci Allah este Cel cu Har Nemarginit, Atoatestiutor [Wasi, ‘Alim].” (Quran, al-Baqarah 2: 268).

Allah ne avertizeaza ca una dintre tacticile lui este aceea de a ne face sa ne fie teama de creatia Sa.
Acela este Sheytan, care va indeamna sa va temeti de partasii (Auliya-suporterii lui) sai; dar voi sa nu va temeti de ei, ci temeti-va de Mine, daca sunteti (adevarati) credinciosi.” (Quran, Aal-e-Imran 3: 175).

Dzikr (pomenirea lui) Allah
An-Nawawi (rh) a spus:”..cand Sheytan aude Dzikr, se indeparteaza, si ‘Laa ilaaha ill-Allah’ este cea mai buna Dzikr, si cel mai eficient remediu pentru indepartarea waswaas este aceea de a-L pomeni pe Allah mult.”

Obtinerea de cunostinte Islamice din surse corecte
Ținând seama de căile lui Sheytan și conștientizarea planurilor sale, este metoda care ne poate ajuta sa fim in alerta fata de influența lui si sa ne faca sa fim in garda mereu.
Pentru asta, este esential sa achizitionam cunostinte Islamice din surse de incredere. Este foarte greu pentru Sheytan sa se apropie de cei care sunt dedicati studiului.
Imam Shafi a spus: ”Toti oamenii sunt morti cu exceptia celor care au cunoastere; si toti cei care au cunoastere sunt adormiti in afara de cei care fac fapte bune; si cei care fac fapte bune sunt pacaliti in afara de cei sinceri; iar cei care sunt sinceri sunt intotdeauna ingrijorati.”

Cauta adapost si ocrotire la Allah
Si daca vreodata Sheytan te imboldeste, ispitandu-te la rau, cauta refugiu la Allah, caci El este Cel care Aude Totul [si] Binestiutor [Sami, ‘Alim].” (Quran, Al-Aaraf 7: 200).
O alta metoda de a cauta adapost de Shaytan este recitarea ultimelor doua capitole din Coran (Surat Al-Falaq si Surat An-Nas), prin du’a pentru a cere protectia lui Allah si cererea constanta de iertare de la Allah Cel mai Milostiv, Cel mai Indurator.

Fii multumitor lui Allah pentru darul Credintei
De multe ori, Sheytan are success in a duce in ratacire oamenii, prin asigurarea lui ca cei mai multi dintre oameni sunt nerecunoscatori Creatorului lor, Domnul tuturor Lumilor.
Allah ne spune in Coran ca Sheytan declara:
“..si nu-i vei afla pe cei mai multi dintre ei multumitori (fata de Tine).” (Quran, Al-Aaraf 7: 17).
Asadar, antidotul fata de soaptele lui Sheytan, este sa ne aflam intr-o stare continua de constiinta de Allah si recunostinta pentru Binecuvantarile Sale fata de noi.

Vezi si:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/09/cum-scapam-de-soaptele-lui-sheytan/

In concluzie, atunci cand cadem prada tentatiilor de a face rau, de a pacatui, de a fi nesupusi fata de Creatorul nostru, sa ne reamintim ca pana si Sheytan cunoaste adevarul si cu toate acestea este hotarat sa ne faca sa obtinem Mânia lui Allah, ca la final, in Ziua Judecatii, sa spuna pur si simplu: “..asadar, nu ma invinuiti pe mine, ci invinuiti-va pe voi insiva”.
[Sursa:IqraSense]

Dragi frati si surori in Islam!
Allah ne spune:
O, voi cei care credeti! Intrati in Islam pe deplin (supunandu-va tuturor regulilor si poruncilor Islamului) si nu urmati pasii lui Sheytan, caci el va este dusman invederat!” (Quran 2:208)
Ibn Katheer a spus:”Allah a poruncit slujitorilor Sai credinciosi sa adere la toate regulile si legile Islamului, sa urmeze toate poruncile si sa se abtina de la toate interzicerile.” [Tafseer Ibn Katheer, 1/566]

Relatat de Ibn Mas’ud(ra) care a spus:

’Mesagerul lui Allah ﷺ a trasat o linie cu mana sa (pe nisip) si a spus:”Acesta este Drumul lui Allah care merge drept”. Apoi a trasat niste linii la dreapta si la stanga acelei linii si a spus:”Aceste sunt alte drumuri; pe fiecare dintre ele se afla un Sheytan (diavol) care cheama la ele”. Apoi a recitat Versetul:
Si acesta este Drumul Meu Drept! Deci urmati-l si nu urmati (alte) drumuri, pentru ca ele va vor abate (va vor indeparta) de la Drumul Lui. Acestea El vi le-a poruncit, poate voi veti fi cu frica.” (Quran 6:153) [Relatat de Ahmad]

Allah ne-a oferit doua posibilitati. Prima, este aceea de a-L urma pe El, sau a doua, de a urma pasii lui Sheytan. Nu cred ca ne permitem a doua varianta, daca ne dorim cu adevarat sa ne asiguram un loc placut in Viata Eterna si daca ne dorim Pacea Eterna!
Am mai explicat cu alte ocazii de ce am ales acest nume pentru blogul meu, si unul dintre motive este acela ca, chiar imi doresc sa parcurgem impreuna drumul cel drept pentru a ajunge catre destinatia pe care sunt convinsa ca cei mai multi dintre noi si-o doresc.
De foarte multe ori, am subliniat importanta covarsitoare a cunoasterii si nu numai, pentru ca, inteligent nu este cel care stie ce este bine si ce este rau, ci inteligent este cel care atunci cand vede binele, nu mai sta pe ganduri, si il urmeaza, iar atunci cand vede raul, se indeparteaza imediat de el.

Eu caut adapost la Allah de viclenia lui Sheytan cel blestemat si ma rog lui Allah sa ne faca dintre cei cu adevarat constienti de scopul pentru care am fost creati, si ma rog sa fim dintre cei care urmeaza Calea cea Dreapta, fara sa ne abatem de la ea, si dintre cei care nu-si doresc de la aceasta viata decat binele care sa-i ajute in Viata de Apoi!
Allahumma Ameen!
Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
SalAllahu ala Muhammad! SalAllahu aleihi wa sallam!

In cartea lui Ibn al-Sunni este relatat de la Aisha –radiyAllahu anha:
Oricine sufera de aceste waswaas, sa spuna: ‘Aamantu Billaahi wa bi rusulihi (Cred in Allaah si in Mesagerii Sai), de trei ori, si se vor indeparta de la el.

CezarinaS.
TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

© ISLAMUL PACEA ETERNA, autor/deținător: CEZARINA S, 2015-2016. 

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s