„ORICARE DINTRE VOI VEDE UN RAU, SA-L SCHIMBE CU MANA LUI..”

WRONG

 

ORICARE DINTRE VOI VEDE UN RAU,

SA-L SCHIMBE CU MANA LUI..”

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!

Cu autoritatea lui Abu Sa’eed al Khudree (ra) care a spus:

L-am auzit pe Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam spunand:”Oricare dintre voi vede un rau, sa-l schimbe cu mana lui; si daca nu este in stare sa faca astfel, atunci (sa-l schimbe) cu limba lui; si daca nu este in stare sa faca astfel, atunci cu inima lui- si asta este cea mai slaba forma a credintei.” [Muslim]

Acesta este un hadis important care arata ca Musulmanii nu ar trebui sa fie niste observatori nepasatori, ci sunt obligati sa faca ceva pentru a opri faptele rele. De asemenea, ne invata si ordinea in care trebuie sa procedam.

Daca vedem ceva rau, primul lucru, este sa-l oprim fizic (‘sa-l schimbe cu mana lui”).

De exemplu, Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:

Parabola mea si oamenii, este ca cea a unui barbat care a aprins un foc. Cand el a iluminat imprejurimile, moliile si alte creaturi care sunt atrase de lumina au inceput sa cada in el (in foc). El a inceput sa-i scoata afara din foc, dar ei l-au coplesit si au continuat sa cada in el. Eu sunt cel care va impinge afara din foc, dar voi continuati sa va aruncati cu capul in el.” [Sahih al-Bukhari 6002]

Nu este suficient sa ne tinem pe noi insine departe de fapte rele, ci trebuie sa-i ajutam de asemenea si pe altii si sa-i oprim de la infaptuirea de fapte rele si caderea in pacate care pot conduce la Focul Iadului. Daca avem posibilitatea de a putea opri un rau, atunci trebuie sa o facem.

Daca nu suntem capabili fizic sa schimbam lucruri sau sa oprim faptele rele, atunci trebuie sa vorbim impotriva lor, sau sa sfatuim impotriva lor, sau sa aratam o cale mai buna, sau sa cautam ajutor (‘sa-l schimbe cu limba lui’).

Nu trebuie sa ramanem tacuti, daca avem posibilitatea si abilitatea de a vorbi. Putem sa avertizam pe cineva impotriva faptelor rele, sa-l sfatuim sa aleaga o alta cale. Comunicarea nu este nicidecum o actiune fara folos, ci din contra, poate duce la mari schimbari.

In final, daca nu avem nicio putere de a actiona in niciunul dintre cele doua metode prezentate anterior, atunci cel putin, ne putem opune in inima noastra.

Ca Musulmani, noi nu acceptam greselile si nici nu capitulam si traim o viata in care nu este nicio opozitie impotriva raului. Noi nu mintim si nu-i lasam pe cei nedrepti sa ne copleseasca si sa paseasca asupra noastra si sa raspandeasca raul lor si asupra altora.

Ceea ce este rau este rau, si in momentul in care il acceptam in inima noastra, vom pierde vederea a ceea ce este bun si ceea ce este rau (nu vom mai distinge binele de rau).
Cand vom inceta sa vedem raul ca fiind rau si binele ca fiind bine- linia dintre ele va deveni neclara (tulbure), iar ceea ce este rau va deveni permis! Si este usor de observat  ca raul se raspandeste incetul cu incetul, si tot incetul cu incetul, pentru ca nimeni nu se i se mai opune, devine ceva normal si general acceptat.

Daca vei uri raul in inima ta, atunci probabil va aparea si o oportunitate in viitor in care vei putea vorbi sau vei putea opri fizic ceea ce este gresit, pentru ca raul sa nu prevaleze si sa nu se raspandeasca.

Dragi frati si surori in Islam!
Allah este cu cei iubitori de Adevar si cu cei facatori de bine. Allah ne porunceste in Coran sa poruncim Al Mar’uf (monoteismul Islamic, si tot ceea ce Allah ne-a poruncit, intr-un cuvant- BINELE) si sa interzicem Al-Munkar (politeismul, necredinta si tot ceea ce Allah a interzis, intr-un cuvant RAUL). Nu ne putem dezice de aceasta misiune, daca vrem sa izbandim in aceasta viata si in cea de Apoi si daca dorim cu adevarat binele nostru si al fratilor si semenilor nostri!

Fie ca Allah sa ne daruiasca abilitatea de a lupta pentru ca binele si adevarul sa triumfe!
Ameen, Ya Rabb!

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/09/02/poruncirea-binelui-al-maruf-si-interzicera-raului-al-munkar1/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/07/31/o-allah-ajuta-ne-sa-fim-dintre-slujitorii-tai-cei-putini/

CezarinaS.

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s