INGERII CARE NE SCRIU FAPTELE, NE PARASESC VREODATA?

3382-colorful-vortex-1920x1080-abstract-wallpaper

INGERII CARE NE INREGISTREAZA FAPTELE NE PARASESC VREODATA?

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Invatatii sunt in unanimitate de acord ca faptele oamenilor sunt inregistrate, fie ca se afla intr-un loc decent sau intr-un loc nerespectuos (cum ar fi baile), fie ca fac fapte de supunere fata de Allah sau de nesupunere si pacate. Orice face o persoana in timpul vietii sale, va gasi in Ziua Invierii inregistrat in cartea faptelor sale, fie ca este mic sau mare, important sau nesemnificativ.
Allah ne spune:

Si Cartea (fiecaruia) va fi pusa (in mana dreapta pentru credinciosul in Unicitatea lui Allah, si in mana stanga pentru necredinciosul in Unicitatea lui Allah),si ii vei vedea pe Mujrimoon (criminali, politesti, pacatosi, etc), infricosati de ceea ce se afla (inregistrat) in ea. Si vor spune ei:’Vai noua! Ce-i cu aceasta Carte care nu a lasat nimic nepomenit, nici cel mai mic nici cel mai mare pacat!” Si ei vor afla dinaintea lor tot ceea ce au savarsit si nu-l va nedreptati Domnul tau pe niciunul!”
[al-Kahf 18:49].

In alta oridine de idei, invatatii au opinii diferite in legatura cu Ingerii care au rolul de a inregistra faptele oamenilor, daca ei ne parasesc in anumite situatii sau nu.

Sunt trei opinii:
1. Prima opinie este aceea ca Ingerii care ne inregistreaza faptele nu parasesc niciodata o persoana in nicio circumstanta.
Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (rh) a spus:”Sunt acestia doi (cei doi ingeri din dreapta si din stanga noastra) intotdeauna alaturi de individ? Da, deoarece Allah spune:

Si el nu va rosti niciun cuvant, fara sa aiba langa el un supraveghetor pregatit (sa scrie).”
[Qaaf 50:18].

Si aceasta sugereaza ca ei nu il parasesc chiar si daca intra intr-o sala de baie, sau intretin o relatie intima, iar versetul are inteles general”.

2. A doua opinie este aceea ca Ingerii parasesc persoana in anumite cazuri: la toaleta si cand intretine relatii intime. Unii invatati au adaugat: si cand fac Ghusl (baia rituala).

Ibn Hajar al-Haytami (rh) a spus:”Ingerii insarcinati cu inregistrarea faptelor nu ne parasesc decat atunci cand mergem la toaleta, sau intretinem relatii sexuale, sau facem Ghusl, asa cum reiese din hadith.” [Al-Fataawa al-Hadeethiyyah (p. 47)]

As-Safaareeni (rh) a spus:’Ei nu parasesc persoana in nicio circumstanta. De fapt ei il parasesc cand se duce la toaleta. Al-Hasan a spus:’Ingerii se indeparteaza de o persoana in doua cazuri: atunci cand este la toaleta si cand intretine relatii intime. Faptul ca ei parasesc acea persoana in aceste cazuri nu inseamna ca ei nu inregistreaza ceea ce face sau spune in acele momente, asa cum ar fi credinta din inima. Allah le da lor semen pentru asta. [Lawaami‘ al-Anwaar al-Bahiyyah (1/448)]

Ei au adus ca argumente urmatoarele:
S-a relatat de catre Ibn Umar ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Aveti grija la goliciune, pentru ca sunt cu voi cei care niciodata nu va parasesc decat atunci cand va faceti nevoile sau cand un barbat se afla in intimidate cu sotia lui; asa ca aveti rusine fata de ei si onorati-i pe ei. [at-Tirmidhi 2800]

Dar acest hadis este daeef (slab) si a fost clasat ca daeef si de al-Albani in as-Silsilah ad-Da’eefah 2300.

Badr ad-Deen al-‘Ayni (rh) a spus:’S-a relatat de la Profet salAllahu aleihi ca Ingerii cei nobili care inregistreaza faptele niciodata nu parasesc o persoana in afara de momentul in care merg la toaleta sau au relatii intime, raspunsul meu este ca acesta este un hadis daeef (slab) si nu poate fi citat ca dovada. [Sharh Sunan Abi Dawood (2/397)]

S-a relatat de catre Abd ar-Razzaaq in al-Musannaf (1/285) de la Ibn Jurayj ca Mujaahid a spus:’Cand Profetul salAllahu aleihi wa sallam era la Hudaybiyah, in spatele unui vesmant ce-l acoperea, cand vantul a batut si a ridicat vesmantul, el a vazut un barbat ce facea Ghusl dezbracat in aer liber. Profetul salAllahu aleihi wa sallam s-a enervat si a spus:’O, oameni! Temeti-va de Allah si aveti rusine in fata celor nobili (Ingerii), pentru ca Ingerii nu va parasesc in afara de trei timpuri: cand un barbat are relatii cu sotia sa, cand merge la toaleta”-relatatorul a spus:’si l-am uitat pe al treilea.’

Intr-o alta relatare, Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:’Cand unul dintre voi face Ghusl, sa incerce sa se ascunda fie indreptat catre un perete, sau in spatele unei camile, sau un frate sa-l protejeze.”
Insa acest hadith include in lantul sau un relatator necunoscut, si nu poate fi citat ca dovada deoarece este daeef (slab).

3. A treia opinie este ceea ce este dovedit in Coran si Sunnah, ca fiecare persoana are doi Ingeri insarcinati sa observe orice face si sa inregistreze faptele sale, si ei scriu tot ceea ce face, fie ca este o fapta buna sau un pacat, fie ca se afla intr-un loc decent sau intr-un loc rusinos.
Dar nu este nimic in Coran sau in Sunnah care sa ne explice cum se face aceasta inregistrare si numaratoare, sau daca Ingerii trebuie sa intre in fiecare loc in care intra o persoana si sa stea langa el pentru a inregistra detaliile fiecarui act pe care il face, sau Allah a creat in ei abilitatea de a stii ceea ce face si de a inregistra aceasta fara sa fie nevoie sa insoteasca persoana in fiecare loc in care intra.

Ceea ce este cel mai potrivit in acest caz, este sa nu discutam despre astfel de lucruri ce fac parte dintre lucrurile nevazute, fara a avea o dovada din Cartea lui Allah sau din Sunnah Mesagerului Sau (salAllahu alleyhi wa sallam), sa atribuim cunoasterea acestor lucruri lui Allah Subhanahu Wa Ta’ala, si sa credem ca tot ceea ce o persoana face sau spune va fi inregistrat. Aceasta este suficient pentru orice persoana in legatura cu acest lucru, si asta este ceea ce il va ajuta si le va aduce beneficiu.

Si el nu va rosti niciun cuvant, fara sa aiba langa el un supraveghetor pregatit

(sa scrie).
[Qaaf 50:18].

Aceasta este Cartea Noastra, care va graieste voua adevarul. Noi am scris (in ea) ceea ce ati facut (Ingerii Nostri au inregistrat faptele voastre).”
[al-Jaathiyah 45:29].

As-Suyooti (rh) a spus:’In legatura cu intrebarea daca Ingerii intra la toaleta, raspunsul este ca nu stiu. Tot ceea ce putem spune este ca, daca ei sunt instruiti sa intre, ei vor intra, si daca Allah i-a onorat pe ei si le-a permis lor sa stie ceea ce se intampla in acel loc, astfel incat sa-l scrie, atunci ei fac ceea ce sunt instruiti sa faca.” [Al-Habaa’ik fi Akhbaar al-Malaa’ik (p. 90)]

Probabil cea de a treia opinie este cea mai indreptatita sa fie corecta, si este mult mai potrivit in legatura cu astfel de lucruri, deoarece adera cu ceea ce este mentionat in texte si nu nu merge mai departe de asta fara sa se bazeze pe dovezi puternice si autentice.
Si Allah stie cel mai bine!

Aceasta este o buna reamintire a faptului ca tot ceea ce facem sau spunem va fi inregistrat in Cartea faptelor noastre si nimic nu va fi lasat nepomenit.

Dragi frati si surori in Islam!
Haideti sa fim mult mai constienti de acest lucru si mult mai atenti la ceea ce facem si spunem, iar daca am gresit sau am pacatuit sa ne grabim sa ne caim si sa ne cerem iertare!
Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibul ‘afwa fa’fu ‘anni”
(O, Allah, cu adevarat Tu esti Al-‘AFUWW (Iertator), si Tu iubesti ‘AFW (sa ierti), asa ca, FA’FU ‘ANNI (iarta-ma!)
Ameen! SalAllahu ala Muhammad! SalAllahu aleyhi wa sallam!

CezarinaS.

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/09/22/ingerii-si-indatoririle-lor/

© ISLAMUL PACEA ETERNA

Islamul Pacea Eterna

 

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s