CINE FACE PARTE DIN AHL AL-BAYT

vintage_ring_precious_stones_73609_2048x1152

CINE FACE PARTE DIN AHL AL- BAYT

(FAMILIA PROFETULUI saws)

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil Alamin!
Salam aleikum wa rahmatullahi wa barakatuhu!
Un articol deosebit de important care sper ca va clarifica cu dovezi din Coran si Sunnah si Tafsir Coran, un subiect sensibil, cu precadere in aceste zile si ma refer la Ashura, pe care il consider esential pentru noi toti!

Allah ne spune:
Si stati in casele voastre si nu va aratati ca in timpul ignorantei (Al-Jahiliyah), si impliniti Rugaciunea (Iqamatas-Salat), si dati Dania (Zakat) si fiti cu supunere fata de Allah si Mesagerul Sau! Allah voieste numai sa indeparteze ArRijs (faptele rele si pacatele) de la voi, O membri ai familiei [Ahl al-Bayt] (Profetului saws), si sa va purifice pe voi intru totul.” Coran 33:33

Ibn Kathir a spus referitor la acest Verset:”Acesta este un text ce este revelat in exclusivitate in legatura cu sotiile Profetului salAllahu aleihi wa sallam ca membri ai familiei sale. Motivul revelarii sunt sotiile Profetului salAllahu aleihi wa sallam”.

Exista o singura interpretare in legatura cu revelarea acestui verset…
Ibn Jarir a relatat ca Ikrima obsnuia sa recite in piata (versetul):”Allah voieste numai sa indeparteze ArRijs (faptele rele si pacatele) de la voi, O membri ai familiei [Ahl al-Bayt] (Profetului saws), si sa va purifice pe voi intru totul”, este exclusiv revelat despre sotiile Profetului SalAllahu Alaihi wa Sallam).’

Ikrimah a spus:’Oricine nu este de acord cu mine ca acest verset a fost revelat numai in legatura cu sotiile Profetului salAllahu aleihi wa sallam, sunt de acord sa-l intalnesc si sa ma rog si sa invoc blestemul lui Allah asupra celui care minte.’

Asadar numai ele (sotiile Profetului saws) sunt motivul revelarii, dar altii (restul familiei) pot fi inclusi prin generalizare.

Este relatat in sahih Muslim de la Zaid bin Al Arqam ca Ahl al-Bayt (membrii familiei Profetului saws) sunt:”Sotiile casei Profetului salAllahu aleihi wa sallam, dar membrii familiei Profetului salAllahu aleihi wa sallam sunt de asemenea cei carora nu le este permis sa primeasca Sadaqa dupa moartea lui. El a spus:’si cine sunt ei?’ El a replicat:’Ei sunt familia lui Ali, familia lui Aqil, familia lui Jafar, si familia lui Abas..’

Totusi Ahl ul-Bayt (membrii familiei Profetului saws) in acest verset, se refera atat la sotiile Profetului salAllahu aleihi wa sallam, deoarece pentru ele a fost revelat Versetul, sau la toti membri Ahl ul-Bayt.

Desi acest verset a fost revelat in particular despre sotiile Profetului salAllahu aleihi wa sallam, sau in general despre toti membri familiei Profetului salAllahu aleihi wa sallam, Ali, Fatimah, Hassan si Hussein, Allah sa fie multumit de ei, toti fac parte dintre cei carora Allah a dorit sa indeparteze faptele rele si pacatele.

Ibn Jarir a relatat ca Safiyyah bin Shaybah a spus:”Aisha (ra) a spus:”Profetul salAllahu aleihi wa sallam a iesit intr-o dimineata purtand o mantie dungata din par de camila neagra. Al-Hasan (ra) a venit si el l-a acoperit cu mantia lui. Apoi al-Hussein (ra) a venit si l-a acoperit cu mantia lui. Apoi Fatima (ra) a venit si a acopert-o cu mantia lui. Apoi Ali (ra) a venit si l-a acoperit in mantie alaturi de el, apoi a spus:”Allah voieste numai sa indeparteze ArRijs (faptele rele si pacatele) de la voi, O membri ai familiei [Ahl al-Bayt] (Profetului saws), si sa va purifice pe voi intru totul”. [inregistrat in Muslim]

Ibn Abi Hatim a inregistrat de la Ibn Abbas in legatura cu acest verset (33:33):’A fost revelat numai in legatura cu sotiile Profetului (salAllahu aleihi wa sallam)”.

In legatura cu sotiile Profetului salAllahu aleihi wa sallam, cea mai corecta opinie este aceea ca ele sunt incluse intre membri familiei Profetului salAllahu aleihi wa sallam, deoarece Allah spune, dupa ce a poruncit sotiilor Profetului salAllahu aleihi wa sallam de a purta hijjabul:

Allah voieste numai sa indeparteze ArRijs (faptele rele si pacatele) de la voi, O membri ai familiei [Ahl al-Bayt] (Profetului saws), si sa va purifice pe voi intru totul.” [al-Ahzaab 33:33]

Iar ingerii i-au spus lui Sara, sotia lui Ibrahim aleihi sallam:
“..binecuvantarea lui Allah asupra voastra, o locuitori ai acestei familii (al lui Ibrahim/Avraam).” [Hood 11:73]

Si pentru ca Allah a exclus-o pe sotia lui Lot din familia lui Lot (aleihi sallam) in legatura cu salvarea, atunci cand a spus:

Afara de familia lui Lot pe care o vom salva (de la distrugere) in intregime. Mai putin pe soata lui!” [al-Hijr 15:59-60]
Aceste versete arata ca sotia este parte din familie.

In privinta Banu ‘abd al-Muttalib, opinia corecta este aceea ca ei fac parte din Ahl al-Bayt. Dovada pentru aceasta este o relatare de la Jubayr ibn Mut’im (ra) care a spus:
Uthman bin Affan si cu mine am mers la Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam si am spus:”O, Mesager al lui Allah i-ai dat lui Banu’l-Muttalib si nu noua, dar noi suntem de acelasi statut in legatutura cu tine’. Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:’Banu’l-Muttalib si Banu Haashim sunt acelasi lucru.’” [al-Bukhaari, no. 2907; al-Nasaa’i, 4067; si altii).

Printre Ahl al-Bayt este si Banu Haashim ibn ‘Abd Manaaf care sunt familia lui Ali, familia lui Abbaas, familia lui Ja’far, familia lui Aqeel si familia lui Haarith ibn Abd-Muttalib.

Aceasta este specificat intr-o relatare a lui Imam Ahmad de la Zayd ibn Arqam (ra) care a spus:”Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam s-a ridicat si ni s-a adresat intr-o zi cand se afla langa o fantana numita Khum, intre Makkah si Madinah, El l-a laudat pe Allah si ne-a indemnat si ne-a reamintit. Apoi a spus:’O oameni, eu nu sunt decat o fiinta umana; in curand, mesagerul Domnului meu (ingerul mortii) va veni la mine si voi raspunde chemarii sale. Va las voua doua lucruri: prima este Cartea lui Allah, in care care se afla calauzire si lumina, asa ca aderati la ea si urmati-o’- si ne-a indemnat sa aderaram la Cartea lui Allah, apoi a spus:’si oamenii din familia mea (ahl bayti). Va reamintesc fata de Allah in legatura cu oamenii din familia mea, va reamintesc in fata lui Allah in legatura cu oamenii din familia mea, va reamintesc fata de Allah in legatura cu oamenii din familia mea.”
Husayn bin Sabrah i-a zis lui (lui Zaid]:’Cine sunt oamenii din familia lui, O Zaid? Nu sunt sotiile dintre oamenii din familia sa?’ Zayd a spus:’Sotiile sale sunt dintre oamenii familiei sale, dar oamenii din familia lui sunt cei pentru care este interzis sa primeasca sadaqa (caritate) dupa moartea sa.’ El (Husayn) a spus:’Cine sunt ei?’. El a spus:’Ei sunt familia lui ‘Ali, familia lui ‘Aqeel, familia lui Ja’far si familia lui ‘Abbaas.’ Husayn a spus:’Toti acestia nu au voie (le este interzis) sa primeasca sadaqa?’ Zayd a spus:’Da.’ [Ahmad, nr. 18464]

In legatura cu sclavii eliberati, este relatat ca Mihraan, sclavul eliberat al Profetului salAllahu aleihi wa sallam a spus:’Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:’Noi suntem familia lui Muhammad: sadaqa nu este permisa pentru noi, si sclavul eliberat este unul dintre ei.” [Ahmad, nr. 15152].

Asadar, din familia Profetului salAllahu aleihi wa sallam fac parte: sotiile sale, copii sai, Banu Haashim, Banu Abd al-Muttalib si sclavii lor eliberati.

Si Allah stie cel mai bine.

CARE SUNT VIRTUTIILE AHL AL-BAYT

Allah a revarsat asupra Ahl al-Bayt (membrilor familiei) Profetului salAllahu aleihi wa sallam numeroase virtuti. Ahl al-Sunnah wa’l-Jamaa’ah sunt in unanimitate de acord ca este obligatoriu sa-i iubim si sa le respectam drepturile.

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (r.h) a spus:

”Similar, familia Mesagerului lui Allah salAllahu aleihi wa sallam are drepturi carora trebuie sa le acordam atentie. Allah a impus ca binecuvantari sa fie trimise asupra lor alaturi de Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam care ne-a spus noua:’Spuneti: Allaahumma salli ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin kamaa salayta ‘ala aali Ibraaheem, innaka Hameedun Majeed, wa baarik ‘ala Muhammadin wa ‘ala aali Muhammadin kamaa baarakta ‘ala aali Ibraaheem innaka Hameedun Majeed (O Allaah, trimite Salat-binecuvantare, onoare, indurare- asupra lui Muhammad si asupra familiei lui Muhammad, asa cum Tu ai trimis salat aspra familiei lui Ibrahim, si binecuvanteaza-l pe Muhammad si pe familia lui Muhammad, asa cum Tu ai binecuvantat familia lui Ibrahim. Cu adevarat Tu esti Cel mai Demn de Lauda, Plin de Glorie). [Majmoo’ al-Fataawa (3/407)]

Si a mai spus:’Similar, in legatura cu familia Profetului salAllahu aleihi wa sallam (Ahl al-Bayt), este obligatoriu sa-i iubim, sa fim loiali fata de ei si sa le respectam drepturile.”
[Majmoo’ al-Fataawa (28/491)]

Companionii Profetului salAllahu aleihi wa sallam au dat atentie acestei porunci, iar primii dintre ei au fost Abu Bakr al-Siddeeq si Umar ibn al-Khattab radhiyAllahu anhum.

Al-Bukhaari (3508) si Muslim (1759) au relatat ca Abu Bakr (ra) i-a spus lui Ali (ra):’Pe Cel in Mana Caruia se afla sufletul meu, (relatia) rudenia cu Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam imi este mai draga mie decat rudenia cu oamenii mei.”

Al-Bukhaari a relatat de asemenea in Saheeh-ul sau (3509) ca Abu Bakr (ra) a spus:’Dati atentie drepturilor familiei/casei lui Muhammad salAllahu aleihi wa sallam.’

Al-Haafiz Ibn Hajar a spus:’Cuvintele ‘dati atentie drepturilor familiei/casei lui Muhammad salAllahu aleihi wa sallam’ se adreseaza oamenilor, impunandu-le lor sa implineasca drepturile Ahl al-Bayt.[Fath al-Baari (7/79)

Trebuie sa specificam insa ca nu este garantata vreo mijlocire specifica pentru familia Profetului salAllahu aleihi wa sallam; din contra, mijlocirea  este oferita tuturor celor drepti, martirilor si invatatilor de a carui mijlocire Allah este multumit, fie ca fac parte din Ahl al-Bayt sau dintre oamenii obisnuiti. De asemenea, faptele bune ale cuiva pot mijloci pentru el. Insa Profetul salAllahu aleihi wa sallam va fi cel care va imparti cea mai mare mijlocire. Mai multe detalii despre Mijlocirea in Ziua Invierii, AICI:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/08/27/mijlocirea-in-ziua-invierii-de-cate-feluri/

Aceasta contrazice extremismul celor dintre Raafidi (Shia) care sustin ca mijlocirea este acordata numai familiei Profetului salAllahu aleihi wa sallam, sau ca ei vor avea puterea de a admite oamenii in Paradis sau Iad; iar acestea sunt doar cateva dintre diferitele tipuri de devieri si exagerari, care sunt departe de revelatia Coranului si a Sunnah.
[Surse: Islam q@a.info; Tafsir Coran 33:33 Ibn Kathir;Sunnah.org]

Fie ca Allah sa ne binecuvanteze cu Taqwa si cu intelepciunea de a alege si de a urma drumul cel perfect drept –Siratul Mustaqim-, drumul Profetului Muhammad salAllahu aleihi wa sallam si al companionilor si al Califilor cei Drept Calauziti!

ALLAHUMMA SALLI ‘ALA MUHAMMADIN WA ‘ALA AALI MUHAMMADIN

KAMAA SALLAYTA ‘ALA IBRAHIMA WA ‘ALA AALI IBRAHIMA

INNAKA HAMIDUM MAJID.

ALLAHUMMA BAARIK ‘ALA MUHAMMADIN WA ‘ALA AALI MUHAMMADIN

KAMAA BAARAKTA ‘ALA IBRAHIMA WA ‘ALA AALI IBRAHIMA

INNAKA HAMIDUM MAJID.

 

CezarinaS.

COPYRIGHT : ISLAMUL PACEA ETERNA

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s