ISLAMUL CONSIDERA FIECARE VIATA CA FIIND SACRA

Abstract-Art-Tree-Oil-Painting-High-quality-hand-painted-home-decor-wall-art-oil-painting-on

Islamul Considera Viata Fiecarui Om Ca Fiind Sacra

BISMILLAH

Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin!
Islamul garanteaza dreptul la viata a fiecarei fiinte umane, fie ca vorbim despre Musulmani sau ne-Musulmani. Fiecare viata este sacra in Islam si fiecarei persoane Allah i-a garantat acest drept fundamental si universal la timpul nasterii sale.

Noi i-am cinstit pe fii lui Adam si i-am purtat pe ei pe uscat si pe mare si le-am dat lor ca hrana felurite bunatati si i-am ales pe ei inaintea multor altora din cei pe care i-am creat.” Surat Al-Isra 17:70

Demnitatea pe care Allah a acordat-o umanitatii la timpul creatiei a fost o binecuvantare a inviolabilitatii care se manifesta prin dreptul la viata, libertate si proprietate. Dreptul la viata a fost recunoscut ca fiind primul si cel mai important drept universal derivat din Shari’ah si legile Islamice.

In timpul ultimei sale predici din timpul Hajj-ului, Profetul salAllahu aleihi wa salam a declarat ca viata, proprietatea si onoarea sunt sacre asa cum Mekkah si simbolurile sale religioase sunt sacre.

Abdullah ibn Mas’ud (ra) a relatat ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus in predica sa de adio:”Ce luna credeti voi ca este cea mai sacra?
Ei au spus:”Aceasta luna a noastra, Dhul Hijjah”.
Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Ce oras credeti voi ca este cel mai sfant?”
Ei au spus:”Acest oras al nostru, Mekkah”. Profetul salAllahu aleihi wa salam a spus:”Ce zi credeti voi ca este cea mai sfanta?”
Ei au spus:”Aceasta zi a noastra, Arafat.”
Profetul salAllahu aleihi wa salam a spus:”Allah Preainaltul a facut sacre vietile voastre, averea voastra si onoarea voastra cu exceptia dreptului legal, asa cum sunt aceasta zi a voastra, orasul vostru si luna voastra, sacre. Nu v-am transmis eu mesajul?” Apoi Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Aveti grija! Sa nu va reintoarceti la necredinta dupa mine, lovindu-va gaturile unul altuia.” [Sahih Bukhari 6403]

Asa cum Musulmanii respecta si onoreaza pelerinajul (Hajj-ul) si toate simbolurile Islamului, lor li s-a poruncit sa respecte vietile si proprietatile celorlalti oameni in acelasi mod. Mai mult, Profetul salAllahu aleihi wa salam i-a avertizat sa nu se reintoarca la tribalismul violent din perioada pre-Islamica (perioada ignorantei- Jahiliya), echivalandu-l cu necredinta in Allah si Mesagerul Sau.

De fapt, respectul pentru inviolabilitatea vietii omenilor, este parte a definitiei Musulmanului, care inseamna “cel fata de care oamenii se afla in siguranta”.

Abu Huraira (ra) a relatat:”Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Musulmanul este cel de a carui limba si mana oamenii se afla in siguranta, iar credinciosul este cel in care oamenii au incredere in privinta vietilor si averilor lor.”  [Sunan An-Nasa’i 4998, Sahih]

As-Sarakhsi a scris:”Asa cum Allah Preainaltul a creat umanitatea pentru a purta legamantul fata de El, Allah le-a acordat deminitatea si inviolabilitatea sacra pentru a putea fi responsabili pentru indatoririle si drepturile pe care El le-a plasat asupra lor. Apoi El le-a garantat lor sanctitatea, libertatea si drepturile de proprietate pentru a putea continua realizarea legamantului lor. Aceasta libertate, sanctitate si drept al proprietatii sunt garantate inca de la timpul nasterii fiecarei persoane. ..” [Usul As-Sarakhsi 2/334]

In aceasta privinta, nu este diferenta intre viata unui Musulman si a unui ne-Musulman din moment ce vietile lor sunt protejate ca un legamant de incredere. Oricine omoara o alta persoana, este vinovat de uciderea intregii omeniri, fie ca victima este Musulman sau nu.

De aceea am prescris Noi pentru fiii lui Israel ca cel care ucide un suflet nevinovat de uciderea altui suflet sau de o alta stricaciune pe pamant (care nu intra sub incidenta unei pedepse legale), este ca si cand i-ar ucide pe toti oamenii, iar cel care lasa in viata un suflet este ca si cum i-ar lasa in viata pe toti oamenii.” [Surat Al-Ma’idah 5:32]

Ibn Kathir a comentat acest verset:”Versetul inseamna ca oricine omoara un suflet fara o cauza justa, asa cum este o pedeapsa legala pentru crima sau coruptie/stricaciune pe pamant, este ca si cum ar fi ucis toti oamenii, deoarece nu este nicio diferenta intre o viata si alta „. [Tafseer Ibn Kathir 5:32]

In acest verset, Allah nu face nicio distinctie intre viata unui Musulman sau a unui ne-Musulman, a unui credincios sau a unui necredincios. Viata nu poate fi luata decat ca mijloc de auto-aparare intr-un razboi just/legal, sau ca pedeapsa legala pentru criminalii periculosi, sau pentru a preveni coruptia pe pamant (fasad), care in contextul islamic se refera la coruptia tiranilor, asa cum a fost si Faraon care a comis crime in masa si i-a inrobit pe toti oamenii.

(vezi 28: 4- „Faraon a devenit prea semeţ pe pământ. A împărţit neamul lui în trepte şi se purta cu trufie, slăbind o ceată dintre ei, măcelărindu-i pe fiii lor şi lăsându-le în viaţă doar pe copilele lor. El era dintre făcătorii de stricăciune.).

Totusi, chiar si in cazul pedepsei legale impotriva activitatii criminale, Islamul incurajeaza iertarea si indurarea, atata timp cat societatea este protejata de alte eventuale crime. Familia victimei are dreptul de a cere pedeapsa capitala, sau poate sa ierte, sau sa reduca pedeapsa la o compensatie baneasca. Orice altceva depaseste ceea ce este legal justificat, este considerat o incalcare a drepturilor, iar pedeapsa colectiva sau excesiva, este strict interzisa.

O, voi cei care credeti, v-a fost prescris Al-Qisas (talionul- legea egalitatii in pedeapsa) pentru cei ucisi: slobod pentru slobod, rob pentru rob, si femeie pentru femeie. Dar daca ucigasul este iertat de fratele sau (sau de rude, etc), trebuie urmat de bunavointa, iar despagubirea se indeplineste dupa cuvinta. Aceasta este o usurare de la Domnul vostru si o indurare, iar aceluia care intrece limitele dupa aceea (vatamandu-l sau ucigandu-l pe criminal dupa ce l-au iertat si au acceptat rascumpararea in bani) va avea parte de osanda dureroasa.”  [Surat Al-Baqarah 2:178]

Si nu luati sufletul pe care Allah l-a socotit oprit, decat pe drept (ca pedeapsa legala pentru ucigas)! Daca cineva a fost ucis pe nedrept (Mazluman- in mod intentionat si cu ostilitate si agresiune si nu din greseala) atunci Noi dam celui mai inrudit cu el autoritate (de a reclama judecatorului si a cere aplicarea legii talionului, sau sa ierte, sau sa ia o compensatie baneasca), insa acesta sa nu se intreaca in omor (sa nu omoare pe nimeni in afara de ucigas), caci el este ajutat [de legea Islamica].”  [Surat Al-Isra 17:33]

Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Cele mai mari pacate (Al-Kaba’ir) sunt:”Sa alaturi parteneri in adorare lui Allah (shirk), sa ucizi o fiinta umana, sa fi neascultator fata de parinti, sa faci marturie mincinoasa.” [Sahih Bukhari vol 9/nr 10]

Islamul subliniaza valoarea pe care o are orice viata si a instituit avertismente clare impotriva violentei nejustificate. Din acest motiv, adevaratii credinciosi sunt cei mai retinuti in a lua o viata indiferent de situatie, facand tot ce este absolut necesar pentru siguranta celorlalti.

Abdullah ibn Mas’ud a relatat ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Cei mai retinuti dintre oameni in ce priveste crima, sunt oamenii credinciosi.”  [Musnad Ahmad 3720, Sahih]

Ibn Umar a relatat ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Credinciosul continua sa se afle in siguranta in religia sa atata timp cat nu varsa sange nevinovat.”
[Sahih Bukhari 6469, Sahih]

Musulmanii sunt in mare masura protejati de pedeapsa severa din Focul Iadului daca ei evita pacatele majore, insa pacatul uciderii este atat de atroce, incat il poate expulza cu totul din religie. Daca ne temem de Allah si ne supunem Lui, aceste avertismente trebuie sa fie mai mult decat suficiente incat sa ne faca sa ne indoim de “pietatea” celor care ucid oameni in numele Islamului.
Regula generala este ca toate crimele sa fie pedepsite in mod egal, indiferent de religia victimei, dar nu este o pedeapsa pentru un Musulman daca aceasta ucide un inamic combatant care se afla intr-un razboi declarat. In afara de aceasta, Musulmanii trebuie sa adere cu fermitate la toate tratatele si clauzele de pace, si le este interzis sa faca vreun rau unui inamic caruia i s-a acordat imunitate.
[Sursa:faithinallah]

Si aveti voi in Al-Qisas (in legea talionului) (pavaza pentru) viata, o voi cei daruiti cu minte, si poate voi veti deveni Al-Muttaqun ( piosi, evlaviosi, cu teama de Allah).”  [Al-Baqarah 2:179]

in al-Qisas este viata pentru voi”, se adreseaza in termeni generali ai intelesului pentru viata; a atenta la viata unei persoane reprezinta atentarea la viata ca un intreg, si asupra fiecarei fiinte umane.
Cel mai important si cel mai sigur element in conservarea vietii este contemplarea la intelepciunea poruncii lui Allah de a atinge si de a obtine Taqwa- pietatea. Taqwa- pietatea sau constiinta de Allah, este ceea ce te face sa te opresti de la atacarea cuiva, de a a ucide sau de a te razbuna. Taqwa este sa te temei de Allah si sa eviti mania Lui. Fara Taqwa, sharia’ah nu ar fi putut fi aplicata, iar opresorii nu ar fi descurajati.
Practic, Al-Qisas este un scut pentru apararea vietii si o descurajare pentru cei care au de gand sa ucida suflete nevinovate cu premeditare.
Sanctitatea vietii este pastrata, deorece criminalul se va abtine de la omor, daca este sigur ca, daca va omori, va fi la randul lui omorat.
Abu Al-Aliyah a spus:”Allah a facut din Legea  egalitatii o “viata”. De cate ori, cel care s-a gandit la crima, a fost impiedicat de Lege, de frica de a nu fi ucis mai apoi?” Declaratii similare au fost relatate si de la Mujahid, Sa`id bin Jubayr, Abu Malik, Al-Hasan, Qatadah, Ar-Rabi` bin Anas and Muqatil bin Hayyan.

Iar cand Allah spune:”o voi cei daruiti cu minte, si poate voi veti deveni Al-Muttaqun”, inseamna: O voi cei cu minti sanatoase, si care aveti intelegere! Prin acest lucru poate voi va veti restrange complet de la incalcarea interdictilor lui Allah si de la pacate. Taqwa este un cuvant ce inseamna a face toate actele de adorare si evitarea de la toate interdictiile lui Allah! [Tafsir Ibn Kathir]

Si Allah stie cel mai bine!

CITESTE:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/08/28/cel-care-ucide-un-suflet-nevinovat/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/07/24/indeamna-islamul-la-violenta/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2013/09/07/versetul-dreptatii1/

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s