Efectuarea Rugaciunii In Caz De Boala Si Alte Situatii Speciale!

gabi2

 Efectuarea Rugaciunii In Caz De Boala Si Alte Situatii!

BISMILLAH

Bismillahi wa Alhamdulillahi wa Salaatu wa Sallamu ala Rasulillah!

Acest subiect vine in completarea articolului in care am explicat situatiile in care putem sa inlocuim ablutiunea (wudhu) si baia rituala (ghusul) cu ablutiunea uscata (Tayammum), si una dintre aceste situatii era si boala.

Foarte pe scurt, vreau sa amintesc si cum poate implini Rugaciunea cel care are anumite probleme de sanatate permanente sau temporare, care il impiedica de la efectuarea Rugaciunii intr-un mod adecvat.

Bolnavul trebuie sa implineasca Rugaciunea stand (in picioare) cat de mult poate, deoarece pozitia Qiyam-stand in picioare este stalp al Rugaciunii, fara de care Rugaciunea este invalida, si nu este scutit decat cel care efectiv nu poate sta in picioare

-Daca nu poate sta in picioare, atunci poate sa faca Rugaciunea stand jos, de preferat cu picioarele stranse asa cum sta in mod normal in timpul Rugaciunii

Daca nu poate face Rugaciunea stand jos, atunci poate sa o faca intins pe o parte cu fata indreptata catre Qiblah (directia de Rugaciune). Si este mustahab sa stea intins pe partea dreapta.

-Daca nu poate face Rugaciunea intins pe o parte, atunci o poate face intins pe spate cu picioarele indreptate catre Qiblah.

Daca o persoana poate sa stea dar nu poate sa se incline (ruku) sau sa se prosterneze (sujud), atunci sa nu renunte la statul in picioare; el poate face Rugaciunea stand in picioare, si sa se aplece in fata pentru Ruku, apoi sa se aseze si sa se aplece pentru sujud.

-Daca nu poate sa se incline pentru ruku sau se prosterneze in sujud, atunci se poate apleca in locul lor, mai putin pentru ruku si mai mult pentru sujud

Daca nu se poate prosterna, atunci trebuie sa se incline pentru Ruku si sa se aplece pentru sujud

-Daca nu-si poate inclina capul in fata, atunci trebuie sa spuna takbeer (Allahu Akbar) si sa recite Coran si sa intentioneze in inima sa pozitiile stand(qiyam), ruku, ridicarea din ruku, prosternarea (sujud), statul intre cele doua prosternari si statul pentru recitarea tashahud.

Daca bolnavul sau oricine altcineva doarme si pierde o Rugaciune, sau uita, trebuie sa implineasca Rugaciunea cand se trezeste din somn sau cand isi aminteste, si nu este permis sa o amane pentru a doua zi, cand incepe timpul aceleasi Rugaciuni pe care a pierdut-o.

-Nu este permis sa intrerupem implinirea Rugaciunii sub nicio circumstanta. Rugaciunea trebuie implinita in orice situatie, fie ca suntem sanatosi sau bolnavi , deoarece este stalp al credintei si cea mai importanta obligatie dupa marturisirea de credinta.

Nu este permis pentru un Musulman sa nu efectueze o Rugaciunea obligatorie pana cand expira timpul ei, chiar si daca este bolnav, atata timp cat este sanatos mintal. Trebuie sa ofere Rugaciunea in intervalul de timp stabilit in acord cu posibilitatile sale, asa cum am mentionat anterior. Cei care amana Rugaciunea pana cand se reinsanatosesc, acest lucru nu este permis si nu are nicio baza in Shari’ah!

-Daca este foarte greu pentru cel bolnav sa ofere Rugaciunea la timp, atunci poate combina Zuhr si Asr, Magrab si Isha, in timpul primei sau ultimei dintre ele, in acord cu ce este mai usor pentru el. Daca doreste, poate sa combine Zuhr cu Asr la timpul de Zuhr, sau sa delase Zuhr in timpul de Asr. Si de asemenea poate combina Magreb cu Isha, fie in timpul de Magreb fie in timpul de Isha.
In ce priveste Fajr, ea nu poate fi combinata cu nicio alta Rugaciune!
[Shaykh ‘Abd al-‘Azeez ibn ‘Abd-Allaah ibn Baaz, Shaykh ‘Abd al-‘Azeez Aal al-Shaykh, Shaykh ‘Abd-Allaah ibn Ghadyaan, Shaykh Saalih al-Fawzaan, Shaykh Bakr Abu Zayd –islam q&a]

Efectuarea Rugaciunii Intr-un Mijloc De Transport Stand Jos (pe scaun)

Este valida Rugaciunea efectuata intr-o masina stand jos?
Pozitia stand in picioare atunci cand cineva poate sa faca asta, este parte esentiala a Rugaciunii.
Rugaciunea in masini, avioane, trenuri sau alte mijloace, atunci cand nu te poti indrepta catre Qibla sau sa stai in picioare nu este permisa in cazul Rugaciunilor Fard (obligatorii), decat daca doua conditii se intalnesc:

-Trebuie sa existe temerea ca timpul Rugaciunii obligatorii va expira pana ajungi la destinatie, sau este vorba despre o rugaciune care nu se poate combina. Astfel, daca te temi ca vei pierde Zuhr, atunci este mai bine sa combini Zuhr cu Asr in timpul de Asr si sa implinesti Rugaciunea pe pamant respectand conditiile Rugaciunii. De asemenea, daca stii ca vei ajunge la destinatie inainte ca timpul sa expire, trebuie sa astepti pana ajungi  la destinatie si apoi sa oferi Rugaciunea.

-Nu exista posibilitatea de a cobori si de a implini Rugaciunea pe pamant. Daca exista aceasta posibilitate, atunci trebuie sa faci astfel.

Daca aceste doua situatii se intalnesc, atunci este permis sa faci Rugaciunea in vehiculul in care te afli in pozitia stand pe scaun.

In concluzie: daca nu stai in picioare si nu te indrepti catre Qibla deoarece este imposibil sa faci asta, Rugaciunea este valida si nu trebuie sa o repeti. Daca insa stii ca vei ajunge la timp pentru a efectua o Rugaciune obligatorie, este mai bine sa astepti pana ajungi la destinatie, sau o poti combina cu urmatoarea Rugaciune, asa cum este Zuhr cu Asr sau Magreb cu Isha, si sa o implinesti pe pamant, atunci cand ajungi la destinatie. Daca niciuna dintre aceste situatii nu este posibila, si nici nu poti face Rugaciunea in mod adecvat (adica stand in picioare catre Qibla), atunci Rugaciunea este valida si nu trebuie repetata.

Allah nu impune niciunui suflet decat ceea ce este in putinta lui..” Coran 2:26

“..si (Allah) nu v-a impus in religie nicio greutate..” Coran 22:78

Impliniti datoria fata de Allah si fiti cu frica de Allah atata cat puteti..” Coran 64:16

Daca exista posibilitatea de a te indrepta catre Qibla, atunci trebuie sa faci astfel, deoarece este conditie pentru ca Rugaciunea sa fie valida.
Daca nu este posibil sa te indrepti catre Qibla in timpul Rugaciunii, atunci teme-te de Allah cat de mult poti si faci ceea ce poti mai bine.

Aceasta in legatura cu Rugaciunile obligatorii. In ce priveste Rugaciunile voluntare (pe timpul calatoriei), este permis sa implinesti Rugaciunea in vehiculul in care te afli, fara sa conteze directia, chiar si daca ai fi avut posibilitatea sa cobori, deoarece Profetul salAllahu aleihi wa sallam obisnuia sa implineasca Rugaciunile voluntare pe camila sa indiferent de directie. [Bukhari 1094].

Totusi este mai bine sa te indrepti catre Qibla atunci cand incepi o Rugaciune voluntara, daca exista aceasta posibilitate.
[Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 8/124]

In ce priveste efectuarea Rugaciunii stand jos, in timp ce poti sta in picioare, atunci nu este permis, conform relatarii in care Profetul salAllahu aleihi wa sallam a spus:”Implineste Rugaciunea stand (in picioare); daca nu poti, atunci stand (jos); daca nu poti, atunci stand pe o parte.” [Bukhaari, 1117).
[Fataawa al-Lajnah al-Daa’imah, 8/126]

Rugaciunea In Caz De Teama

Shaykh Ibn Uthaymeen a spus:”Acelasi lucru se aplica si celui care se afla intr-o stare de teama si nu poate oferi Rugaciunea stand (in picioare), ca atunci cand face Rugaciunea in spatele unui perete si in jurul sau este un inamic care il cauta, si daca ar sta in picioare ar aparea din spatele peretelui, iar daca ar sta (jos) ar ramane ascuns de privirile inamicului, atunci ii spunem lui sa faca Rugaciunea stand (jos)”.
Aceasta este indicat de versetul:”De va temeti [de ceva], [rugati-va] mergand pe jos sau calare..” Coran 2:239

Asadar, Allah ne-a usurat de obligatia de a ne pleca, prosterna si a sta, si de asemenea de a sta (in picioare), daca suntem in situatia in care ne temem. [al-Sharh al-Mumti‘, 4/461]- islam q&a

TREBUIE SA CONSULTI SI CATEGORIA:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/wudhu-tayammum-ghusul/

PLUS:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/08/19/limita-de-timp-pentru-fiecare-rugaciune-as-salaat/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2015/02/14/ne-implinirea-rugaciunii-la-timpul-ei/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/03/11/recuperarea-rugaciunilor/

SI ALTE LUCRURI LEGATE DE RUGACIUNE: https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/rugaciunea-as-salah/

Si Allah stie cel mai bine!

CezarinaS.

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Anunțuri

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s