MESAJ DE SUFLET PENTRU OAMENI!

Helping-Others-in-their-Great-Time-of-Need

MESAJ DE SUFLET PENTRU OAMENI!

Cum reactionam pe timp de criza?

Bismillah wa Alhamdulillah wa salatu wa salaamu ala Rasulillah!
Cei mai buni dintre oameni sunt cei care aduc cele mai multe beneficii pentru restul omenirii.” [Draqutni-hasan]

Dragi frati si surori in Islam!
Sunt multe relatarile care vorbesc despre rasplata si maretia caracterului excelent si al bunelor maniere! Insa acum am ales in mod special acest hadis care se refera la cei care aduc beneficii pentru restul omenirii, care sunt cei mai buni dintre oameni!
Si sa nu uitam ca uneori si un singur bine, indiferent de natura lui, de care vor beneficia oamenii sau chiar un singur om, poate fi cheia care ne va conduce catre Jennah (faptele trebuie sa fie in totalitate de dragul lui Allah si in conformitate cu Shari’ah pentru a fi acceptate).

Paradoxal, desi incercarile ar trebui sa insemne solidaritate cu victimele, cu cei afectati de o nenorocire, am vazut astazi in anul 2015, ca spiritul solidaritatii cu care ar trebui sa fie inzestrata orice fiinta umana, a disparut, si a fost inlocuit de egoism fara margini, de insulte, de ura gratuita si alte sentimente distructive care intuneca mintile si inegresc inimile unora dintre semenii nostri.

Ei sunt speriati de cateva zeci de mii de oameni loviti din toate directiile, de niste copilasi slabi si de niste mame sarmane, care au trecut prin foc si apa sa ajunga intr-un loc mai sigur, si nu pot face fata “valului” de refugiati care le ameninta securitatea si pe care au ales sa-i intampine cu gaze lacrimogene, bastoane de cauciuc si garduri de sarma ghimpata, luand extra masuri pentru a-si securiza si asigura granitele!

In urma cu patru ani, dragi romani si dragi europeni, si draga omenire, nimic nu prevestea ceea ce avea sa se intample cu acesti oameni, nimeni nu-si putea macar inchipui asa ceva. Ei traiau linistiti si in siguranta in tarile lor, asa cum traiti si voi astazi si acelasi lucru se poate intampla oricui si in orice parte a lumii!
Turcia, Libanul si Iordania au reusit sa asimileze peste 4 milioane de refugiati, iar o Europa ce se crede puternica si civilizata este depasita de cateva zeci de mii, posibil sute de mii (in viitor), pasandu-si raspunderea de la tara la tara, doar doar sa nu se pricopseasca si ei cu cateva mii.

Imi este greu sa descriu aceasta drama, gandurile nu-mi dau pace, inima imi este grea! Sunt prea multe de spus..

Pentru ei este doliu in fiecare zi! Ei nu mor o singura data, ei (simt ca) mor de mai multe ori pe zi! Moartea este la fiecare pas, mortii sunt peste tot, lipsurile fac parte din viata lor, efectele razboiului sunt nenumarate! Ei sunt mai puternici decat ne putem imagina noi, ei au dezvoltat o rezistenta la durere si lipsuri pe care noi nu avem cum sa o simtim. Si drama lor si suferinta lor este departe de a se fi incheiat, si ei nu stiu in ce loc vor dormi astazi, sau in ce loc se vor trezi maine, nici cand vor manca sau vor bea sau se vor spala sau se vor aseza, sau se vor racori sau se vor incalzi! Dar si asa, ei sunt hotarati sa continue, sunt hotarati sa reziste, sunt hotarati sa ramana demni! Barbati, femei, copii, bebelusi si copii nenascuti la un loc!

Nu acelasi lucru se poate spune despre unii oameni care desi traiesc, sunt ca si morti. Inima lor a murit atunci cand a incetat sa mai simta, sa mai planga, sa mai sufere, sa mai imparta, sa mai fie dreapta, sa mai fie umila! Pentru ca universul lor este limitat la aceasta viata si tot efortul lor si lupta lor este pentru aceasta viata!

Si aici ii includ pe toti cei care fie nu au actionat in niciun fel desi puteau sa o faca, pe toti cei care stau nepasatori si isi vad de viata lor ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, pe toti cei care in loc sa-si ofere sprijinul, il impiedica, pe cei care resping orice ajutor cu mana lor, cu inima lor sau cu vorba lor!
Allah ne testeaza in foarte multe multe feluri. Pana la urma asa cum Allah ne spune, El a creat viata si moartea pentru a ne incerca pe noi, care este mai bun in fapta! (67:2)
Toti cei care fac cu adevarat parte din aceasta Ummah, sufera la aceasta ora, pentru ca noi suntem si trebuie sa fim ca un singur corp, ca un singur suflet! Pentru ca noi suntem o singura Ummah..

Aceasta este (Inna hathihi) Ummah voastra (ummatukum) [Shari’ah sau religia- Monoteismul Islamic] ea este o religie (Ummah) unica (ummatan wahidatan), iar Eu sunt Domnul vostru (wa Anna Rabbukum), asadar adorati-Ma pe Mine [Singur] (fa ‘abuduni) .” Coran 21:92 [Tafsir ibn Kathir]

Trebuie totusi sa va atrag atentia asupra unui lucru! Shaytan se foloseste de incercari, mai ales de cele foarte grele pentru a incerca sa ne faca sa ne pierdem speranta si increderea in Allah! Shaytan profita de un suflet vulnerabil pentru a-l ademeni cu soaptele lui si pentru a-l intoarce de la Calea lui Allah! Dar…

Adevarat, el [Shaytan] nu are nicio putere asupra celor care cred si care (numai) in Domnul lor (Allah) se incred.” [An-Nahl 16:99]

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/2014/06/09/cum-scapam-de-soaptele-lui-sheytan/

ASADAR, CE PUTEM FACE PENTRU A RAMANE STATORNICI?

Sunt cateva cai pentru a reusi sa trecem peste incercari si peste suferinta pricinuita la vederea suferintei fratilor nostri sau de suferinta provocata de cei care ne ataca sau care sunt nedrepti fata de noi. Cu siguranta nu este usor sa trecem peste astfel de momente, insa frustarea desi normala, nu este suficienta si mai ales nu ne poate aduce niciun folos, ci mai mult ne va aduce anxietate si ne va tulbura pacea interioara, indepartandu-ne de la ceea ce am putea face pentru a ne apropia si mai mult de Allah, pentru a castiga sprijinul si ocrotirea Lui.

TAWQA

“..Iar aceluia care este cu frica de Allah, El ii va da o iesire buna (din orice dificultate). Si-l va inzestra pe el de unde nici nu se asteapta…” Coran 65:2-3

Ce inseamna taqwa? Cine are taqwa?
Taqwa (evlavia, teama de Allah, constiinta de Allah) inseamna sa te supui poruncilor si recomandarilor lui Allah si sa eviti faptele si gandurile rele si tot ceea ce Allah a interzis. Cei care cred cu tarie si care arata perseverenta neincetat sunt denumiti in Coran, Al-Muttaqun.

De ce sa fim printre Al-Muttaqun?

Pentru ca in fața lui Allah:”..Cel mai nobil dintre voi la Allah este cel care (credinciosul) are At-Taqwa (este dintre Al-Muttaqun- cei piosi).” 49:13

Taqwa si apropierea de Allah
Abu Huraira (ra) a relatat ca Mesagerul lui Allah salAllahu aleihi waSallam a spus ca Allah a spus:”Declar razboi celui care arata dusmanie unui slujitor pios al Meu. Si cele mai iubite lucruri cu care slujitorul Meu se apropie de Mine, este ceea ce i-am impus (fard); si slujitorul Meu Meu continua sa se apropie de Mine implinind fapte Nawafil (fapte voluntare:rugaciuni optionale peste cele obligatorii si alte fapte pe langa cele obligatorii), pana cand il voi iubi, si atunci voi deveni simtul auzului cu care aude, si simtul vederii cu care vede, si mana lui cu care apuca si piciorul cu care umbla; si daca Imi cere, ii voi da, si daca cere protectia Mea, il voi proteja.”[Bukhari]
Acest hadis ne arata statutul si semnele distinctive ale oamenilor favorizati de Allah (Auliya Allah).

Coranul cel nobil ii defineste ca fiind:
Aceia care cred (in Unicitatea lui Allah) si care se tem mult [de Allah] (abtinandu-se de la fapte rele si pacate si facand fapte bune).” [10:63]

In acord cu aceasta definitie, fiecare credincios care se teme cu adevarat de Allah este favorizat de Allah.

SA FII MULTUMITOR LUI ALLAH

A fi multumitor fata de Allah este un important act de adorare. In plus fata de expresia verbala, trebuie sa folosim binecuvantarile si binefacerile lui Allah intr-un mod in care El este multumit, prin acte de caritate sau fapte cu scop nobil, fara a fi extravaganti, si de asemenea prin intermediul faptelor noastre bune.
A fi multumitor fata de Allah, indeparteaza de fapt aroganta si lauda de sine, cunoscunand ca totul vine de la Allah si ca nimic de fapt nu ne apartine, si totul ne este daruit prin gratia lui Allah, si nimeni nu ne poate darui in afara de El si nimeni nu poate opri in afara de El.

Si cand Domnul vostru a vestit:”Daca veti fi multumitori (pentru binefacerile Mele), va voi inmulti [binefacerile Mele], iar de veti fi nemultumitori (daca nu veti recunoaste binefacerile Mele), pedeapsa Mea va fi aspra.” Coran 14:7

CEREREA CONSTANTA DE IERTARE

[Profetul Nuh (Noe)-aleihi sallam]:
Si le-am zis lor:”Rugati-va de iertare Domnului vostru, caci El este Iertator [Al-Ghaffar]. Pentru ca El sa trimita asupra voastra cerul cu ploaie din belsug”. Coran 71:10-11

In acest sens, pentru a lua cunostinta de binefacerile si binecuvantarile Istighfar (cererii de iertare), va rog sa consultati articolele din categoria:

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/istighfar-cererea-de-iertare-lui-allah/

CUM SA FOLOSIM INCREDEREA IN ALLAH

Tawakkul Allah (increderea in Allah) inseamna sa crezi ca numai Allah Singur poate sa impiedice raul din aceasta lume, sa contribuie la binecuvantarea si bunastarea noastra si sa ne usureze atunci cand suntem incercati. De asemenea, Tawakkul inseamna si acceptarea hotararii lui Allah. Tawakkul este credinta si atitudinea ta de a-ti pune incredrea totala in Allah pentru a avea grija de toate problemele tale.

“..Iar aceluia care se incrdere in Allah, El ii este de ajuns, caci Allah implineste lucrul Sau si Allah a stabilit un termen pentru fiecare lucru.” 65:3

Coranul ne arata clar ca, Tawakkul nu este o optiune, ci o cerinta.
Incredeti-va in Allah daca sunteti credinciosi!” 5:23
“..si in Allah trebuie sa se increada cei care se incred!” 14:12

NU TREBUIE SA RENUNTAM

Tawakkul nu trebuie inteles ca o renuntare la propriile eforturi crezand ca problemele noastre vor fi rezolvate. Din contra, stradania si munca, impreuna cu increderea ca Allah vor avea grija de problemele tale si te vor ajuta sa treci peste incercari.
Invatatii au mai spus ca pe langa eforturile noastre, Musulmanul trebuie sa combine Tawakkul cu alte mijloace, cum ar fi acte de Ibadah (adorare) asa cum este Du’a, Salah(Rugaciune), Sadaqah (caritate) sau sa mentina relatiile de rudenie, sau alte mijloace pe care Allah le-a permis.

BENEFICIILE TAWAKKUL

Unul dintre cele mai mari beneficii ale Tawakkul, este acela ca ne usureaza de anxietate, griji si depresia rezultate din diferitele incercari cu care avem de-a face. Cunoscand ca toate lucrurile noastre sunt in Mâna lui Allah si ca noi nu putem face decat ceea ce este sub controlul nostru, lasam rezultatul in seama lui Allah si il acceptam oricare ar fi el.

Ibn Rajab al-Hanbali a spus:”fructul Tawakkul este acceptarea hotararii lui Allah. Oricine isi lasa treburile lui Allah si apoi accepta ceea ce i se da, cu adevarat s-a increzut in Allah„. (Jami’ Al-‘Uloom wa Al-Hikam).

Asadar, acestea au fost pe scurt cateva sfaturi pentru a reusi sa trecem prin incercarile diferite ale acestei vieti, pentru a obtine rasplata lui Allah, pentru a ne apropia de El si pentru a beneficia de protectia si ocrotirea Lui si pentru a ne fi usurate incercarile. Desigur, tuturor celor mentionate in acest articol, trebuie sa adaugam Du’a (ruga, invocarea) care este cea mai buna forma de adorare si pentru care va rog sa consultati categoriile Du’a pe care am sa le atasez la sfarsitul acestui articol.

Si nu in ultimul rand, s-a dovedit ca ceea ce poate fi vazut un ca un rau poate fi un bine, si Allah stie in timp ce noi nu stim. La hawla wa la quwata ila billah!

Probabil voi urati un lucru care este bun pentru voi; si probabil voi iubiti un lucru care este rau pentru voi. Si Allah stie, in timp ce voi nu stiti.” 2:216

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/dua-relatia-ta-directa-cu-allah/

https://islamulpaceaeterna.wordpress.com/category/incercarile-si-rabdarea/

Ya Allah, ajuta-i pe toti cei care indura suferinte de nedescris, si iarta-i pe toti cei care au plecat din aceasta lume si accepta-i pe ei ca martiri  ridica-le rangul lor in Jennah si  binecuvanteaza-i cu rabdare pe toti cei care au ramas, si alina-le lor si  usureza-le lor suferintele, si reinstaureaza pacea si linistea pe pamanturile lor!

Ameen! Alhamdulillahi Rabbil ‘Alamin! SalAllahu ala Muhammad! SalAllahu aleihi wa sallam!

CezarinaS.

TOGETHER FOR ETERNAL PEACE!

Islamul Pacea Eterna

Reclame

Lasă un Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s